28 maj 2014

Varför är du besviken på Pingstkyrkan?

Någon undrade varför jag uttryckte besvikelse för att så få i den frikyrka (Pingstkyrkan) jag tillhör har visat intresse för min nya bok. Människor är förstås fria att visa hur lite intresse de behagar, men ändå är det inte så konstigt. Pingstkyrkan har varit en del av min andliga familj sedan jag var sex år, så det ligger djupare än en bok. Den som läser mina memoarer kommer att förstå varför, och just därför borde Pingstkyrkans folk läsa den.

I mina memoarer beskriver jag hur jag upplevde min uppväxt i den församlingen. Hur det trots många trevliga människor kunde bli så fel. Hur livet begränsades, hur allt roligt blev synd, hur min person blev fel och skulle stöpas om till en tungomålstalande evangelist.

Som vuxen har ingen i församlingen velat prata igenom det som hände. Det ska man liksom inte re i. Då ska man inte heller bli förundrad över att jag måste behandla det i memoarerna. Och lika lite som någon på djupet respekterade mig som människa som barn, lika lite bryr sig de flesta där idag. Många där är givetvis trevliga och hälsar och pratar med mig, medan andra byter sida på gatan när de ser mig. Om jag nu inte går där särskilt ofta längre, så borde de kanske fråga sig varför. Jesus sökte upp de får som gått bort från flocken. Ingen har sökt upp mig.

Min fru och jag gjorde att ärligt försök att komma med i gemenskapen där när vi flyttade till Mönsterås, men på kaffet efter gudstjänsten fick vi oftast sitta för oss själva.

Församlingen har också några få medlemmar som har en unken syn på invandrare, och bara det är ett tillräckligt skäl för att vandra vidare. Herren accepterar inte den rötan. Och jag kommer att vandra vidare med sorg. Jag älskar mina syskon med en kärlek som går djupare än min besvikelse.
Nu har jag även teologiska skäl till varför jag bör söka mig till en annan del av Kristi kropp, men det hade varit skönt att ha klarat upp allt innan jag går vidare. Jag har allvarligt börjat överväga att göra en Ulf Ekman, dvs konvertera till den Katolska kyrkan. Den har utrymme för flera personligheter, samtidigt som den är teologiskt rikare, vilket ytterst sett ger mer glädje i gudsrelationen och mer inspiration att betjäna. Jag har i alla fall börjat undersöka möjligheterna.

27 maj 2014

Frågor om min nya bok?

När kommer boken?
Svar: Preliminärt datum från förlaget är 3 juni. Sedan ska den skickas hem till mig. Så jag räknar med att kunna kontakta dem som förbeställt boken några dagar därefter.

Hur betalar jag och hur levereras boken?
Svar: När jag har fått hem böckerna skickar jag betalningsinstruktioner till alla som förhandsbeställt av mig. Kontant eller till mitt bankkonto. Alla som bor i Mönsterås med omnejd får boken i sin postlåda direkt av mig. Bor man på annan ort skickar jag den med post, såvida köparen inte vill hämta den.

Hur stor blir upplagan och hur tjock är den?
Svar: 200 ex. Det blir ingen ny upplaga senare. Boken har 360 sidor.
Hur kan jag beställa boken?
Svar: Boken kan beställas direkt av mig på joni7229@gmail.com eller på 072-3054077. Då kostar den 140 kr. Den kan också beställas via förlagets nätbokhandel (då 183 kr). I nuläget är 117 böcker förhandsbokade.

Vad handlar boken om?
Svar: Den handlar om mitt liv från vaggan fram till idag – min uppväxt och skolgång i Mönsterås (1967-1987), tiden i Gamleby och Växjö (1987-2000) och de senaste 14 åren i Mönsterås. Jag försöker sätta in mitt liv i ett historiskt och geografiskt sammanhang.

Vad tar du upp i boken?
Svar: Allt det jag finner viktigt, både positivt och negativt. Det blir öppenhjärtigt i alla fall.
Kommer människor att bli förbannade när de läser boken?
Svar: Människor av idag är ofta känsliga, så det tror jag nog. Men jag har försökt hitta en balans i hur jag beskriver jobbiga händelser. Fast självklart kommer inte alla att bli nöjda. Några kommer säkert att haka upp sig på bokens mörka passager, konflikterna och mina åsikter som de inte delar.

Har boken några teman?
Svar: Inga uttalade, men visst handlar den på ett djupare plan om en kamp för sitt människovärde, om känslan av att inte passa in, om att växa upp i flera världar samtidigt, om tidens förgänglighet, om kampen att försonas, om att försöka leva konstruktivt och hitta vägar framåt.

Kommer du att göra några avslöjanden, och exempelvis avslöja vem som ligger bakom bloggen Gröna Köpingen?
Svar: Boken är seriös, men självklart ska alla memoarer ha några avslöjanden. Vilka det blir avslöjar jag dock inte i förväg.

Förhandsbeställningarna verkar gå bra, men är det något som förvånar dig?
Svar: Jag är mycket tacksam för det stora intresse som visats på bara ett par veckor. Men...ha, ha...ingen i min släkt, ytterst få syskon i min församling, liksom ytterst få politiker, har beställt boken. De är underrepresenterade. Min släkt har nog inte Internet, men de andra vill nog tiga ihjäl boken så gott det går. Särskilt att kyrkans folk inte verkar bry sig smärtar mig faktiskt. Ännu en gång visar dom att jag som människa är totalt ointressant för dom. Historien upprepar sig.

25 maj 2014

Unik bok i begränsad upplaga - snart kommer min nya bok

Just nu blir det mycket lansering av min nya bok som kommer den 3 juni - ”Mönsteråsbarn – Mitt liv på Åsen och andra ställen”. På 360 sidor vävs mitt liv ihop med Mönsterås historia. Det blir många minnen från uppväxten och skolorna i Mönsterås. Även åren i Växjö skildras, innan mina senaste 14 år i Mönsterås behandlas. Många lokala och angelägna teman tas upp.

Det blir en unik bok som kommer i en begränsad upplaga på 200 ex. 110 böcker är redan förhandsbeställda, så passa på. Boken är inte bara för den som känner mig, utan borde också vara given för den som har ett intresse för bygdens historia. Dessutom är 140 kr ett lågt pris. Jag tar inte ut någon vinst. Det är en unik bok som är rolig att äga och ha i bokhyllan.

Boken kan förhandsbokas direkt av mig på joni7229@gmail.com eller på 072-3054077, och så hör jag av mig när jag fått hem böckerna.

Den som vill köpa boken utan att gå via mig kan beställa den från förlagets nätbokhandel. (Då 183 kr)


110 av upplagans 200 ex är redan förhandsbokade, efter 2 veckors information bara på Internet.

Bokomslaget, utvecklat.


24 maj 2014

Efterlängtad poäng för Mönsteråsdamerna

GIF:s damer tog idag sin första poäng i div 2 genom att spela 1-1 mot Kalmar Södra. En högst välförtjänt poäng och psykologiskt viktigt.

Mönsterås började starkt och kom fram fint. Linda Almqvist jobbade och slet och utmanade hela tiden Kalmarförsvaret. Ebba Körge började också starkt, vågade gå framåt och fick på både ett bra skott som gick utanför och ett inlägg som tog i ribban.
Kalmar var emellertid inte ofarliga och Anna-Lena tvingades till ett par fina ingripanden, men Mönsterås kändes definitivt hetare de första 25 minuterna. Halvlekens andra del började Kalmar rulla boll bättre och GIF sjönk ner en aning, men lyckades försvara sig fokuserat.

I andra halvlek började Kalmar något bättre och efter tio minuter kunde man göra 1-0 efter en tilltrasslad situation i GIF:s straffområde där Johanna Andersson till slut lyckades peta in bollen.
Men Mönsterås kämpade sig in i matchen igen och började skapa chanser. En kvittering hängde definitivt i luften. Och med tio minuter kvar så passade Linda fint fram till Johanna Lewandowski som inte gjorde något misstag utan satte 1-1.

Mönsterås slog sig inte till ro med en poäng, utan gick nu för tre poäng. Och det var nära att den djärva inställningen hade lönat sig. För på övertid var det ytterst nära två gånger att GIF hade fått in segermålet. Men en poäng var ändå ett trendbrott som kan visa sig värdefull när allt ska summeras. Damerna verkar tro på sig själva, och med den inställningen lär det bli fler poäng.
PGA tekniskt missöde blev det inga bilder idag.

En professionell inställning i fotboll

Inför den här säsongen så skrev jag att GIF:s herrar har en bra och bred trupp, och att det bara gällde att hantera den ökade konkurrensen på ett professionellt sätt och hålla ihop laget. Hur har det gått? Jag är lite nyfiken.

Jag ska tala klarspråk. Vill man komma någonstans som fotbollsspelare så måste man:
1. Respektera tränarens beslut, även om man tycker annorlunda.
2. Kunna hantera konkurrens, klara av att sitta på bänken eller stå utanför.

Jag utgår ifrån att alla spelare har den inställningen och att det därför nästan blir lite pinsamt att jag skriver det här. Men så är det.

Botten nådd GIF - Det kan bara bli bättre nu

Varför satt en av GIF:s bästa spelare på läktaren och låtsades vara sjuk? Varför skriver spelare kritiska inlägg om sitt lag på Twitter? En sådan sak gör man inte utan väldigt goda skäl? Ska det nu börja tjafsas och tystas ner i GIF igen så kommer jag definitivt att välja opera som fritidssysselsättning framöver. Fotboll är min frizon där jag rensar skallen från vardagens tjafs. Visa respekt mot fansen och lös det här snabbt öppet och ärligt, håll ihop och fokusera på fotboll. Så över till matchen.

Derbyt mellan Mönsterås och Högsby blev tyvärr inte särskilt spännande, utan bortalaget fick tidigt ett övertag i matchen som också gav utdelning i målprotokollet. Efter 90 minuter hade Högsby gjort 6 mål och Mönsterås 0.
Högsby började matchen med ett enormt tryck mot Mönsteråsmålet och radade upp kvalificerade chanser. Det dröjde sex minuter innan hemmalaget kom fram i sitt första riktiga anfall. Mönsterås skapade ett par luriga hörnor, men det var ändå helt logiskt att Högsby tog ledningen med 1-0 efter tio minuter. Mönsterås hängde inte med på en snabb frisparksvariant och så kunde Oliver Lundström göra mål. Ungefär samma frisparksvariant gick man på mot Alstermo och från läktaren är det tyvärr väldigt lätt att se att den ska komma.

GIF lyckades jämna ut spelet under några minuter, men sedan tog Högsby över igen och hade bud på flera mål, men missade bland annat öppet mål. I den 35:e minuten kom ändå 2-0-målet efter att en spelare fått fritt utrymme i straffområdet.
Den som trodde att GIF skulle förbättra spelet i andra halvlek blev besviken. Det dröjde bara tio minuter innan Högsby kunde utöka till 3-0 efter att bollen studsat fram och tillbaka i straffområdet några gånger utan att hemmalaget fick kontroll på bollen. Några sekunder senare frispelades Oliver Lundström som enkelt placerade in 4-0. Innan matchen var över gjorde bortalaget ytterligare två mål.

Mönsterås har fått en tuff start i Elitfyran. Vi får hoppas att man samlar sig och visar att det trots allt är där man hör hemma.

23 maj 2014

Fredagstankar

Osmart bil
Idag blev det till att stiga upp tidigare och åka till verkstaden med bilen. Stöldlarmet går igång utan förvarning lite för ofta. Men de hittade felet – en koppling signalerar att motorhuven är öppen fast den inte är det. De datorstyrda bilarna är inte alltid smarta.

Migrändag
I övrigt blev det en migrändag, även om jag varit på jobbet. Jag är lyckligt lottad eftersom jag inte drabbas så hårt att jag blir illamående eller är i behov av ett mörkt rum. Nu börjar det dessutom släppa.
Boken på tryckeriet
Känns skönt att boken är på tryckeriet. Nu kan jag slappna av några dagar och bara vänta. Är ödmjukt tacksam att jag redan fått över 100 förhandsbokningar av boken. Tror upplagan är slutsåld innan sommaren är slut. Misstänker i och för sig att vissa kommer att försöka att tiga ihjäl boken då den inte enbart förmedlar mönsterbilden av Mönsterås, men det går ju inte att tiga ihjäl det fria ordet. Boken kommer att bli läst och uppskattad. Kanske en kultbok.

Har erbjudit biblioteket två gratisexemplar och de tackade ja utan att fråga kommunalrådet först. Jag har ibland så låga tankar om mig själv att jag inte ens tror att nån vill ha boken gratis.
Jag är ju egentligen mycket nöjd med både bokens innehåll och omslaget. Utan att skrävla så är denna bok det mest genomarbetade och genomtänkta jag skrivit. Jag känner att den kombinerar kärlek och uppskattning gentemot hembygden med den skarpa analysen. Jag tycker att jag har lyckats sätta in mitt liv i ett historiskt och ideologiskt sammanhang. För att uttrycka mig som en idrottsman - jag var i toppform när jag skrev.

Och omslagets sorgsna ton älskar jag eftersom det är provocerande att vara sorgsen i Mönsterås. Fast vem vet vilken glädje som döljer sig bakom de sorgsna ögonen.
Nu ska jag snart gå på fotboll. Sen blir det ett glas vin ihop med min fru.

Boken kan förhandsbeställas av mig via joni7229@gmail.com (se bloggens högerspalt) eller hos förlagets nätbokhandel.

22 maj 2014

Boken kan nu förhandsbeställas även via förlagets Internetbokhandel


Bokomslaget  till min nya bok är färdigt och boken går nu till tryckeriet. Till höger framsidan, sedan ryggen och till vänster baksidan. (Omslag: Emelie Jonsson. På framsidan, jag som sexåring. Baksidan visar Mönsterås från ovan, särskilt de kvarter där jag växte upp.) Beräknat releasedatum blir 3 juni.

Boken kan förhandsbokas direkt från mig på joni7229@gmail.com eller på 072-3054077(se bloggens högerspalt). Om någon inte vill beställa från mig kan den nu även förhandsbokas från förlagets egen bokhandel. Jag tar hem 150 ex och har i nuläget 105 förhandsbokningar. Förlaget får då 50 ex att sälja via sin nätbokhandel.

Så en sak om omslaget. Språkpoliser kommer säkert att påpeka att "Mönsteråsbarn" särskrivs i titeln och att det borde ha varit ett bindestreck. Jo, men jag anser att man just på bokomslag kan låta det estetiska väga tyngre än det språkligt korrekta. Jag gillar helt enkelt inte bindestreck på omslag. Språkrådet rekommenderar bindestreck i de flesta sammanhang, men noterar också att:

"I vissa specialtexter, bl.a. på förpackningar, bokomslag och skyltar förekommer det att bindestreck utelämnas när ord delas upp på två rader" Språkrådet (Svenska skrivregler 2008: 79)

Dessutom kan nu titeln tolkas på två sätt.
Personligen kan jag tycka att boken är ett måste för alla som är genuint intresserade av Mönsterås historia eftersom stora delar av mitt liv har utspelat sig där. För innehållsförteckning, se här.

21 maj 2014

Bra kämpainsats, men förlust i derbyt




Mönsteråsdamerna förlorade med 1-3 mot FC Oscarshamn. Men GIF ledde med 1-0 och gjorde det riktigt bra i 60 minuter innan FCO lade i en högre växel.
GIF visade direkt att man ville rätta till en del problem från tidigare matcher. När man kom fram på kanterna fyllde andra spelare på i straffområdet och i försvaret såg det disciplinerat ut. GIF vann också en del bollar på mitten.

Första halvlek blev en ganska jämn historia där båda lagen ville anfalla, men där det brast i det sista momentet. Lagen bytte några halvchanser med varandra, men 0-0 i halvtid var ganska logiskt. Det som gladde mig var att GIF hade gjort en stabil halvlek och lyft sig rejält från förra matchen.

I andra halvlek höjde FCO tempot och skapade direkt ett par chanser, men GIF:s målvakt Anna-Lena Adolfsson var suverän i närkampsspelet och räddade GIF. FCO låg på för ett mål och hade bland annat en boll i stolpen. Men i den 53:e minuten fick GIF en frispark utåt sidlinjen. Vinkeln var ganska dålig, men Ebba Körge fick på en riktigt bra träff och bollen seglade in i krysset. Snyggt och 1-0 till Mönsterås.

Bara ett par minuter senare kom GIF fram i ett fint anfall, men bortalaget lyckades avstyra. Sedan vet jag inte vad som hände, för nu tog FCO över matchen fullständigt och malde på framåt. Efter 62 minuter kom så kvitteringen efter ett fint samspel. Bara tre minuter senare gjorde FCO 2-1 efter slarv i försvarsspelet.
GIF kämpade och försökte komma framåt för att få in en kvittering, och den pigge Johanna Lewandowski kom fram bra på kanten ett par gånger, men FCO kunde hålla undan och dessutom göra 3-1 på en frispark med fem minuter kvar av matchen.

GIF gjorde trots allt en bra kämpainsats och höll spelet väl uppe i 60 minuter. Bäst var – målvakten Anna-Lena Adolfsson, Johanna Lönnbom på mittfältet och Johanna Lewandowski på sin ytterkant. Beröm även till Elin Eriksson och hennes inkast. Nu gäller det att inte deppa ihop, utan konsekvent fortsätta kämpa. Jag tänker i alla fall se de matcher jag kan. Det är nu laget behöver stöd.

Fotografen Tomas Jonsson var på plats och tog bilder. Se denna länk.







 
 

20 maj 2014

Bokomslaget på gång

För den som följer bokutgivningsprocessen kan jag meddela att vi nu är färdiga med inlagan och har börjat jobba med bokomslaget. Därefter är det dags för tryckeriet. Boken ska tryckas i 200 ex och drygt 100 är förhandsbokade via Internet. En respons över all förväntan hittills. Kul! Och då har ändå nästan inga på mitt jobb, min kyrka eller min släkt förhandsbokat den än. Ska påbörja lite traditionell marknadsföring också snart.

Om du vill förhandsbeställa boken av mig, se bloggens högerkant.

En hyfsat detaljerad innehållsförteckning finns nu att beskåda här.

Bokens baksidestext blir troligen denna:

Författaren har levt 34 av sina 46 år i den småländska köpingen Mönsterås. I denna bok berättar han om sin tämligen idylliska uppväxt i gamla arbetarkvarter där barnen ännu kunde leka fritt i kusliga ödehus, hemlighetsfulla vildträdgårdar och olåsta dunkla källare - kvarter som idag har förlorat mycket av sin charm på grund av allt för nitisk detaljplanering.

Men det är också en berättelse om att inte passa in, om att växa upp i ett samhälle där det gällde att vara på ett visst sätt för att slippa klander och pennalism. Det handlar om längtan bort till nya världar och om viljan att förkovra sig, för att sedan återvända hem till barndomens gator och märka att allt och inget hade förändrats.

18 maj 2014

Ännu en förlust för Mönsteråsdamerna


 
Mönsteråsdamerna missade chansen att börja klättra uppåt i tabellen och tvingades istället notera sin fjärde raka förlust. Runsten/Möckleby utnyttjade effektivt hemmalagets misstag och kunde till slut vinna komfortabelt med 5-1.
Bortalaget började bäst och parkerade på GIF:s planhalva, men efter några minuter började även GIF gå framåt. Efter en kvart lyckades emellertid inte Mönsterås få bort bollen som hamnade rakt på motståndarnas Elina Nilsson som enkelt kunde lobbskjuta 1-0 för gästerna.

Runsten/Möckleby hade mest substans i sina anfall, medan hemmalagets spel kändes mer chansartat. I den 27:e minuten blev det strul efter en hörna och ännu en gång misslyckades Mönsterås med att få bort bollen, och då höll sig Victoria Petersson framme och gjorde 2-0.
Efter dryga halvtimmen kom Mönsterås i ett fint anfall där till slut Magdalena Svensson blev frispelad och säkert kunde placera in reduceringen till 1-2. Nu var Mönsterås lite på gång, men med fem minuter kvar av halvleken fick bortalaget det så psykologiskt viktiga 3-1-målet – ett ganska löst lobbskott från Elina Nilsson som letade sig in i mål.

I andra halvlek kom hemmalaget till fler anfall och det såg inledningsvis bättre ut. Men tyvärr fick man ingen utdelning och istället kunde Runsten/Möckleby kontra och göra 4-1 i den 69:e minuten efter slarv i hemmalaget. Elina Nilssons tredje mål. Några minuter senare kunde Elina göra sitt fjärde och bortalagets femte mål efter en ny kontring då GIF slarvat och förlorat boll.
Mönsterås kämpar, men får inte till spelet just nu. Laget slarvar och förlorar boll för ofta, vilket straffar sig direkt på den här nivån. Samtidigt blir det för många chansbollar framåt, och när laget kommer fram på kanterna så är det för få som fyller på i straffområdet. Därmed kan man inte utnyttja den snabbhet som finns i laget. Vi får hoppas på en vändning. En vinst och lite nytt självförtroende kan räcka. Nu gäller det att visa bra lagmoral.

16 maj 2014

Första provtrycket av min nya bok har kommit

Förlaget har nu skickat mig första provtrycket av inlagan till min nya bok. Nu ska jag gå igenom den och sedan ändrar förlaget enligt mina önskemål. När det är färdigt ska omslaget göras innan boken går till tryckeriet. Men processen går snabbare än förväntat.

Boken heter ”Mönsteråsbarn – Mitt liv på Åsen och andra ställen” och får ca 368 sidor inklusive drygt 40 bilder. Priset blir ca 140 kr vid köp direkt från mig.

Upplagan blir på 200 ex och 102 ex är redan förhandsbokade. Boken kan beställas av mig på joni7229@gmail.com eller på 072-3054077. Så passa på innan den tar slut.
Jag har levt 34 av mina 46 år i Mönsterås. I boken berättar jag om min tämligen idylliska uppväxt i gamla arbetarkvarter där barn ännu kunde leka fritt i ödehus, vildträdgårdar och olåsta källare - områden som idag har förlorat mycket av sin charm på grund av allt för nitisk detaljplanering.

Men det är också en berättelse om att inte passa in, om att växa upp i ett samhälle där det gällde att vara på ett visst sätt för att slippa klander och pennalism. Det handlar om längtan bort till nya världar och om viljan att förkovra sig, för att sedan återvända hem till barndomens gator och märka att allt och inget hade förändrats.

15 maj 2014

Försnack och tips inför omgång 5 av Elitfyran

Dags att vakna
Omgångarna tickar på nu och det är hög tid att vakna för de lag som inte gjort det. De som fått en dålig start kan inte bara springa omkring och tro att det plötsligt ska bli bättre. Det kräver hårt jobb och en strategi. Det gläder mig att GIF verkar ha bra lagmoral och god stämning trots de senaste motgångarna. Det är i alla fall de signaler jag har fått.

GIF fick två bortamatcher på raken och sådant tycker jag egentligen inte om, men hur som helst väntar i denna omgång IFK Stockaryd/Rörviks IF – ett lag som jag tippade i botten, men som ändå lyckats knapra ihop 3 poäng. Jag har nog underskattat det laget, så GIF måste spela på topp för att vinna. Och nu börjar det ju bli dags för det. GIF har definitivt kapacitet för vinst. Det handlar just nu bara om att våga göra det man kan på planen – stenhård disciplin bakåt och djärvhet framåt.
Mitt tips omgång 5

16 maj
Hvetlanda GIF-IFK Oskarshamn 2-1
Ska man tro Hvetlandas referat så har de varit det bättre laget i så gott som varenda match de förlorat, och jag är benägen att tro så. Jag tror IFKO får det tufft här på bortaplan. IFKO är ju i desperat behov av att börja ta poäng.

17 maj
Tranås FF-Blomstermåla IK 2-1
Blomstermåla är inte alls så dåliga som vissa sagt. Men jag hade det på känn. Fast BIK är betydligt sämre borta. Ovisst. Hemmaplan får avgöra.

Högsby IK-Kalmar AIK 1-2
Kalmar AIK blir svåra att stoppa i år och lever än så länge upp till förväntningarna. Högsby blandar och ger, har kapaciteten, men får inte alltid ut allt.
IFK S/RIF-Mönsterås GoIF 0-2
Aldrig att Mönsterås gör två bottennapp i rad. Här kommer en behövlig seger.

Glömminge IF-Alstermo IF 2-2
Alstermo imponerade på mig och jag förstår inte hur man kunde förlora alla sina tre inledande matcher. Glömminge har börjat starkt, men tror på delad poäng.
Ängö BK-Tjust IF FF 3-1
Tjust vann visserligen senast och Ängö vet man aldrig var man har. Ängö är lite av en gåta, men här bör det bli hemmaseger.

13 maj 2014

Släpp fram ungdomarna, Mönsterås kommun!

Jag fick ett mejl från en person som ifrågasatte kommunens val av musikalisk underhållning när servicepunkten nyligen invigdes i Fliseryd. För musiken stod nämligen kommunchefen och ekonomichefen. Två i och för sig utomordentligt trevliga män och duktiga musiker.

Brevskrivaren menar att kommunen kunde ha gett några andra unga musiker chansen att visa upp sig och tjäna lite extra pengar, istället för att anlita sina egna anställda. De spelar väl knappast musik i sina kommunala tjänster?  

Brevskrivaren menade också att detta är ett typexempel på hur kommunen förstör marknaden genom sin anställnings- och upphandlingspolicy.

Brevskrivaren har förstås rätt i att kommunen mycket väl kunde ha gett några duktiga ungdomar chansen att spela och kanske sjunga. Det är viktigt att man släpper fram unga talanger och den här typen av evenemang är utsökta tillfällen att få visa vad man kan. Kommunen bör tänka igenom sin policy och göra bättring.

12 maj 2014

Senaste nytt om memoarerna - jag skriver inte för att få fler vänner

Titeln på min bok blir "Mönsteråsbarn - Mitt liv på Åsen och andra ställen".

Idag skrev jag under kontraktet med mitt bokförlag. Boken beräknas bli på 368 sidor och kosta 140 kr. Eftersom jag redan fått nästan 100 förhandsbeställningar (över all förväntan på en vecka) så blir upplagan på 200 exemplar. Så nu är utgivningsprocessen igång. Det tar några veckor. Jag har alltså 100 ex kvar som går att förhandsbeställa. Det kan man göra på joni7229@gmail.com eller på 072-3054077
Jag har inte skrivit mina memoarer för att få fler vänner. Jag har redan fått höra vilken idiot jag är och hur dum i huvudet jag är. Jag var så glad förut idag när jag postade kontraktet. Men någon ville inte att jag skulle få vara glad ens för en dag. Jag kände mig stolt för boken, som definitivt är det mest välskrivna jag skrivit. Nu är glädjen borta. Och den som tog bort min glädje gjorde det utstuderat med enda syftet att såra.

Vissa delar av boken är kanske ren idyll, men andra delar är absolut inte det. Det här är ingen nostalgiresa eller hyllning till vare sig det ena eller det andra. Den handlar om mitt liv i Mönsterås, Gamleby och Växjö. Det finns ingen anledning till varför just jag ännu en gång ska tiga och tassa runt på tå rädd för att trampa någon på tårna.

Jag har varit öppen om det som har påverkat mitt liv. Det kommer alltid att finnas människor som tycker att jag inte skulle ha skrivit om det eller det eller det eller det. Ja, till slut blir det inte mycket kvar om jag ska lyssna på alla röster som försöker styra mitt skrivande. Om någon känner sig utlämnad så är jag väl helt enkelt inte bättre människa än så. Igen. När andra får definiera mig. Andra får alltid göra mig illa, men jag får aldrig tala om det. Men låt mig då få vara så jävla usel.
Så jag har valt att skärma av mig och ge ut det jag står för. Jag skriver om min barndom, mina föräldrars skilsmässa och missbruket som följde, hur jag har upplevt mina skolor och arbetsplatser. Alla kommer inte att bli nöjda och när jag skriver att jag har förlåtit alla så kommer inte alla att tro mig.

Men det finns en skillnad i hur vi människor bemöts. Om jag skriver öppenhjärtigt om mitt liv så kommer jag att klandras. Men om en mer aktad samhällsmedborgare hade skrivit om samma saker så hade det betraktats som modigt.

Jag orkar inte. Jag ska ge ut min bok. Folk får tycka vad de vill både om mig, mina val och min bok.

10 maj 2014

Försnack och tips inför omgång 4 av Elitfyran

Tiden räcker inte till för allt just nu, så jag slänger bara in ett snabbt tips för de 4 matcher som återstår i denna omgång. Häromdagen spelade Blomstermåla-Högsby 0-0 och Glömminge-Ängö 2-1.

Mönsterås åker idag till Alstermo och båda lagen är i behov av poäng. Mönsterås kan i händelse av seger få andrum och börja se uppåt i tabellen, medan Alstermo står helt utan poäng. Jag tror Mönsterås tar sig samman och vinner. En tidigare uppgift om att Mattias Rehn inte är med idag, stämmer inte. Han är på plats. Tror laget är så starkt att man lär få åka hem med 3 poäng. Dags att visa att man inte hör hemma i bottenstriden.
Mitt tips omgång 4 (de 4 matcher som återstår)

Alstermo-Mönsterås 1-3

Kalmar AIK-IFK S/RIK 3-0

Tjust IF FF-Hvetlanda GIF 1-2

IFK Oskarshamn-Tranås FF 2-2

8 maj 2014

BEO:s beslut: Mönsterås kommun har brustit i sina skyldigheter att anmäla kränkande behandling

Vår anmälan av skolan är nu behandlad av Skolinspektionens Barn- och elevombud och idag kom det för oss positiva beslutet. Jag citerar från beslutet:

"Mot bakgrund av vad som framkommit i utredningen konstaterar Barn- och elevombudet att rektorn brustit i sin hantering av uppgifter om kränkande behandling enligt 6 kap. 10§ skollagen...att Mönsterås kommun, såsom huvudman för XXXXskolan, har brustit i sina skyldigheter att anmäla uppgifter om kränkande behandling...BEO förelägger Mönsterås kommun att senast den 6 aug 2014 vidta åtgärder så att skollagens krav att motverka kränkande behandling uppfylls..."

6 maj 2014

Förhandsbeställ mina Mönsteråsmemoarer II

De närmaste dagarna kommer jag att göra mycket reklam för mina kommande memoarer som snart ska till förlaget och sedan tryckeriet. Jag vill ta upp så många förhandsbeställningar (inte bindande) som möjligt för att veta hur många exemplar jag ska trycka den i. Vid 100 ex kommer boken att kosta ca 185 kr, vid 200 ex ca 135 kr.

Första kvällen fick jag 25 förhandsbeställningar bara via reklam på bloggen och Facebook. Jag går snart vidare och ska göra reklam på lite mer traditionellt sätt, kontakta människor jag känner och dela ut reklamblad.

Boken borde intressera alla som har ett intresse för Mönsterås historia. 34 av mina 46 år har jag bott i Mönsterås och jag försöker väva samman min egen och bygdens historia till en berättelse på ca 350 sidor och drygt 40 bilder. Alla som bott i Mönsterås bör här finna något intressant. Här finns inblickar i kvarterens liv, skolorna, kyrkorna, politiken och arbetsplatser av olika slag. Givetvis skildras också mycket av det som har hänt i mitt liv, liksom mina tankar.
Boken kan förhandsbeställas på joni7229@gmail.com eller på 072-3054077

För innehållsförteckning, se föregående inlägg.
Speciell rörde mig det sista stycket om den platonska förälskelsen till tårar. Påfrestande för en gammal man med nära till sina känslor! Det var så sinnligt och vackert skrivet att många, många borde få läsa det. Även i övrigt håller allt hög klass. Alla och envar kan säkerligen känna igen sig i något sammanhang - då fångas också läsaren än lättare.

Detta har potentialen att bli en klassiker!

(Min korrekturläsare)

Givetvis lär den inte bli lika efterfrågad som förra boken, men den nya är definitivt mer välskriven och genomarbetad.

5 maj 2014

Förhandsbeställ Mönsteråsmemoarerna

Från och med nu går det bra att förhandsbeställa mina Mönsteråsmemoarer (Mönsteråsbarn - mitt liv på Åsen och andra ställen) genom att mejla till joni7229@gmail.com  eller på 072-3054077

Beställningen är inte bindande, utan kan mer ses som en intresseanmälan. Anledningen till att jag gör så är att jag vill få ett hum om hur stor upplaga jag skall trycka. Jag finansierar nämligen bokutgivningen själv.

Memoarerna handlar om min uppväxt i Mönsterås fram till 20-årsåldern (1967-1987), gymnasietiden i Oskarshamn, min tid i Gamleby och Växjö, samt de senaste 14 åren i Mönsterås (se innehållsförteckning nedan). Min förhoppning är att memoarerna inte bara ska vara av intresse för släkt och vänner, utan även för den som är intresserad av Mönsterås historia och de skolor och arbetsplatser jag varit på. Jag beskriver så uppriktigt jag kan allt som har hänt och det är ju en del.
Boken blir på omkring 350 sidor och har 43 bilder. Priset blir ca 185 kr vid en upplaga på 100 ex, eller ca 137 kr vid en upplaga på 200 ex. Vilket det blir beror på intresset.

Jag räknar med att förlaget får mitt manus inom en vecka och sedan tar det ytterligare några veckor innan boken är tryckt.

INNEHÅLL

Till läsaren

I. Från vaggan till lekskolan 1967-1974

Jag anbjöd världen rumpan

Dopet

Arbetarklass

Mönsterås – Folkhemmet Deluxe

De första åren

På Torget

Världen utanför

Frälsningen och förbuden

Lekskolan

II. Mölstadskolan 1974-1980

Den stora besvikelsen

”Han är ju så tyst”

Hårlyftet

Mellanstadiets värld

Farliga killar

Flyttar

Pionjärgatan

Årets höjdpunkter

På bortaplan

III. Parkskolan 1980-1983

Skolan och lärarna

Mobbad

Fritidens äventyr

Fester och tjejer

IV. Gymnasieåren 1983-1986

Skolan och lärarna

Offer för passionen igen

Släktforskning

Musiken

Italien

Mönstringen

Mordet på Olof Palme

Skilsmässan

V. Sidospår 1986-1988

Ungdomslag

Öland tur och retur

Gå i fängelse

Konserter och festivaler

Gamleby Folkhögskola

Hjärtat och Italien

VI. Växjö 1988-2000

Intellektuell revolution och känslomässig regression

Litteraturen och kärleken

Historia

Tillbaka till kyrkan

Dysfunktionell relation

Guldåren

Frugan

VII. Tillbaka i Mönsterås 2000-2014

Att komma hem

Barnbibliotekarie

Till Gymnasiet

Dotter kommer till världen

Tjänsten dras in

Pappaledig

Telefonen slutar ringa

Dotters knöl

Städare med förhinder

Mönsteråsbloggen – lokalhistoria, fotboll, politik

Missaktning och rykten

Biblioteket

Mitt politiska tänkande

På Kyrkogårdsgatan

Skolans värld

Utanför hemmet

Kroppen och sinnet

På hembygdsgården

En ledsam historia

Bokutgivning och föreläsningar

Att förlåta sina fiender

Vad livet har lärt mig

3 maj 2014

Motvind för Mönsteråsdamerna



IP gästades idag av Blekingelaget Ramdala som var en ny bekantskap för mig. Efter en mållös första halvlek så tog bortalaget över i andra och kunde vinna med 1-0.

Matchen började försiktigt och lagen tog det säkra före det osäkra. Men efter tio minuter tog GIF över allt mer av spelet, utan att lyckas komma till de där riktigt farliga avsluten. Men precis som mot Madesjö senast så var det något som hände efter en halvtimma. Plötsligt förändrades matchbilden och Ramdala pressade på sista kvarten.  Bortalagets duktiga Pernilla Lindberg kom i ett par farliga lägen, men Anna-Lena Adolfsson fredade målet.
I andra halvlek tog Ramdala över och pressade i stort sett hela tiden. Vinden hade dessutom tilltagit och GIF hade en allt tuffare motvind att tampas mot. Nu kan man inte skylla på motvinden. Ramdala hade ett säkrare passningsspel och var lite tyngre, och man kämpade till sig den ena frisparken och hörnan efter den andra.

Det höll till den 79:e minuten. Ramdala slog som vanligt en frispark in i straffområdet och den här gången nickskarvades bollen in i mål.
Mönsterås försökte sedan gå framåt för att få in kvitteringen och lyfte in bollen i straffområdet några gånger, men något mål blev det inte. Ramdala var matchen igenom bra på att krympa ytorna för GIF.

Mönsteråsdamerna har fått en tuff start på division 2 spelet, men jag tror det vänder snart. Nu har laget spelat två matcher med samma mönster – GIF för spelet en halvtimma, men sedan tar motståndarna över. Men det är nu man får visa att man har lagmoral och ge allt i varje match. Mer kan man ju inte göra.
Personligen fortsätter jag att förundras över att det skjuts så få skott inom damfotbollen. Kvinnor har kortare medellängd än herrar, och fotbollsmålen är sedan gammalt anpassade efter herrarna. Det betyder att skott borde löna sig mer inom damfotbollen. Säg att man lyckas skjuta 15-20 skott per match. Jag är säker på att ett par bollar skulle slinka in.



För fler bilder rekommenderas ett besök på fotografen Tomas Jonssons sida.

2 maj 2014

Skolan rapporterade inte 15 av 17 kränkningar till huvudmannen

Enligt Skollagen från 2010 så är skolorna skyldiga att rapportera alla kränkningar till huvudmannen (dvs kommunen= Barn- och utbildningsnämnden).

Jag begärde ut de rapporter som XXX-skolans rektor skickat till huvudmannen och fick listorna för 2011-2014.

Åren 2011-2012 rapporterade rektorn bara 3 fall vilket, när man ser hur många hon rapporterat in 2013 och hittills i år, avslöjar att hon inte har rapporterat in mer än en liten bråkdel av det som hänt på skolan. Först 2013 börjar det bli någon slags systematik i rapporteringen och då rapporterar hon 29 kränkningar. 2014 har hon hittills rapporterat 20 kränkningar. 29 kränkningar på hela 2013 och redan 20 i år, tyder på att det kan ha slarvats även 2013.

2012-2013 anmälde jag 17 kränkningar. Av dessa rapporterade rektorn två. 15 av 17 är alltså inte rapporterade. Av 11 kränkningar 2012 rapporterades inga. Av 6 kränkningar 2013 rapporterades 2.  För detaljer se nedan.

Detaljer
2012 februari – Dotter ser en tjej som får knytnävslag i ansiktet och sparkar i magen vid upprepade tillfällen. Ej rapporterat.
2012 april – Dotter hotad med träpinne som är som en kniv, skenhugg mot huvudet som stannar någon centimeter ifrån. Vid upprepade tillfällen. Ej rapporterat.

2012 april – Dotter får hårda knytnävslag i ryggen vid upprepade tillfällen. Ej rapporterat.
2012 april – Dotter får hård spark i magen och hotas med knytnävslag i ansiktet. Ej rapporterat.

2012 april – Dotter sparkas på benet av samma elev som ovan. Ej rapporterat.
2012 maj – Dotter brottas vid flera gånger ner av annan elev som sedan sätter sig över henne så att hon får svårt att andas. Ej rapporterat.

2012 juni – En tjej säger ”varför är du så ful” till dotter, säger att hon har fula skor och river sönder en sak för henne. Ej rapporterat.
2012 juni – En kille slår dotter hårt i huvudet och brottar ner henne. Ej rapporterat.

2012 våren – Dotter knuffas in i en vägg och får skrubbsår på armen. Killen tar sedan strypgrepp. Ej rapporterat.
2012 september – Elev tar mellanhårt strypgrepp på dotter under vredesmod. Ej rapporterat.

2012 november – Dotter får hård knuff ryggen så att hon ramlar och slår sig. Oprovocerat. Ej rapporterat.
2013 januari – Tjejer viskar och säger senare att dotter är äcklig. Ej rapporterat.

2013 februari – Elever tjatar och retas för att dotter är smal. Ej rapporterat.
2013 april – Dotter knuffas i matsalen in i en stol så att hon skadar sig. Ej  rapporterat.

2013 - En kille bredvid dotter i matsalen skakar dotters stol flera dagar i rad så att hon får ett sår på ena tån , håller på att sätta i halsen och får hemsk hostattack och vissa dagar tvingas stå upp och äta. Ingen lärare noterar ens detta. Ej rapporterat.
2013 aug – Dotter brottas ner och får en pistol tryckt i nacken. Rektorn rapporterar.

2013 oktober – En kille säger käften och knuffar sedan dotter av stolen i matsalen. Nästa dag slag i magen så att hon tappar luften. Rektor rapporterat.

5/5. Skolchefen säger att en förklaring kan vara att skolan inte ansett det vara kränkningar. Nähä, men herregud....sparkar, strypgrepp, knytnävslag...vad är då en kränkning? Riktigt låg bortförklaring. Dessutom har ju alla elever, med något undantag, bett henne om förlåtelse och erkänt.

Försnack inför omgång 2 av div 2 sydöstra

Lördagen den 3 maj klockan 15.00 är det hemmapremiär för Mönsterås damlag och för motståndet står Blekingelaget Ramdala IF. Om detta lag har jag inte funnit mycket, inte ens träningsmatcher. Förra året var de ett nedre mittenlag. I premiären mötte de Ronneby och den matchen slutade 1-1. En gissning är att man inte är lika bra som Madesjö B, men ändå ett gediget div 2 lag. Men det här bör vara ett av de lag som Mönsterås har vissa chanser att besegra, så det ska bli spännande att se hur det går.

Mitt tips

Mönsterås GoIF – Ramdala IF 2-1

1 maj 2014

GIF utan chans mot Kalmar AIK



När man möter ett bättre lag måste man lyckas 100 procent med taktik och inställning. GIF:s inställning har jag ingen anledning att ifrågasätta, men taktiskt verkade man helt oförberedda på Kalmar AIK:s blixtrande omställningar och supersnabba forwards. Man får helt enkelt inte gå bort sig så som skedde idag. När domarens pipa ljöd efter 90 minuter hade Kalmar AIK gjort 5 mål och GIF bara ett.

Kalmar AIK höll på att göra mål redan efter 30 sekunder. GIF var inte alls vakna på ett inkast som kom rätt in i straffområdet, men Stenfelt hann rusa ut och mota bollen. GIF gick i alla fall framåt och det dröjde bara ett par minuter innan Mattias Rehn slog ett fint inlägg som Ako tog ner fint i straffområdet innan han gjorde 1-0 till Mönsterås. En drömstart.

Tyvärr dröjde det bara två minuter innan KAIK svarade. Bortalaget kom i en kontring och fick till ett högt inlägg över mittbacken mot en mötande Sanin Filovic (han som jag varnade för inför matchen) och så var kvitteringen ett faktum.

GIF skapade sedan ett par hörnor, men KAIK anföll med snabba kombinationer och GIF hade helt enkelt svårt att hänga med. Jag kan inte taktik, men för att uttrycka mig som jag tänker så borde fler ha sprungit hem snabbare. GIF borde ha haft bättre bevakning på KAIK:s snabba forwards. Man kan inte lämna två mittbackar, som förmodligen inte var bäst i klassen på 100 meter, ensamma med två tekniska illrar.
När så KAIK gjorde 2-1 i den 13:e minuten så var det logiskt, även om bollen studsade lite oturligt när den skulle bort. Men Sanin Filovic (som lär vinna skytteligan) kunde hålla sig framme och göra sitt andra mål för dagen.

De sista 20 minuterna av halvleken så anföll hemmalaget ganska bra och skapade några halvchanser. Bland annat så slog Rehn en suverän boll till Martin Lindqvist som i hög fart fick på ett skott som målvakten i KAIK räddade. Om GIF skulle lyckas hålla ihop defensiven så fanns det definitivt hopp inför andra halvlek.
GIF började matchens andra del intensivt, men intensiteten kom snart av sig. Tio minuter in i halvleken så fick Oskar Kardmo Drott på ett löst skott ca 40 meter utifrån, och jag vet inte hur bollen kunde leta sig in vid stolpen. Man har inte råd att släppa in den typen av lösa skott. Jag vet att jag till och med hann tänka - tur att han inte fick träff. Men 3-1. GIF gjorde några byten, men KAIK kunde springa igenom ytterligare två gånger innan det tog slut.

Det enda positiva är att GIF nu har klarat av Kalmar AIK och förhoppningsvis kan se fram emot mer mänskligt motstånd. Givetvis måste man försöka lära sig något av det här och kämpa vidare. Vad gäller lagmoralen är jag inte särskilt orolig. Bäst i GIF var Mattias Rehn som vann mycket boll på mitten. Ako Eliassi var också het i första halvlek.

Demonstrationsdag

Idag är det många som demonstrerar. Visar 4 demonstrationer i Mönsterås. Den första är en 1:maj demonstration från 1930-talet med samling på torget. Sedan två demonstrationer från 1890-talet för okänd sak, den ena på torget, den andra på norra Storgatan. Unionsflaggan (Sverige-Norge) syns. Den sista vet jag inte heller något om, men de går på Storgatan.






Bilderna finns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.