30 april 2014

Försnack och tips inför omgång 3 av Elitfyran

Kalmar AIK väntar
Mönsterås tar på torsdag emot seriefavoriterna Kalmar AIK hemma på IP klockan 18.00 (inte klockan 19.00 som tidigare annonserats). Och Kalmar är ju bara en halvtimme bort, så det är väl nästan så att man får kalla även det här för ett derby.

Kalmar AIK har börjat serien som förväntat med segrar mot Blomstermåla och Alstermo, men jag bedömer ändå Mönsterås chanser som goda. Visserligen har de två första derbymatcherna redan kostat en avstängning, men trots det bör GIF kunna rubba Kalmar AIK. Det kan ju vara skönt för GIF att spela en match utan att gälla som favoriter.
Sebastian står på två gula och får passa sig om han vill spela mot Alstermo.

Noterbart är att Sanin Filovic, nyförvärv från Lindsdal, har gjort 3 av Kalmars 5 mål.

Mitt tips omgång 3
1 maj

Tranås FF – Tjust IF FF 2-1
Tranås har förlorat knappt mot Ängö och Glömminge. Här kommer första trepoängaren.
Ängö BK – Alstermo IF 2-0
Ängö bör vinna hemma mot Alstermo som fått en tuff start.

Mönsterås GoIF – Kalmar AIK 2-1
Mönsterås kan mycket väl besegra seriefavoriterna och är särskilt starka hemma.
2 maj

Högsby IK – IFK Oskarshamn 2-1
Tror Högsby är något starkare och vill visa sin hemmapublik att hemmapremiären var ett undantag.

3 maj

Hvetlanda GIF – Glömminge IF 2-1
Hvetlanda bör kunna vinna hemma, även om Glömminge har börjat bra.
IFK S/RIF – Blomstermåla IK 1-2
Hemmalaget har överraskat mig och knipit två poäng i de inledande matcherna. Tror dock Blomstermåla vinner här.

29 april 2014

Stark spurt räckte inte




GIF:s damer inledde idag sitt seriespel i div 2 sydöstra mot Madesjö IF B borta på Madesjövallen. Madesjö nämns av många som en av favoriterna till seriesegern och fick gälla även som favoriter mot nykomlingarna Mönsterås.

Mönsterås var dock det bästa laget första halvtimmen och visade prov på en härlig energi. Laget skapade några halvchanser, men ingen riktigt het målchans. Istället kunde Madesjö ta ledningen med 1-0 efter en kvart då GIF inte lyckats få bort bollen i sviterna efter en frispark från halva plan. Ett riktigt skitmål och ganska ologiskt just då.
Sista kvarten av halvleken bytte matchen karaktär helt. Det var som om luften gått ur GIF och istället tog Madesjö över. Mitt i pressen kunde hemmalaget utöka ledningen till 2-0 i minut 36 vilket också blev halvtidsresultatet.

Andra halvlek blev något frustrerande även om GIF verkade ha gjort offensiva justeringar i uppställningen och verkligen försökte. GIF rev och slet, men fick sällan till något ordnat spel och kom till få farliga avslut. Bortalaget hade inte många skott överhuvudtaget. Madesjö hade ett bättre passningsspel och kunde i den 76:e minuten göra 3-0 på ett högt långskott.
Därmed kändes matchen avgjord, men Mönsteråsdamerna gav inte upp utan fortsatte mata bollar framåt. Och den sista kvarten tog man över spelet igen. Plötsligt slet sig Johanna Lewandowski loss på högerkanten och fick på ett lobbskott från ganska dålig vinkel som letade sig in. 1-3 och tio minuter kvar. Bara minuten senare var det nära att GIF hade nätat igen. GIF fortsatte satsa allt framåt och med en minut kvar av matchen sköt Linda Almvqvist in reduceringen 2-3 och skapade nerv på riktigt.

GIF lyckades faktiskt få in bollen i straffområdet en gång till och bollen låg nästan fri, men Madesjö lyckades rensa och hålla undan.
Förlusten är inte mycket att dividera om, men synd att GIF inte fick utdelning första halvtimmen när man ägde det mesta av spelet. De mål man släpper in kändes lite onödiga, men man får väl jobba på att inte hamna i de där svackorna där man släpper fram motståndarna i våg på våg. Men jag tycker ändå man stod upp bra mot Madesjö, särskilt första 30 och sista 15. Kan man ta med sig den energin man där visade och skjuta lite fler skott också, så tror jag inte den första segern dröjer särskilt länge. Förluster är alltid trista, men laget visade bra moral och det var ingen förlust att skämmas för.

Roligt att se nyförvärvet Johanna Linnea Lönnbom som övertygade med snabbhet och styrka på mitten.
Återkommer eventuellt med någon bild. Tror de blev för mörka.

28 april 2014

Försnack och tips inför Madesjö IF B – Mönsterås GoIF

Så har det blivit dags för damernas premiär och motståndet blir svårast tänkbara redan i första matchen. Mönsterås möter nämligen Madesjö IF B som nämns som en av favoriterna att vinna serien, och i försäsongsmatcherna har man ångat på ordentligt. Madesjös A-lag spelar ju i division 1 och har en bred och bra trupp till sitt förfogande. Men Mönsterås har skrällt tidigare och kan förstås göra det igen. Laget har ju dessutom varit på träningsläger och fått lite extra tid att spela ihop sig. Lyckas man hålla ihop defensiven så har man offensiva kvaliteter som definitivt kan avgöra. Återstår att se hur det går. Imorgon tisdag klockan 19.00 är det avspark på Madesjövallen.

Mitt tips
Madesjö IF B – Mönsterås GoIF 2-3

Självklart tror jag att GIF:s damer lyckas skrälla och ta hem tre poäng.

27 april 2014

Summering av omgång 2 av östra elitfyran

Efter två omgångar har tre lag 6 poäng – Kalmar AIK, Ängö BK, Glömminge IF. Inte helt oväntat kanske, men vi får hoppas att det finns lag som kan utmana de förväntade topplagen. Utan poäng är än så länge Tranås och Alstermo, men då ska man komma ihåg att de haft tufft motstånd i inledningen.

Blomstermåla IK-Mönsterås GoIF 3-2
Tufft derby som väl hade det mesta om man ser det neutralt, men sur konstig förlust för GIF. Bara att skaka av sig så fort som möjligt. Det lär inte bli roligt för Kalmar AIK i nästa omgång.
Ängö BK-Hvetlanda GIF 2-1
Ängö vann hemma mot Hvetlanda som enligt vittnen hade förtjänat en poäng.
IFK Oskarshamn-IFK S/RIF 1-1
Omgångens överraskning enligt mig. Trodde Oskarshamn skulle vinna komfortabelt.

Tjust IF FF-Högsby IK 2-5
Högsby reste sig snabbt efter premiärförlusten, även om man på Tjust hemsida verkar mena att resultatet inte återspeglade matchen fullt ut.
Glömminge IF-Tranås FF 1-0
Glömminge har fått en bra start som nykomling, men Tranås hade nog förtjänat en poäng, säger dom som såg matchen.

Alstermo IF-Kalmar AIK 0-2
Kalmar AIK vann som väntat, men Alstermo ska ha ägt mycket boll.

26 april 2014

De 10 viktigaste sångerna III - The Smiths - There is a light that never goes out

Om jag bara får välja en låt från ungdomsåren så blir det ”There is a light that never goes out” med The Smiths. Texten och musiken formar en oöverträffad enhet där varje ton och textrad uttrycker tillvarons essens på ett fulländat sätt. Och refrängen är nog den vackraste kärlekslyrik som formulerats i en popsång. I en tid av yta så kom ett band med djup, allvar och intelligent humor. Ingen annan tolkade livet med sådan poetisk lidelse och skärpa som Morrissey. Och så älskade jag förstås Johnny Marrs fulländade melodiska gitarrslingor. I barndomens hårdrocksmardröm gällde bara tjutande gitarrsolon. I min värld var det högsta att vara rytmgitarrist. Nedan The Smiths originalinspelning. Sedan Morrissey som framför sången på Hultsfredsfestivalen.



25 april 2014

Anna Carlssons sånger berörde - fin konsert i Blomstermåla


 
Det är sex år sedan jag skrev några rader om ett lokalt band som hette Queens of grace där Anna Carlsson var en av medlemmarna. Ikväll uppträdde hon som soloartist i Blomstermåla Folkets hus och de som inte var där missade en tjej som under sex år har utvecklats från en helt ok och lovande sångerska till en artist som snart kan räknas in bland de bästa i Sverige i sin genre. Kanske är hon redan där. Kvällens konsert var i alla fall utmärkt.
Anna har en röst som är som gjord för denna genre som ligger i gränslandet mellan visa och pop. Stark och klar som gjord för det melodiösa, men samtidigt nyanserad och känslosam. Trots sina unga år låter hon dessutom förvånansvärt mogen.

Det som gör att jag spår en lysande musikalisk framtid för Anna Carlsson är att hon gör egna låtar. Allt för många med bra röster fastnar i coverlandet. Visserligen spelar hon även väl valda covers, och jag förstår om man under en konsert av det här slaget vill få med låtar från kända artister och förebilder, men faktum är att de egna låtarna är bäst och lyser för sig själva. Inom ett par tre år skulle jag gissa att det inte blir särskilt många covers.
Anna behärskar både engelska och svenska. Kanske kan hon fortsätta att kombinera den amerikanska och svenska traditionen. Personligen blir jag mest berörd av de svenska texterna, men de engelska är också välskrivna. Men den dagen hon gör en svensk skiva så är jag övertygad om att vi talar om Sofia Karlsson-klass, bara för att ge en referenspunkt för hur bra det här kan bli.

Har jag då ingen kritik? Nja, till och med mellansnacket var bra. Bara en notering. En artist gör alltid bäst i att försöka befria sig från sin största förebild, i det här fallet Dylan. Den röst jag hörde ikväll ligger betydligt närmare mer melodiösa artister som fraserar och håller toner helt annorlunda än Dylan. Men jag vill inte jämföra då Annas röst står för sig själv.
Fantastiskt fint att Fredde Kling och Visa Visor arrangerade detta fina musikevenemang som fyllde nästan hela biosalongen.

24 april 2014

En dysfunktionell dag på jobbet och en egendomlig derbyförlust



Jag skulle kunna göra det enkelt för mig och skylla på domaren. Innerst inne vill jag det. Alla Blomstermålas tre mål tillkom ju efter domslut som jag inte förstod. Men jag gör inte det. Inte för att jag är rädd om mitt anseende, utan för att ingen tror mig ändå. De skulle bara säga att jag är en dålig förlorare. Det är tyvärr tabu att ta med domaren i en förlustanalys, vilket jag förstås struntar fullständigt i. Jag bryter gärna tabun där det är befogat.
Men jag ska inte bjuda på den enkla. Så jag säger ärligt att det är jag som inte begriper mig på fotboll. Jag vill vara ödmjuk och erkänna det. Jag förstår inte spelet och därmed inte varför domaren gör som han gör. Men låt mig försöka förklara på ett annat sätt, utifrån det lilla förstånd jag ändå har.

Innan matchen så varnade jag för att Blomstermåla är bättre än sitt rykte. Jag varnade för Wesslund. Jag varnade för de motiverade ungtupparna. Jag varnade för ofokuserat slarv. Det sket sig ändå på just de punkterna. Vi kan dividera i evigheter huruvida GIF eller domaren bjöd Blomstermåla på målen. Spelar ingen större roll. Fotboll spelas och döms av icke perfekta människor. Det väsentliga är att Blomstermåla gjorde det bästa av situationerna och nätade. Det är också en konst och därför är segern ändå rättvis. Ibland måste man helt enkelt vara bäst på att utnyttja motståndarnas småfel eller domarens brister.

0-0 efter första halvlek
Blomstermåla började matchen piggast och anföll frejdigt, men Mönsterås stod emot och kom in i matchen. Efter dryga kvarten kom Mönsterås fram bra i en omställning och Hadi Mustafai fick bollen i stolpen. Tio minuter senare kom Blomstermålas Kim Borgebäck halvfri och sköt ett skott som räddades till hörna.

Sista kvarten tog Mönsterås över det mesta av spelet men utan att lyckas få in bollen. Med tio minuter kvar av halvleken hade GIF bytt in Mattias Rehn som uppenbarligen hade kört från sitt arbete i Norge och blivit försenad.
Straffar, gult och rött
Två minuter in i andra halvlek blev Rehn nedragen i friläge, så domaren blåste straff för Mönsterås, medan Mats Karlsson i Blomstermåla fick rött kort. Straffen sattes av Martin Nilsson. 1-0 till Mönsterås.

Sedan började det hända saker som jag inte begrep. Bara ett par minuter senare fick Blomstermåla plötsligt straff. Ingen verkade veta varför, men om jag såg rätt så fick Johan Lagström en varning, så något gjorde han väl. Men vad hände egentligen? Jag lyckades inte träffa någon som visste. Kim Borgebäck satte i alla fall kvitteringsmålet. 1-1.
Blomstermåla fick energi av målet och hade nu några minuter där man trots en man mindre anföll bra. Inte minst målskytten Borgebäck gjorde svårstoppade räder med energi .

Men Mönsterås tog över spelet och i den 61:e minuten hann Martin Lindqvist före Blomstermålas målvakt och placerade in bollen i öppet mål. 2-1 till Mönsterås.
I andra halvlek började de gula korten dessutom dugga tätt av oklar anledning. Det gick knappt att skilja på domarens pipa och vårens kvittrande småfåglar i dungen bakom mig. I vissa fall är det väl tveksamt om det ens borde ha blivit frispark. Eller vänta nu…det är ju jag som inte begriper mig på fotboll. Det blev i alla fall 10 gula och två röda kort i en sällsynt schysst derbymatch.

I den 72:a minuten så hände något obegripligt igen. Mathias Stenfelt i Mönsteråsmålet tog som vanligt hand om bollen utan att någon i Blomstermåla var i närheten. Det är sånt där som händer 40 gånger per match. Plötsligt blåste domaren frispark för Blomstermåla precis vid straffområdesgränsen. Vad hände? Tog Stenfelt bollen med händerna utanför straffområdet? Knappast. Varför skulle han göra det när han inte var pressad? Höll han bollen för länge i händerna? Jag vet inte. Fram klev i alla fall Daniel Wesslund och satte bollen rätt upp i krysset. 2-2.

Mönsterås låg sedan på för att avgöra, när Blomstermåla fick en frispark som man från långt håll lyfte in i GIF:s straffområde. I ett upphopp föll en hemmaspelare och domaren blåste för straff i den 85:e minuten. Johan Törnström som hade hoppat upp bredvid den som föll blev också utvisad i samma veva. Fram klev ånyo Wesslund och sköt in 3-2, vilket också blev segermålet. Mönsterås gjorde sedan allt för att få in en kvittering men nådde inte ända fram.

Mönsterås förlorade på tre mål som jag inte förstår. Så det finns tyvärr inte så mycket att analysera. Det jag förstår är att Blomstermåla vann och tog tre poäng och att Wesslund har slutat skjuta över. Enkel matematik får duga ibland. Det är bara att kämpa på. 20 matcher kvar.

Senaste nytt inför kvällens derby

Senaste nytt inför kvällens derby.

Mattias Rehn står med i kvällens trupp för GIF trots att det bara gått sex dagar sedan han syddes ihop. En karaktärsspelare.

Sedan har jag fått en magkänsla att Blomstermåla har en liten överraskning på gång. Har Andreas Kling verkligen lagt av helt som det sägs? Kan man tänka sig att han dras fram ikväll som ett ess i rockärmen? Hoppas jag har fel. Visserligen är det roligt med bra motstånd, men Kling har en tendens att vara som bäst mot GIF.

22 april 2014

Försnack och tips inför omgång 2 av Elitfyran - hett derby nr 2 väntar

Derby nr 2
På torsdag börjar andra omgången med ett hett derby mellan Blomstermåla och Mönsterås. Blomstermåla förlorade premiären borta mot Kalmar AIK, men hade trots allt 1-1 en bra bit in i matchen. Enligt vad jag har hört backade BIK hem och satsade på omställningar. Vi får väl se hur matchbilden blir mot Mönsterås. Men det får inte ske någon underskattning. Det är min bestämda uppfattning att BIK är betydligt bättre än vad ryktet gör gällande och att den outsiderposition laget nu fått passar dem utmärkt. De kan slå ur underläge i varje match.

Mönsterås vann premiären med 2-1 mot IFK Oskarshamn, men fick förstås betala ett visst pris för segern – Mattias Rehn ihopsydd och jag gissar att han är borta några matcher, samt gula kort på Sebastian Karlsson, Oskar Olsson och Johan Törnström. Det här är nyckelspelare som behövs i kommande matcher, så de får försöka tänka sig för. Givetvis får vi inte heller dra på oss någon utvisning. I övrigt lär Ako vara hemma igen, och han fanns med i truppen för dagens B-lagsmatch.
Mönsterås vann vårens träningsmatch med 7-3, men BIK saknade då några av sina bästa spelare och i ett derby på hemmaplan lär man bjuda hårt motstånd. Glöm inte att man har en rutinerad räv som Wesslund och flera tekniska ungtuppar som inget hellre vill än att bli hjältar inför en fanatisk hemmapublik. Mönsterås måste alltså gå ut och göra ett oerhört fokuserat jobb och kämpa lika hårt som mot IFKO. En gissning är att Blomstermåla inte är lika fysiska som Oskarshamn och att det därför kan bli lite mer teknisk fotboll i det här derbyt. Men om man backar hem som mot Kalmar AIK gäller det att ha den snabbhet och teknik som krävs för att ta sig igenom muren.

Hur GIF ställer upp vet jag inte, men det finns som jag ser det ingen större anledning att trixa för mycket i nuläget. Möjligtvis kan man variera lite på högerkanten beroende på vilket lag man möter. Det beror på om man prioriterar en bra fot och stabilitet eller fart och fläkt. Även i övrigt finns det ju spelare som kommer underifrån. B-laget vann exempelvis idag med 7-1.
Hur som helst hoppas jag att många Mönsteråsare åker till Blomstermåla på torsdag. Matchen börjar 18.30. Matchen då? Ja, om GIF gör sitt jobb ordentligt så ska det kunna bli andra raka derbysegern. Det vore onekligen skönt att ha med sig sex poäng inför kommande omgångar. Och jag vill ha personlig revansch för det fotbollstrauma jag genomled förra våren på Blomstermåla IP i matchens sista sekunder. Aldrig mer en sådan förlust.

Mitt tips omgång 2
Torsdag 24/4

Blomstermåla IK-Mönsterås GoIF 1-3
Derbyn har alltid en extra osäkerhetsfaktor, men jag tror Mönsterås är ett bättre lag och därför vinner man. Ibland behöver det inte vara krångligare än så.
Fredag 25/4

Ängö BK-Hvetlanda GIF 2-2
Båda lagen vann premiärmatcherna. Oavgjort här.

Lördag 26/4
IFK Oskarshamn-IFK S/RIF 3-0
IFKO kommer igen efter premiärförlusten och vinner komfortabelt.

Tjust IF FF-Högsby IK 0-2
Även Högsby reser sig upp efter premiärförlusten och vinner borta mot Tjust som får det svårt i år.
Glömminge IF-Tranås FF 2-1
Svårtippat, men Glömminge fick en bra start och är än mer svårslagna på Öland.

Alstermo IF-Kalmar AIK FK 0-3
Tror Kalmar AIK vinner ganska komfortabelt här. Alstermo får det svårt.

Självbiografisk dikt

Min FB-vän Teiffel utmanade mig att skriva en självbiografisk dikt. Tror inte det finns några regler så jag tillämpar ingen rytm. Bara nödrim. Skriv din egen självbiografiska dikt. Det var roligt. Jag satte en skrivgräns på fem minuter.

Jag växte upp vid ett torg,
med mycket värme och omsorg.
Trivdes bäst i trädets skugga,
där jag kunde sitta och plugga.
Lite kyligt kan tyckas,

men ingen kunde se hur kinderna av tårar smyckas.

På längden växte jag snabbt,
men på 100 meter gick det inte rappt.
Lillfingret skulle jag gärna stympa,
om jag bara slapp gympa.

Det sägs att jag är sprungen ur arbetarklassen,
men på livsvandringen glömde jag kompassen.
Mormor lärde mig att protestera,
så fiender fick jag flera.
Jag är med orden ganska vass
och lyssnar hellre på gitarrpop än jazz.

Mot alla odds kom fru och barn.
Vi besöker ej Thailand, men Tullgarn.
Vi är fast beslutna,
att alltid gräva i det förflutna.

Har nu passerat livets mitt,
och önskar att Sverige vore alliansfritt.
Trots att jag är så konservativ,
men jag är mitt eget regeringsalternativ.

Är trots allt ganska glad i genomsnitt,
men borde nog ha blivit britt.

21 april 2014

Inför div 2 SÖ II - Kalmar Södra IF

Idag fortsätter jag genomgången av Mönsteråsdamernas kommande motståndare i div 2 SÖ, och turen har kommit till Kalmar Södra IF.

Förra säsongen: 5:a av 10 lag i div 2 östra.
Förluster: Malin Hising (Rytterne IS), Lina Andersson, Maria Lindqvist, Lisa Wallinder, Emma Elgan, Amanda Sundberg.

Nyförvärv: Anna Nilsson (Ljungby IF), Matilda Mårtensson (IFK Kalmar), Elin Georgsson (IFK Kalmar), Disa Larsson (IFK Kalmar), Amy Thomas (IFK Kalmar), Amanda Ringqvist (IFK Kalmar), Simone Wernersson (IFK Kalmar), Elise Hornborg (Team Södermöre), Elisabeth Åhman (Glömminge).
Uppehåll: Lina Thor.

Tränare: Andreas Rydström
Truppen: 33 spelare anges.

Träningsmatcher: Ramdala (div 2)-Kalmar Södra 1-0, Kalmar Södra (div 2)-Färjestaden 0-4, Emmaboda (div 3)-Kalmar Södra 1-5, Mönsterås (div 2)-Kalmar Södra 0-2, Madesjö IF (B)(div 2)-Kalmar Södra 4-0, Kalmar Södra-Runsten/Möckleby (div 2) 2-2, Blomstermåla (div 4)-Kalmar Södra 1-10, Nättraby (div 2)-Kalmar Södra 4-2, Team Södermöre (div 3)-Kalmar Södra 2-0.
Mitt tips: Tror Kalmar Södra hamnar på nedre halvan, och får kämpa för att undvika den negativa kvalplatsen. Om Lina Thor fortsätter göra uppehåll, så blir förstås offensiven lidande.

19 april 2014

Summering av omgång 1 av östra elitfyran

Första omgången har spelats och kan summeras.

Mönsterås GoIF-IFK Oskarshamn 2-1
Hett derby som kanske inte bjöd på så mycket skönspel, men en rejäl kamp och stor dramatik. Rättvis seger för hemmalaget.


Till vänster Mönsteråsbloggens rubrik "Blod, svett och tårar" den 18 april. Till höger OT:s rubrik "Blod, svett och tårar" dagen efter den 19 april. Mönsteråsbloggen gläder sig åt att få vara en inspirationskälla för lokalpressen. Klicka på bilden för större format.

Tranås FF-Ängö BK 1-2
Slutade precis som jag tippade i försnacket. Tranås tog ledningen, men Ängö fick två straffar och kunde ta tre poäng. Ängö ägde mest boll.

Högsby IK-Glömminge IF 1-3
Jag tippade precis tvärtom, men Högsby gjorde enligt rapporterna en svag och nervös premiärinsats. Imponerande bortaseger av nykomlingarna Glömminge.

IFK S/RIF-Tjust IF FF 0-0
Två lag som jag tippat i botten. Jag trodde nog att Tjust skulle vinna ändå, men delad poäng och inga mål blev det.

Kalmar AIK-Blomstermåla IK 3-1
Förväntad seger för hemmalaget. Blomstermåla ska ha backat hem och Kalmar ägt mest boll.

Hvetlanda GIF-Alstermo IF 4-1
Hvetlanda ska ha imponerat i premiären och vann övertygande. Jag tippade felaktigt oavgjort, men har å andra sidan tippat att Alstermo ska få det svårt i år. Återstår att se.

18 april 2014

Blod, svett och tårar - GIF gick segrande ur långfredagsdrabbningen


Genuin lycka efter mål.
Straff i stolpen, gula kort till höger och vänster och blödande spelare med huvudet i bandage. Välkommen till östra elitfyran som idag rivstartade med ett stekhett och högdramatiskt långfredagsderby mellan Mönsterås GoIF och IFK Oskarshamn. När krutröken lagt sig hade Mönsterås gått segrande ur striden med 2-1.
Chans för IFKO
Matchen började avvaktande, även om hemmalaget stressade IFKO framgångsrikt i uppspelsfasen. Och ett par gånger var Mönsterås snabba forwards nära att springa igenom. Men det var IFKO som skapade matchens första farliga chans när Eric Bengtsson i kamp med en mittback fick på ett bra skott som strök precis utanför stolpen.

Straff för GIF
Sedan följde en bra period för IFKO som fick ett litet övertag i matchen. Men GIF högg hela tiden framåt och efter drygt en kvart fälldes Martin Lindqvist när han höll på att slita sig fri i straffområdet. Domaren tvekade inte utan blåste för straff. Fram klev Idris Eliassi och slog bollen i stolpen.
Visst övertag för GIF
GIF tände uppenbarligen till av missen och kom nu fram i ett par riktigt fina anfall som IFKO dock lyckades avstyra i sista sekund. IFKO var inte ofarliga och särskilt på fasta situationer fick man en del chanser. Inte minst de extremt långa inkasten av Hampus Savolainen vållade hemmalaget vissa problem.

Den sista kvarten fick GIF ett visst grepp om matchen och skapade ett par fina målchanser. Med bara ett par minuter kvar av halvleken krockade två hemmaspelare i luften och GIF:s division 2-meriterade nyförvärv Mattias Rehn blev otäckt liggande kvar på planen under flera minuter blödande. Så småningom kunde han gå av planen själv men med huvudet inlindat i bandage. Vad jag har förstått lär det handla om sprucket ögonbryn och ett jack i bakhuvudet.
GIF tar ledningen
Mönsterås började andra halvlek piggt och det dröjde inte länge förrän straffskytten Idris kunde skjuta in ledningsmålet på en retur. 1-0 till hemmalaget i den 48:e minuten.

Matchen tänder till
Nu tände matchen till på allvar. IFKO som kämpade desperat för att få till en kvittering hade nu satt in sin skyttekung Amar Zubcevic som med sin rörlighet hela tiden utgjorde en fara för hemmaförsvaret. Matchen blev allt mer fysisk och spelarna kapade varandra ganska så brutalt, vilket fick den utmärkte domaren att dra fram en hel del gula kort. Båda lagen fick några frisparkar i bra lägen, men utan att de kunde omvandlas till mål.
Kvitterat
Mönsterås kändes något stabilare, men IFKO gjorde vad man kunde för att få in bollen. Med tio minuter kvar lyckades det på en fin nick av Hampus Savolainen efter en hörna. 1-1.

Nu gick det att ta på derbystämningen och matchens sista del var inte bra för mina nerver. Bortalaget hade en ganska stor publik på plats och tillsammans med Mönsteråsarna var det nog minst 300 som såg matchen. Inget av lagen var nöjda med en poäng och man hörde av ropen på planen att det här skulle avgöras på något sätt.
Segermålet
Spelet hade just satt igång igen när Mönsterås slog en långboll mot den alltid springande Martin Lindqvist, och på något förunderligt sätt fick han foten på bollen som gick i en bana över IFKO:s målvakt och in i mål. Nu följde stort jubel hos hemmaspelarna.

Matchavgörande räddning
Men IFKO hade inte gett upp och satte nu in allt man hade framåt. Ett par minuter senare fick man in en fin boll i straffområdet där den duktige Eric Bengtsson fick på en kanonträff två meter från mål. Men Mönsterås målvakt Mathias Stenfelt, som nyss stått en bra bit ifrån, lyckades kasta sig och göra en matchavgörande reflexräddning i den högre skolan. De sista minuterna blev ytterst nervösa, men Mönsterås lyckades spela av matchen och kunde vinna denna långfredagsdrabbning med 2-1.
En lagtriumf
Dagens GIF hade många hjältar – om jag bara ska nämna några så får det bli Johan Törnström som var klockren i försvaret, Mathias Stenfelt med sin matchavgörande räddning, Mattias Rehn som visade klass så länge han kunde spela, Johan Lagström som gick in istället för Rehn och gjorde det mycket bra och så måltjuven Martin Lindqvist som gjorde just det han skulle i matchens slutskede – mål. Men framför allt var det lagets triumf. Med Mattias Rehn skadad så lyckas man ändå hålla ihop spelet och alla gav verkligen allt för varandra i en suverän kämpainsats. Alla kan bära sina blåmärken som medaljer.

Tre poäng i seriepremiären i ett ovisst derby kan inte överskattas. Mest glad är jag för att Rehn kunde lämna planen på egna ben. Det som annars gläder mig mest är att laget höll och visade just den inställning jag hade hoppats på.
I kyrkans värld omvandlas långfredagens nederlag till seger på påskdagen. GIF tog ut segern några dagar i förskott. Inte mig emot. Framåt mot nya segrar! Nästa gång tar vi Blomstermåla.

För GIF spelade: Mathias Stenfelt, Hadi Mustafai, Johan Törnström, Martin Nilsson, Johan Nyström, Sebastian Karlsson, Mattias Rehn, Idris Eliassi Sarzali, Manfred Löfström, Simon Johansson, Martin Lindqvist, Oskar Olsson, Johan Lagström. I truppen ingick även Rikard Ulvenhag Nyström och Martin Johansson.

OBS: Jag har inte lånat rubriken från OT. De lånade den av mig dagen efter.



 

16 april 2014

Försnack och tips inför omgång 1 av Elitfyran – Derbyfest direkt

Derby i premiären
Så har det äntligen blivit dags för seriepremiär i Elitfyran. Det är samma spänning och förväntan varje år. Och denna säsong blir det en hel del nya idrottsplatser att besöka, vilket är en del av charmen. Serien rivstartar emellertid hemma på långfredagen med derby mot IFK Oskarshamn (klockan 16.00). Hoppas nu att publiken kommer och skapar lite stämning.

GIF fick ju en friplats och skulle kunna gå in i seriespelet utan någon som helst press. Men så värvade man bra och plötsligt skenade förväntningarna iväg. Men som jag skrev häromdagen. Framgången kommer inte automatiskt för att man ställer Rehn och Törnström på planen. GIF måste agera som ett lag som ger allt i alla lägen. Jag är faktiskt inte särskilt orolig för den biten.

I premiären får GIF alltså möta nykomlingen IFK Oskarshamn. Under försäsongen vann GIF med 4-1, men det kan vi strunta i nu. IFKO verkar ha haft sin skyttekung Amar Zubcevic skadad de senaste matcherna, om jag förstått rätt, men nu lär han vara tillbaka. Hans frånvaro kan ha stärkt IFKO som lag. Hur som helst tror jag att vi får se ett bättre IFKO nu än i träningsmatchen.
Mönsterås har blandat och gett lite under försäsongen, men när man har spelat som bäst har det sett riktigt bra ut. Kan man nå den nivån större delen av matchen så kan det gå riktigt bra. Varje poäng GIF tar i Elitfyran är värdefull, och jag tror på seger i premiären. GIF har helt enkelt för många bra spelare som formar ett helgjutet lag. Mönsterås må ha en tredjedel så många invånare som Oskarshamn, men är tre gånger så bra på fotbollsplanen. Det är det som räknas på riktigt. (OAIK, då? säger vän av ordning. Nja, nu är sammanhanget denna match och då får man yxa till det lite.)

Tips omgång 1
Torsdag 17 april

Hvetlanda GIF-Alstermo IF 1-1
Alstermo blandar och ger och kanske kan man knipa en poäng i premiären.

Fredag 18 april
Tranås FF-Ängö BK 1-2
Lång resa för Ängö, men tror ändå det blir vinst.

Högsby IK-Glömminge IF 3-1
Högsby har gjort en bra försäsong och här bör det kunna bli tre premiärpoäng.
IFK S/RIF-Tjust IF FF 0-1
Svårtippat, men tror Tjust är något bättre.

Kalmar AIK-Blomstermåla IK 3-0
Veckans säkraste match på pappret, men osvuret är bäst.
Mönsterås GoIF-IFK Oskarshamn 3-1
GIF tar sina första poäng i elitfyran genom en fin derbyseger.

Noteringar vid promenad

Här gick det förr upp en trappa till gamla apotekstomten som nyttjades flitigt när jag var barn/ungdom. Den är borta sedan några år. Men kan man inte fixa till den fula backen lite nu när trappan så ledsamt togs bort.

Den här charmiga genvägen är i alla fall kvar.

De här illgröna dörrarna har uppenbarligen upprört känslorna lite. Personligen störs jag inte.

Mitt gamla barndomshem på torget. Vi bodde på övervåningen och jag brukade stå i fönstret och se Rudatornet blinka. Flygande tefat för mig. På nedre plan bodde Alvar och Aina. På den tiden fanns det en trappa och ingång ungefär där busken är i bildens mitt.


Samma barndomshem.
Älskar den ödsliga Storgatan på kvällen.

De 10 viktigaste sångerna II - Freddie Wadling - Blott en dag

Psalmen blott en dag har betytt mycket för mig vid olika tillfällen i livet. Den ger både tröst och perspektiv när det krisar eller när omvärlden är elak. Jag föredrar Freddie Wadlings tolkning av sången.

15 april 2014

De 10 viktigaste sångerna I - The Triffids - Wide open road

När jag nu skrev memoarerna kom jag även in på vilken musik och vilka låtar som betytt mest. Jag ska därför presentera de tio viktigaste sångerna utan inbördes ordning.

Först ut är The Triffids och den episka Wide open road från  albumet "Born sandy devotional" 1986 - en av de ödsligaste och vackraste sångerna någonsin i min värld. Australiens ändlösa vidder i mitt hjärta och vägen ligger helt öppen framför mig. Optimal frihet mot en sorglig bakgrund av oändlig distans mellan människor. Att basen inte alltid följer ackorden helt blir helt logiskt om man tar till sig texten som jag gör.

Inför div 2 SÖ I - Färjestadens GoIF

Mönsteråsdamerna tog förra året steget upp i div 2 sydöstra och det har blivit dags att presentera GIF:s kommande motståndare. Att blir en tuff serie står utom allt tvivel.

Först ut är Färjestadens GoIF som inte avancerade till tvåan i egen kraft, men som genom sin placering i kvalet sedermera fick en friplats.
Förra säsongen: Tvåa i div 3 SÖ (kvalplats och sedan friplats)

Förluster: Clara Sedman.
Nyförvärv: Annie Karlsson (Lindsdal), Viktoria Eriksson (IFK Kalmar), Sara Erlandsson (Madesjö), Caroline Järnesjö (Madesjö), Cajsa Hallberg (Team Södermöre).

Tränare: Johan Hellsten.
Truppen: 35 spelare anges.

Träningsmatcher: Kalmar Södra IF (div 2)-Färjestaden 0-4, Färjestaden-Runsten/Möckleby (div 2) 1-0, Färjestaden-Smedby BoIK (div 4) 5-2.
Mitt tips: Färjestaden har vunnit sina träningsmatcher, men kommer nog inte att ha med toppstriden att göra, även om alla lag bör ha koll på Josephine Larsson som gjorde 25 mål förra säsongen. Tror att Färjestaden får inrikta sig på att hålla sig kvar. Hur det går beror helt på om motståndarna har koll på den nämnde Larsson.

13 april 2014

Som ett lag

Mindre än en vecka kvar till premiären och det är dags att bli jordnära.

GIF spelade ”bara” 1-1 mot Smedby i genrepet. Kanske förväntar vi oss ibland för mycket. Jag har träffat människor som verkar tro att allt ska gå på räls bara vi ställer Mattias Rehn och Johan Törnström på planen. Så fungerar det förstås inte, och det lärde vi oss ju inte minst för tre år sedan då GIF hade en väldigt duktig spelare, men där laget som helhet inte fungerade särskilt bra. GIF har i år gjort väldigt bra värvningar, men ska det bli ett bra fotbollsår krävs det att GIF agerar som ett lag och jobbar stenhårt. När jag tippade GIF högt upp i serien var det laget jag hade i åtanke. Men man ska inte haussa upp laget på grund av de lyckade värvningarna. Alla måste alltid ge 100 procent. Alltid ge allt  och offra sig som man gjorde hemma mot Nickebo förra året. Det kommer att bli många tuffa matcher i år och GIF kan hamna precis var som helst i tabellen. Det är upp till grabbarna själva att skapa framgången. Förhoppningsvis kommer det många och stöttar i publiken i år. Tycker de förtjänar det.

Inom några dagar återkommer jag med säsongens första försnack inför den första omgången.

12 april 2014

Vyer från kyrktornet

Mönsterås församling hade idag visning av kyrktornet och jag lyckades ta mig upp. Är ingen bra fotograf, men tog några foton med mobilen. Vi hade i alla fall tur med vädret. Klicka på bilden eller öppna i nytt fönster för större format.


















 


 

11 april 2014

Carl Boberg var ingen ”one-hit wonder”

Jag guidar inte ofta på hembygdsgården, men när jag gör det kommer jag alltid till den där taffeln som Carl Boberg en gång ägde, och då brukar livet på något sätt ställas på sin spets.

Jag brukar då säga att det känns lite sorgligt att Carl Boberg för många bara är känd för psalmen ”O, Store Gud”. Överhuvudtaget känns det orättvist mot Carl Bobergs livsgärning att det oftast bara är den sången som lyfts fram. Vi har till och med ett sällskap som heter just ”O, Store Gud sällskapet” istället för ”Carl Boberg sällskapet”. De gör säkert ett finfint jobb, men sällskapets namn är olyckligt. Och på biblioteket kan man lyssna på just denna psalm i ett otal varianter.

Det är hög tid att Carl Bobergs livsgärning som helhet får ett erkännande. Han skrev ett hundratals psalmer varav några, enligt min mening, är finare än "O, Store Gud", exempelvis ”Det susar genom livets strid”. Han gav ut diktsamlingar, var pastor, predikant, redaktör, riksdagsman och pappa.

Givetvis ska man fortsätta att berätta om "O, store Gud", men hans liv bestod ju av så mycket mer än de där magiska timmarna när han snickrade ihop de där verserna efter ett åskoväder över Mönsteråsviken.

Läs Harry Netzells utmärkta bok om Carl Boberg.

10 april 2014

Så här går det i östra Elitfyran

Mönsteråsbloggen har nu presenterat alla lag i östra Elitfyran och så här en vecka innan serien drar igång kan det vara dags att berätta hur allt slutar.

Vad jag förstår så förflyttas de två bästa lagen direkt upp i trean, medan lag 3 och 4 får kvala till trean. Lag 9 och 10 får försöka kvala sig kvar och lag 11 oh 12 åker ur direkt.

Om Kalmar AIK inte blir ett topplag i år så är det ytterst förvånande. Kalmar AIK får gälla som favoriter till seriesegern. Vilket lag som tar den andra direktplatsen till trean är kanske mer svårtippat, men Ängö bör ligga bra till, med Högsby och Mönsterås som outsiders. Mönsterås och Högsby bör ha goda chanser att ta kvalplatserna (sagt i all ödmjukhet), även om ett lag som Glömminge har vissa chanser. I botten tror jag vi återfinner IFK S/RIF som verkar ha en ung och smal trupp. Däremot vill jag inte helt räkna ut Blomstermåla som vissa gör. De kan kanske överraska och undvika direktnedflyttning.

Jag tror det blir många jämna matcher i den här serien.
Så här tror jag serien slutar

1. Kalmar AIK
2. Ängö BK
3. Mönsterås GoIF

4. Högsby IK
5. Glömminge GoIF

6. IFK Oskarshamn
7. Hvetlanda GIF
8. Tranås FF
9. Alstermo IF

10. Blomstermåla IK

11. Tjust IF FF

12. IFK S/RIF

Inför Elitfyran XII - Mönsterås GoIF

Mönsterås GoIF
För två och ett halvt år sedan var Mönsterås ett mål ifrån att åka ner i sexan. Nu är man plötsligt i Elitfyran och det blir förstås ett utomordentligt spännande äventyr. Det är bara att njuta.

Förra säsongen: Trea i div 4 NÖ. Fick friplats i Elitfyran.
Förluster: Niklas Kindberg (Timmernabben), Alfred Ekwall (Timmernabben)

Nyförvärv: Fredrik Berglin (Timmernabben), Andreas Hauge (Fliseryd), Simon Johansson (Högsby), Mattias Rehn (OAIK), Johan Törnström (OAIK), Mirza Mehmedovic .
Tränare: Leif Karlsson (ny), Stefan Berkeby (ny).

Truppen: 38 spelare.
Träningsmatcher: Mönsterås-IFKO 4-1, Mönsterås-Timmernabben (div 4) 1-1, Mönsterås-Blomstermåla 7-3, Glömminge-Mönsterås 2-1, Runsten/Möckleby (div 4 )-Mönsterås 3-5, Mönsterås-Hossmo (div 4) 3-1, Mönsterås-Läckeby (div 5) 4-0.

Mitt tips: Mönsterås måste vara det lag som har gjort de bästa värvningarna på den här nivån och har definitivt en av seriens bästa offensiver. Kanske kunde man befara att det skulle bli lite framtungt. Men med värvningen av Törnström har en bra backlinje blivit ännu bättre. Lyckas man nu bara bevara den fina lagandan med den hårdare konkurrensen så kan det bära långt. Det enda negativa är väl att man inte hade planerat så många träningsmatcher mot lag från elitfyran. Men motståndet blir förstås tufft, så mitt positiva tips är i all ödmjukhet. Topp 4 tror jag på, även om det är fullt godkänt att hänga kvar.