29 mars 2014

GIF vann svajig träningsmatch


Mönsterås i vita tröjor vann över Hossmo med 3-1.
Mönsterås vann dagens träningsmatch mot Hossmo (div 4) med 3-1 efter en ganska svajig match där spelet bitvis fungerade, men bitvis avslöjade en del brister som man gör bäst i att slipa bort innan seriespelet drar igång.
Hossmo började respektlöst och hade tidigt en nick i ribban efter en frispark . Mönsterås anföll mest och snabbast, men fick ingen utdelning. Istället var det Hossmo som fick ännu en ramträff innan GIF i anfallet efter kunde göra 1-0 genom den påpasslige Martin Lindqvist som sprang sig fri på en lång fin passning.

Hossmo fortsatte dock att komma fram för lätt och kunde ganska logiskt kvittera efter en halvtimme efter att en spelare fått stå helt omarkerad i straffområdet.
GIF kom sedan fram hyfsat ett par gånger, men avslutningarna ville sig inte. Första halvlek var inte särskilt bra, och även om backlinjen var nykomponerad till stora delar, så borde fokus och tempo ha varit bättre överlag.

I andra halvlek flyttades Lindqvist ut på kanten, vilket gav bättre fart, samtidigt som hela laget höjde tempot. GIF hade nu en bra period och kunde med lite bättre timing ha gjort ett par mål. Spelet gav i alla fall utdelning efter en stund när GIF vann boll på Hossmos planhalva, varpå Oskar avancerade framåt och tog initiativ för ett skott som snyggt letade sig in i mål. 2-1 några minuter in i andra halvlek.
Efter målet hade Hossmo en ganska bra period, men GIF vände spelet snabbt och Idris Eliassi kunde placera in 3-1.

GIF var sedan nära att springa igenom några gånger, men slarvade också en del så kvalitén på matchen sjönk en del. Hur som helst – en seger trots att man idag blandade och gav. Bra sekvenser blandades med mindre bra. Mönsteråsbloggens tre plus går till Johan Törnström i backlinjen som spelade upp sig och efter en stund agerade som en klippa, Oskar Olsson som tog för sig bra på mitten och Martin Lindqvist som river och sliter och springer i alla lägen, samt peppar laget med vinnarskalle.

Noterbart: Hossmo slog tidigare i år GIF:s kommande motståndare i Elitfyran, Alstermo, med 4-2.

28 mars 2014

Algots flyttsång

Algots ska ju flytta senare i år och nu har personalen spelat in en låt som sprider budskapet om flytten. Jag tror att Zambastudions Owe Sigvardsson har hjälpt till. Låten finns på Youtube.
 
 Jag brukar inte göra reklam på bloggen, men Algots har jag alltid tyckt om. Alltid trevlig personal som vet vad service är och bra sortiment. Jag kommer definitivt att flytta med.
 
 

25 mars 2014

Inför Elitfyran V - Glömminge IF

Glömminge IF
Glömminge IF bildades 1934. Laget har på kort tid avancerat genom seriesystemet och är nu nykomlingar i elitfyran. Förra året gjorde man hela 68 mål i fyran, varav Emil Börjesson 17 och Filip Qvist 13.

Förra säsongen: Seriesegrare div 4 SÖ.
Förluster: Clas Johansson, Daniel Adolfsson, Jesper Engström, Jacob Kumlin, Danijel Lukic.

Nyförvärv: Hugo Wilhelmsson, född 1998 (Kalmar FF), Jens Göthberg (Alstermo), Charlie Nilsson (SSG), Joakim Jonsson (Nickebo), Simon Otter (IFK Berga), Jimmie Nilsson (FGoIF), David Salomonsson (Trekanten),
Tränare: Patrik Nilmert och Torbjörn Johansson (nya)

Truppen: ?
Träningsmatcher: Kalmar AIK (elitfyran)-Glömminge 4-1, Glömminge-Ängö (elitfyran) 1-3, Glömminge-Mönsterås 2-1, Färjestadens GoIF (div 4)-Glömminge 0-2.

Mitt tips: Glömminge började träningsmatcherna med att förlora mot kommande seriekonkurrenterna Kalmar AIK och Ängö BK, men har sedan vunnit två matcher. Laget ser starkt ut på pappret (har behållit många och värvat bra)så jag är förvånad över de relativt klara förlusterna mot Kalmar AIK och Ängö. Men jag tror nog att man kan hamna på övre halvan och kanske vara med och kämpa om fjärdeplatsen.

24 mars 2014

Inför Elitfyran IV - Tranås FF

Tranås FF
Tranås Fotbollförening bildades den 1 januari 1997 genom en sammanslagning av Tranås AIF och Tranås Bois. Laget har legat i elitfyran länge och brukar kämpa hem 25-30 poäng per säsong.

Förra säsongen: 8:a i norra elitfyran
Förluster: Hemsidan ger inga besked men där skrivs om en ”… helt ny startelva jämfört med förra året”. En jämförelse mellan den angivna truppen och de som spelade förra säsongen antyder att man har förlorat ca 3-5 spelare från startelvan.

Nyförvärv: ?
Tränare: Gullmar Johansson.

Truppen: 25 spelare anges.
Träningsmatcher: Myresjö/Vetlanda (div 3)-Tranås 4-0, Tranås-Rimforsa (div 4) 0-0, Tranås-Ölmstad (div 4) 1-1, Kisa (div 4)-Tranås 0-0, Tranås-Asby IF (div 6) 6-0

Mitt tips: Tranås verkar satsa på ett försvarsspel med aggressiv press och gör ett intryck av att vara taktiskt medvetna. Försäsongen ser ut att ha gått sisådär, men trots en förlust mot ett division 3 lag och tre målsnåla oavgjorda matcher mot division 4 lag, så verkar man nöjd med de flesta matcherna. Man verkar dock ha svårigheter med att göra mål, om vi bortser från senaste matchen mot ett div 6-gäng. Förra säsongen blev man ett nedre mittenlag som var nära att behöva kvala. Tips: Nedre mittenlag med risk att behöva kvala.

23 mars 2014

Inför Elitfyran III - Tjust IF FF

Tjust IF FF
Tjust IF FF grundades 2007 genom en sammanslagning av Gamleby IF och Loftahammar IF. Laget har legat ganska stabilt på övre halvan i elitfyran de senaste åren, utom förra säsongen då det blev en sjundeplacering.

Förra säsongen: 7:a i norra elitfyran.
Förluster: Conny Karlsson (Hammarsgärde BK)

Nyförvärv: Omar El Jardali (11 mål för Tjust 2010), Thomas Abwe (Karle IF, div 5), Linus Hällgren (Gunnebo, div 4), Robin Lundahl (Västerviks FF, div 4), Andreas Strand (Hovslätt, div 3, målvakt).
Tränare: Peter Tirheden (ny från Åtvidabergs FF, U19, tipselit och U21)

Truppen: 36 spelare anges.
Träningsmatcher: Åtvidabergs FF U19-Tjust 4-0, Fårbo (div 4)-Tjust 0-1, Tjust-IFK Västervik 2-1 (div 5), Tjust-Gunnebo (div 4) 4-0, Tjust-Linghem (div 4) 0-1.

Mitt tips: Tjust anser själva att förra årets sjundeplacering var något av en missräkning och i år verkar man satsa på topp 4. På hemsidan framgår att man har ambitionen att spela med lågrisk, vilket Mönsteråsbloggen saknar kunskaper för att analysera. Kan det betyda att man satsar på ett starkt försvarsspel. För att lyckas måste man emellertid få igång målskyttet. Förra året gjorde man bara 25 mål och ingen i laget gjorde fler än 3 mål. Är syftet med värvningen av Omar El Jardali att han ska bidra till målskyttet? Återstår att se om det lyckas. En bra tränare har man dock rekryterat. Träningsmatcherna har väl gått sisådär och laget är svårtippat. Tips: Nedre mittenlag som får slåss för att undvika kvalplats.

22 mars 2014

Ännu en målrik vinstmatch för GIF

Mönsterås GIF vann dagens träningsmatch borta mot Runsten/Möckleby med 5-3 (mål av Mattias Rehn, Simon Johansson, Idris Eliassi, Martin Lindqvist, Sebastian Karlsson). Jag kunde inte åka till Öland, men ett referat kan läsas på GIF:s hemsida. Runsten/Möckleby är ett division 4 lag av mycket bra kvalitet och vann nyligen över elitfyralaget Ängö med 5-1.

GIF har onekligen en offensiv uppställning i år och jag tror det kan bli många trevliga matcher. Hoppas verkligen publiken kommer i år!

21 mars 2014

Valet 2014

Det är valår och för mig handlar valet egentligen om en grundläggande fråga - ska vi ha ett samhälle där vi gör något tillsammans eller ska extremindividualismen fortsätta?

Problemet är att jag inte hittar något parti som är relativt socialradikalt, men samtidigt värnar om klassiska värden som familj och personlig frihet. Men en sak kan jag lova redan nu - jag kommer inte att rösta på SD. Så även om jag inte vet hur jag ska rösta i övrigt, bortsett från i kommunalvalet där det blir MP, så känns det viktigt att markera emot SD. Jag har gjort det tidigare här på bloggen och lär göra det igen. Idag låter jag andra markera med tydliga bra argument.

I DN krossas 10 myter om invandringen.

20 mars 2014

Inför Elitfyran II - Blomstermåla IK

Blomstermåla IK
Det har gått bra för anrika Blomstermåla IK, grundad 1928, de senaste åren under tränare Fredrik Klings ledning och förra året gick man välförtjänt upp i elitfyran. Men så tappade man både tränaren och några av de mest tongivande spelarna. Så frågan är hur det kommer att gå i år som nykomlingar.

Förra säsongen: Seriesegrare i div 4 NÖ.

Förluster: Robert Bratt (Lindsdal), Marcus Strand (slutat), Andreas Kling (slutat), Andreas Johansson (slutat), Joakim Holmström (IFK Oskarshamn), Anton Sinnerström (Högsby).
Nyförvärv: Nick Svensson (Långemåla IF)

Tränare: Erik Johansson (ny). Ass: Johan Elmgren (ny).
Truppen: Ca 32 varav max 17 på träningarna enligt uppgift på hemsidan.

Träningsmatcher: Högsby IK (Elit4)-Blomstermåla 6-2, Mönsterås GIF-Blomstermåla IK 7-3, Blomstermåla IK-Fågelfors (div 4) 1-0.
Mitt tips
Med all respekt för de nya tränarna så kommer det givetvis att märkas att man förlorat en legendarisk tränare och därtill flera av toppspelarna. Om jag räknat rätt står man nu utan 3 av sina 4 bästa målgörare från förra säsongen. Så lyckas man inte ordna en mirakellösning på slutet (ex comeback av Andreas Kling eller att Bratt kommer hem lite tidigare än tänkt) så är det tveksamt om offensiven räcker till i år. Man har dessutom släppt in en hel del mål i två av träningsmatcherna. Men förmodligen sluter man ledet och skärper till sig när det väl gäller. Man har också några unga lovande talanger och vi får väl se om de räcker till. Tror ändå BIK får det tufft och får slåss för att klara sig kvar. Tips: Åker ur eller får i bästa fall kvala.

Inför Elitfyran I - Alstermo IF

Snart dags
Om bara någon månad drar seriespelet igång och Mönsteråsbloggen har nu fattat ett beslut att försöka bevaka fotbollen ungefär som tidigare år. Det betyder att jag kommer att försöka gå på alla matcher såväl hemma som borta för både damer och herrar. Men jag har extremt mycket att göra, så mina artiklar om alla lag inför seriespelet kan bli något kortare än vanligt då jag inte har hunnit göra någon djupare research.

Elitfyran är mer dynamiskt konstruerad än andra serier med både större chanser och risker. De två bästa lagen flyttas upp direkt, medan trean och fyran får kvala till div 3. Sedan följer 4 lag i ingenmansland. Nian och tian får kvala för att hänga kvar och elvan och tolvan får lämna. Det blir alltså viktig kamp om flera placeringar än man kanske annars är van vid. Kul!
Men nu kör vi igång! Först ut är Alstermo IF.

Alstermo IF
Alstermo IF grundades 1927 och är mest känd för sin framgångsrika handbollssektion. Men man har alltså även ett fotbollslag som under några år avancerade som en raket i seriesystemet för att 2011 vara uppe och vände i division tre. Numera är man i elitfyran.

Förra säsongen: 5:a i div 4 elit södra.
Förluster: ?

Nyförvärv: Robert Conde (mittfältare från IFK Berga, 34 år), Kristian Claesson (back från Kalmar AIK, 33 år).
Tränare: David Lidheim (ny)

Truppen: 35 spelare anges på hemsidan. Ganska många är födda första halvan av 1980-talet, men även en del yngre förstås.
Träningsmatcher: Hossmo (div 4)-Alstermo 4-2, Kalmar Södra (div 4) –Alstermo 1-5, Fågelfors (div 4)-Alstermo 2-1, Högsby (elit4)-Alstermo 3-0.

Mitt tips
Alstermo har inte imponerat så här långt under försäsongen och förlorat även mot division 4-lag. Segern mot Kalmar södra säger inte så mycket då Kalmar S har förlorat varenda träningsmatch i år. Förra året hade man ingen given målskytt utan fyra spelare gjorde fem mål vardera. Kanske kan ett par rutinerade nyförvärv ge viss stabilitet, även om man redan verkar ha en hel del spelare födda på 1980-talet. Hur hungriga är dom? Får man inte igång målskyttet så tror jag Alstermo fortsätter sin nedåtgående trend och hamnar på nedre halvan. Det kan rent av bli så att man får kämpa för att slippa kvala, även om en viss rutin i truppen kanske blir räddningen. Tips: Får kämpa om platserna 8-9 kring det nedre kvalstrecket.

19 mars 2014

Memoarerna är snart färdiga

Speciell rörde mig det sista stycket om den platonska förälskelsen till tårar. Påfrestande för en gammal man med nära till sina känslor! Det var så sinnligt och vackert skrivet att många, många borde få läsa det. Även i övrigt håller allt hög klass. Alla och envar kan säkerligen känna igen sig i något sammanhang - då fångas också läsaren än lättare.

Detta har potentialen att bli en klassiker!

(Min korrekturläsare)

Eftersom jag inte har något förlag i ryggen så måste jag sköta marknadsföringen av mina kommande memoarer själv. Det betyder att jag kan komma att framstå som något tjatig och skrytaktig de närmaste veckorna. Jag hoppas på överseende.

Min förra bok om Mönsterås historia blev mycket efterfrågad och jag fick trycka den i flera upplagor, samtidigt som bibliotekets två utlåningsexemplar har varit utlånade konstant under tre års tid. Det gläder mig mycket eftersom syftet med boken var att väcka intresse för och sprida kunskap om Mönsteråsbygdens historia.

Mina memoarer är av något annat slag. De handlar om mitt liv från vaggan fram till idag - min uppväxt i Mönsterås på 1970- och 1980-talet, allt som hände och de miljöer jag rörde mig i, min skolgång på Mölstad- och Parkskolan, gymnasietiden i Oskarshamn, mobbningen, kärlekarna, Gamleby- och Växjötiden och så återkomsten till Mönsterås och de senaste åren. Det blir mycket allvar, men också en hel del värme och humor.


Eftersom boken beskriver de platser där jag bott och verkat så hoppas jag att den kan vara av intresse för fler än de närmaste. Alla som känner till Mönsterås och Växjö eller har gått på Mölstadskolan, Parkskolan, Södertornskolan, Gamleby folkhögskola eller Växjö universitet kan säkert få ut en hel del. Ändå kommer jag troligen bara att våga trycka den i 100 exemplar. Om ett par tre veckor börjar jag ta upp förhandsbeställningar. Blir intresset stort kanske den trycks i 200 ex.

Slutredigeringen är snart färdig och det återstår snart bara att välja bilder och göra de sista justeringarna. Min korrekturläsare har jobbat som professionell korrekturläsare på Norstedts och han är alltid bottenärlig. Han har gett mig tillstånd att publicera hans omdöme:


Speciell rörde mig det sista stycket om den platonska förälskelsen till tårar. Påfrestande för en gammal man med nära till sina känslor! Det var så sinnligt och vackert skrivet att många, många borde få läsa det. Även i övrigt håller allt hög klass. Alla och envar kan säkerligen känna igen sig i något sammanhang - då fångas också läsaren än lättare.

 Detta har potentialen att bli en klassiker!


.................................................................


Den för mig särdeles enkla genomläsningen är nu fullbordad. Enkel i så motto att det -- som jag förutspådde -- knappt förekommer några aberrationer. 


 …har det varit berikande att få ta del av en text som är på samma gång berörande och tänkvärd. Framförallt årskullarna efter adolescensen, borde få läsa detta och få lite perspektiv på sina föräldraroller Den lyhörde kan säkert komma att omvärdera/värdesätta ett och annat som annars hade passerat obemärkt.

Lingvistiskt/semantiskt skänker det läsaren njutning med en till synes enkel men utmärkt språkbyggnad parat med tongivande egenskapade passager. Det är flyt i texten vilket gör den lättläst.

Jag har svårt att förstå den nästintill drakoniskt hållna självkritik som du framför ang skrivandet. Jag kan i varje fall inte avslöja annat än lätthet i skrivandet, fritt från traumatiska ansträngningar med att pressa fram formuleringar.

18 mars 2014

84% av Sveriges kommuner är bättre på nyföretagande än Mönsterås


Mönsteråsbloggen har vid flera tillfällen lyft frågan om den låga nivån av nyföretagande i kommunen. Det är mycket allvarligt på lång sikt. Alla kan inte förlita sig på att hamna på samma företag som far och mor. Näringsstrukturen förändras och det måste finnas människor som vågar öppna dörrar till framtiden. 
Den nya nyföretagarbarometern för 2013 är ingen smickrande läsning för Mönsterås - plats 244 av 290 kommuner. Än värre är det för Högsby (267), Hultsfred (276) och Torsås (276). Dessa fyra kommuner är tyvärr i en negativ särklass i Kalmar län. Låt vara att Mönsterås låg ännu sämre till förra året (267).
84% av Sveriges kommuner är alltså bättre på att starta nya företag än Mönsterås.

16 mars 2014

Allt kan bli bättre, GIF



Förluster är som otvättade fönster i vårsolen. Bristerna och det man inte putsat på tillräckligt mycket framträder tydligt, men tar man det på rätt sätt och vidtar åtgärder så är det i långa loppet till gagn för laget. Och efter dagens förlust för Mönsteråsdamerna med 1-6 mot Hultsfred (div 2) så framkom tydligt att det finns en del att jobba på inför seriepremiären.

Mönsterås började försäsongen med två segrar mot Västervik och Borgholm, men sedan man började möta bättre lag så har det blivit tydliga förluster mot både Växjö DFF(B)och Hultsfred. Och det handlar inte om något annat än klassiska fotbollsparametrar – passningsspel, bollmottagning och tyngd i närkamper. Sitter inte passningsspelet så kan man möjligtvis kompensera det med väl avvägda långbollar, men de nådde sällan fram. Lägg därtill tre misslyckade hörnor av tre möjliga, samt utsparkar som gång på gång gick direkt på motståndare som högg skoningslöst och skapade farligheter.
Allt det jag nu har nämnt måste nötas in genom att träna, träna och träna. Det finns inga genvägar. Därför finns det gudbevars hopp. Men timingen måste förbättras ordentligt om GIF inte ska behöva bli ett lag som pendlar mellan division 2 och division 3. I division två räcker det med minsta slarv i uppspelen så hugger motståndarna skoningslöst. Det lärde vi oss för två år sedan då GIF var på denna nivån. Hoppas dagens förlust blir rejäl klassisk tändvätska.

Hultsfred var betydligt tyngre och snabbare i sitt spel. Genom att de hade en tydlig mittfältsmotor som fördelade ut bollar på kanterna så kunde man få in många bollar i straffområdet. GIF hängde helt enkelt inte med där. GIF:s uppspel var betydligt mer slumpartade.
Hultsfred kontrade in 1-0 efter några minuter. En kort stund senare kom 2-0. Bortalaget fortsatte föra spelet och GIF hade egentligen bara en hyfsad period på fem minuter efter en halvtimme då man kom fram ett par gånger. Men Hultsfred dominerade och hade utöver målen ett par bollar i ribba och stolpe. Mönsterås hade ett par hörnor som båda slarvades bort.

Andra halvleks första del var en enda stor kanonad av utsparkar som gick direkt på motståndarna, vilket de till slut kunde utnyttja och göra 3-0. Sedan kom 4-0 på en snabb omställning och 5-0 på en hörna.
GIF lyckades sedan reducera när Linda frispelades. I det läget missar hon sällan, utan kunde med en klinisk avslutning göra 1-5. Bra för självförtroendet att få göra mål förstås. Hemmalaget hade sedan ytterligare en chans att reducera, men innan domaren blåste av matchen hann Hultsfred göra 6-1 genom en fin soloprestation där spelaren tog sig förbi många i egen kraft.

Nu har GIF någon månad på sig att få balans och timing. Det här laget har så många talanger att det borde lyckas. Jag tror i alla fall att laget har goda chanser att hålla sig kvar den här gången.

13 mars 2014

Allsång på Oknö 1975

1975 gavs det ut en liten skiva med 6 sånger från de allsångskvällar som då arrangerades på Oknö. Skivan fick benämningen "Oknö Sommarparadis. En allsångskväll 1975 med Båkke & Båkkehornen".


8 mars 2014

Mönsterås GIF har nåt riktigt bra på gång - 7-3 mot Blomstermåla


Mönsterås vann med 7-3 mot Blomstermåla. Båda lagen spelar i Elitfyran.
Efter 30 minuters underbar propagandafotboll ledde Mönsterås med 5-0 mot Blomstermåla. I andra halvlek visade Blomstermålas unga lag hjärta och kunde reducera ett par gånger innan slutresultatet kunde skrivas till 7-3.
Mönsterås satte full fart direkt och bjöd på en underbart sprudlande anfallsfotboll av sällan skådat slag på IP. Redan efter fem minuter klingade det i stolpen. Hemmalaget kom i våg efter våg och fortsatte rada upp chanser. Om det inte var Idris Eliassi som snurrade upp hela BIK-försvaret till Jacobs Gränd, så var det Martin Lindqvist som rusade ifrån sina backar likt en gepard som leker med utmattade sega zebror. Efter en kvart kunde inte Blomstermåla stå emot längre, utan Lindqvist kunde göra 1-0. GIF hade sedan bud på flera mål direkt, men det dröjde sex minuter innan Manfred Löfström dundrade in 2-0 på ett exklusivt elegant långskott. Tre minuter senare gjorde Lindqvist sitt andra mål, som betydde 3-0.

GIF spelade nu helt ut Blomstermåla som ledsamt nog saknade några av sina tongivande spelare. Och då räckte man helt enkelt inte till mot ett toppat Mönsterås som förutom de nämnda Lindqvist och Idris, hade med sig Simon Johansson och Mattias Rehn som tillsammans formar en fullständigt ursinnig offensiv. Lägg därtill att GIF idag förstärktes i backlinjen av Johan Törnström.
Efter en halvtimme så presenterade sig Rehn genom att vinna tillbaka en boll på ett oerhört starkt sätt. Därefter passade han fint till Lindqvist som spelade in till Idris som satte 4-0. Snyggt! Två minuter senare utökade Rehn till 5-0. Några minuter senare fick GIF Johan Lagström utvisad efter vad jag tyckte var en väldigt petig domarinsats. Även fysiska spelare måste ju få lite utrymme. Efter det kom hemmalagets balanserade spel av sig något. Blomstermåla kom fram lite mer och kunde reducera till 1-5 efter 38 minuter. I halvlekens sista sekunder kunde dock Rehn utöka till 6-1 på skott efter en hörna. Får han en sekund på sig att skjuta blir det i regel mål.

I andra halvlek bytte GIF ut ungefär 4-5 spelare och dominansen mattades något i och med att tempo och fokus blev sämre, vilket det lätt blir när man har en stor ledning. Istället kunde Blomstermålas unga talanger visa hjärta och reducera två gånger efter lite dribbel och okoncentration i uppspelen. Innan matchen var över fastställde Mönsterås slutresultatet till 7-3 genom Simon? Det ska sägas att hemmalaget skapade några riktigt kvalificerade målchanser även i andra halvlek där det borde ha blivit mål på minst tre.
Hur som helst så imponerade Mönsterås stort i första halvlek och när man har sina bästa spelare samtidigt på planen så är man helt enkelt jäkligt bra just nu. Man verkar också ha en bra bredd och de spelare som fick chansen i andra halvlek gjorde på intet sätt bort sig och flera av dem är ju i klass med startelvan. Slipper man skador på nyckelspelare kan det rent av bli så att GIF blandar sig i toppstriden.

För Blomstermåla ser det ut att bli ett mödosamt år. Man har förlorat en hel del spelare och truppen verkar smal och ung och känslig för frånvaro. Men jag tycker ändå att man visade hjärta i andra halvlek och några spelare visade fina tekniska kvaliteter. Återstår att se om det räcker för att hålla sig kvar i elitfyran. Idag höll man inte elitfyraklass.
GIF:s startelva: Mathias Stenfelt, Hadi Mustafai, Johan Nyström, Johan Törnström, Martin Nilsson, Idris Eliassi Sarzali, Johan Lagström, Mattias Rehn, Manfred Löfström, Martin Lindqvist, Simon Johansson. Andra som fick spela: Martin Johansson, Ako Eliassi, Robin Berg, Oskar Olsson, Rikard Ulvenhag Nyström.



6 mars 2014

Vem ska ta över efter Roland Åkesson?

Vem ska ta över efter Roland Åkesson? Frågan kan synas helt irrelevant eftersom han för inte så länge sedan lät meddela att han kandiderar för fyra år till. Men ändå…hur ska Centerpartiet klara sig om man inte börjar planera för ett liv efter Roland. Partiets framgångar får nog trots allt till stor del förklaras av den personkult som finns runt just Roland.

Nå, någon Roland II finns ju inte, så efterträdaren måste vara en stark egen profil. I en kommun som Mönsterås vinner du aldrig ett val på enbart ideologi, utan du måste också inge förtroende som människa. Och att det blir en kvinna kan vi nog vara säkra på. Jag kan i nuläget bara se två tänkbara kandidater – Ann Petersson och Jacqueline Doohan.
Ann Petersson har ju varit med ett bra tag och är väl den som borde ta över. Formell kompetens bör hon ha och hon sitter i kommunstyrelsen. De få gånger jag har träffat henne har hon gjort ett trevligt intryck, men hon ska visst vara en betydligt tuffare politiker än Roland. Så hon får nog jobba på ödmjukheten om det ska fungera. Personligen tror jag att det kanske skulle bli lite mer debatt med Ann än med Roland.

Jacqueline Doohan har också varit med länge och haft flera förtroendeuppdrag, nu i den tunga Barn- och utbildningsnämnden, ersättare i kommunstyrelsen, samt lämpliga erfarenheter från arbetslivet. De få gånger jag mött henne har hon varit trevlig, och de gånger jag haft anledning att diskutera och debattera med henne så har hon stått emot bra. Det som talar emot henne är att en ordförande i BUN sällan blir populär då folk i allmänhet är missnöjda med skolan. Hon är också oerhört formell och politikerslipad i skriftliga diskussioner, vilket kan uppfattas som distanserande.
Men några andra kommunalrådsämnen ser jag faktiskt inte. Som outsider finns väl möjligtvis Emma Magnusson, men efter några år som socialnämndens ordförande, som bör vara tufft, så är frågan om man orkar vara kommunalråd. Lennart Karlsson är över 70 och Jens Robertsson ingen kommunalrådstyp.

För demokratins skull hoppas jag dock att det blir maktskifte redan till hösten. Inte för att jag är socialdemokrat, men ett allt för långvarigt maktinnehav får konsekvenser som inte är bra. För egen del kommer jag att lägga min lokala röst på Miljöpartiet. Jag belönar en konsekvent och samtidigt konstruktiv oppositionspolitik under årtionden.