9 januari 2013

Centerpartiet krackelerar

Den 31 augusti 2011 skrev jag bland annat följande i ett blogginlägg:

Centerpartiet kommer med största sannolikhet att välja den uttalat (ny)liberale Annie Lööf som ny partiledare. Och även om hon har rötterna i Småland, så kan man med fog påstå att den så kallade Stureplanscentern behåller greppet om partiet. Annie Lööf var ju själv med och bildade Liberala gruppen som är ett nätverk för liberalt sinnade. Man kan fråga sig vad de gamla rejäla Centerledarna med stövlarna i leråkern skulle ha sagt om partiets utveckling på riksnivå. Om man med några få ord skulle beskriva Centerpartiets (Bondeförbundets) utveckling i Sverige under 1900-talet fram till idag så skulle jag välja följande ord.

Från konservativa värderingar till liberala.


Fokus från gemenskap till individ. Annie Lööf säger själv att hon lockades av partiets fokusering på enskilda människor. Någon tydlig samhällsvision om något gemensamt verkar man inte ha längre, vilket förstås blir logiskt med en tydligare liberal profil.

Ingen brydde sig väl om vad jag skrev, men nu ser vi hur Centerpartiet krackelerar sedan den liberala falangen fått utforma det nya förslaget till idéprogram med månggifte, fri invandring, skatter som gynnar rika och andra uppluckringar i välfärden - allt under partiledare Annie Lööfs ansvar. Låt vara att hon nu backar något efter stark kritik från landsbygdens centerparti. Förunderligt att partiet inte kunde förutsäga detta när de under flera år släppt fram liberalerna inom partiet.

För några årtionden sedan var Centerpartiet ett alternativ för socialt ansvarstagande borgerliga väljare. Idag är partiet till höger om Moderaterna.

Centerpartiet i Mönsterås tiger. Men nog har man ansvar att tala om hur man ser på idéprogrammet när man leder en kommun.

Inga kommentarer: