2 december 2012

Mönsteråsbloggens stora julmusttest 2012


Här ser vi julmustarna som är med i årets test.
Årets julmusttest
Så har Mönsteråsbloggen ånyo gjort sin plikt och testat alla i Mönsterås förekommande julmustar. Även om de flesta bryggerier utgår från Roberts superhemliga julmustextrakt från 1910, så uppstår ganska stora smakvariationer då bryggerierna tillagar mustarna på olika sätt, med skiftande tillsatser och med olika grader av omsorg.
Med beklagande noteras att tre sorter har försvunnit ur sortimentet från föregående år. I och för sig lär ingen sakna Harboes syntetiska kemikaliemust. Däremot är det ledsamt att Alla tiders julmust från Åbro inte finns med i år. Den brukar vara en prisvärd bruksmust för backen. Algots berättar emellertid att Åbro håller på att ställa om sin backlinje och därför inte levererar som vanligt till affärerna. Det blir första gången på 41 år som Algots inte har must och läsk från Åbro. Avslutningsvis återfinns inte heller Brunnebys fantastiskt goda enbärsdricka i Konsums hyllor.

Å andra sidan får vi möta två nya mustar – dels Coca Colas Bjäre julmust, dels Nygårdas julmust lagrad 6 månader på Bourbonfat för Systembolaget.

Glöm för all del inte att julmust är något för alla sinnen. En välgjord must skall imponera i alla detaljer så att helheten känns gedigen. Smaken är förstås den enskilt viktigaste faktorn, men självklart så förhöjer en vackert formad flaska eller en unik etikett upplevelsen. På samma sätt ska skummet inte vara överdrivet åt något håll. Skrävligt stort skum som tornar upp sig likt brun lervälling antyder att man vill kompensera för andra brister. Skum ska forma sig estetiskt tilltalande och skumma lagom länge så att den där magiska väntetiden för en kortare stunds eftertanke infinner sig, samtidigt som doften skapar förväntningar inför avsmakandet.
Vid vilken temperatur bör då musten avnjutas? Ja, därom tvista de lärde. Enligt min mening bör den drickas kall. Huruvida man sedan vill dricka den iskall eller bara kall är en smaksak där man faktiskt med fördel kan vara flexibel. Jag dricker oftast musten väldigt kall, men har noterat att vissa smaknyanser frigörs om man väntar några minuter. Rumstemperatur är dock helt förkastligt då värmen får smaklökarna att domna.  Ja, därmed tror jag vi är redo för årets test.

Zeunerts Julmust (Zeunerts bryggeri) Betyg 5


Zeunerts har vunnit mitt musttest varje år och står ännu ohotad i en klass för sig. Sollefteås stolthet sticker ut på ett sällsynt angenämt sätt. Förklaringen till succén är att man dels använder eget extrakt, dels låter musten mogna under flera månaders lagring.
Flaskan visar att inget har förändrats. Och varför skulle man ändra på en så stilren och elegant flaska med en behaglig etikett utan några kitschiga utsvävningar. Den sobra men sympatiska estetiken känns helt rätt. Zeunerts är en jordnära must som inte behöver ta till skrytiga överdrifter.

Den komplexa doften lockar till vidare bekantskap. Klassiska mustångor blandas med svensk barrskog. Skummet är läckert balanserat och när det har lagt sig är det dags att avnjuta musten.

Zeunerts är en karaktärsfull mörk must med ljuvliga bismaker. Mossbelupen svensk gammelskog, tallbark, mörkrostat kaffe, en touch karamell och så en svag underton av förmultnade löv. Att kombinera så många smaknyanser och få ihop det till en så tilltalande helhet imponerar. Och njut länge av varje klunk, ty eftersmaken frigör nya nyanser. Zeunerts julmust är fulländad.
När ska man då dricka sin Zeunerts? Givetvis kan man ha den på julbordet, men personligen fördrar jag att avnjuta den lite senare på julaftonen när stojet och stimmet har lagt sig och man kan pusta ut i ett hörn med en Zeunerts och en god julchoklad som sällskap. (Algots, glasflaska, 50cl)

Nygårda Julmust lagrad 6 månader på bourbonfat av ek (Spendrups) Betyg 4+


Nygårdas systembolagsmust är en riktigt trevlig bekantskap, även om mötet med flaskan kändes onödigt komplicerad. Flaskan har visserligen en behaglig mörk ton, men etikettens avsaknad av jultema ger ett något sparsmakat och trist intryck, även om syftet säkert är att framstå som seriös värdigt systembolaget. Lite tramsigt. Flaskan är dessutom helt onödigt försluten med kork, vilket gör den ganska knepig att öppna.
Men för all del. När man väl har lyckats öppna flaskan så visar det sig vara värt besväret. Doften är fruktigt frisk, nästan spetsig. Skummet är bra, men nästintill för klent för att frambringa julkänsla. Nåväl, det är smaken som övertygar. Musten är utsökt balanserad och lyckas på något förunderligt sätt vara både mörk och fruktig. Lagringen har gett musten en lätt rökig fatnyans med touch av Bourbon. Kanske kan man också ana ett uns av kanel och ingefära, men det förblir som väl är bara svaga undertoner som kompletterar den klassiska musten. Sammantaget är den här systembolagsmusten en riktigt angenäm rik smakvärld. (Systembolaget, glasflaska, 75 cl)

Apotekarnes Julmust(Carlsberg Sverige) Betyg 4


Apotekarnes Julmust är svårslagen om man bara tar hänsyn till nostalgi. Det här är barndomens julmust från mormors och morfars stuga. Och bryggeriet verkar inte ändra något från år till år. Apotekarnes har det mest perfekta skummet av alla mustar. Det skummar generöst – exakt så länge att man hinner ta på julmyset en halvminut, men inte så länge så att man blir otålig och irriterad.
Apotekarnes svaghet är att den vill vara alla till lags, men ändå framträder en relativt nyanserad must med ett brett smakregister. Här känner man verkligen både malt och humle. Här finns fina rostade toner, ett uns av bitter bark och en touch bränd knäck. Lägg därtill chokladsötma och spår av kaffe. Med andra ord – gediget som det brukar vara.
Apotekarnes julmust finns i både glas- och plastflaska och i burk, men optimal blir den bara i liten glasflaska. (Algots, Konsum, Netto)

Three Hearts Julmust (Krönleins) Betyg 4

Krönleins har imponerat på mig de senaste åren och brukar framställa en must snäppet över genomsnittet. Först möts man av en riktigt klassisk juletikett och därefter av en julig mustdoft som det inte finns anledning att klaga på. Skummet är också så nära perfektion man kan komma. Smaken är i år ganska fruktig med en underton av cola. Möjligtvis var den lite mer fyllig förra året, men det här är fortfarande en riktigt god must som med sin relativt stora sötma passar utmärkt till julens salta rätter. (Konsum, glasflaska, 33cl)
Nygårda Julmust (Spendrups) Betyg 3-


Nygårdas varuhusvariant fortsätter att vara en stabil familjemust, men i år med vissa förbehåll. Etiketten är måhända lite kitschig, men visst, vid jul får det väl lov att vara lite mycket av allt. Tyvärr hittade jag bara musten i sorgliga platsflaskor av olika storlek. Endast lightvarianten fanns i 33cl-flaska av glas.

Skummet är explosivt och försvinner för snabbt. Så bråttom har vi ju inte. Smaken är fruktig, men den vanligtvis så trevliga colatouchen har ersatts av en distraherande plastig bismak som närmast påminner om hallonsoda. Det är faktiskt med viss tvekan den får godkänt. Men visst – vid jul ska man vara generös och ungarna lär inte klaga. (Algots, Konsum)
Bjäre Julmust (Coca Cola Company) Betyg 2+


Så har då Coca Colas Bjäre Julmust kommit även till Mönsterås. Jag befarade förstås det värsta och redan etiketten där allt juligt som finns skall klämmas in på tre kvadratcentimeter inklusive en ren!, känns amerikaniserad. Men visst, den röda färgtonen är gemytlig.  

När jag sedan slår upp musten så visar det sig att skummet är alldeles för ynkligt för att någon julstämning skall infinna sig. Musten är helt enkelt för svagt kolsyrad, vilket ger ett avslaget intryck. Och det är synd, för smaken är inte sämre än de andra löpande-band-mustarna. Visst är smaken väldigt mainstream, men den smakar ändå förvånansvärt mycket ren must utan kosmetiska bismaker. Som helhet är den dock lite för feg för att kunna få ett högre betyg. Med bättre kolsyra kanske den hade kunnat nå ett medelbetyg. Något bättre än väntat var den i alla fall. (Konsum)
Nygårda fatlagrad julmust (Spendrups) Betyg 2-


Spendrups andra fatlagrade must för vanliga butiker saknar helt systembolagsmustens elegans och balans. Flaskan är förvisso sympatisk och annorlunda formad, men det räcker inte. Den ekfatslagrade musten har en intensiv påträngande rökt ton som tar över och tränger bort de klassiska mustsmakerna. Om man därtill lägger en underton av skunk, så förstår ni att jag blir tveksam. Ett enstaka glas då och då kan vara trevligt om man vill testa något annorlunda, men det här är inget man hoppas frugan köper hem för att överraska sin man inför julen. (Algots, Konsum)

ICA Julmust Betyg 2


Icas julmust tillverkas av en anonym läskfabrikant, vilket vanligtvis inte borgar för hög kvalitet. Nåväl, i år är Icas must snäppet bättre än normalt, utan att för den skull övertyga.
Flaskan är som vanligt av tröstlös plast, men något annat kan man kanske inte förvänta sig. ICA bemödar sig i alla fall om att ändra sin etikett från år till år, och man kan inte anklaga dem för att vara populister. Inga kitschiga sekelskiftesvyer med skäggiga tomtar och röda stugor i vinterlandskap. Förutom en ett par kransar påträffar vi istället en etikett med humanistiskt budskap. ICA skänker nämligen tre kronor av varje såld flaska till Childhood. Det är förstås ett behjärtansvärt initiativ som uppskattas, men nu är det trots allt mustens andra kvaliteter som ska bedömas i första hand.

Skummet är enormt, och då bör man bli misstänksam. För mycket skum betyder ofta att man vill kompensera för andra svagheter. Och visst återfinner vi som vanligt nyanser av både järn, diskbänksstål och beskt fusksocker, men helheten har faktiskt blivit ett snäpp bättre. De klassiska mustsmakerna finns där trots allt och som törstsläckare vid julstädningen duger den gott. (Algots)

Coop julmust (Hellefors bryggeri) Betyg 2


Coops Helleforsbrygda must brukar hamna i bottenskiktet, men även här kan man ana en viss uppryckning. Förra årets romantiska etikett har emellertid ersatts av en varm om än ganska intetsägande sort.
Skummet är ganska kraftigt och behagligt, utan att skumma över, vilket förstås kan vara en slump, men i bästa fall tyder på visst experimenterande.

Den vanligtvis så stickiga och artificiella smaken slår inte emot mig lika direkt som vanligt, utan smyger sig på först i eftersmaken då ett syntetiskt klibb, som påminner lite om Listerines munsköljningsmedel, fastnar i gommen. Helheten har trots allt finjusterats något till det bättre med en lätt colaton. Inte så att musten övertygar, men som neutral must efter en svettig julhandlarrunda är den ok. (Konsum)
Läckö julmust (Hellefors bryggeri) Betyg: 1


Läckö för tankarna till mysig slottsmiljö och traditioner. Tyvärr lever inte musten upp till de förväntningar som associationerna ger. Etiketten är visserligen klassiskt julig, men låt er inte luras. Musten är sällsynt intetsägande och smakar som en illa gjord blandning av cola och vatten – som en misslyckad sats på en hemmaläskmaskin – med undertoner av sulfat, gas och död råtta. Undvik. (Netto)

Inga kommentarer: