11 november 2012

Svarta Damen i Mönsterås på 1950-talet

Svarta Damen är en klassiskt gammal spökgestalt - ofta en blek dam i svart klänning. Vid 1950-talets slut lär hon ha varit aktiv i Mönsterås. Hon fick skulden för många underligheter och ansågs antasta flickor. Särskilt aktiv var hon vid kyrkogården som ligger utmed Storgatan mot Mölstad.

Min mor, som vid denna tid hade en lägenhet vid radhusen i Mölstad, berättar att hon efter kvällsskift inte vågade ta närmaste vägen förbi kyrkogården.

Det sägs att Svarta Damen i Mönsterås i själva verket var en mansperson som drev omkring med ett svart skynke på sig. Han lär också ha varit aktiv utmed Riksvägen och i Påskallavik.

Jag ska försöka hinna gå igenom tidningarna för dessa år och se om det skrevs något om Svarta Damen och om hon var av intresse för polisen. Alla jag har pratat med säger bestämt att hon i alla fall inte var en frukt av människors fantasi. Annars hade det ju varit frestande att koppla hela hysterin till Arne Mattssons film Damen i svart som kom 1958 och som handlar om just Svarta Damen som ser till att folk försvinner mystiskt från Holmsfors bruk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Svarta Damen florerade även i Norrköping i slutet på 50 talet.
Varje frukostrast en höst sprang vi iväg för att utforska det senaste stället hon enligt rapporterna hade setts på.Vanligen en lagom läskig källargång.