21 april 2012

GIF bröt premiärförbannelsen – kämpaseger med 3-1 mot Braås

GIF:s kämpar direkt efter matchen mot Braås. Härliga segerleenden!

GIF spelade bort premiärspöket
Det av experterna så nederlagstippade Mönsterås GIF gav idag svar på tal genom att bortabesegra Braås med imponerande 3-1. Före dagens match hade GIF bara tagit en poäng på de senaste tio årens premiärer. Men idag spelade Mönsterås stoltheter bort premiärspöket.
Jag behöver väl inte påminna läsekretsen att jag inför den här matchen hade en bestämd vinnarkänsla, och då brukar det inte slå fel. Och när jag såg uppslutningen och stämningen på sista träningen, så blev jag än mer säker. GIF bara skulle vinna idag.

GIF rivstartade
Matchen i Braås hade knappt börjat förrän GIF började skapa chanser. En tidig hörna resulterade i en mycket farlig nick som var ytterst nära att leta sig in.

Som jag skrivit om tidigare så har Braås mestadels spelat mot division 6-lag under försäsongen, och när nu GIF satte full fart så hade Braås svårt att hänga med i början.

Oskars drömmål
Efter en kvart så gav GIF:s friska och orädda offensiv utdelning. Oskar fick på ett superskott som gick rakt upp i nättaket. Ett drömmål och en drömstart på matchen.
Skador
GIF verkade oerhört laddade men samtidigt fokuserade. Idris var skadad och kunde inte spela. Även Joel fick utgå ganska tidigt, förmodligen beroende på en lättare skada. Så jag blev lite orolig hur det skulle gå utan två av de bästa. Men oron visade sig helt obefogad idag.

Braås spelade upp sig
Braås spelade upp sig och åt sig in i matchen. Braås har ju öst in mål under försäsongen och nu började man visa att man hade goda offensiva kvaliteter. Och tyvärr blir ett lag ofta extra sårbart när man har gjort mål. Då krävs det extra fokus ett tag. Men dessvärre fick en lång Braåsspelare, Christian Andersson, relativt ostört nicka in kvitteringen bara två minuter efter GIF:s mål. Nu är jag inte säker på att en bra markering av honom hade hjälpt. Killen måste ha varit över två meter, och det är bara att tacka Braås att de inte slog fler höjdbollar mot honom.
GIF tar ledningen
Målet tände Braås som nu tog över det mesta av spelet ett tag. GIF sjönk ihop lite för mycket och jag började befara det värsta. Men inställningen var intill perfektion idag och GIF kämpade sig fram till en frispark någonstans mellan straffområdet och hörnflaggan. Johan Lagström slog frisparken och bollen letade sig visst direkt in i mål. Personligen tyckte jag att bollen touchade någon, men jag såg väl fel. 2-1 till GIF just när Braås hade tagit över lite. Ett psykologiskt helt avgörande mål.

Kvalificerade räddningar
Braås fortsatte skapa en hel del framåt och Stenfelt fick göra ett par kvalificerade räddningar innan GIF spelade upp sig igen.
GIF gör 3-1
GIF, som gjorde en hel del offensiva byten idag, hade nu satt in Alfred Ekvall, som gjorde succé i u-laget förra säsongen. Nu snappade han upp en boll efter slarv i Braåsförsvaret och ensam med målvakten gjorde han processen kort. 3-1 till GIF efter en på många sätt utmärkt halvlek.
Fysisk kraftmätning
Andra halvlek utvecklade sig till en fysisk kraftmätning. Jag har sett GIF försöka spela på resultat tidigare och det brukar inte sluta bra, varför jag var minst sagt orolig. Men halvleken fick ingen tydlig karaktär. Något skönspel var det absolut inte. Spelet blev allt mer en kamp. Jag har ibland klagat på att GIF är för tama i närkamperna, men jag kan lova att ingen vek ner sig idag. Det var härligt att se att alla stod upp i närkamperna. Under en period small det rejält och domaren fick dela ut några gula kort åt båda håll. Men som sagt – skönt att se att GIF gav allt.

Stolpen på GIF:s sida
Braås hade absolut inte gett upp. Plötsligt klingade det i stolpen. Det såg ut som om GIF:s målvakt släppte bollen eftersom han bedömde att den skulle gå ut, men ibland ska man ha tur. GIF skapade inte lika mycket som i första halvlek, men kom en gång fri med målvakten, men avslutningen var för tam och Braås målvakt fick bollen rakt i famnen.

Braås tryckte på ordentligt på slutet och lyckades pricka ribban, men GIF kämpade och slet som desperata djur. Man kastade sig. Sköt fram en stortå här. En klockren brytning där. En tokrensning här. En kollision där. Någon hade kanske behövt hålla i bollen lite, men det är inte så lätt i sådana lägen.

Fenomenal laginsats
GIF gjorde idag en fenomenal laginsats. Ingen nämnd, ingen glömd. Man utnyttjade skoningslöst Braås svagheter i defensiven och målvaktsspelet, samtidigt som man tillsammans höll Braås målskyttar stången med en sällan skådad offervilja. Vilken attityd! För Braås var inget dåligt lag. Många lag kommer att få svårt att hantera Braås offensiv. Det är jag säker på.

GIF kunde förstås inte få en bättre start på säsongen. Nu gäller det att hålla i det här, få tillbaka de skadade och sedan fortsätta på samma sätt framöver.

Nya Ulvaskogsvallen
Matchen spelades på Nya Ulvaskogsvallen som var en riktigt trevlig plats. Kiosken hade precis vad man behöver. Korven var av varianten Pilsnerkorv, vilket ger extra plus. Kaffet stack inte ut, men var gott och effektivt. Toaletterna var rena och enkla att hitta. Även omgivningarna runt planen var trevliga med många bänkar och bord.