12 februari 2012

Östra femman under luppen I - Alseda/Ädelfors FF

Om ett par månader
Om ett par månader drar seriespelet igång i gärdsgårdsserierna. Och när man ser hur s.k. supportrar och även spelare beter sig i ligaspel både i Sverige och Europa, så får man ju hoppas att de lägre divisionerna lyckas bevara någon slags känsla för både rent spel och korrekt supporterskap. Visst måste det få finnas känslor, även upprörda sådana, och särskilt vid derbyn måste det förstås få vara en viss dramatik och jargong. Men därtill borde steget vara långt till de avarter man numera allt oftare ser på högre nivå.

Alseda/Ädelfors FF
Det är dags att presentera GIF:s kommande motståndare i division 5 östra. Några av lagen är helt nya bekantskaper för mig och serien är definitivt ytterst svårtippad. Först ut är Alseda/Ädelfors FF (A/Ä) som spelar på Ädelvallen i Ädelfors dryga milen öster om Vetlanda. Ädelfors är annars mest känt för att Sveriges första guldgruva öppnades där 1737/1738. Gruvan är idag stängd, men det lär vaskas en del guld än.

Alseda/Ädelfors spelar på Ädelvallen drygt en mil öster om Vetlanda.

Sedan 1978
Alseda och Ädelfors gick ihop 1978, även om klubbarna hade funnits länge var för sig. Alseda bildades 1932 och Ädelfors 1930. Dräkten är röd/svart.

Nykomlingar i femman 2011
A/Ä har spelat omväxlande i femman och sexan de senaste årtiondena. Under 2000-talet har det mest blivit sexan. Men 2010 vann man sin division och förra säsongen spelade man för första gången på länge i femman igen.  Som nykomling klarade man sig riktigt bra och tog en sjundeplats av 12 lag. Noterbart från förra året är att laget var betydligt bättre borta än hemma. Man var också påtagligt ojämna – storstryk i vissa matcher, storvinst i andra. Vi får väl se om de kan bli jämnare i år och få ordning på hemmaspelet.
Ny tränare
Inför den här säsongen har man i Jimmy Nilsson fått en ny tränare som gör debut som seniortränare. Hans ledord är teknik, fart och kraft. Laget har också ökat träningsdosen till tre gånger per vecka. Om alla är med så kan det kanske ge resultat, men risken finns förstås att spelarna inte alltid kan komma och så blir det några få vid varje tillfälle, vilket inte lär gynna samspelet.

Nyförvärv
Några nyförvärv har det också blivit: Amir Bocouki (27, mittfält, Myresjö, div 3, verkar ej ha varit uttagen i matchtrupp), Robert Klitsch (28, anfallare/mittfältare, Örjansklubben (bottenlag, div 6, gjorde ett mål förra säsongen), Fredrik Rosgren (back, Vetlanda FF, div 4, verkar ej ha varit uttagen till matchtrupp), Simon Meyer (uppehåll, Farstorp). Jag tror inte man ska låta sig luras av klubbnamn som Myresjö och Vetlanda FF. Eftersom de aktuella spelarna inte verkar ha spelat i A-lagen så ska man nog inte överdriva betydelsen av nyförvärven.
Bred trupp
Truppen består enligt hemsidan av imponerande 48 spelare, varav 4 målvakter. En bred trupp är i och för sig inte en garanti för att det ska gå bra, men det är klart att det ändå får räknas som en styrka under en lång säsong. Förra säsongen var David Westerdahl bäste målskytt med 11 mål.

Hittills har det blivit tre träningsmatcher. Först slog man tillbaka division 6 laget Bäckseda IF med 4-1. Sedan blev det förlust mot elitfyralaget Stockaryd/Rörvik med 0-2. Senast förlust med hela 0-7 mot IF Hallby (div 4).

Mitt tips: Mittenlag, kanske övre halvan om man blir jämnare.
Seriespel sedan 2002
2011: 7:a av 12 lag i div 5 norra.

2010: Seriesegrare i div 6 Vetlanda.
2009: 4:a av 10 lag i div 6.

2008: 2:a av 8 lag i div 6.
2007: 4:a av 10 lag i div 6.

2006: 7:a av 9 lag i div 6.
2005: 7:a av 8 lag i div 6.

2004: 6:a av 10 lag i div 6.
2003: 9:a av 10 lag i div 6.

2002: 8:a av 9 lag i div 6.

Avslutningsvis kan berättas att Braås har överklagat serieindelningen och inte vill spela i östra femman. De ser istället att Orrefors eller Kåremo flyttas till östran. Vi får väl se hur det slutar. Att Orrefors frivilligt skulle gå till östran förefaller osannolikt. Chanserna att vi istället får möta Kåremo är kanske något större, men med tanke på att både tränare och en del spelare kommer från Kalmar, så tror jag inte de är så pigga på det. Dessutom tror jag Kåremo är bättre än Braås, så någon vinst för GIF vore det inte.

Inga kommentarer: