2 februari 2012

Karolina från Oknö blir opera

Karolina från Oknö blir opera
De flesta Mönsteråsare har säkert hört talas om Karolina Olsson (1861-1950) – kvinnan från Oknö som sov i 32 år. Eftersom det redan har skrivits så många hyllmeter om henne, både populärartiklar och vetenskapliga rapporter, så har jag inte riktigt orkat ta itu med någon artikel om henne. Den som vill kan ju alltid läsa Stranda från 1989-1990 eller på Wikipedia, där det finns utförliga artiklar om den fascinerande kvinnan som 14 år gammal 1876 somnade in, för att drygt 30 år senare den 3 april 1908 vakna.

Men nu ska Oknösoverskan bli opera. ”Karolinas sömn” är en uppsättning av Kungliga Operan – tonsättare är Anders Eliasson, textförfattare Bengt Emil Johnsson och regissör Christina Ouzonidis - med premiär den 2 juni i den nybyggda konsthallen Artipelag på Värmdö. Lena Hoel sjunger rollen. Glaskonstnären Bertil Vallien medverkar också på ett hörn.

Nedan tre bilder på Karolina.



3 kommentarer:

D.S. Ernst. sa...

Hej!
Detta har man hört talas om, men det det är fint att Du tar upp ämnet ;”nutida” varelser är garanterat intresserade!
Satt och sökte litet på upphovsmännen, och fann att textförfattaren, Bengt Emil Johnson ,avled år 2010, vilket betyder att det rör sig om ett tidigare utgett verk av den mannen. Jag kan av kans bibliografi inte utröna VILKET, eller UR VILKET verk det är hämtat, men det kanske DU (eller någon annan) känner till?

Hälsning! D.S. Ernst.

Jonny sa...

Det jag har hört är att han just hann skriva denna text innan han dog.

Anna Eleonor sa...

Och döm om min förvåning när jag läste om denna Törnrosa i en gratistidning på min arbetsort. Det var under en vinjett för historia.