10 januari 2012

Riv Kronobäcks klosterruin

Riv Kronobäcks klosterruin
Lek med tanken att kommunen skulle vilja riva Kronobäcks klosteruin för att bygga villor på marken. Tanken är befängd. Kommunen skulle förstås aldrig föreslå det. Protesterna skulle bli otaliga och kommunen skulle hamna i riksmedia och sannolikt stämd.
Men industriminnen går bra att riva
Men att riva en kulturhistorisk byggnad av riksintresse för kulturmiljövården på Kuggås går bra. Jag talar förstås om den gamla mekaniska verkstaden. Men varför är en unik byggnad från 1900-talet mindre värd än en klosterruin? Frågan är helt seriöst ställd. Framtidens barn kommer att få oerhört svårt att hitta konkreta industriminnen från Mönsterås tätort.

Länsstyrelsen skriver följande i en rapport: "Mönsterås forna köping utgör som helhet en värdefull kulturmiljö vilket bl.a. avspeglas i att området utgör del av ett riksintresse för kulturmiljövården. De äldre industrier som ingår i denna miljö utgör ett värdefullt inslag i den samlade stadsbilden. Det gäller särskilt de verkstäder och industribyggnader som ligger ned mot hamnen utmed Sjögatan och Kuggåsvägen."
Inga protester
Nu kan man väl tycka att kulturförvaltningen och hembygdsföreningen borde protestera. Men vad jag vet så kommer inte hembygdsföreningen att motsätta sig en rivning, trots att man fått möjlighet att yttra sig, även om man inte heller ställer sig positiv till rivningen. Huset anges vara väl dokumenterat. Men jag vet att det finns personer i föreningen som har motsatt sig personligen och kontaktat kommunalrådet.

Frågan är om man hade motsatt sig en rivning av Kronobäck. Om det enda kravet för en rivning är att platsen är väl dokumenterad så är det ju bara att sätta igång. Självklart borde både hembygdsföreningen och kulturförvaltningen ha stake nog att motsätta sig en rivning av verkstaden på Kuggås. Jag är ytterst förvånad och kommer nog att göra en markering som jag vill ha förd till protokollet på årsmötet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det hade varit åtskilligt bättre att riva den gamla tändsticksfabriken(Spetan. Denna byggnad förfular Kuggåsområdet enormt mycket. Dessutom hade det blivit ett betydligt större markområde tillgängligt för bostadsbyggande än det nu blir vid den f.d. mekaniska verkstaden.

Anonym sa...

Jonny, du måste sluta vara så naiv.
Det är samma person som styr över alla nämnder, oavsett vilket namn där står.
Även bland hembygdgårdens medlemmar finns politiska krafter/intressen som väl känner till vilka "oskrivna regler" som gäller.

Exempel.
En fd politiker satt som ledamot i en nämnd.
Han röstade mot sitt eget parti i EN fråga vid ETT tillfälle.
Utan han röstade efter sin övertygelse/kommuninvånarnas intresse.
Resultat; vid nästa mandatperiod fick han inte någon plats i någon nämnd, inte ens som ersättare.
Så kan det gå...

Detta är exempel på vad som bidrar till den kultur som idag finns, inte bara i den politiska verkligheten, utan även inom det kommunala dagiset.

I slutändan är allt politik.

Jonny sa...

Du har helt rätt i detta.