31 augusti 2011

Centerpartiets utveckling till nyliberalt parti

Centerpartiet kommer med största sannolikhet att välja den uttalat (ny)liberale Annie Lööf som ny partiledare. Och även om hon har rötterna i Småland, så kan man med fog påstå att den så kallade Stureplanscentern behåller greppet om partiet. Annie Lööf var ju själv med och bildade Liberala gruppen som är ett nätverk för liberalt sinnade. Man kan fråga sig vad de gamla rejäla Centerledarna med stövlarna i leråkern skulle ha sagt om partiets utveckling på riksnivå. Om man med några få ord skulle beskriva Centerpartiets (Bondeförbundets) utveckling i Sverige under 1900-talet fram till idag så skulle jag välja följande ord.

Från konservativa värderingar till liberala.
Fokus från gemenskap till individ. Annie Lööf säger själv att hon lockades av partiets fokusering på enskilda människor. Någon tydlig samhällsvision om något gemensamt verkar man inte ha längre, vilket förstås blir logiskt med en tydligare liberal profil.

Från decentralisering (låt hela Sverige leva) till maktkoncentration (var hörs centerpartiets protester mot storregionerna?). På vårmarknaden i Mönsterås gjorde partiet en undersökning om vilken storregion folk ville tillhöra, men det naturliga hade väl varit att partiet hade gjort en namninsamling emot storregioner.
Från landsbygdsbaserad rörelse till ...ja vad?

Från blockpragmatism till tydlig alliansprofil.
Från skepticism och sund kritisk hållning till tidens strömningar till räddhågset politiskt korrekt i alla frågor.

Mönsterås Bostäder söker ny VD

Ny VD som ska utveckla den kundinriktade kulturen
Mönsterås Bostäder söker sedan några dagar en ny VD. Enligt annonsen ska den nye VD:n ”vidareutveckla den kundinriktade kulturen”. Även om jag inte tycker om uttrycket ”kund” när det handlar om ett kommunalt bostadsbolag (kommunen är ju vi alla medborgare och ytterst sett är det ju ”kunderna” som äger bolaget), så får man ju hoppas att den formuleringen döljer en strävan att lyssna bättre på hyresgästerna. Det är många som tycker det har varit lite si och så med den saken de senaste åren.

Affärsinriktad
Vidare framgår att man söker en ”affärsinriktad ledare”. Den formuleringen ger mig vissa obehag. Tyvärr förstår inte alla ”affärsinriktade ledare” att goda affärer förutsätter nöjda hyresgäster. Därför hade det varit bättre om man hade formulerat sig som så att man söker en ”ledare med hjärta för hyresgästerna”.
Formuleringarna avslöjar det ekonomiserade samhället
Formuleringarna om ”kunder” och ”affärsinriktad” antyder att den gamla allmännyttans tid definitivt är förbi. Fokus har skiftat från den enskilda hyresgästen och medborgaren till ekonomiska variabler där människan förminskas till kund. Men hyresgäster är inte i första hand kunder. De är människor som framlever en stor del av sina liv i bostadsbolagets lägenheter - egentligen ett trivialt påstående som ändå bör påpekas.

30 augusti 2011

Ulla-Britt från Mönsterås gav ut egen skiva

Ulla-Britt Carlsson från Mönsterås gav ut en skiva på 1970-talet då frikyrkornas skivutgivning var stor. Ett på många sätt förunderligt skivomslag.

Frikyrkomusikens storhetstid
1970-talet var frikyrkomusikens storhetstid. I alla fall om man ser till skivutgivningen, då det kom hundratals LP-skivor med andliga sånger och frikyrkocountry. Artister som Jan Sparring, Nils Börge Gårdh, Curt & Roland och Samuelssons sålde i hundratusentals. Och på TV gick det mycket populära "Hela kyrkan sjunger" under åren 1973 till 1983.

Metodistkyrkans sångare och Ulla-Britt
Även Mönsterås bidrog till skivutgivningen. Redan på 1960-talet så gav Metodistkyrkans sångare i Mönsterås ut skivor. Det skivomslag jag visar är Ulla-Britt Carlssons skiva från 1970-talet. Ulla-Britt var medlem i Pingstkyrkan i Mönsterås och hade/har en på många sätt fantastisk unik sångröst. Jag minns själv när denna skiva kom då den gick varm i mina föräldrars hem. Så vitt jag vet sjunger Ulla-Britt än tillsammans med sin make Rune, och jag tror inte det är så många år sedan som de gav ut en skiva ihop.

Inte helt friktionsfritt
Frikyrkornas skivutgivning skedde inte helt friktionsfritt. Det fanns dom som menade att det blev för mycket business av det hela. De flesta sångare såg det nog inte så, utan ville säkert förmedla ett budskap. Och sannolikt var det bara de allra mest framgångsrika som tjänade några pengar på sina skivor. Många jobbade dessutom ideellt och lät allt överskott gå till välgörenhet.

Skivans baksida.

Så här slutar streckdramatiken i sydöstra femman

Tabelläget för de sex sista lagen i division 5 sydöstra den 30/8.
...............
Kåremo 22 p.
Rockneby 21 p.
Norra Tång 20 p.
-----------------------
Mönsterås 18 p.
-------------------
Läckeby 17 p.
Mörbylånga 13 p.

Med bara fem omgångar kvar kan det börja bli dags att titta på spelschemat för de lag som är indragna i den nedre streckstriden. Vi börjar nerifrån:

Mörbylånga har kvar: Mönsterås (h), Läckeby (b), Ängö (b), SSG (h), Glömminge (h).
Kommentar: Här väntar två helt avgörande matcher för Mörbylånga. Tyvärr, för Mönsterås del, så har Mörbylånga hittat formen. Sedan väntar topplaget Ängö, och även om Mörbylånga faktiskt slog Ängö hemma, så tror jag inte på repris här. Avslutningsvis väntar två tuffa ölandsderby som kan sluta hur som helst. Jag tror att Mörbylånga tar 6 poäng till och slutar på 19 poäng.

Läckeby har kvar: Ängö (b), Mörbylånga (h), SSG (b), Glömminge (h), Blomstermåla (b).
Kommentar: Läckeby har nog det svåraste spelprogrammet med de två topplagen, tre svårspelade ölandslag varav ett desperat Mörbylånga som hittat formen och självförtroendet. Jag tror Läckeby tar 3 poäng till och slutar på 20 poäng.

Mönsterås har kvar: Mörbylånga (b), SSG (h), Glömminge (b), Blomstermåla (h), Rockneby (b).
Kommentar: Ett tufft program där det ändå finns goda chanser att plocka poäng. Störst chanser har man väl mot Mörbylånga och Rockneby, men GIF har tyvärr visat sig vara ett dåligt bortalag. Synd alltså att de två mänskligaste lagen möts borta. Och så har vi ju derbyt mot Blomstermåla där GIF förstås kommer att vara uträknade på förhand, men där ändå vad som helst kan hända.  Jag tror ändå GIF tar 7 poäng till och slutar på 25 poäng. Skulle GIF mot förmodan bara ta 4 poäng till så slutar man på 22 poäng.

Norra Tång har kvar: SSG (b), Glömminge (h), Blomstermåla (b), Rockneby (h), Ljungbyholm (b).
Kommentar: Ett ganska tufft program mot serieledarna, två ölandslag och svårspelade Ljungbyholm borta. Nej, här blir det inte många poäng. I bästa fall kan de knipa en trea mot Rockneby. Jag tror Norra Tång tar 3 poäng och slutar på 23 poäng.

Rockneby har kvar: Ljungbyholm (h), Kåremo (b), Böda/Högby (h), Norra Tång (b), Mönsterås (h).
Kommentar: Rockneby har det mänskligaste programmet, men ändå är förstås varje match oviss. I bästa fall kan Rockneby ta 6 poäng till, men jag tror man tar 4 och slutar på 25 poäng.

Kåremo har kvar: Blomstermåla (b), Rockneby (h), Ljungbyholm (b), Ängö (b), Böda/Högby (h).
Kommentar: Nä, Kåremo är inte säkra än och har ett mycket tufft program kvar med båda topplagen och ett Böda/Högby i fin form. Dessutom svårbesegrade Ljungbyholm borta och desperata Rockneby. Kåremo har visserligen gjort en utmärkt höstsäsong hittills, men jag tror bara man tar 1 poäng till och slutar på 23 poäng.

Skulle mina spekulationer stämma så blir det alltså 6 lag som hamnar mellan 19 och 25 poäng. För att summera så tror jag trots allt att det blir Mörbylånga och Läckeby som åker ur femman. Norra Tång får kvala. Kåremo, Mönsterås och Rockneby klarar sig med nöd kvar i femman.

I mitt värsta scenario så får Mönsterås kvala och jag förmodar att det i så fall blir tvåan i Högsbysexan man får möta, vilket i nuläget är Alsterbro/Kronofors, med reservation för att jag är okunnig om kvalupplägget. I värsta fall kan det bli Kristvalla/Trekanten eller Möre från en sydligare serie. Men där ska vi inte behöva hamna.

29 augusti 2011

Nähä, rullgardin ner i 89:e – Läckeby vann sexpoängsmatchen

Ingen ska f-n kunna säga att mina fotbollsbilder blir bättre och bättre. Å andra sidan så kan man fråga sig vem som skulle komma på tanken att fota en spelare som kastar ett inkast skymd av en bollkalle.

Mycket stod på spel
Det märktes att mycket stod på spel i kvällens match mellan GIF och Läckeby. GIF låg före kvällens match på negativ kvalplats fyra poäng före just Läckeby. Efter kvällens match ligger GIF kvar på negativ kvalplats, men bara en poäng före Läckeby. Mörbylånga på sistaplatsen vann också och tog in tre poäng. Men Norra Tång närmast framför förlorade, så GIF har ännu alla möjligheter att spela sig kvar i femman.

Defensiv uppställning
GIF ställde upp med en oerhört defensiv uppställning som jag som amatör skulle beskriva 4-1-4-1. Mellan backlinjen och mittfältet hade man satt Skaret, och ensam på topp var Linkan. Idris fick ikväll spela på en ovanlig mittbacksposition och skötte sig utmärkt. Beqir fick också chansen delar av matchen och skötte sig bra. Även Fredrik och ytterligare någon från u-laget spelade perioder av matchen och visade att de absolut är på väg in i A-laget. Man kan inte lasta nykomlingarna att matchen slutade som den gjorde.
GIF:s defensiva uppställning var förstås tråkig att beskåda, men logisk mot bakgrund av förra matchen och tabelläget. Nu gällde att säkra så gott man kunde och ändå försöka framåt.

Läckeby skapar farligheterna
Men det var Läckeby som kom i de farligaste anfallen. Läckeby hade lite svängdörr på GIF:s vänsterkant och fick in några riktiga farliga bollar och skott mot mål. Ett skott tog till och med i ribbkrysset.

GIF försökte med långbollar mot Linkan men ytterst få gick fram. Han var på tok för ensam där framme. Det såg inte alls bra ut, även om defensiven trots allt såg ut att hålla. Vid ett par tillfällen lyckades dock GIF kontra till sig en hörna, men Läckeby fortsatte skapa riktigt heta chanser.
Logiskt ledningsmål
I den 38:e minuten fick så Läckeby sitt ledningsmål efter en hörna. Läckebyspelaren var helt enkelt hetast i straffområdet och nickade resolut in bollen. Tyvärr helt rättvist.

Kvittering
Satsar man på en defensiv och ändå hamnar i underläge så måste man förstås skjuta fram positionerna i andra halvlek. Och nog försökte GIF. Redan efter fem minuter gav det utdelning. Skaret kom i en fin löpning i mitten, spelade ut till en kantspelare som fick in bollen till en fri Wesslund som säkert satte kvitteringen.
Under några minuter visade nu GIF en helt annan energi, men snart föll spelet tillbaka igen. GIF kämpade och visade till och från goda intentioner, men de där avgörande bollarna gick inte fram. Läckeby fortsatte skapa ganska mycket framåt. Det var väl inte långt ifrån att Läckeby hade fått en straff och lite senare fick man en frispark i ett farligt läge strax utanför straffområdet.

89:e minuten
Hur som helst såg matchen ut att sluta oavgjort. Inget bra resultat, men det skulle ändå betyda att Läckeby inte tog in något. Men så hände det. I den 89:e minuten klev en motståndare framåt med bollen en bit utanför straffområdet. Kanske fick han gå lite för långt. Jag vet inte. Sköt gjorde han i alla fall. Jag tror att bollen tog på någon och letade sig in i nätmaskorna. Läckeby avgjorde med en minut kvar och sällan har det väl känts så snopet. Uddamålsförlust med en minut kvar är bland det värsta man kan råka ut för mentalt. Även om Läckeby vann rättvist så tycker jag att GIF kunde ha fått gneta till sig en poäng. Helt hopplöst såg det inte ut i andra halvlek. Men tabelläget får inte göra laget räddhågset och överdrivet försiktigt.
Plus till alla
Trots förlusten och stundtals krampaktigt spel, vill jag ge GIF plus ikväll. Gnälla går ju alltid, men nu är det dags att vara lite anti. Laget verkade fokuserade på uppgiften och om inställning hade kunnat ge poäng, så borde man ha fått en. Plus till veteranen Skaret som går in och tar ansvar i en kritisk tid. Plus till u-lagsspelarna som går in och vågar spela positivt i en kritisk tid. Plus till dom som hade det lite svårt ikväll, men som aldrig hängde med huvudet och ändå gav allt för laget. Plus till mittbacksparet. Plus till Oskar. Plus till Linkan och Wesslund som försökte hitta varandra. Plus till Ako . En sketmatch men plus till alla ändå. Om inte annat på ren trots.

Annars vet jag inte vad man ska säga. När man inser att sexan hotar så går man först in i förnekelse. Sedan inser man så sakteliga att det kan bli så. Men än finns förstås chansen att ändra på det här. GIF kommer garanterat att kämpa in i det sista. Det är trots allt bara två poäng upp till säker mark. Vinst mot Mörbylånga, Rockneby och nåt av de andra Ölandslagen, så bör femman vara säkrad.
Resultat omgång 17 (matcher 29/8)

Kåremo – Glömminge 6-3
Kommentar: Kåremo kom igen snabbt efter storförlusten mot SSG. Konstigt resultat.
Ljungbyholm – Blomstermåla 2-4
Kommentar: Ljungbyholm hade 1-1 i halvlek, men sedan gick BIK ifrån.

Mönsterås – Läckeby 1-2
Kommentar: Snopen förlust. Streckdramatiken ökar.

Norra Tång – Mörbylånga 1-5
Kommentar: Mörbylånga tog sista chansen precis som jag förutspådde.

Rockneby – Ängö 1-2
Kommentar: Tror Rockneby höll 1-1 ganska länge.

28 augusti 2011

Nu gäller det GIF! - Försnack och tips inför omgång 17 av division 5 sydöstra

Streckdramatik
Efter topplagen så är division 5 sydöstra ganska jämn och det ser ut att bli viss dramatik kring kval- och nedflyttningsstrecken.  Flera av bottenlagen har vaknat samtidigt som några av mittenlagen har börjat förlora allt oftare. Särskilt GIF har rasat, ligger nu på kvalplats och jagas av Läckeby fyra poäng bakom.

Nu gäller det!
Och imorgon gäller det. Det är nämligen Läckeby som besöker IP för en sällsynt viktig match. Om GIF vinner utökar man avståndet till nedflyttningsplats så att man har en lucka på 7 poäng. Vid förlust, så är Läckeby bara en poäng bakom.
GIF vann vårmatchen
I vårmatchen så spelade GIF ut Läckeby den första halvtimmen och ledde med 3-0 efter strålande spel. Men Läckeby jobbade sig in i matchen och var nära att komma ifatt i andra, även om GIF höll undan och vann till slut. Läckeby kan i sina bästa stunder vara riktigt bra och är inte minst fysiskt jobbiga att möta.

Hoppas på många A-lagsspelare
Det är bara att hoppas att GIF kan spela med A-laget imorgon. I förra matchen bestod ju drygt halva laget av spelare från U-laget. Inget ont om dessa, deras tid kommer, men det är trots allt skillnad på reservserierna och ordinärt seriespel. En eller två kanske går bra, men inte sex.
Outtalad regel
Nu vet jag att det finns en outtalad regel att man inte får skylla förluster på att man hade många ordinarie spelare borta. Den tränare som ens antyder det anses ha ett tvivelaktigt omdöme. Det där har jag aldrig begripit mig på. Det torde väl vara självklart att avsaknad av flera A-lagsspelare kan påverka hur ett lag uppträder på planen och därmed också resultatet. Det vore hyckleri att påstå något annat. Lag med smal trupp är förstås mer känsliga för skador, avstängningar och frånvaro av andra skäl. Däremot kan man förstås fråga sig varför ett lag som GIF inte har en bredare trupp när föreningen är så pass stor och har en jämförelsevis god ekonomi.

Bredare trupp
För GIF gjorde på många sätt allt rätt inför säsongen. Man skaffade en bra tränare. Det tycker jag fortfarande, trots säsongens dåliga resultat. Man införde kontrakt och ett ersättningssystem för att förbättra kontinuiteten. Spelartruppen verkar vara harmonisk trots motgångar. Så vad är det då som har gått snett? Givetvis kan man hävda att tränaren inte har lyckats skapa ett tillräckligt bra lag av beståndsdelarna. Självklart kan man påstå att många spelare har underpresterat. Men, nej, där har vi ändå inte huvudförklaringen. Jag tror att det i grund och botten handlar om att truppen är för smal. Jag har under flera års tid lyft fram att man måste börja bygga bakifrån med en blandning av unga och erfarna backar. Det har man inte gjort. Vidare hade det varit bra med ett par A-lagskompetenta spelare till på varje avdelning. Då har man en grunduppställning med trygga variationer, och så slipper man panik och omstuvningar så fort det kör ihop sig.
Nå, nu gäller det att hålla laget kvar i femman till att börja med. Låt oss börja med att äta upp Läckeby.

 Tips omgång 17
Böda/Högby – SSG 1-1 (redan spelad)
Kommentar: Denna match spelades en 27 aug och ölandsderbyt slutade med delad poäng. Ett högst väntat resultat från två lag som är på väg uppåt.

Ljungbyholm – Blomstermåla 1-3
Kommentar: Tror BIK är väldigt fokuserade på att vinna varje match nu för att nå fyran. Ljungbyholm spelade bra vårsäsongen, men har tappat en del av sitt spel nu.
Kåremo – Glömminge 1-4
Kommentar: Kåremo inledde höstsäsongen strålande, men föll senast ihop mot SSG (1-6). Glömminge är minst lika bra som SSG och ytterst svårspelade.

Norra Tång – Mörbylånga 2-3
Kommentar: Går sista tåget här för Mörbylånga? Ja, man har i nuläget 8 poäng upp till kvalplats, så jag tror det. Och faktum är att jag tror man tar chansen. Andra halvlek mot Böda/Högby senast bör ha stärkt lagmoralen.
Mönsterås – Läckeby 3-1
Kommentar: Nog tar sig GIF samman nu när det gäller så mycket. Låt oss slippa derbyn mot Ruda och Fliseryd nästa säsong.

Rockneby – Ängö 0-4
Kommentar: Ängö verkar ha en enorm framgångsenergi just nu, samtidigt som Rockneby har en svacka med tre raka förluster i bagaget.
Noterbart
Noterar i övrigt att Fågelfors har ryckt i nordöstran och ser ut att nå fyran. Lite kul! Hellre en anrik landsortsklubb som Fågelfors än Hultsfred. Noterar också att Tuna Södra har fallit ihop fullständigt och släpper in bortåt 10 mål i varje match. Där ser man hur mycket målvakten egentligen betydde förra säsongen.

27 augusti 2011

Dregen skämde ut sig på Oknö

Nytt inneställe
Den gamla Oknörestaurangen verkar ha vaknat till liv, numera under namnet ”Oknö. Matenochhavet”. Under sommaren har flera spelningar med band som The Quill och Mönsterås Bluesband gått av stapeln där ute. Ja, det sägs till och med att det har blivit ett inneställe för vissa som rör sig i musikkretsar. Det ryktas om förfester där bara vissa är inbjudna, men jag vet inte om det ligger någon sanning i detta. I grund och botten får man väl vara glad om Mönsterås har fått ett ställe där det spelas livemusik. Det är värt att uppmuntras.

Dregen skämde ut sig som DJ
Men igår verkar något ha gått snett. Den välkände artisten ”Dregen” var inbjuden som DJ och tanken var att han skulle spela den musik han ville. Nu verkar emellertid inte alla ha varit nöjda med ”Dregens” DJ-konster. Enligt säker källa skall han ha varit ytterst otrevlig mot människor som hade önskemål om vilken musik han skulle spela. Ja, någon skall till och med ha blivit hotad med stryk och fått höra ord som ”håll käften”. Han skall också ha jobbat onykter, med tecken som också tydde på att han rökt på. Det senare kan man förstås inte veta något om. Det hela lär visst ha gått så långt att någon som sagt sin mening till ”Dregen” blev utkastad från festlokalen, låt vara att personen ifråga kanske hade tjatat en gång för mycket. Uppenbarligen krockade förväntningarna med det som DJ-en skulle göra. Så blir det ibland och kanske egentligen inte så mycket att bråka om.
Ja, där ser man. Inte alla artister som verkar trevliga uppträder korrekt. Det mest förunderliga i hela historien är ju att ”Dregen” tilläts jobba påverkad och otrevlig. Gästernas bästa borde vara A och O, inte att fjäska för en sk stjärna som inte kan uppföra sig. En DJ med hyfs ska förstås klara av att trevligt bemöta krokgäster som har önskemål om låtval.

Jag dömer förstås inte ut krogen för detta. Den är säkert bra i övrigt. Även en bra krog kan förstås hamna i en svår sits vissa kvällar där sker och ting utvecklar sig underligt.

Mönsteråsbloggen granskar Mönsterås skolgårdar - Mölstadskolan

Ny artikelserie om Mönsterås skolgårdar
Idag börjar jag en ny artikelserie om skolgårdarna i Mönsterås kommun. Jag kommer att besöka varje skolgård och göra en egen bedömning utifrån olika kriterier – storlek, landskap och underlag, attraktioner, säkerhet, mysighet/trevlighet. Förhoppningsvis lyckas jag också få några barn att uttala sig om sin skolgård, men ett par standardfrågor utan djupare samtal säger förstås inte så mycket. Många av Mönsterås skolor tillkom under 1960- eller 1970-talen när det var stora sterila asfaltöknar som gällde. Idag är trenden i framåtsträvande kommuner att inrätta mer gröna skolgårdar. Men nu ska vi alltså undersöka skolorna i Mönsterås. Först ut till granskning är Mölstadskolan.

Mölstadskolans skolgård

Storlek
Mölstadskolan måste ha Mönsterås i särklass största skolgård, vilket förstås innebär en bra potential. Tyvärr har man kanske inte lyckats utnyttja möjligheterna maximalt – det borde exempelvis finnas utrymme för betydligt fler pedagogiska elevprojekt än idag (egna odlingar etc) – men här finns ändå en ganska bra variation. Vissa ödsliga ytor undrar man dock vad de egentligen används till. Men jämfört med många andra små klaustrofobiska skolgårdar så är Mölstadskolan förstås ett himmelrike av yta. Betyg: 5.
Landskap och underlag
Mölstadskolan har en ganska bra variation, även om man inte får någon paradiskänsla direkt. Tyvärr har man kvar en steril asfaltöken från 1960-talet i ena skolbyggnadens närområde. Idag finns det olika alternativa material som man hade kunnat använda istället. Likaså kan man fundera på om det verkligen behövs två stora planer med grus. Den ena borde man kunna så in med gräs. Men skolgården har ändå några pärlor. Jag tänker på några små dungar med träd och stenar som skapar lite liv och atmosfär. De tidigare så vanskötta rabatterna har man fixat till och man har även planterat några nya träd. Ett par lekplatser och ytor för bollspel finns också. Framför allt har skolan ett härligt, men omtvistat, gränsområde mot villatomterna i söder. Där finns ett busk- och trädparti med små gångar som lite mystiskt leder in i en annan värld. Enligt min dotter får dock barnen inte vara där, även om de nötta gångarna vittnar om något helt annat (civil olydnad i dess bästa bemärkelse). En fröken hade gett dem tillåtelse, men en annan sagt nej. Ledsamt om barnen inte får vara där. Marken tillhör ju, vad jag kunde se utifrån befintliga tomtgränspinnar, skolan. Jag hoppas verkligen att barnen får nyttja området på rasterna, för det är en fantastisk miljö för barn med fantasi. I övrigt kan tilläggas att det tyvärr ligger kvar några fula högar med grus och sand efter att man tagit bort barackerna. Betyg: 3

Attraktioner
Mölstadskolan har väl ungefär det man kan förvänta sig och lite till. Här finns två lekplatser med klätterställningar och gungor, låt vara att en av gungställningarna bara hade fyra gungor trots att det finns utrymme för sex. Dessutom finns en fotbollsplan, en basketplan, bordtennisbord, en ny kompisgunga, ett plank, bra studsvägg, linbana och några andra små anordningar med osäker funktion . Det man kan sakna är väl en rutschkana. Det fanns en sådan förr, men den verkar vara borttagen. I anslutning till den gamla rutschkanan fanns det också en tunnel genom en kulle, men den är också borta. Kullen verkar inte heller vara lika hög som när jag var barn, vilket förstås försvårar möjligheterna att åka iskana där under vinterhalvåret. Ett litet trähus från min skoltid där man kunde söka skydd när det regnade (samt klättra upp på taket) är också riven. Och vad har hänt med fenomenet hoppa hage? Jag hittade bara en hage med nästan förbleknade vita streck. Skärpning! Men som helhet har skolan dock ett bra och varierat utbud. Man verkar ha insett att alla barn inte är stöpta i samma form. Sätt dit en rutschkana, ett par hagar och ett utomhustak av något slag så kan betyget höjas än mer. Betyg 3+.
Säkerhet
Skolgårdens säkerhet bedömer jag som godkänd, men med vissa anmärkningar. Asfaltunderlag är alltid en säkerhetsrisk. Här finns också de gamla stolparna utanför skolhusen som man ju inte kan bli av med eftersom de har en bärande funktion. Där hände det en del olyckor under min skoltid. Ungar sprang gång på gång in i stolparna med huvudet först, någon gång så illa att en ambulans fick hämta tjejen som fått svår hjärnskakning. En fönsterruta var trasig, låt vara högt upp. Runt rabatterna löpte vass kantsten, vilket är helt onödigt. Och i det lummiga södra området ligger det en gammal brunn, men den hade tungt lock på och man får förmoda att den dessutom är igenfylld under locket. Lekplatsernas anordningar verkade annars vara i gott skick. Två av skolans sidor gränsar till vägar. Visserligen är hastigheten sänkt där, men min erfarenhet säger att många struntar i det och gasar på. Kanske borde skolan satsa på fullgott staket runt hela skolan, och inte som idag bara vissa delar. Betyg: 2+

Mysighet/trevlighet
Man kan inte påstå att Mölstadskolan skolgård är vacker, men jämfört med många andra är den ändå ok. De stora ödsliga ytorna inger ingen mysighetskänsla, men små oaser av träd, dungar och buskar bidrar till ett godkänt betyg. Betyg: 3.
Utlåtande från elev
Vad tycker du om din skolgård?

Elev: Den är jättebra.
Är det något du saknar på skolgården?

Elev: Ja en stor rutschkana. Vi önskade en kompisgunga och det fick vi. Nu vill vi ha en rutschkana.
Sammanvägt slutomdöme: Mölstadskolan är på gränsen mellan en trea och en fyra. Skolgårdens stora ytor gör att den har potential och fortsätter man utveckla den, så kan den inom några år få en klar fyra i betyg, under förutsättning att eleverna tillåts utnyttja den mysiga södra delen, att fotbollsplanen sås in med gräs och klipps, att man ordnar en rutschkana och några hagar och bygger ut sträckorna med staket.

En asfaltöken med rötterna i 1960-talets skolfilosofi är det första som möter när man går in på Mölstadskolans skolgård.

Området utanför mellanstadiet. Jag tror det är ganska nyplanterade träd till höger och trevliga sittplatser runt den ena planteringen.

En stor grusplan utan given funktion.


De här stolparna ställde till det en del under min skoltid på 1970-talet. Många ungar sprang in i dem med huvudet före.

En krossad ruta vid Gymnastikhallen.

Bordtennis ingår i utbudet. Dock finns det bara ett bord att konkurrera om.

Kanske den mest klassiska dungen vid skolgården. Där var jag själv mycket som barn, och jag känner igen varenda sten, men jag tror den hade fler träd då.

Hoppa hage gjorde flickorna när jag gick i skolan. Nu hittade jag bara en förbleknad hage.

Ännu en liten dunge. I bakgrunden skymtar den nya kompisgungan.

En basketplan finns det. Utmärkt. Basket är en härlig, och tyvärr, underskattad bollsport. Undrar om Mönsterås har någon aktiv basketklubb längre? Dottern vill börja spela basket.

En av lekplatserna. Gungställningen har utrymme för sex gungor, men det finns bara fyra.

Grushögar ligger kvar efter att man tagit bort barackerna.

Den gamla fotbollsplanen, nu med nätmål. Återstår bara att så in planen med gräs.

Del av härligt område vid skolgårdens södra gräns. Olika uppgifter figurerar om barnen får leka där eller inte. Sannolikt får de inte det.

Brunn.

Del av skolgårdens södra område. Eleverna får vara på stenen, men inte bakom. Eh...

Vy över skolgården.

Linbana. Numera i gott skick.

Den gamla kullen har inte längre någon rutschkana eller tunnel. Dessutom såg den avskalad ut. Tveksamt om man kan åka isbana nedför den numera.

Del av skolgårdens andra lekplats. Här fanns förr ett trähus där man kunde söka skydd vid regn.

En grind är öppen in till en villtomt vid skolgårdens södra del.

26 augusti 2011

Nya färgfoton av "försvunna" målade plankor

Häromveckan publicerade jag en artikel om det Cedergrenska huset på Storgatan i Mönsterås. I artikeln nämner jag att man vid en renovering av huset 1953 hittade målade plankor i trossbotten med motiv som kan vara kyrkmålningar från Mönsterås medeltida kyrka som revs 1842.

Jag trodde att plankorna låg kvar i golvet, men idag hittade jag dem i en hylla på en vindsvåning på Mönsterås hembygdsgård. En mycket trevlig upptäckt. Här visas några nytagna bilder på plankorna. Tidigare har det bara funnits svart-vita foton som togs i samband med upptäckten 1953.





25 augusti 2011

Stranda häradskarta från 1600-talet

Del av Stranda häradskarta från 1600-talet. Klicka för större format. Någonstans har jag en med bättre skärpa. Ska se om jag kan hitta den. Har sett någon uppgift att den skulle vara från 1600-talets början, men om jag inte minns helt fel är den från 1600-talets mitt. Kartan är ju inte exakt, men det är ändå intressant att notera exempelvis Elgerumsviken mellan Nynäs och Mönsterås. Och så har man markerat varje gård med en punkt. Oknö hade vid denna tid ett torp, som bör ha legat under Kråkerum, och även detta har fått en markering.

24 augusti 2011

Fungerar verkligen särskolan som den ska?

Särskola för barn med utvecklingsstörning
I Sverige finns det något som heter särskola. Den vänder sig till barn med utvecklingsstörning, samt till elever med betydande bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning på grund av hjärnskada. Barn med autism eller autismliknande avvikelse skall inte längre hänvisas till särskola, utan den skall vara för barn med lindrig utvecklingsstörning.

Felplacerade
Särskolan är säkert en bra skolform för många, men jag har indikationer på att man ibland placerar barn i särskolan som egentligen inte alls har någon utvecklingsstörning, utan som bara är lite allmänt stökiga, har lite svårt i skolan eller är avvikande på annat sätt, exempelvis tystlåtna men i övrigt högbegåvade eller lite smått nördiga och inåtvända.  Särskolan blev ett sätt för de vanliga skolorna att bli av med resurskrävande barn. Detta noterade även regeringen 2009, men jag tror inte det har hänt så mycket ute i kommunerna.
Svårt för dem som avviker från mittlinjen
Skolan har ju alltid haft svårt för den som avviker för mycket från mittlinjen. Jag var själv oerhört blyg under min skoltid, men eftersom jag klarade skolgången utan problem så kom jag lindrigt undan, även om min tystnad alltid påtalades som en svaghet under föräldrasamtalen.

Idag är det förstås ännu värre. Att vara social och utåtagerande har blivit en oreflekterad normalitet, ja så abnormt självklar att förskolepersonal och lärare ibland har svårare att hantera de tysta än busungarna. Vår dotter har alltid tagit ett halvår på sig innan hon börjar prata i nya grupper, vilket alltid har orsakat viss nervositet från personalen. De har inte vetat hur de skall tolka det. Men vi har som föräldrar förklarat och sedan har allt ordnat sig. Lärarna har när de väl har kommit underfund med hennes personlighet klarat av henne bra.
Illa
Men det finns som sagt andra barn som jag misstänker stuvas undan i särskolan bara för att de avviker från mallen. Den som hamnar i särskolan fast han/hon inte hör hemma där riskerar att få ytterst begränsade valmöjligheter i framtiden. Dessutom är det illa att skolan gång på gång markerar att den som är avvikande skall placeras någon annanstans, tas bort från sin invanda miljö och den intellektuella och sociala stimulans som ”vanlig” skolgång ger.

22 augusti 2011

GIF spelade 1-1 mot Ängö...

...i andra halvlek. Så mycket mer finns väl inte att säga, bortsett från att Ängö gjorde åtta mål i första.

GIF tvingades åka till Kalmar med bara fyra A-lagsspelare, och således sex B-lagsspelare eller spelare som egentligen lagt fotbollsskorna på hyllan. För motståndet stod seriens just nu bästa lag och man behövde inte direkt förta sig för att visa det i första halvlek. För GIF innebar manfallet en nästan helt nykomponerad backlinje och även i övrigt lite ovana positioner här och var. Det finns ingen anledning att driva analysen längre. Ingen gjorde egentligen bort sig och man ska inte ta det här så hårt, även om jag förstår att seriösa spelare ändå är ledsna nu. Ska man ha en chans mot Ängö måste man förstås ha de bästa spelarna på planen. Nu kämpade alla så gott man kunde. Beqir Fifa har väl inte fått spela så mycket i A-laget än och kom in när GIF låg under med 8-0, och spelade alltså 1-1 mot Ängö. Kul att se honom på planen igen efter sin svåra skada. Laget får ta med sig andra halvlek där man i alla fall inte vek ner sig.

Nå, kanske lika bra att få sitt elddop direkt. GIF:s tröstmål gjordes av Idris.

Nu var det ju inte den här matchen GIF skulle vinna för att hänga kvar i femman, men nu gäller det förstås att samla ihop laget och ta tag i situationen. Friska spelare måste ställa upp och ge allt framöver. För nu är GIF nere på negativ kvalplats. Nästa match mot Läckeby måste vinnas.

Ängö hade sin fotbollsplan så långt bort från stadsdelen Ängö man kan komma och ca 20 personer stod runt planen och tittade på. Det fanns inga bänkar eller någonting för publiken att sitta på. Nu är ju Ängö en relativt ny förening, så här har man lite att jobba på inför framtiden. Annars hade man en liten kiosk där det såldes kaffe och korv. Nu är det i och för sig en dödssynd att sälja grillkorv som kokt korv, men vi får väl skriva upp även det på orutinskontot. Serveringspersonalen var i alla fall trevlig.

Övriga resultat omgång 16
Blomstermåla - Rockneby 5-1

Läckeby - Norra Tång 0-2

Mörbylånga - Böda/Högby 3-4

SSG - Kåremo 6-1

Glömminge - Ljungbyholm (spelas tisdag)

21 augusti 2011

Seriens formstarkaste lag möter det formsvagaste - Försnack och tips inför omgång 16 av division 5 sydöstra

Glömde att det är match imorgon
Så var det då redan dags för nästa omgång. Jag hade faktiskt glömt att det är match redan imorgon, måndag, så det här får bli några rader i hast. Först noterar jag bara att jag hade 3 rätt av 6 i omgång 15.

Mönsterås möter Ängö
Mönsterås som nu har förlorat tre matcher i rad och rasar i tabellen möter Ängö som vunnit tre matcher på raken, senast mot serieledarna Blomstermåla.  Hur matchen skall sluta kan tyckas vara given, särskilt då GIF har några spelare borta pga skador och avstängningar. Och jag måste tillstå att Ängö är det bästa lag jag har sett hittills i serien.
Jag har sett mirakel förr
Ändå har jag ju genom åren sett ett och annat mirakel. Det är ju ingen omöjlig uppgift som väntar. Ängö har en tendens att göra bottennapp ibland. Man har förlorat mot Norra Tång och Mörbylånga och tappat poäng mot Läckeby, SSG och Böda/Högby. Det finns alltså möjligheter att både vinna och ta poäng. Vågar man hoppas att Ängö undermedvetet tror att man ska ta det här enkelt. Och får GIF en bra start så kan det gå bättre än vad någon kanske tror. Jag förväntar mig i alla fall en riktig kämpainsats. Dags att visa lite blod, svett och tårar.

Har GIF tillräckligt bred trupp?
Mönsterås brukar inte visa så mycket nerver så kanske har de senaste motgångarna inte påverkat så mycket som man kan tro. Men visst spelar det roll. Fast till slut når man väl en punkt där man liksom inte har något att förlora och då kan spelet förunderligt nog lossna. Det enda som oroar mig är om GIF har bred trupp nog att ställa ett bra lag på planen imorgon eller om man måste ta in för många oprövade kort. Visst är det bra om man kan slussa in spelare från U-laget, men Ängö är kanske inte det optimala motståndet som ny.
Tips omgång 16

Mörbylånga – Böda/Högby 1-2
Kommentar: Ölandsderby och inget är givet. Men nu har jag väntat på Mörbylångas trendbrott så länge att jag ger upp. Böda/Högby visar dessutom fin form.

SSG – Kåremo 3-2
Kommentar: Båda lagen har börjat hösten bra. Hemmaplan avgör.
Blomstermåla – Rockneby 3-0
Kommentar: BIK bör vinna med några mål. Rockneby började säsongen bra, men har inte riktigt orkat fortsätta på vinnarspåret.

Ängö – Mönsterås 1-2
Kommentar: Jag har aldrig tippat emot GIF och gör det inte nu heller. Ge nu uppstickarna från Kalmar en liten charmerande läxa.
Läckeby – Norra Tång 1-2
Kommentar:  Viktig match kring negativa kvalstrecket. Jag har sett båda lagen och inget har direkt imponerat, men Norra Tång kan nog vinna av bara farten nu när man vann över GIF senast.

Glömminge – Ljungbyholm 3-1
Kommentar: Ljungbyholm började precis som Rockneby säsongen väldigt bra, men är nu mer ojämna. Glömminge känns mer stabila.

Storgatan 53 - gamla bilder

Idag visar jag några gamla bilder på Storgatan 53. Huset lär enligt en uppgift ha byggts av John Bingberg vid 1870-talets mitt. Sant är i alla fall att Bingbergs låg i detta hus 1875-1883 innan affären flyttade till ett hus längre söderut på Storgatan. Innan Bingberg övertog tomten skall här ha legat ett hus som kallades Sågkvarnen och som ägdes av en "Skägg-Pelle" med efternamn Pettersson. På samma tomt låg en liten stuga där fru Karlsson bodde.

Efter Bingbergs har huset använts för annan affärsverksamhet. 1892 öppnade Franz Carlsson en klädesaffär i husets södra del. Denna affär blev långvarig och övertogs någon gång av Franz biträde Axel Johansson.  I den norra hade under 1890-talet J. Rühling en hatt- och mössaffär. En period hade en Ideström urmakeri i norra delen.

Huset skall under 1900-talet ha haft en mängd affärer såsom mode-, cykel- och radioaffär. Så småningom skall en B. Pehrzon ha öppnat en klädesaffär. När jag var barn var det Einar Pehrzon som hade affären.

Tyvärr kan jag inte så mycket mer om affärerna eller personerna bakom, men visar några gamla foton.

Det här är det äldsta fotot jag har hittat som visar huset som här ligger till vänster. Den första skylten visar den tidigare nämnda hatt- och mössaffären. Den andra visar att Franz Carlsson hade affär i huset. Fotot bör vara från 1890-talet. Efter huset skymtar infarten till Västgötagatan. Därefter följer huset där leksaksaffären idag ligger. Huset fick några år senare platt tak.Skorstenen som syns i bakgrunden är från C.M. Åckerströms ullspinneri.


Ytterligare ett äldre foto där efterföljande hus har lutande tak.



Detta foto är enligt uppgift från 1904. På den vita väggen gjorde Franz Carlsson reklam för sin affär.




Det här fotot skall vara från 1915. Här har det tillkommit en klocka.


Einar Pehrzons butik 1985. 

20 augusti 2011

GIF:s damer vann nervös regnmatch

GIF lyckades till slut besegra Hultsfred/Lojal med 3-2.

En rysare
Gårdagens match för GIF:s damer mot Hultsfred/Lojal blev en rysare. Visserligen varnade jag för H/L innan säsongen, men sedan har laget inte tagit så många poäng. Men igår visade H/L att man kan utmana seriens bästa lag. GIF kom visserligen undan med segern, men den satt långt inne.
Motståndarna tar ledningen
Eftersom matchen började 10 minuter före utsatt tid så missade jag de fem första minuterna, men vad jag kunde se så hade matchen inte fått någon tydlig karaktär efter en kvart. Men H/L sökte hela tiden luriga framspel i djupled. Efter 17 minuter kom man fram i ett trängt friläge som inte gav resultat. Men två minuter senare kom en spelare loss lite tydligare och satte säkert 1-0 för bortalaget.

GIF nådde inte upp till normal nivå
GIF försökte spela boll som vanligt, men såg inte ut att trivas riktigt på fotbollsplanen som var mycket hal efter en dags ihållande regn. Nu kan man inte skylla på underlaget, men spelkvalitén var inte på vanlig nivå under första halvlek. H/L gjorde också sitt för att stressa GIF och lyckades ganska bra med det. GIF höjde sig dock lite ju längre tiden gick och Moa kom fram i ett par ganska bra chanser som dock målvakten räddade.
Kvittering
När halvleken gick mot sitt slut blev det lite kaotiskt i närheten av H/L:s straffområde, varpå Linda fick på ett skott som via ribban letade sig in i nättaket. Ett psykologiskt mycket viktigt mål.

Ledningsmål
Andra halvlek hade bara hunnit börja när GIF snappade upp en kort utspark. Bollen hamnade sedan hos Magdalena Svensson som säkert placerade bollen i mål. 2-1 till GIF.
GIF blixtrade till ibland
GIF tog nu över matchen några minuter, men det fina spelet kom av sig, även om GIF blixtrade till framåt ibland. Efter 63 minuter spelade Ofelia fram Linda som fick ett hyfsat läge där målvakten räddade. Ett par minuter senare vände Ofelia runt snyggt men skottet gick strax utanför.

Överraskande bra motstånd
Men H/L bjöd på överraskande bra motstånd. Deras nr 2, Hanna Stolt, vann många bollar som hon sedan fördelade framåt där det emellanåt blev riktigt svettigt för GIF:s backlinje som dock redde ut det mesta till slut.
Utökad ledning
Som väl var lyckades GIF sätta 3-1 i rätt tid. Det var i den 72:a minuten som GIF kom i ett fint anfall där Magdalena Svensson frispelades och enkelt kunde rulla in 3-1. Därmed trodde nog de flesta att matchen var avgjord.

Några minuter senare vann GIF:s pigge högerback Lewandowski boll och avancerade framåt. Det hela slutade med en kombination av inlägg och skott som tog i ribban.
Reducering och nervöst
Men H/L gav aldrig upp och med fem minuter kvar av matchen fick man ett friläge som förvaltades säkert. 2-3. Nu blev det riktigt nervöst. GIF gjorde plötsligt misstag man annars aldrig skulle göra, men som väl var rensades bollarna undan och tre viktiga poäng kunde bärgas.

Starkt att vinna när spelet inte stämde så bra
GIF kämpade gediget, men gjorde ingen av sina bättre matcher och var lite sårbara för djupledsbollar. Starkt att då ändå göra tre mål och vinna när spelet inte stämde mer än vissa perioder. H/L bjöd på betydligt bättre motstånd än jag hade räknat med och enligt ett referat på deras hemsida gjorde de säsongens bästa match. Visserligen hade H/L med fem spelare från A-laget som är ett mittenlag i div 3, men det har man väl haft i de andra matcherna också får man förmoda. Så jag är förvånad att H/L inte ligger högre upp i tabellen.
Fortsatt serieledning
För GIF betyder segern att man fortsätter vara i serieledning 2 poäng före Vimmerby och 8 poäng före Västervik. Vimmerby slog ju häromdagen Västervik med 2-1 och allt tyder på att det blir Vimmerby och GIF som får kämpa om seriesegern.

Men det gäller alltså att vinna matcherna mot de normalt sett lite sämre lagen. Ska man vinna serien har man inte råd med poängtapp där. Nästa fredag väntar Hjorted/Totebo borta – ett av två lag som har tagit poäng av GIF i år och som alltid bjuder upp till kamp.

19 augusti 2011

"Jag platsar i allsvenskan, men vill spela för GIF"

"Jag platsar i allsvenskan, men vill spela för GIF"
”Jag platsar i allsvenskan, men vill spela för GIF”. Nä, inte ens när fotbollen var som mest idealistisk var det väl någon som gick så långt i sin kärlek till laget. Sådan lojalitet skulle ha betraktats som fanatism. De absolut bästa har alltid gått vidare för att komma till sin fulla rätt. Inte minst för landslaget är det viktigt att spelare får komma fram från olika delar av landet.

Fler borde avstå en osäker fotbollskarriär och ha roligt i sin hemförening
Men…nog var det mer vanligt förr att riktigt bra spelare snäppet under eliten ändå stannade i sin moderklubb och gav sitt fotbollsliv till just den föreningen, även om man kanske hade klarat av att spela ett par divisioner högre upp. Det var inte bara de medelmåttiga som blev trotjänare. Nu har det ju blivit nästan omöjligt att moralisera över spelare som byter klubb i syfte att utvecklas och göra karriär, men nog måste man kunna fråga sig varför det inte finns fler som avstår en osäker fotbollskarriär för att istället ha roligt i sin lokala förening.
När det sjuka blir norm
Men just detta att man inte får moralisera över spelare som lämnar moderklubben visar hur långt eländet har gått. Det farliga är att man vänjer sig vid allt och blir avtrubbad. Det som från början inte ansågs särskilt ok, känns efter ett tag som det normala. Att byta förening och att köpa och sälja spelare blir norm istället för sjuk avvikelse.

En övertro på att man måste upptäckas tidigt
Föreningar borde inte nöja sig med att fostra framgångsrika spelare som man sedan är stolta för. Man borde sträva efter att få behålla dem betydligt längre än idag så att de kan bidra till att föra sitt lag uppåt i seriesystemet. De får då offra något för lagets bästa, kanske under ett par tre år, innan man eventuellt går vidare. Detta borde vara en självklarhet och något man borde kunna förvänta sig. Detta skulle ge en annan slags tillfredsställelse som har ett högre finare värde. Spelare har idag en övertro på att man snabbt måste upptäckas och börja klättra tidigt. Många gånger hade det varit bättre att mogna som människa i laget där man en gång hade sitt hjärta.
Det går att vrida klockan tillbaka om man vill
När man skriver inlägg av den här karaktären så får man alltid höra att man inte kan vrida klockan tillbaka. Det är en myt. Givetvis kan man det om man bara vill. Inget är förutbestämt.

Men om man nu inte vill försöka vrida klockan tillbaka, så får man väl anpassa sig till den krassa verkligheten, lägga bort gentlemannaprofilen och försöka sno spelare som alla andra. I alla fall under några år tills laget har klättrat ett par divisioner och blir attraktivt i sig själv.

Bortom höger-vänsterskalan

Relaterar inte till höger-vänster
Det händer att jag får frågan var jag står politiskt. I och med att de flesta tänker i banor av höger och vänster så förväntar de sig också svar som relaterar till den skalan. Men det finns ingen anledning att kategoriskt ansluta sig till någon specifik sida eller något särskilt parti om man nu inte tänker i låsta banor.

Genomtänkt?
Ändå tycker jag om frågan. Den vittnar om att man förväntas tänka till innan man väljer vilken politisk kraft man vill stödja. Frågan är hur många som verkligen fattar genomtänkta beslut. Jag läste att Socialdemokraterna i Norge har gått framåt i opinionsmätningarna sedan terror- och illdådet för några veckor sedan. Det synes alltså handla om en känslomässigt grundad sympatiyttring, inte några överlagda beslut.
Modernismens utopier har slutat i blodbad
Nu finns det emellertid flera goda skäl för att hålla sig till en konservativ grundinställning till samhällsutveckling. De senaste århundradenas återkommande försök att genom revolutioner och snabba politiska omdaningar kasta omkull hela samhällen för att råda bot på missförhållanden, avskräcker mer än lockar. Modernismens längtan efter det världsliga paradiset, vare sig det kallas kommunistiskt eller nazistiskt, har alltid slutat i blodbad, precis som revolutionsromantikernas urmoder, den franska revolutionen, som ju varken ledde till frihet, jämlikhet eller broderskap, utan till en ständigt arbetande giljotin och blodsstänk.

Egotripparnas samhälle
Nej, här finns inget som ger mersmak. En reformistisk linje för att ta itu med uppenbara sociala orättvisor och samhällsproblem har visat sig vara en betydligt mer framgångsrik väg – i alla fall så länge människor hade en solidarisk grundtanke att ta vara på sin broder, den kristna solidaritetstanken som levde kvar även i det sekulariserade samhället några årtionden efter andra världskriget. Idag när det mesta handlar om att förverkliga sig själv så synes denna tanke ha tynat bort. Det känns jobbigt att tänka på det superegosamhälle som just nu formas mitt framför våra ögon. Borgerlighetens naiva syn på individen och paranoida misstro mot gemensamma lösningar har slagit över i egotrippar.
Ett samhälle som styrs av konservativ eftertanke och omsorg om den svage slipper revolutioner och upplopp.

Stabiliserande krafter
I den konservativa grunden finns också tanken att det behövs vissa stabiliserande krafter i samhället – staten/kommunen, familjen och lokalsamhället.
Staten/kommunen skall ta ansvar för grundläggande gemensamma samhällsfunktioner som försvar, naturtillgångar, transportsystem, skola, sjukvård, social omsorg etc. Tyvärr är det inte dessa konservativa värderingar som styr dagens regering, utan mer liberala marknadsvärderingar. Därför har vi de senaste årtiondena fått se utförsäljningar och privatiseringar av sådant som borde ingå i samhällets gemensamma ansvar. Man har kort och gott sålt ut tryggheten.

Familjen är en annan grundcell i ett fungerande samhälle. Familjen står för kontinuitet, fostran och kärlek. Idag lämnar man bort sina barn och därmed också dessa uppgifter på entreprenad. Man behöver inte vara särskilt klarsynt för att se hur det påverkar det uppväxande släktet.
Lokalsamhället är viktigt för samhällets maktspridning och sociala gemenskap. I Sverige har vi haft ett starkt kommunalt självstyre sedan medeltiden (om vi räknar med socknarna som en slags kommuner). Beslut skall fattas på rätt nivå.

Tragisk högerstämpel
Tyvärr har konservatismen i Sverige blivit ganska impregnerad av liberalismen. Den konservatism jag här beskriver hör inte hemma på någon höger-vänsterskala överhuvudtaget. Den står över sådant käbbel. Tyvärr har konservatismen i den politiska debatten fått en högerstämpel, vilket är högst olyckligt. Bakgrunden är att människor i äldre tider har strävat efter att bevara en viss samhällsstruktur in absurdum där vissa grupper har varit privilegierade. Sann konservatism känner inga sympatier med privilegier, societet eller snobbism.
I harmoni med naturen
En konservativ grundtanke är att människan ska leva i harmoni med naturen som en del av skapelsen. Om människan hade skyndat mer långsamt i samband med industrialiseringen så hade kunskapen om hur utsläpp påverkar miljön kunnat utvecklas samtidigt. Därmed hade en hel del av dagens klimattragedi kunnat undvikas.
Konservatism ger politisk frihet
Konservatismen är alltså inget politiskt parti. Konservatismen har idéer som gör att den har beröringspunkter med flera politiska riktningar, samtidigt som den tar avstånd från vissa moderna ogenomtänkta samhällsbeslut. För den som inte vill binda upp sig vid ett specifikt parti innebär den en skön politisk frihet som möjliggör samarbete där man kanske inte alls hade tänkt att det var möjligt.