31 mars 2011

"Hett tattarblod" i Mönsterås 1931

Misshandel av gravid kvinna 1931
I december 1931 misshandlades en gravid kvinna svårt av en man i centrala Mönsterås. Mannen, K.R. Hellström (1906-1970) som var skriven i Mönsterås men reste omkring och därför fått beteckningen obefintlig, hade uppenbarligen supit och därefter begett sig till det hyrda rummet där han misshandlat sin fästekvinna Hulda Hellström svårt, samt utsatt henne för mordförsök genom att skjuta med en revolver.

Hett tattarblod
Intressant att notera är lokalpressens orsakssamband. Mannen var uppenbarligen resande och fick därmed beteckningen tattare som får betraktas som ett skällsord i ett Sverige som vid denna tid var noga med rashygien och bokstavligen förföljde grupper som ansågs leva utanför samhället. Och tidningen finner det uppenbarligen viktigt att lyfta fram just tattaraspekten. I rubriken antyder man att orsaken till misshandeln och mannens agerade står att finna i hans ”heta tattarblod”.

Svårdefinierat
Exakt hur man ska definiera en tattare är väl ännu något oklart. Vissa menar att det var resande som var en blandning av etniska svenskar och zigenare. Andra menar att det inte alls behöver finnas någon koppling till zigenare, utan att det mer handlade om en socio-ekonomisk grupp kopplad till vissa yrken. Många förefaller ha varit hästhandlare eller gårdfarihandlare.

I boken Tattarplågan, av C.M. Bergstrand (1942) beskrivs tattarna på följande sätt: ”Våra dagars tattare har förmodligen som regel något zigenarblod i sina ådror, men i huvudsak är tattarsläktet säkerligen produkten av en under många århundraden försiggången blandning av asociala element, såsom frigivna trälar, förrymda brottslingar, krigsfångar, frigivna fångar, avskedade soldater, rackare, lösaktiga och lättjefulla kvinnor och andra förkomna eller utan tukt uppvuxna individer.” Citatet ger en bra bild av den då rådande tidsandan. Idag är väl synen en annan, får man förmoda.

Läs mer här.

Nedan följer lokalpressens artikel i tre delar.





30 mars 2011

Oinspirerat GIF förlorade i Smålandscupen


Hopplöst med fotboll på grus. Om ett par år bör dock Mönsterås ha fått sin efterlängtade konstgräsplan.

GIF mötte ikväll BB 2001 (Berga/Bockara) i Smålandscupen. Efter att i ett par matcher mött mediokert motstånd fick man ikväll tampas med ett division 6-lag som det snackas lite om i år. Jag är relativt övertygad om att BB 2001 kommer att springa igenom sexan ganska enkelt. GIF hade nog inte hört ryktet att BB 2001 har ett riktigt bra lag, för det verkade som om man blev något överrumplade av motståndarnas snabbhet, spelskicklighet och aggressiva pondus.

GIF blev tillbakapressade och plötsligt stod det 0-1 efter ett superskott. GIF föll dessutom tillbaka i gamla synder med slarv i uppspelen och lite allmänt tafatt duttande med bollen. Det krävs betydligt resolutare spel i vissa lägen. Ikväll såg det dessutom ut som om BB 2001 ville lite mer, medan GIF spel påminde om ett lag som väntar på seriespelet och inte vill riskera för mycket innan dess.

GIF fick dock en straff som Daniel Skaret satte säkert till 1-1. Innan halvleken var slut fick BB 2001 på ytterligare ett kanonskott som gick i mål - 2-1 till bortalaget. Chansen uppstod efter en miss i uppspelsfasen. När GIF väl kom till anfall blev det dock ganska farligt och ingen hade nog protesterat om GIF hade gjort ett mål till, men en förlust blev det. Snabbt tillbaka till det spel man hade mot Kåremo och Ruda.

Storgatan vid 1950-talets mitt

Det här är ett av mina favoritkort från Mönsterås taget av okänd fotograf vid 1950-talets mitt. Längst till vänster ser vi först fyra hus som revs på 1960-talet. Först det Rydvallska huset från 1770-talet. Därefter kommer den gamla Garvaregården där tullhuset låg i äldre tider. (Om detta kan man läsa här). Sedan följer två urgamla gavelhus följt av "Fruktan". Till höger ser vi polishuset med en telefonkiosk vid gaveln.

29 mars 2011

Brännvinsskandalen i Mönsterås II

Som jag nämnde igår var det en brännvinsskandal i Mönsterås, sannolikt på 1930-talet, där två anställda på systembolaget blandade vatten i brännvinet. Händelsen skall ha hamnat lite i skuggan av den betydligt större brännvinsskandalen i Vimmerby 1937, men de två herrarna lär ha fått skaka galler ett tag.

Av någon förunderlig anledning verkar lokalpressen inte skriva om fallet. Detta framstår som mycket underligt, då man i övrigt redogjorde i detalj för varje fall som togs upp vid tingsrätten i Mönsterås, även med namn utskrivna.

Jag pratade igår med en äldre mönsteråsare som bekräftade att en brännvinsskandal hade inträffat, men hon ville helst inte prata om saken.

Givetvis släpper jag inte historien, utan gräver vidare. Tystnaden kring fallet tyder på att minst en av personerna kan ha varit en i samhället ansedd person som skulle skyddas. Jag fick faktiskt namnen av en person för några dagar sedan, men har ledsamt nog lagt bort lappen. Jag återkommer när jag vet mer.

28 mars 2011

Premiärnerver VI - Mörbylånga får det svårt. Inför division 5 sydöstra 2011

Mörbylånga GoIF
Seriestarten närmar sig med hast och jag går raskt vidare med min presentation av lagen i division 5 sydöstra. Tidigare har jag presenterat Böda/Högby, Glömminge IF, IFK Kåremo, Ljungbyholms GOIF och Läckeby GOIF. Idag är det dags för Mörbylånga GoIF – ett av de fyra ölandslagen i femman.


Mörbylånga ligger på södra Öland.

















Pendlat mellan fyran och femman
Mörbylånga GoIF bildades 1933 och spelar på Skansen. De senaste åren har man, liksom en del andra lag i serien, pendlat mellan fyran och femman. Mörbylånga får man aldrig räkna ut då de förr eller senare alltid brukar komma tillbaka och till slut gå upp i fyran igen. Det lär dock knappast ske i år, även om truppen verkar bred och enligt hemsidan består av över 40 spelare. Men förra året fick man kvala sig kvar i femman efter en målsnål säsong där man spelade sämre hemma än borta, och det är inte mycket som talar för Mörbylånga i år heller. Av någon outgrundlig anledning förmår man inte snickra ihop ett vinnande lag trots den breda truppen.

Nyförvärv: Emil Johansson (comeback), Marcus Alnefjord (Kåremo), Johan Hellsten (comeback). Dennis Nordqvist (Hulterstad, återvändare). Jonny ”Puma” Näslund (Hulterstad).

Förluster: ?

Ingen imponerande försäsong
Försäsongsmatcherna har hittills inte imponerat. Det blev först förlust mot seriekonkurrenten SSG med 1-3. Därefter ny förlust med 1-2 mot Högsrum (div 6). Sedan kom första vinsten mot Högsrum med 4-1. Därefter kom 3-3 mot Glömminge och förlust med 1-2 mot Böda/Högby, båda lagen i division 5 sydöstra. Senast slog man två division 6 lag i Smålandscupen – Persnäs med 2-0 och Möre med 4-2.

Resultat senaste åren
2010 – 10:a i division 5 sydöstra. Negativt kval.
2009 – 5:a i division 5 sydöstra.
2008 – 11:a i division 4 sydöstra. Degradering.
2007 – 8:a i division 4 sydöstra.
2006 – Seriesegrare i division 5 sydöstra.
2005 – Sist i division 4 sydöstra. Degradering.
2004 – 9:a i division 4 sydöstra.
2003 – Seriesegrare i division 5 sydöstra.
2002 – 5:a i division 5 sydöstra.

Inbördes möten: 2009 vann först Mörbylånga med 4-1, men i returen vann Mönsterås med 5-2. 2007 vann först Mörbylånga med 4-1, sedan Mönsterås med 3-0.

Mitt tips: Nedre halvan med risk för kval. Inget tyder på att Mörbylånga är avsevärt bättre än förra året, men den breda truppen gör att man slipper direkt nedflyttning.

Människor mätas med olika mått

Idag är det högproduktiv måndag. Här kommer dagens tredje inlägg, och vem vet om det inte blir ett fjärde ikväll.

Vi ungar mättes med olika mått
Jag har ibland skrivit om de trakasserier jag allt som oftast utsattes för under min skoltid. Idag hade man tveklöst kallat det mesta för mobbning eftersom det var av återkommande karaktär. Jag ska inte älta det. Man får sätta punkt och gå vidare. Däremot har det slagit mig att vi ungar mättes med olika mått.

År ut och år in utan att någon grep in
Under alla de år jag blev trakasserad så var det ingen lärare eller förälder som gjorde något för att få stopp på mobbningen. Och jag vet lärare som måste ha sett. Egentligen slutade det inte förrän jag äntligen klådde upp en av plågoandarna i årskurs nio. Slag, strypgrepp, glåpord kunde passera år ut och år in.

Ett sju helsikes liv för minsta försyndelse
Men om jag gudbevars någon gång råkade göra något, ja då blev det ett sju helsikes liv. Föräldrar klagade, ungar skvallrade med stora ögon om vad jag hade gjort och fröken skickade hemanmärkning. Och detta trots att mina försyndelser var av engångskaraktär och jämförelsevis oskyldiga. En gång jagade jag och en kamrat ett par tjejer som vi var lite förtjusta i varvid de tappade ett nyinhandlat äggpaket. Givetvis kom detta till föräldrarnas kännedom och via fröken kom det sedan till mina föräldrar varpå allvarligt samtal följde. Likaså lurade jag och en kamrat en gång ner en skolkamrat i en soptunna, modell större. Inte bra, men en engångsgrej. Självklart blev det stort ståhej från frökens sida och allvarlig hemanmärkning. Samma sak när jag en gång hade kastat upp en strumpa på ett skåp. Hemanmärkning. Och när jag åt godis på skolan i årskurs tre blev jag först luggad av fröken och fick därefter hemanmärkning. Ja, nog mättes man med olika mått. Vissa kunde mobba systematiskt under flera års tid, utan att något hände. Andra fick hemanmärkning för minsta lilla förseelse.

Samma tendens idag
Jag tycker mig se samma tendens för min dotter. Det är ju ganska ofta som man som förälder får höra hennes upprörda rapporter om vem som sagt något dumt, retats eller inte låtit henne vara med och leka. Hittills har jag dock inte uppfattat det som något systematiskt riktat just mot henne, utan det är vanligt tjafs mellan i grunden härliga barn såsom det blir ibland. Jag har väl fått rycka ut vid ett par tillfällen, men mig veterligt har ingen gjort något särskilt kring detta. Men om min dotter någon gång säger något dumt, så står plötsligt halva kvarterets ungar utanför dörren och skvallrar.

Men som sagt – vi mätas alla med olika mått, då så väl som idag. Av någon förunderlig anledning tycker jag att fenomenet har fortsatt upp i vuxen ålder. Vissa är det legitimt att hacka på för allt, och så blir folk chockade om man någon gång säger ifrån. Andra kommer undan med allt på grund av ordsvada eller social ställning.

Minnen.

Forssa vann Mönsteråsserien 1937

Som tidigare har uppmärksammats spelades 1937 en pokalserie där Forssa avgick med segern. Samma år inrättades också en särskild Mönsteråsserie för några av bygdens lag - Mönsterås GIFs reserver, Mönsterås AIFs reserver, Forssa, Hammarglo och Habbestorp. Det kan dock inte vara samma arrangemang som pokalserien eftersom även Elgerum och Torp var med i den. Varje by av lite större format verkar ha haft ett fotbollslag och nu var tanken att intresset skulle stimuleras ytterligare. I lokalpressen kan man följa turneringens gång och skribenten var uppenbarligen inte helt nöjd med sakernas tillstånd. Dels antyder han att seriesegrarna Forssa hade haft med 3 spelare från Mönsterås AIFs representationslag, dels höll domarna så låg standard att grabbarna passerade gränserna för fint uppträdande på planen. Vid ett tillfälle skrev han "Visserligen gick inte ofoget längre än vad domaren tillät, och han tillät allt." Nedan visar jag lokalpressens notiser från varje omgång.

Brännvinsskandalen i Mönsterås

1937 avslöjades en stor brännvinsskandal i Vimmerby. Anställda hade under lång tid blandat vatten i brännvinet på systembolaget. Faktum är att det inträffade en snarlik händelse även i Mönsterås där två anställda skall ha gjort sig skyldiga till samma brott och hamnat i fängelse. Enligt en uppgift skall detta ha skett ungefär samtidigt som skandalen i Vimmerby var aktuell, varför händelserna i Mönsterås hamnade lite i skuggan. Jag har gått igenom lokalpressen för åren 1933-1941, men inte hittat någonting. Kan någon i läsekretsen ange ett mer precist årtal månne?

27 mars 2011

Mönsteråsdamerna vann också!

27 mars blev en härlig dag för Mönsterås GIF. Först vann herrarna över Ruda med 5-0 (se artikeln nedan), och ikväll besegrade damerna Bodabruk med 7-2 i Smålandscupen. Det är svårt att inte imponeras av damernas försäsong, eller vad sägs om följande: Seger över Rödsle B med 10-0, seger över Långemåla med 10-0 och nu ikväll seger med 7-2. Enda förlusten har kommit mot Kalmar Södra (div 3) som vann med 3-2.

Skoningslöst GIF besegrade Ruda


GIF besegrade Ruda med 5-0. Här ett snabbt anfall.

Klasskillnad
Mönsterås GIF spelade idag sin första match i Smålandscupen på en blåsig och kylslagen konstgräsplan i Högsby. För motståndet stod Ruda IF som inte hade mycket att sätta emot. Redan i första halvlek ledde GIF med 5-0 och endast oskärpa och otur hindrade GIF från att göra fler mål i andra halvlek. Det var klasskillnad.

Tidigt mål och många chanser
Redan efter två minuter gjorde GIF 1-0 genom den påpasslige måltjuven Daniel Skaret som idag fick spela forward. GIF fortsatte sedan att skapa chanser. Högerbacken Manfred, som även idag kom fram fint på sin kant ibland, gjorde en rusch och fick in bollen i straffområdet där den så när trycktes in vid mållinjen. Något senare missade Linkan i princip öppet mål, men bollen gick över. Vid andra tillfällen sprang GIF offside, ibland tveksamma sådana.

Ruda svårt med passningarna
När GIFs andra mål dröjde så fick väl Ruda lite mod, men några riktiga farligheter blev det aldrig. Istället kunde Daniel Skaret göra sitt andra mål efter ett felpass av Ruda i uppspelet. Ruda hade överhuvudtaget svårt med passningsspelet, vilket GIF utnyttjade skoningslöst.

Flera mål
Snart kom 3-0. Det var Linkan som höll sig framme efter en snabb löpning av den pigge och snabbfotade Idris på kanten. 4-0 gjordes av Viktor efter fint förspel av Wesslund. Innan halvleken tog slut gjorde Linkan 5-0 efter en lång snabb löpning på högerkanten. När han närmade sig målet fick han till något som var en blandning av skott och inlägg, men bollen gick direkt i mål. Den borde målvakten ha tagit.

"De är fan överallt"
Ruda som med ett par undantag såg ut att ha ett väldigt ungt lag klarade inte av att stå emot alls. ”De är fan överallt”, sa en av Rudas backar frustrerat. Och det säger en del om hur första halvlek såg ut. Lite kul ändå att få se Ruda som är mitt favoritlag efter GIF. Såg att legendaren Christer ”Crille” Andersson håller igång än.

GIF överlägsna även i den mållösa andra halvleken
Andra halvlek slutade mållös, vilket Ruda får vara nöjt med. GIF fortsatte spela fint i alla fall 30 minuter och radade upp frilägen, skott och andra farligheter. Att bollen inte gick i mål berodde på en blandning av oskärpa och otur, vilket lätt kan infinna sig när man är överlägset, men som man inte har råd med i möten mot bättre lag. Ibland blåste domaren dessutom för offside fast det inte var det, vilket satte stopp för ett par givna frilägen.

GIF verkar ha fått ordning på laget
Som helhet ser GIF bättre ut än förra året. Laget känns tryggare och man håller ihop laget bättre. En aggressiv press gör att man stressar motståndarna och ibland vinner boll högt upp på planen. Det offensiva spelet är jag inte särskilt orolig för, men även backlinjen ser trygg ut, även om den inte sattes på riktigt svåra prov nu heller. Idag hade man satt in Martin Nilsson på vänsterbackpositionen, och det kan väl vara bra att man har ett par att välja på där.

Det har startat en ny utmärkt fotbollssite för lagen kring Högsby. Där kan du också läsa om matchen.


Mål.


GIF i ett av många anfall.

25 mars 2011

Premiärnerver V - Ska Läckeby bli topplag även i år? Inför division 5 sydöstra 2011

Läckeby GOIF
Det är dags att skynda vidare med presentationen av Mönsterås GIF:s motståndare i division 5 sydöstra. Efter att tidigare ha obducerat Böda/Högby, Glömminge IF, IFK Kåremo och Ljungbyholms GOIF, så har turen kommit till Läckeby GOIF.

Föreningen bildades 1930 under namnet Maltorps IF. Ett år därefter bytte man till Läckeby IF för att 1936 anta nuvarande namn. Laget spelar på Åbyvallen.


Läckeby ligger strax söder om Rockneby.












Pendlare mellan fyran och femman
De senaste åren har Läckeby pendlat mellan fyran och femman. Förra året kom man trea och var bara en poäng från positivt kval. Läckeby var förra säsongen påtagligt bättre borta än hemma.

Vinster i träningsmatcherna
Tyvärr finns det ingen information om nyförvärv och förluster på Läckebys lagsida, även om det framgår att man har fått en ny tränare i Patric Johansson. Ett par träningsmatcher kan jag i alla fall redovisa. I årets första match besegrades IFK Borgholm (div 4) med 3-1. Därefter besegrades IFK Kåremo med samma siffror. Även Mönsterås slog nyligen Kåremo, men med 5-0.

Läckebys resultat de senaste åren:
2010: 3:a i div 5 sydöstra.
2009: Näst sist i div 4 sydöstra. Degradering.
2008: 7:a i div 4 sydöstra.
2007: 2:a i div 5 östra. Kvalade upp.
2006: 9:a i div 5 östra. Fick kvala sig kvar.
2005: 8:a i div 5 östra.
2004: Näst sist i div 4 sydöstra. Degradering.
2003: 5:a i div 4 sydöstra.
2002: Seriesegrare i div 5 sydöstra.

Tidigare möten: 2010 spelade lagen ett par träningsmatcher som Läckeby vann med 4-2 och 4-0. 2006 möttes lagen i div 5 östra och då vann Mönsterås med 6-2 hemma och 5-0 borta. 2005 blev det först 1-1, men i returmötet vann Mönsterås med 3-1.

Mitt tips: Läckeby känns som ett lag som kvalitetsmässigt ligger i gränslandet mellan femman och fyran. Därför hamnar man bland de tre bästa lagen, och sannolikt just trea.

Övrigt
På söndag åker jag till Högsby för att se Mönsterås spela mot Ruda i Smålandscupen. Det blir en högtid för undertecknad, som ju har Ruda som favoritlag efter Mönsterås GIF.

24 mars 2011

Kända författare från Mönsterås II

I förra inlägget svarade jag på en fråga om kända författare från Mönsterås. Jag fick sedan ett mejl från Roger som tipsade om John Karlzén (1903-1960).

John Karlzén var bondson, född i Långhult i Mönsterås socken och skrev ett antal romaner varav några behandlar uppbrottet från den småländska myllan och sveket mot nedärvda traditioner. Andra fokuserar mer hans äventyrliga resor och vistelser i andra länder, exempelvis Argentina där han bodde under många år på 1920-talet. När han återkom till Sverige studerade han och sysselsatte sig sedermera huvudsakligen som lärare. Karlzén intresserade sig alltid för vad som fanns bakom den prydliga svenska fasaden och försökte finna en medelväg mellan bohemlivet och borgarelivet, även om han hade genomskådat båda världarna och kanske inte riktigt fann sig tillrätta någonstans fullt ut.

Böcker av John Karlzén: Vägen till paraplyet 1934, Si, detta är nytt 1940, Så gör man inte 1942, Blå noveller 1951, Modernister och omoderna 1952, Ur min dosa 1952, Insikter och färdigheter 1957, Råttan 1961, Bokgranskaren 1968, Memoarer från bokrummet 1970.

Mönsterås bibliotek har ett par av böckerna, men tyvärr inte för utlåning.

23 mars 2011

Kända författare från Mönsterås

Som jag nämnde igår har jag infört en historisk frågehörna på Mönsteråsbloggen. Läsarna får skicka frågor om Mönsterås historia och så lovar jag att försöka svara. Redan igår kom första frågan från Maria som undrar: Vilka är de kändaste Mönsterås-författarna genom tiderna, och vad har de skrivit?

Det var en intressant fråga som jag ska försöka besvara, även om jag inte är expert på ämnet.

Spontant kommer jag att tänka på två författare som är kända utanför Mönsteråsbygden, samt några lokalt kända.

1. Prästen och författaren Jacob Wallenberg (1746-1778) hann bara bo några månader i Mönsterås innan han avled, men bör kanske ändå nämnas, även om hans anknytning till bygden inte var särskilt djup. Mest känd är han för sin humoristiska reseskildring ”Min son på Galejan” som utgavs efter hans död 1781. Originalmanuskriptet finns i Linköpings stiftsbibliotek. Den speglar hans erfarenheter som skeppspräst då han fick åka ända till Kina. Wallenberg hade skrivit en del under pseudonym och det enda verk som gavs ut under eget namn under hans livstid var dramat Susanna som fick fint pris av Kungliga vetenskaps- och vitterhetssamhället. Wallenberg brukar alltid omnämnas när man tar upp 1700-talets litteratur i Sverige.


Min son på Galejan av Jacob Wallenberg.




















2. Carl Boberg (1859-1940) är förstås mest känd för psalmen O, Store Gud, men skrev även många andra psalmer, diktsamlingar och prosa. Några böcker av Carl Boberg är: Ur lifvet – för lifvet (?), Din ungdoms kärlek (?), Kapten Rollas sista färd: En varnande spegelbild. Några drag ut Stockholmslifvet (1890), David Isais son: En förebild för unge män (1890:2 uppl), Hvad skall man bli?: Ungdomens vigtigaste fråga. Några tankar tillegnade de unga (1891), I moll och dur: blandade dikter och sånger (1892), Bilder och drömmar: Nya dikter och sånger (1895), Fyrbåksstrålar: vers och prosa tillägnad ungdomen (1896), Aftonskyar: blandade dikter och sånger (1900), Ungdomens lifskällor: ett ord till de unga (1901), Ax och blåklint (1902), I frälsningsfrågan (1904), Afsides: korta stycken för den enskilde (1905), Återsken: nya dikter och sånger (1906), Rön och frön: vers och prosa tillägnad de unga (1908), Var vid godt mod (1910), Tro och tal (1910), Skrifternas tröst (1910), Hjärtat (1910), Hafven ingen omsorg (1910), Glimtar ur lifvet: berättelser och sånger (1910), Fåfäng på torget (1910), Till de lidande (1911), På öde tomter : berättelser och sånger (1911), Skilda kväden (1913), Är det synd att livförsäkra sig (1931).


En av Carl Bobergs diktsamlingar.













Bland mindre kända lokala författare skulle jag vilja lyfta fram Eric Nygrens teateruppsättningar – Timglaset (som under många år uppfördes vid Kronobäcks klosterruin) och Munken från Kronobäck (som utspelar sig under Dackeupproret), även om jag är osäker på om de trycktes officiellt. Stranda Hembygdsförening har i alla fall teaterstyckena i stencil. Biblioteket tror jag också har ett ex av i alla fall Timglaset. Båda pjäserna utspelar sig på 1500-talet och håller enligt min mening hög klass.

Nämnas kan också Nils Söderbäcks fina diktsamlingar. Andra lokala diktare är Lennart Alpfjord och Stina Carlsson.


Nils Söderbäck skrev fina diktsamlingar.


















Vidare har vi några författare inom det vetenskapliga området som kan nämnas. Mest känd är kanske Ivar Modéer som kom från Mönsterås och slutade som professor i Nordiska språk i Uppsala. Han gav under sin levnad ut flera vetenskapliga böcker och artiklar av hög klass.

Harry Netzell, med viss anknytning till bygden, har gett ut några historiska böcker, bland annat en om Carl Boberg. Avslutningsvis vill jag nämna Gösta Perssons lokalhistoriska böcker om Fliseryd som är vackert skrivna, exempelvis Strövtåg i Emådalen, Under hängbjörkens slöja och Fliseryd, vår barndoms bygd.

Läsekretsen kanske kommer på fler författare från Mönsterås med omnejd.

22 mars 2011

Frågor om Mönsterås historia

Mönsteråsbloggen utökar den lokalhistoriska avdelningen med en frågehörna. Det händer allt som oftast att jag får frågor om olika historiska spörsmål som jag besvarar privat. Men nu inför jag en offentlig del. Det går alltså bra att ställa frågor om Mönsterås historia till mig och så lovar jag att göra mitt bästa för att ge svaret här på bloggen. Svarstiden kan variera beroende på frågans karaktär och min tid. Frågor kan skickas till joni7229@gmail.com Givetvis får du vara anonym.

Några ord om Libyen


Bästa kompisar.

Tre noteringar om Libyen
För att undvika missförstånd - Låt mig klart och tydligt få deklarera att Khaddafi är en av historiens skurkar som borde underställas internationell domstol. Inte tal om annat. Låt mig ändå få göra tre noteringar mot bakgrund av FN:s och NATO:s militära ingripande i Libyen.

1. Genom den militära aktionen så sänder FN ut signalen att man har mandat att påbörja krig mot varje statsledare som förtrycker civilbefolkningen. Därmed har man öppnat dörrarna för militära angrepp mot Nordkorea, Kina, Syrien, Iran, Vitryssland mfl diktaturer. För nog måste man agera konsekvent. Man kan ju inte selektivt bara attackera en av världens virrpannor. I värsta scenariot kan man tänka sig att länder som Ryssland tar detta som förevändning för att i framiden angripa länder med rysk minoritet som man anser vara ”förtryckt”.

2. Media målar upp en bild av att den grundläggande kampen står mellan den onde Khaddafi och den goda rebellrörelsen. Och vad gäller Khaddafi så behöver vi inte tvivla. Men låt mig få uttrycka vissa tvivel att alternativet är demokrati i västlig mening. Det har ju visat sig att en majoritet av befolkningen i Egypten vill införa Sharialagar och öka Islams direkta inflytande över all lagstiftning. Om en majoritet vill det, så är det förstås i en mening demokratiskt att göra så, särskilt om man menar att demokrati bara består av majoritetsvälde och inte även omfattar vissa grundläggade fri- och rättigheter. Och när det på 1970-talet blev revolution i Iran så ska vi komma ihåg att det var en folklig revolution som gav ayatollorna makten. Det finns ingen anledning att tro på en dramatiskt annorlunda utveckling i Libyen. De unga män som idag modigt rusar mot Khaddafis armé är nog inte i första hand skolade i demokratiskt tänkande som vi är vana vid, utan relativt bokstavstrogna muslimer. Tyrannen Khaddafis dagar är räknade. Men förmodligen tar en annan regim över. Det kanske inte blir som i Iran, men räkna med ökat inflytande från människor som tar Islam på blodigt allvar och räkna absolut inte med fria val och religionsfrihet.

3. Det är minst sagt förvånande att alla partier vill skicka svenska JAS-plan till Libyen. Det känns något obehagligt att endast SD är emot denna befängda idé. Svenska plan skall förstås försvara Sverige. Jag har via mina skattepengar inte gett något annat mandat. Allt prat om globalt ansvar drivs ibland för långt. Det finns på tok för många katastrofmoralister som gör allt för att ge en dåligt samvete för att man försöker leva ett normalt liv i fred och glädje i det lilla. Jag vidhåller - jag är helt utan ansvar för kriget i Libyen. Mitt ansvar består i att hjälpa den drabbade befolkningen humanitärt, inte skicka stridsplan för att döda deras förtryckare.

20 mars 2011

Lekfullt men koncentrerat GIF vann träningsmatch mot Kåremo med 5-0























GIF besegrade kommande seriemotståndarna Kåremo med 5-0.

Mönsterås mot Kåremo
Så var det då dags för Mönsteråsbloggen att begå riktig fotbollspremiär för i år. Inte utan viss anspänning begav jag mig till Lindsdal för att se Mönsterås GIF möta kommande seriemotståndarna IFK Kåremo. Och med Mönsteråsbloggen på plats, härligt solsken och en bra konstgräsplan så kunde det ju bara sluta på ett sätt.

GIF vann det mesta på mitten
Det var onekligen spännande att få se GIF för första gången i år. Tidigare har laget förlorat ett par träningsmatcher mot division 4-lag, och jag var lite rädd att det hade satt sig på självförtroendet. Men av detta märktes ingenting. GIF tog kommandot relativt omgående och redan efter fem minuter fick Idris till ett inlägg från vänsterkanten som blev ganska farligt. Och på den vägen fortsatte det. GIF vann det mesta på mitten och kunde därmed testa anfallsspelet och samspelet framåt.

Spännande offensiv sammansättning
GIFs nyförvärv Viktor Niklasson som knappast är på topp än gjorde ändå utmärkt ifrån sig. Man ser att det här är en spelare av klass. Stundtals styrde och ställde han lite som han ville som offensiv mittfältare. Ja, det var härligt att se. GIFs andre nyförvärv Johan Lagström var också med och gav mittfältet tyngd och kraft. Utmärkt även han. Även de andra offensiva spelarna såg pigga ut och här har GIF hittat en spännande offensiv sammansättning med Viktor, Johan, Wesslund, Linkan och Idris. Och då ska man dessutom komma ihåg att vi har kvar spelare som Ako och Calle som jag inte såg idag.

Tre snabba mål
Efter 21 minuter gav GIFs offensiva dominans utdelning. Eftersom jag är lite ringrostig så missade jag faktiskt vem som gjorde målet. Minuten efter höll sig Viktor framme och satte 2-0. Några minuter senare frispelades Idris snyggt (av Marre?)som konstnärligt lobbade in 3-0.

Hur ska backlinjen se ut i år?
Backlinjen sattes inte på några större prov, vilket kanske var synd. Men bortsett från något enstaka slarvpass så skötte den sig bra. En skillnad jämfört med förra året var att Manfred gick fram mycket mer som högerback, vilket såg bra ut. Oskar som tidigare har spelat mer på mitten hade nu tagit en backplats, och frågan är om det är så det är tänkt framöver. Kan säkert bli bra. Vidare Jimmy som har spelat back tidigare. Överraskningen var väl att man hade satt Daniel Skaret som vänsterback. Han har jag tidigare bara sett i offensiva roller. Nu är han förstås så rutinerad att han kan spela var som helst och han skötte sig bra. Men frågan är om han placerades där tillfälligt. Hans snabbhet kan nog komma bra till sin rätt vid snabba spelvändningar, men kan man skola om sig till back efter så många år som offensiv spelare. Dagens insats var så pass gedigen att det kanske kan fungera bra. Vi får väl se. Jag förmodar att Ardi som inte var med idag hör hemma i backlinjen normalt sett. Det enda frågetecknet jag tog med mig hem är väl egentligen hur backlinjen är tänkt att vara komponerad framöver. Kul annars att Stenfelt var tillbaka i målet efter sin handskada.

Andra spelare fick chansen
I andra halvlek släppte GIF upp Kåremo lite mer och det var nog klokt då backlinjen fick jobba lite mer. Men GIF var det bättre laget även denna halvlek. GIF bytte med tiden in några av de andra spelarna som alla skötte sig bra. Extra roligt var det att se den snabbe Tobbe på vänsterkanten som såg lovande ut. Och så Martin Johansson på vänsterbacken.

Flera mål
Innan matchen var slut hann GIF göra 4-0 genom Jimmy och 5-0 av Daniel Skaret som fick spela på en lite mer offensiv plats i andra. Ja, det kunde ha blivit fler mål, men ribban var i vägen för Wesslunds skott och ibland Kåremos målvakt.

Lekfullt och koncentrerat
Som helhet var det en riktigt trevlig träningsmatch. Givetvis satsar man inte allt i närkamperna i en match av den här karaktären, men GIF såg ut att ha roligt på planen – spelet var både lekfullt och koncentrerat, särskilt i första halvlek. Hela laget får beröm, med extra plus till Viktor Niklasson. Så här bra ringrostig. Hur ska det då inte bli senare. Nu gäller det bara att truppen håller sig skadefri. Jag saknade Ako, Ardi och Calle, men förhoppningsvis är de med i truppen. De lär behövas.


GIF vann de flesta närkamper.

19 mars 2011

Häradshövdingegatan

Häromdagen ringde en kompis från Shalom i Oskarshamn. Han hade hittat en tavla med mönsteråsmotiv av Folke Lundgren för 150 kr och undrade om han skulle köpa den för min räkning. Ett sådant fynd tackade jag förstås ja till. Jag hade utan att blinka betalat ytterligare några hundra för tavlan.


Tavlan är alltså målad av Folke Lundgren 1975, men visar ett parti av Häradshövdingegatan 1915. Han måste ha utgått från ett foto. För egen del blev jag mycket förvånad eftersom jag inte kände igen ett enda hus. Nå, huset med klockan är det gamla kronohäktet där brottslingarna fick sitta i väntan på tingsförhandlingarna i tingshuset (nuvarande biblioteket) som låg i närheten, strax utanför tavlans vänsterkant. Vad jag vet är alla husen på tavlan borta, utom huset längst till höger som man kan se snett mitt emot Bröderna Petterssons gamla möbelaffärshus.


Denna karta från 1914 hjälpte mig att identifiera husen i terrängen. Kronohäktet är här markerad med röd prick. Konstnärens/Fotografens utgångspunkt har alltså varit strax öster om den röda punkten, över och mitt emellan B och 42 på kartan.


Det här vykortet visar Häradshövdingegatan sannolikt på 1940- eller 1950-talet. Till höger ser vi Sjöbergs tryckeri som brann 1958. Bakom trädet skymtar Frälsningsarméns hus som byggdes på slutet av 1890-talet. Längst bort till höger ser vi C.A. Gustafssons stora boningshus med åtta lägenheter (idag El-Center). Längre ner på Gustafssons tomt, mot Nygatan, hade han en gång haft sin snickerifabrik som sedermera blev danslokalen Vildrosen och därefter Roxybiografen. På vänster sida ser vi Pensionat Önnegård och därefter några små mysiga hus som sedermera revs.


Frälsningsarméns hus 1915.

18 mars 2011

Simskolan

Min dotter får via skolan gå på simskola en gång i veckan. Det är bra. Även om hon bara är sju år så kan det nog vara fint att vänja sig vid vatten.

Nio år och simskola på Oknö
Dotterns simskola väckte förstås minnen till liv. Jag måste ha varit i nioårsåldern när jag skickades till simskola på Oknö en solig sommardag i juni. Jag hade inget som helst intresse av att lära mig simma, men förmodligen lockades jag av tanken att vid en lyckosam skolgång få åka själv med mina kompisar till Oknö för att bada.

På stranden
Vi samlades på stranden framför stenbryggan vid Lillöns familjebadplats (som idag är helt igenväxt). En ung tjej som såg ut som Lucia skulle lära oss konsten att simma. Och det började ju bra. Första lektionen fick vi sitta på stranden och göra rörelser. Inga problem alls. Jag hade långa extremiteter och viftade som en epileptisk väderkvarn.

Andra lektionen blev den sista
Andra lektionen skulle dock bli den sista. Då skulle vi nämligen öva i vattnet. Den första övningen gick ut på att doppa hela huvudet under vattenytan och sticka upp det i en badring, något som var helt otänkbart i min värld. Då skulle ju vatten strömma in i både näsa och öron. Totalt skräckslagen vägrade jag och behövde sedan aldrig mer bevista simskolan.

Jag lärde mig simma när jag var 15 år. Det var ju bara att lägga sig ner i vattnet och röra sig. Jag har ännu inte doppat huvudet under vattnet.


Simskola vid hopptornet. Min simskola var inte där utan vid Lillöns badplats. Simskolan var för bara ett par årtionden sedan något som lokalpressen uppmärksammade. Varje år skulle de stackars lokalredaktörerna lyckas med konststycket att få ihop alla namn och dessutom koppla dem till rätt märke. Och nåde den journalist som hade fått ihop det fel.

17 mars 2011

Företagarna i Mönsterås vågar inte framföra sina åsikter - är rädda för kommunen

Sämst på nyföretagande
Som Mönsteråsbloggen vid flera tillfällen har uppmärksammat, så är Mönsterås nästan sämst i landet på nyföretagande (se här och här). Jag har spekulerat i att orsakerna står att finna i bygdens bruksmentalitet som sitter så djupt att den hämmar nya initiativ.

Företagarna är rädda för kommunen
Idag uppmärksammar Barometern/OT detta problem i en av de viktigaste artiklarna på länge. Tidningen har skickat en enkät till kommunens företagare som har fått chansen att ge sina synpunkter om orsakerna. Och nu kommer vi till det mest anmärkningsvärda - väldigt många företagare ville inte svara på frågorna med motiveringen att de var RÄDDA för att bli motarbetade av kommunen i framtiden. Detta är väldigt allvarligt och ett exempel på den tystnadens och rädslans kultur som Mönsteråsbloggen så många gånger har skrivit om, och som vissa har velat hänföra mer till min personlighet än till verkligheten. Men här får vi svart på vitt.

Inom parentes kan jag mycket väl tänka mig att en orsak till att så få företag ville sponsra min bokutgivning är att jag offentligt har kritiserat kommunen.

Kommunen skrattar åt rädslan
Vad gör då Thomas Svensson som är VD på kommunens utvecklingsbolag Muab när han får höra om företagarnas rädsla att tala fritt. Jo, han skrattar och säger "Ha, ha, det känner jag inte igen.", enligt Barometern/OT. Mönsterås i ett nötskal.

Läs artikeln i Barometern/OT, där ändå några företagare vågar framträda. Ett bra jobb av tidningen! Så här ska bra journalistik göras.

15 mars 2011

Strandamässan på 1950-talet


På 1950-talet fanns det något som hette Strandamässan. Om jag har förstått rätt så var det en slags uppföljare till Mönsteråsutställningen 1946, fast i mindre skala och med tydligare fokus på försäljning. Enligt en uppgift höll man till vid Kaffetorpet på Oknö. Möjligen skiftade platsen eftersom jag också har hört att man hade mässan i Åsevad där Elljusspåret börjar.

14 mars 2011

Fotboll och bögar

Fotbollsspelaren Anton Hysén, son till macho-Glenn, har gått ut och deklarerat att han är bög. Jaha. Varför berättar han det? Jag kan inte se någon anledning till varför fotbollsspelare skulle behöva gå ut i särskilda pressmeddelanden och berätta att de är det ena eller det andra som inte är relevant för insatsen på fotbollsplanen. Så snälla fotbollsspelare – jag skiter fullständigt i om ni är bögar eller transvestiter eller tillhör någon annan liten sexuell kuriositet. (Undantaget är väl om ni går igång på fotbollar, målstolpar, män i domardräkt eller bloggare med kamera och ryggsäck. Då kan det spela roll.) Inte heller bryr jag mig om ifall ni är kristna, muslimer eller med i någon crazy sekt som dyrkar fotsvett, om ni är moderater, sossar eller rent av centerpartister. Så länge det inte påverkar spelet så är det helt enkelt inte relevant. Det är bara att acceptera att den manliga fotbollskulturen är macho till 95%, och macho betyder förstås inte att man mobbar feminina bögar som tycker om att spela fotboll. Däremot tror jag inte den är lika stereotyp som vissa vill mena. Jag tror att många fotbollsklubbar jobbar mycket med spelarnas självbild och försöker hitta en bra balans mellan självsäkerhet och ödmjukhet.

13 mars 2011

Premiärnerver IV – Ska Ljungbyholms GoIF få ordning på spelet? Inför division 5 sydöstra 2011

Ljungbyholms GoIF
Idag fortsätter jag presentationen av lagen i division 5 sydöstra. Turen har kommit till Ljungbyholms GoIF – GIFs motståndare i premiären. Tidigare har följande lag presenterats: Böda/Högby, Glömminge IF och IFK Kåremo.

Redan i början av 1900-talet fanns det en förening med fotboll på agendan i Ljungbyholm. Denna lades ner 1933, men efter några års uppehåll bildades nuvarande förening 1938. Seniorfotboll spelas oftast på Fruskogsvallen.


Ljungbyholm ligger strax söder om Kalmar.















Tillbaka i femman efter några år i fyran
Föreningen nådde sin hittills största framgång 1956 då man spelade i division 3, vilket på den tiden verkligen var den tredje divisionen. Annars har Ljungbyholm mestadels spelat i femman eller sexan. Under 2000-talet har man till och från spelat i fyran. 2008 var man dock tillbaka i femman. För två år sedan var man ytterst nära att ramla ner i sexan, men förra året såg det något bättre ut och man knep en nedre mittenplacering efter en ojämn säsong. Frågan är om man lyckades vända trenden där och om det skall gå ännu bättre i år?

Träningsmatcher
Årets träningsmatcher ger ett splittrat intryck. Det började med förlust mot Trekanten (div 4) med 0-3. Inte så mycket att säga om. Därefter blev det förlust mot seriekollegan Rockneby med 2-5 – inte särskilt imponerande då Rockneby ärligt talat måste betraktas som ett ganska så mediokert lag. Men så blev det igår plötsligt en storseger med 7-1 mot ännu en seriekollega – SSG. Har Ljungbyholm plötsligt fått ordning på både backlinje och anfall, eller är SSG väldigt dåligt? Eller är detta Ljungbyholm i ett nötskal? Bra matcher varvas med dåliga utan någon given logik och tillsynes utan någon klar spelidé. De senaste åren har det enligt en initierad källa handlat väldigt mycket om sparka och spring.

Jag vill ändå varna lite för Ljungbyholm i år. Truppen ser hyfsat bred ut och lyckas man bara bli lite jämnare så kan man nå en fin placering. Laget har ju dessutom den fördelen inför säsongen att man får träna på konstgräsplanen vid Guldfågel arena i Kalmar.

Nyförvärv och förluster
Vanligtvis är det ganska stor omsättning på spelare i klubbarna söder om Kalmar, men i år verkar det inte ha varit så turbulent i Ljungbyholm. Laget ser väl om möjligt något starkare ut än förra säsongen.

Ny tränare: Thomas ”Tummen” Johnsson.

Nyförvärv: Anders Svensson (målvakt, comeback), Robert Hessel (back, comeback), Carl Jonsén (back, mittfältare, fr. Möre BK), Richard Milton (mittfältare, anfallare, från klubb i Värmland).

Förluster: Jonas Håkansson (mittfältare, anfallare, Hossmo).

Ljungbyholms placeringar de senaste åren:
2010 – 8:a av 12 lag i div 5 sydöstra.
2009 – 10:a av 12 lag i div 5 sydöstra (fick kvala sig kvar).
2008 – 3:a av 10 lag i div 5 sydöstra.
2007 – 11:a av 12 lag i div 4 sydöstra. (degradering)
2006 – 8:a av 12 lag i div 4 sydöstra.
2005 – 6:a av 12 lag i div 4 nordöstra.
2004 – Seriesegrare i div 5 sydöstra.
2003 – 9:a av 12 lag i div 5 sydöstra.
2002 – 11:a av 12 lag i div 4 sydöstra (degradering)

Tidigare möten
Mönsterås får alltså åka till Ljungbyholm i premiären. Lagen möttes senast i seriespel 2009, även då i premiären, men i Mönsterås. Matchen slutade 1-1. Returen vann Mönsterås med 2-1. Lagen möttes även 2007 i fyran. Då vann Mönsterås hemma med 2-0, medan Ljungbyholm vann returen med 3-2.

Mitt preliminära tips: Mittenlag.

GIFs damlag besegrade Rödsle BK B med 10-0

Igår spelade Mönsterås GIFs damer en träningsmatch mot sina kommande motståndare i division 4 nordöstra - Rödsle BK B. Och det blev en övertygande seger med 10-0. Frågan är förstås om resultatet säger mest om GIF eller om Rödsle. Man ska dock komma ihåg att Rödsle BK B brukar vara ett riktigt bra division 4-lag. Förra året kom man fyra i sin serie. Resultatet var hur som helst viktigt av det skälet att det ger självförtroende inför säsongen som man nog vågar ha lite förhoppningar inför. Jag är relativt övertygad om att det här laget inom ett par år blommar ut på ett sätt som innebär uppflyttning till division 3. Personligen tror jag kanske mer på nästa år, men man vet ju aldrig. Hoppas de siktar högt redan i år.

12 mars 2011

Repslagaregatan på 1930-talet


Repslagaregatan på 1930-talet. Gamla posthuset (nu med tandläkarmottagning) var ännu inte uppfört. Lite synd att man inte ser mer av bilen i vänster bildkant.

11 mars 2011

Åsevadsgatan före Konsum


Så här såg Åsevadsgatan ut en gång i tiden. Huset i vänster bildkant ligger nästan exakt där Konsum ligger idag. Det lilla huset till höger är sedan länge rivet. Det något högre huset som skymtar till höger finns dock kvar. Bildkvalitén är inte den bästa, men nog var gatan mysig. Jag har haft fotot länge, men aldrig kunnat se var det är taget. Förra veckan förklarade dock Inge Johansson hur det ligger till.


Jag har ingen modern bild från samma vinkel. Det här fotot är taget från andra hållet, men visar ändå gatans totala förvandling.

Mor väntade hemma efter skolan

En något ljusare sida av barndomen
Jag har vid flera tillfällen berättat frispråkigt om min barndom, även om sådant som många tycker man skall hålla privat. Men varje människa gör sina gränsdragningar och det står var och en fritt att inte läsa.

För några veckor sedan skrev jag om en mindre rolig del av min barndom som hade att göra med de strikta regler och tal om helvetet som infördes när mina föräldrar blev frireligiösa – något som framstod som fullständigt ologiskt och delvis skräckinjagande för ett barn. Idag ska jag visa på en något ljusare sida av barndomen - den trygghet som hemmafrusystemet skapade.

Hemmafruns historia
Hemmafrun var i grunden en småborgerlig idé. Ett tecken på status under 1800-talet var att man som borgare kunde hålla sig med en hustru som inte behövde arbeta, ja inte med annat än att leda och fördela arbetet i hemmet och representera sin make på sammankomster.

Denna idé utvecklas sedan av Socialdemokraterna när de bygger folkhemmet efter andra världskriget. I ett välfärdsbygge så skulle ju inte bara de rikaste familjerna ha råd med hemmafru. Nej, även arbetare skulle ha denna möjlighet. Mannen skulle arbeta utanför hemmet och försörja familjen. Kvinnan skulle fostra barnen och sköta hemmet. Enkelt och funktionellt. Hemmafrusystemets glansdagar varade från 1950-talet till 1970-talet.

Systemet avskaffas
Därefter skulle kvinnor plötsligt ut på arbetsmarknaden och man började utveckla dagens system med dagis och fritids, även om det hade funnits vissa mindre utvecklade föregångare. Samtidigt höjdes skatterna för att finansiera hela systemet, vilket gjorde det oerhört svårt för många familjer att leva på en lön.

Socialdemokraterna har ofta försökt framställa sig som kvinnornas frigörare från hemmet. Men faktum är alltså att det var Socialdemokraterna som införde hemmafrusystemet. När det sedermera avvecklades berodde det inte på att man började tillämpa feminismen i praktiken. Nej, det berodde krasst på att Sverige saknade arbetskraft. Hemmafrusystemets avskaffande var ett sätt att frigöra arbetskraft för ökad tillväxt.

Det är först på senare tid som man utifrån feministiska perspektiv har smutskastat hemmafrusystemet och beskrivit det som kvinnornas fängelse, slavinnor bundna vid spis och skurborste.

Hemmafruns upprättelse
Jag har ännu inte träffat någon kvinna som upplevde sitt hemmafruliv på det sätt som feministerna beskriver det. Min mor satte exempelvis en ära i att sköta hem och att ta hand om mig. Jag minns den trygghet jag kände efter skoldagen. Hemma väntade mor. Ofta mötte mig även doften av nybakade bullar. Denna trygghet och känsla av att vara värdefull kan inga dagis och fritids förmedla hur duktig personalen än är. Inget kan ersätta en moders kärlek och omsorg.

Det är hög tid att lyfta fram folkhemmets hemmafruar och ge dem den upprättelse de förtjänar. Feministernas prat om förtryck är ett hån mot min mor och alla andra kvinnor som med glädje såg till att vi hade prydliga hem, vällagad husmanskost och inte minst trygghet.

9 mars 2011

Ny upplaga av Mönsteråsboken

Bestämde idag att låta trycka upp 200 nya exemplar av min bok "På Åsen - En resa genom tidernas Mönsterås". Om ett par veckor bör den vara färdig. (Nu, den 22 mars har böckerna kommit)

Det innebär att det går bra att beställa böcker av mig igen till min mejl joni7229@gmail.com

Eftersom första upplagans 200 ex sålde slut på ett par veckor, så hoppas jag kunna sälja den nya upplagan inom 6 månader. Jag får väl helt enkelt marknadsföra den lite bättre, sätta upp lappar, ha bokbord ibland, kanske ge boken en egen hemsida på Internet etc. Och så kanske folk som har läst den pratar med någon annan och så snurrar det på. För att slippa skriva om boken så mycket här på bloggen så lägger jag upp bokens pressmeddelande som en länk i bloggens högerkant. Där finns information om boken, pris, hur man beställer etc.

8 mars 2011

På bokfronten nytt

Läget på bokfronten är som följer:

Av första upplagans 200 exemplar tog jag hem 170 ex som alla är slutsålda (även om ett par inte har hämtat sina böcker än). Tyvärr hade ett mejl med förhandsbeställning inte nått min mejlbox fick jag veta, vilket gjorde mig riktigt bedrövad. Men om beställaren hör av sig till mig så ska jag ordna ett ex.

Förlaget fick behålla 30 ex för bibliotek/bokhandlare och Internetbokhandel. Av dessa 30 har 3 blivit sålda. Återstår 27 böcker. Eftersom jag har fått nya förhandsbeställningar på 14 böcker så beställde jag idag hem 20 av de återstående. Några måste jag behålla inför ett par föredrag i april.

I stort sett kan man alltså säga att den första upplagan har gått åt. Återstår nu att fatta ett svårt beslut - antingen låter jag trycka upp en ny upplaga på 200 ex eller betalar jag tillbaka banklånet direkt.

7 mars 2011

Hjalmar Asp på torget

Ibland när jag har berättat om mina barndomsminnen från torget i Mönsterås, så har jag nämnt en mytomspunnen man vid namn Hjalmar Asp (se bland annat förra inlägget med fantastiska kommentarer och andra inlägg om torget). Han bodde i huset som idag ligger söder om Algots. Hjalmar var en man man hade respekt för, även om han så vitt jag minns kom bra överens med grannarna. Men udda var han, inflyttad från Dalarna. Något körkort hade han inte, vilket dock inte hindrade honom från att köra bil under alla år. Och ingen vet väl riktigt hur han försörjde sig, även om han var duktig på snickerier. Idag har samhället blivit så standardiserat att en människa som Asp i stort sett hade varit otänkbar. Jag hittade faktiskt ett par foton där Hjalmar är med, vilka här förevisas.


Kortspel hos Alvar och Aina på torget. De bodde i lägenheten under vår. Hjalmar Asp sitter längst till vänster. Därefter okänd man med ryggen mot kameran (eventuellt Ainas bror Erik). Sedan ser vi Alvar. Till höger skymtar Aina.


Även denna bild är från Alvar och Ainas lägenhet. Till vänster ser vi min mor. Därefter en tant som jag tror hette Ingeborg (dock ej Hjalmars fru med samma namn) och så Hjalmar Asp.

6 mars 2011

Trappan upp till torget


Den här trappan upp till torget användes flitigt när jag var barn. Trappan har en övre del längre upp som inte syns här.











En bit upp i trappan får jag se mitt gamla barndomshem på torget. Jag bodde på övervåningen där balkongen syns. Till vänster skymtar huset där Hjalmar Asp bodde på 1970-talet. Båda husen byggdes någon gång mellan 1885 och 1905 av smeden Erik Eriksson. En vänlig människa från området visade mig den gamla tvättstugan i mitt barndomshem där vi tittade på gamla originalplankor från 1800-talet.


På översta trappsteget finns en inristning som avslöjar att trappan anlades 1944.


Där framme skymtar den översta trappan.


Den översta trappan har årtalet 1949 inristat.


Utsikt mot Torggatan och Hagagatan.


Trappan ligger strax söder om Algots.

















Den gamla muren utgjorde förr gräns mot Åsevads bys ägor.


Strax norr om trappan.


Nere där trädet står låg förr Erikssons smedja.


Det här gamla fotot visar hur det såg ut före trappans tillkomst. Här ser vi också Erikssons smedja - huset med vit vägg i bildens mitt.