11 september 2011

Möckhults marknad - originell med hög mysfaktor

Luffarkonst fanns med på Möckhults marknad.

Möckhults marknad - mysig kvalitetsmarknad
Det är något speciellt med Möckhults marknad. Nej, den är inte störst. Inte äldst heller. Men den har hittat sin nisch med hantverkskvalitet, mysighet och en lokal känsla. Inget tingeltangel så långt ögat kunde se. Igår var det dags igen och jag hann ta mig en snabbkik, även om marknaden egentligen är av det slaget att man helst vill gå runt länge och bara njuta av atmosfären – titta på de vackert stickade grytlapparna, de gammeldags vävda mattorna, de målade tegelpannorna och luffarkonsten, lockas av den hemlagade marmeladen, sylterna, honungen och alla andra läckerheter, lyssna på sorlet som blandas med ljudet från kacklande höns och hälsa på gamla vänner och bekanta. Omkring 30 knallar sålde igår sina varor, besökarna var oräkneliga och hösten bjöd på sitt vackraste väder. Klicka på bilderna för större format.

Många läckerheter lockade.




Min gamle vän Roger Axelsson fanns på plats i sin barndomsby. Roger medverkar i min bok om Mönsterås historia med sina hypoteser om Källarholmen och gravstenen i Kronobäck.

Målade tegelpannor. Bilden saknar skärpa, men hoppas skönheten kan anas.

Strömmingsflundror är ju till och med godare än en korv med bröd. Härlig liten vagn och glad försäljerska.

Till och med hönor kunde man köpa.

Här tror jag det såldes diverse örtkarameller, tvålar, oljor och annat som kan vara bra för kropp och själ.

Parkera kunde man göra på fälten.

 Arrangörer var Möckhults byalag.

Möckhult ligger i sjörik skogsbygd i gränslandet mellan Fliseryds och Döderhults socknar, känd bland annat för släkten Stenfelt som hade sitt stamgods där.

Inga kommentarer: