15 september 2011

Gamla glasplåtar kan ge nya kunskaper om Mönsterås

Gamla glasplåtar
I hembygdsföreningens arkiv finns bortåt 5 000 glasplåtar med gamla fotografier från slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet. Jag gjorde ett stickprov och de flesta av de jag tog fram återfanns inte framkallade i föreningens arkiv. Mycket tyder på att många av bilderna kan visa vyer från Mönsterås som inte tidigare har beskådats (om nu inte bilderna har framkallats och hamnat i något privat fotoarkiv).

De flesta glasplåtarna är personporträtt och kanske inte så intressanta för allmänheten. Men där finns också en hel del mönsteråsvyer och föreningsfoton som kan vara intressanta.

Att scanna glasplåtar
Eje tipsade mig om att man faktiskt kan scanna glasplåtar och ofta få fram ganska bra digitaliserade bilder. Därför har jag ägnat ett par dagar åt att experimentera och försöka få fram digitaliserade fotografier av några glasplåtar. Eftersom jag inte kan någonting så har det tagit över ett dygn att överhuvudtaget få fram en bild där man kan se vad det föreställer. Men nu har jag hittat en grundmetod som verkar fungera.

1. Glasplåten scannas i en scanner där man kan scanna negativ. I den scanner jag har på jobbet kryssar jag bara i en ruta där det står negativ.

2. Den scannade bilden öppnas i ett bildbehandlingsprogram (jag använder Gimp 2:6:11) där den då framträder spegelvänd, vilket är det första jag åtgärdar. Därefter ändrar jag på bildens ljusförhållanden och kontrast så gott det nu går. Jag har aldrig jobbat med bildredigering så allt är nytt. Det jag redan kan notera är att glasplåtarna från 1800-talet är svåra att få fram bra, men när man kommer in på 1920-talet så blir de avsevärt bättre, nästan som att scanna ett vanligt redan framkallat foto.

3. Ett problem återstår dock. Scannern beter sig lynnigt. Istället för att alltid scanna av hela ytan (vilket den gör ibland), så scannas ibland bara ett snitt av glasplåten, ibland en större del av plåten, men inte hela. Jag har testat olika sätt, men hittar ingen inställning som får scannern att sluta med dessa underliga automatiska beskärningar utan synlig logik.

Efter ett dygn lyckades jag äntligen få fram en digitaliserad bild av en glasplåt där man kan se vad bilden föreställer. Den här glasplåten överraskade mig med ett mycket gammalt fotografi av Bingbergs på Storgatan. På kuvertet stod det 1895 och det finns inget som talar emot den dateringen. Men 1800-talsplåtarna är svåra att få till bra digitaliseringar av. När den här öppnades i bildredigerarprogrammet var den så extremt ljus att man nästan inte kunde se någonting. Men nu ser man ju vad det föreställer, även om de kanske kan bli bättre framöver. Det här var första experimentbilden. Klicka på bilden för större format.

1 kommentar:

Eje sa...

Kul, nu kan vi se fram emot flera spännande bilder som är ett kulturarv värt att bevara. Håller med om att digitalisera gamla bilder är intressant och man gör nya upptäkter.