22 maj 2011

Mönsterås vackraste industrilokal ska rivas – unikt kulturarv försvinner

Den här unika industribyggnaden på Kuggås från 1918 skall enligt säkra uppgifter rivas och ge plats för villabebyggelse.

Unikt kulturarv från industriepoken får ge vika för villor
Jag har länge hört ryktet att Mönsterås vackraste industribyggnad skall rivas, och nu har jag fått det bekräftat. Det handlar om industrilokalen längst ut på Kuggåsvägen där skylten med Granaths Plåtslageri hänger. Enligt min källa har de som hyr där idag fått direktiv att vara ute senast i oktober, varpå huset ska rivas och 6 villor smällas upp på området.

Rivningen ger obehagliga vibbar från 1960-talets rivningshysteri då flera unika kulturmiljöer offrades på moderniseringens altare. Den här gången kan det inte vara annat än profit som ligger bakom – kommunens ständiga strävan att låta byggföretag slå upp hus i attraktiva lägen som skall locka hit rika skattebetalare.
Ingen känsla för 1900-talets kulturarv
Tyvärr finns det ingen känsla för 1900-talets industriella kulturarv. Det är bara hus från 1800-talet och äldre epoker som värderas. Faktum är att framtidens generationer kommer att ha ytterst få minnen kvar från 1900-talets industriella epok. Mot den bakgrunden framstår rivningen av huset på Kuggås som skandalös.
Mönsterås Mekaniska verkstad
Industrilokalen byggdes 1918 och fram till 1922 drev Emanuel Gustavsson mekanisk verkstad där. Verkstaden övertogs sedan av familjen Abrahamsson som drev Mönsterås mekaniska verkstad där under lång tid. Så sent som vid 1960-talets början drev Valdemar Abrahamsson verkstaden. Under en tid tillverkades båtmotorn Pärlan i huset.
Kommunen köper huset
Kommunen köpte huset 1964 och har använt det som kommunalt förråd, även om en del av byggnaden verkar ha hyrts ut. I samma hus har nämligen BE-GE bilverkstad varit och därefter Kuggås bilservice och Granaths plåtslageri.

Jag återkommer i frågan när jag vet mer.

På det här fotot från 1930 ser man tydligt industribyggnaden som då inhyste Mönsterås Mekaniska verkstad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fastigheten är extremt dåligt underhållen, typiskt om det är kommunens. De skiter i vissa av sina fatigheter. Basta!

Jonny sa...

De som hyr hyr av kommunen, så det bör vara en kommunal fastighet. Synd att man inte skött om den bättre. Men bortom räddning är den nog inte.

Anonym sa...

Inte roligt att höra, får försöka stanna till några gånger och plåta lite i olika ljusförhåll. under sommaren !