31 augusti 2010

Nyströmska gården


Nyströmska gården 1890. Huset låg i grässlänten framför det som idag är Pizzeria Rhodos. I vänster bildkant syns den gamla milstenen. Exakt när huset byggdes vet jag inte, men det finns inte med på 1813 års karta, däremot på den från 1852.


Ungefär samma vy idag. Huset är som synes borta.


Stadsplanen från 1917.

30 augusti 2010

Pravda skulle ha rodnat - en liten analys av Centerpartiets valtidning i Mönsterås



Mönsteråsposten
Centerpartiets valtidning Mönsteråsposten har delats ut. Sällan har jag sett ett så välregisserat propagandanummer. Självaste Pravda skulle ha rodnat. Och eftersom Roland Åkesson inte vill debattera, vare sig i lokalpressen eller i verkligheten, så får Mönsteråsbloggen bli en frizon för det fria ordet.

Olyckligt
För det första noterar jag att Claus Kempe har bidragit med foto till tidningen. Inget konstigt kan tyckas, eftersom Kempe får antas ha bidragit med foton som privatperson. Men Kempe råkar nu till sin profession vara kommunens informationschef. Som tjänsteman förväntas han uppträda opartiskt som informationsansvarig för Mönsterås kommun, inte som informatör för Centerpartiet. Givetvis får kommunala tjänstemän vara politiskt aktiva på sin fritid eller som här bistå med fotografier till politiska partier. Men tyvärr går tankarna genast till kommunens hemsida som allt mer framstår mer som en skrytsida för Centerpartiet, än en opartisk informationskanal för kommunen. Just därför är det också olyckligt att informationschefens namn förekommer i Centerpartiets valtidning, även om det bara är så att de har lånat något eller några foton han har tagit.

Det skrytsamma innehållet
Låt oss nu övergå till det skrytsamma innehållet. Redan på framsidan får vi veta att allt går bra i Mönsterås och att det med Centerpartiet vid rodret skall bli ännu bättre. Inne i tidningen får vi sedan ta del av än det ena, än det andra, där bara de delar av verkligheten som passar in i Centerpartiets mönsterbild får vara med. De obehagliga sanningarna nämns inte med ett ord. Låt oss titta på några väsentliga påståenden.

1. ”Personalen är kommunens viktigaste resurs”, säger Centerpartiet. Ja, nu börjar väl Centerpartiet få panik. De kommunalanställda har all anledning att vara missnöjda. Centerpartiets Patric Vadman påstod nyligen att det är lärarnas fel att skolorna uppvisar dåliga resultat. Socialstyrelsen, jag och andra, har avslöjat personalbrist på kommunens äldreboenden. Jag har fått flera rapporter från kommunalanställda som inte vågar säga vad de tycker på sina arbetsplatser. Så snacket om personalen som kommunens viktigaste resurs är inget annat än just snack. Snack i panik efter att ha retat upp en hel lärarkår och flera andra yrkesgrupper i kommunen. Frågan är vem som går på det här?

2. Centerpartiet vill också införa fritt matval för de äldre inom hemtjänsten. Här slår man in öppna dörrar. Min far som får hemtjänst, får inför varje ny matvecka titta på ordinarie matsedel, och därefter välja andra maträtter de dagar maten inte faller honom i smaken. Vet Centerpartiet så lite om vad som pågår ute i verksamheten att de vill införa något som i stort sett redan finns? Nej, det här är bara ett sätt att rikta uppmärksamheten bort från de problem som finns med personalbrist inom dagens äldreomsorg. Tillägg 31/8: Någon ny personal blir det inte, enligt dagens Barometern/OT. Personalen får lösa problemen själva precis som nu. Var det inte personalen som skulle vara kommunens viktigaste resurs? Uppenbarligen kan man köra med dom hur som helst.

3. Centerpartiet skriver också om ”Positiva trender för skolor och förskolor”. Man skriver om förbättrade elevresultat, trots att det bara var några veckor sedan som Patric Vadman beskyllde lärarna för att vara orsaken till skolornas dåliga resultat. Hur ska man ha det? Nu försöker man släta över och ge ”lärarna” en eloge. Tala om panik för Centerpartiet. Lärarna glömmer inte så lätt. Man redovisar också att en majoritet av eleverna säger sig vara trygga i skolan. Inte ett ord om alla de larmrapporter som kommit de senaste åren om barn som inte får den hjälp de behöver i skolan. Centerpartiet har skapat en skola som inte har beredskap att ta hand om barn i behov av särskild hjälp. De glöms bort i Centerpartiets propaganda. Där räknas bara de välmående barnen in. Inte ett ord om att Mönsterås skolor rankas på nr 253 av 290 kommuner i Sverige.

4. Sedan kommer den vanliga skrytartikeln om hur bra företagarna trivs i Mönsterås. Jo då. Centerpartiet är duktiga på att odla kontakter med befintliga företag. Men inte ett ord om att Mönsterås ligger i botten när det gäller att starta nya företag som ger nya jobb.

5. Centerpartiet försöker också ta åt sig äran för det nya biblioteket. Fakta är att Centerpartiet under alla år har uppvisat ett totalt ointresse för kulturfrågor. Andra partier har drivit frågan långt tidigare. Jag har jobbat på biblioteket och vet hur det ligger till. Ett nytt bibliotek TROTS Centerpartiet kan man med fog säga.

Det får räcka så. Jag vill inte förnedra Centerpartiet. Det finns många ärliga trevliga människor i det partiet. Men ger man ut en valtidning av det här slaget, så får man förstås räkna med politiskt mothugg, vilket är helt normalt i en demokrati, även om Centerpartiet har svårt att tåla kritik och då genast börjar tala om att det goda samarbetsklimatet är hotat. Centerpartiet får väl istället lära sig att ta kritik som alla andra. Sällan har jag sett en så snedvinklad version av verkligheten som i Centerpartiets valpropaganda.

För dig som har tröttnat på Centerpartiets version av verkligheten kan jag sakligt informera om att det finns andra partier att välja emellan. Den borgerligt sinnade har ju Moderaterna, Folkpartiet eller Kristdemokraterna. Den som är mer åt vänster har ju Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet. Och så har vi förstås Miljöpartiet. Eller varför inte mitt parti Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti.

29 augusti 2010

Kungligt besök


Jag kan inte se annat än att det här är Gustaf VI Adolf på besök i Mönsterås; närmare bestämt på torget där man verkar ha byggt upp en liten "scen". Gustaf Adolf blev kung 1950 och reste därefter på Eriksgata till olika delar av Sverige de närmaste åren. Jag skulle tro att besöket i Mönsterås kan härledas till en sådan resa. Vet inte varför, men jag blir lite full i skratt av hela scenen - kungens hållning, fåtöljen och hattens placering.

28 augusti 2010

2-0 blev 2-5 - ingen rolig eftermiddag för GIF


En spelare från Hjorted/Totebo får ostört närma sig GIFs mål.

Nej, det ville sig inte den här gången heller. Ännu en gång släppte GIF en tvåmålsledning och förlorade på bortaplan. Sanningen är att ett sällsynt blekt GIF inte var i närheten av att ta poäng.

Flera saknades
GIF kom till Hjorted utan sin skadade förstemålvakt, utan en av sina bästa offensiva krafter, Idris, som var avstängd, utan sin kanske bäste back Ardi som är långtidsskadad, utan sin ordinarie kvicke ytterspelare Martin Lindqvist, utan Bourhan Eliassi, utan Tobias Krantz, utan Marre, utan Jacob, utan Redjar (som jag tror har flyttat). Var håller alla hus? Inte en enda spelare skymtade på avbytarbänken. Andretränaren Jan , som är årsbarn med undertecknad och som spelade veteranmatch förra sommaren, men som var duktig på sin tid, som debuterade i A-laget för sisådär 26 år sedan, stod dock beredd att hoppa in.

GIF gör två snabba mål
Matchen började med ett klart övertag för Hjorted/Totebo som tryckte på ordentligt. Men i den 17:e minuten fick Wesslund på ett fint skott. 1-0 till GIF. En minut senare frispelades Daniel Skaret och plötsligt stod det 2-0 till GIF. Inte särskilt logiskt sett till matchbilden, men GIF var effektiva.

Reducering av en som var längst
Det dröjde dock bara ett par minuter innan H/T fick in ett reduceringsmål. En av deras tvåmetersmän fick stå relativt omarkerad och ostört nicka in 1-2. Kanske var han markerad, men vad gör man när någon är två meter.

H/T fortsatte trycka på och kvitteringen hängde i luften. Men mot slutet av halvleken började GIF rulla boll lite bättre och H/T:s press kom av sig något.

Kvittering
Andra halvlek fortsatte som den första med tryck från H/T. Efter ett misslyckat uppspel kom så 2-2 i den 54:e minuten. H/T fortsatte jaga segermål, medan GIF endast kom i några enstaka strökontringar.

Tre snabba mål
Efter 60 minuter kom 3-2. Tre minuter senare sattes 4-2 efter missförstånd mellan målvakten och en back. 2 minuter därefter 5-2 efter att GIF förlorat boll i straffområdet.

Sedan spelades matchen mest av. På slutet fick GIFs andretränare, 43 år, hoppa in. Efter fyra minuter linkade han av planen skadad. Lojalt att spela, men hoppas det inte var något allvarligt.

H/T vann rättvist med 5-2. H/T var starkare, snabbare, tyngre, äldre, visade större vilja. Det räcker så. Obegripligt att H/T är indraget i bottenstriden.

Till GIFs bäste spelare valdes Ako Eliassi, och det kan jag bara instämma i.

Två saker att göra
Det här var inte bara en dålig dag på jobbet. Det är inte första gången som GIF tappar en ledning eller som spelet bara rasar ihop. Vad det beror på vet inte jag. För inte kan väl Ardis frånvaro i backlinjen förklara att målen har rasat in sista tiden. Det får dom som står närmare laget analysera. Jag vet inte vem som har ansvar för vad, men som jag ser det är det nu två saker man måste göra:

1. Överleva säsongen och stanna i femman. I och med denna förlust är GIF indraget i bottenstriden. Spelar GIF som idag blir det inga fler poäng och då hotar kvalspel. I värsta fall kan det bli derby mot Ruda/Fliseryd nästa år. Nu gäller det att skärpa till sig de tre återstående matcherna så att det istället blir derby mot Blomstermåla 2011.

2. Redan nu måste ansvariga i föreningen, inte spelarna, börja planera inför nästa säsong för att bygga ett lag i balans. Balans vad gäller ålder (rutin/lovande talanger). Balans vad gäller lirare och grovjobbare. Balans vad gäller fysiken (korta, långa, snabba, tunga). Förhoppningsvis förlorar inte GIF så många spelare nu när det inte har gått så bra i år. Ingen given målkung som storklubbarna kan plocka. Men det gäller ju ändå att få spelare att vilja fortsätta i laget, skapa en känsla och vilja av att vilja ta revansch. Och så måste man alltså bygga in en ny balans i laget. Bygga vidare på det man har, men också försöka värva fler spelare med rutin, ett par jättar, ett par grovjobbare.

I dagens match hade GIF:s backlinje en medelålder på 18,5 år. Det känns inte rätt gentemot de lovande talangerna vi har. De borde få spela ihop med några rutinerade. På mittfält och i anfallet är medelåldern något högre, men om vi bortser från målvakten var lagets medelålder idag 21,6 år. Om vi inte räknar med den äldste på 30 år så blir medelåldern 20,7 år. Balansen saknas på flera olika sätt.

Det positiva i år är trots allt att de yngre har gjort så bra ifrån sig, men truppen som helhet måste bli mer balanserad.

Hjortheden
Hjortheden var en riktigt mysig idrottsplats med mycket skog runtomkring. Besökarna hade många möjliga sittplatser, alltifrån en liten läktare till altanplatser. En liten välsorterad kiosk med kaffe, korv och godis fanns det också. Allt smakade bra och priserna passade en smålänning. För barnen fanns en liten gungställning, vilket uppskattades mycket av vår dotter. En fin toalett som var upplåst fanns det också. Det blir överbetyg för Hjortheden.


Ännu en matchbild.


En liten kur vid ingången.



Hjortheden.


Utmed ena långsidan.


Hjortheden.


Föreningshuset med kiosk och altan.


En liten läktare fanns det också.


27 augusti 2010

Nominerad till bästa blogg

Av en ren slump upptäckte jag att Mönsteråsbloggen har blivit nominerad till finalen i en tävling där man ska utse bästa blogg Kalmar län/Öland på Nightlife.se. Tävlingen återfinns på denna sida. Även om jag förstås helst ser att många röstar på mitt parti i kommunalvalet, så är det ju roligt om man får några röster där också. Men bara att ha blivit nominerad och till råga på allt finalist är ju en stor ära.

Hur är det egentligen med sammanhållningen inom Alliansen i Mönsterås?

Hur står det egentligen till med sammanhållningen inom Alliansen i Mönsterås. Frågan är högst befogad sedan både en ledande moderat och en ledande folkpartist uttryckt kritik mot Centerpartiet och kommunalrådet Roland Åkesson - dessutom under pågående valrörelse.

Först ut var Eric Dicksson från Moderaterna som i Östran den 16 juni skriver om en död debatt i Mönsterås, samt ställer sig frågan om vi verkligen har demokrati i Mönsterås när vi har haft samma kommunalråd i 25 år. Efter det utspelet har Eric inte skrivit så mycket på sin valblogg. Han har väl inte blivit tagen i örat av sina äldre partikamrater?

Sedan var det Folkpartiets Bill Björklund som, även han i Östran den 16 augusti, påtalade att det är Roland som får credit för allting, även när hela Alliansen arbetat fram ett förslag.

När alliansvänner uttalar sig på det här sättet under pågående valrörelse, så tyder det på att samarbetet inte löper helt friktionsfritt, utan att det finns ett missnöje i alla läger.

Kristdemokraterna har väl inte klagat i tidningen, men där har vi ju en partiövergång som borde vara lite känslig - ur-kristdemokraten Torsten Pålsson bytte inför årets val till Centerpartiet, och vägrar att offentligt tala om varför.

26 augusti 2010

Utgångsläget och två tänkbara scenarion - kommunalvalet i Mönsterås 2010

Det är dags att titta lite på utgångsläget inför kommande kommunalval, hur partierna har skött sig, samt skissa på två scenarion. Låt oss börja med att titta på 2006 års kommunalvalsresultat för Mönsterås.

Socialdemokraterna starkare än Centerpartiet i Mönsterås tätort
Innan vi tittar på resultatet för hela kommunen så ska vi se på Mönsterås tätort, vilket är ganska intressant. I tätorten så var faktiskt S starkare än C. Slår vi ihop det södra och norra tätortsdistriktet så fick Centerpartiet 560 röster (40,4%) jämfört med Socialdemokraternas 576 röster (41,6%). Det vi vanligtvis kallar Mönsterås är alltså inte det anmärkningsvärt starka Centerfäste man ofta talar om. Nej, Centerpartiets kärnområden är landsbygden. Om det är något parti som vann på kommunsammanslagningen mellan Mönsterås, Ålem och Fliseryd så är det Centerpartiet.

Valet 2006 (hela kommunen)
Centerpartiet: 47,4%, 3905 röster, 23 mandat.
Moderaterna: 5,4%, 445 röster, 3 mandat.
Kristdemokraterna: 4,1%, 338 röster, 2 mandat.
Folkpartiet: 1,8%, 151 röster, 1 mandat.
Alliansen totalt: 29 mandat

Socialdemokraterna: 34,2%, 2814 röster, 17 mandat.
Vänsterpartiet: 3,84%, 316 röster, 2 mandat.
Miljöpartiet: 1,8%, 150 röster, 1 mandat.
Röd-gröna totalt: 20 mandat.

Övriga partier: 1,4%, 117 röster, 0 mandat.

Hur har partierna skött sig sedan valet 2006?
Centerpartiet lovade satsa på skolan. Resultat: Mönsterås skolor rankas på plats 253 av landets 290 kommuner. Ett stort misslyckande. Industriparken Kronobäck, i känslig natur och fornminnesområde, har på två år bara lockat ett företag. Ett fiasko. Oknö privatiseras allt mer, vilket många inte uppskattar. Ytterst få nya företag startas. Personalbrist inom äldreomsorgen. Häxparken får väl många att le lite, men blir en belastning först vid nästa val. Konsekvenserna för demokratin av 25 års styre är också en negativ faktor. Det enda C egentligen kan skryta med är att företagarna är nöjda, samt att ekonomin är förhållandevis god. Men i Mönsterås verkar det inte spela någon roll hur Centerpartiet sköter sig. De vinner ändå. Jag befarar alltså att C behåller sina mandat eller rent av tar ytterligare ett från Moderaterna eller Folkpartiet.

Moderaterna satsar mest på turistfrågor, samtidigt som två av de ledande toppnamnen är förbrukade pga ledsamheterna vid Carl Boberggården, ja inte som människor förstås, men rimligtvis inom politiken. Den unge Eric Dicksson känns som en tillgång, men når han ut? Moderaterna kan möjligtvis rida på rikspartiets framgångar, men har annars ett svagt utgångsläge och riskerar att förlora ännu fler röster till Centerpartiet.

Folkpartiet har svårt att hitta en egen profil, och framstår som ett tamt stödparti till Centerpartiet. FP lägger få egna motioner. Nyligen vågade en folkpartist uttrycka ett visst missnöje med att Roland Åkesson får all ära när saker går bra, trots att alla allianspartier stod bakom. Folkpartiet får vara glada om de behåller sitt enda mandat.

Kristdemokraterna har ju fått hem Chatrine Pålsson och det kan kanske ge en ”Chatrine-effekt”, men alternativt leder det bara till en omfördelning av personkryssen. KD säger sig vilja satsa på skolan. Jo, det har alla allianspartierna sagt i 25 år nu, även KD. Ändå röstar KD med Centerpartiet i budgetfrågor, vilket har skadat skolan. Inte särskilt trovärdigt. Partiet har visserligen fått igenom vårdnadsbidraget i Mönsterås, men ytterst få verkar nyttja det. Nej, KD hamnar nog ungefär på samma resultat som man brukar.

Socialdemokraterna har genom åren framstått mer som ett samarbetsparti än ett oppositionsparti. När det så blir valrörelse är det därför inte lätt att visa på några avgörande skillnader. Av kommunens driftsbudget på 600 miljoner kr skiljer sig S från alliansen med bara 1,6 miljoner. Så varför ska folk plötsligt rösta på S när det skiljer så lite? För att Socialdemokraterna skall lyckas lokalt måste de få dem som i grunden är sossar och som röstar på S i riksdagsvalet att överge Roland och rösta mer lojalt. Varför skulle de göra det? De sossar som röstar på Centerpartiet lokalt tillhör inte förlorarna i Centermönsterås. Det är mittensossar som har det bra. Och de röstar hellre på farbror Roland än den unge grabben Robert. Skulle Robert ändå lyckas är det en bedrift. Men sannolikt är det bara att vänta ut Roland.

Vänsterpartiet märker man inte mycket av. De vill som vanligt väldigt mycket, men visar aldrig något i fullmäktige. Och eftersom det inte verkar vara någon allmän vänstervåg de kan rida på just nu, så riskerar V att förlora ett av sina mandat.

Miljöpartiet är aktiva i fullmäktige även mellan valen. Tyvärr verkar det inte belönas när det väl är val. Kanske kan en eventuell framgång för Mp på riksnivå spilla över på kommunal nivå. Tror Mp behåller sitt mandat.

Mitt parti då – Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti? Jag behöver nog bortåt 120 röster för att komma in i fullmäktige. Ser man till partiets förslag borde jag få det. För nog tror jag att många mönsteråsare vill ha en extra satsning på skolan, vill få bort personalbristen inom äldreomsorgen och få stopp på husbyggen nära Oknös stränder. Jag tror också att många är trötta på etablerade partiers klyschor. Men ändå kan det bli tufft. Traditionens makt är stor vid val och jag betraktar alla röster utöver familjekretsen som en framgång. Man ska inte underskatta medborgarna, men frågan är hur många som verkligen röstar efter att ha gått igenom partiernas politik och analyserat vad de har åstadkommit.

Jag låter kanske pessimistisk vad gäller mitt och andra partiers möjligheter att rubba Centerpartiet. Men jag är bara realist. Men hur det än går så har jag genom min blotta närvaro i mönsteråspolitiken rört om lite i grytan.

Låt mig avsluta med två scenarion av kommunalvalet 2010.
Skräckscenario: Centerpartiet håller ställningarna och tar dessutom ett nytt mandat från Moderaterna, samt ett från Folkpartiet (som får lämna fullmäktige). Det blir alltså en än starkare Centerdominans i Mönsterås. Socialdemokraterna går varken framåt eller bakåt. Robert fixar ett nytt mandat, men å andra sidan förlorar de ett till Mp som vinner ett nytt pga framgångarna på riksnivå. Mitt parti lyckas inte och får endast 10 röster ( jag, min fru, en släkting och några ströröster). Däremot lyckas SD ta sig in.

Förändringsscenario: Mönsteråsarna har dragit egna slutsatser, röstat därefter och gjort uppror mot Centerstyret. Många besvikna Sosse-Centerväljare går tillbaka till Socialdemokraterna. Andra, även dom som inte brukar gå och rösta, satsar på mitt nya parti för att de fått nog av alla andras löften om en bättre skola etc och vill få in ett parti som gör verklig skillnad. Miljöpartiet går också framåt. Även Folkpartiet lyckas få några röster från Centerpartiet, liksom KD som får en Chatrineeffekt. Totalt sett förlorar Centerpartiet flera mandat, kanske 6, till alla dessa partier. Totalt får Alliansen 24 mandat. De Röd-gröna får också 24 mandat. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti får 1 mandat.

Tyvärr, tyvärr tror jag att skräckscenariot ligger närmast verkligheten. Hoppas innerligt att jag har fel.

Munken fyller 25 år


I min serie om hotell och pensionat i Mönsterås har turen kommit till Munken, eller Kronmunken som det heter idag.

En gammal idé
Tanken på ett hotell utmed E22.an (förr E66, R15 och R4) hade funnits länge. Redan på kommunalkamrer Viktor Lunds tid i början av 1960-talet fanns det långt gångna planer på ett lyxhotell vid norra infarten där bensinmacken OK/Q8 idag är placerad. Planen kom dock aldrig att genomföras, även om hotellet är inritad på den tidens stadsplan.

Kommunen var hotellägare
Kommunen ägde emellertid ända fram till 1980-talets början hotell Hvita Hästen på Storgatan som utarrenderades. Sannolikt var det därför som man motsatte sig privata initiativ till nya hotell utmed Europavägen. När Hvita Hästen väl såldes öppnades också dörrarna för de nygamla idéerna om ett hotell utmed Europavägen.

Åke Fägnell köper mark
Mannen som ville bygga ett motell utmed E66, som vägen hette på 1980-talet, var Åke Fägnell från Borgholm. Åke var ägare av restaurang Solkatten i Borgholm och ansökte från början om att få bygga ett motell på västra sidan om Europavägen, mitt emot dagens Kronmunken, men det godkände inte kommunen. Däremot gick det i maj 1984 bra att få köpa 24 000 kvadratmeter tom industrimark på andra sidan vägen för 360 000 kr.

Arkitekt Sjöholm
Fägnell inledde ett samarbete med arkitekt Lennart Sjöholm från Mönsterås. Det var Lennart som inspirerad av den närliggande klosterruinen kom på namnet Munken. Ritningarna låg klara i juli 1984. Totalt sett beräknades motellet kosta 8 miljoner. Det slutade på 14 miljoner.

Hotell, utställning, turistbyrå och bensin
Tanken var att motellet förutom rum och matsal, även skulle innehålla konferenssal, industriutställningslokal och turistbyrå. Under högsäsong räknade man med att ha 30-40 anställda. Även en obemannad bensinpump skulle det bli och från början var tanken att alla de fyra bensinstationer som fanns i Mönsterås vid denna tid skulle gå samman om anläggningen.

Simbassäng?
Inte nog med detta. Fägnell erbjöd kommunen att låta bygga en simbassäng på 25 meter i anslutning till motellet, där kommunens skolbarn skulle kunna få simskola för 900 000 kr, något som kommunen tackade nej till.

Bygget påbörjas
Bygget påbörjades hösten 1984 med Claesson & Anderzén som huvudentreprenör. Den stränga vintern försenade bygget med några veckor, men i stort sett gick allt som planerat, även om byggnadsnämnden vägrade godkänna en skylt om att motellet hade nattöppet.

Invigning med 3000 besökare
Den 29 juni 1985 var det dags för invigning och givetvis fick bandet klippas av kommunalrådet John-Erik Eriksson (S) som var mycket nöjd över att motellet skulle sysselsätta 32 personer, varav 28 kvinnor. För underhållningen stod Mönsterås storband. Folk vallfärdade till invigningen. Man hade räknat med 500 besökare, men det kom 3 000.

Där slutar min historieskrivning, men jag förmodar att det har varit flera ägare under de 25 år som Munken har funnits. Vill minnas att det varit en och annan kris. Om detta kan jag få anledning att återkomma. Nedan artiklar i lokalpressen från tiden det begav sig.

















Simhallen kunde ha hamnat på Storgatan


När man i ett tidigt skede, 1985, planerade för en simhall i Mönsterås, så framlades först det här förslaget från en arkitekt. Simhallen är här placerad på Storgatan strax efter Pizzeria Rhodos, där pensionärslägenheterna då låg. Man kan fundera på hur man skulle ha löst parkeringsfrågan. Nej, man får nog vara tacksam att hallen hamnade där den idag ligger.

Centeralliansen tiger = debatten vunnen

Inget svar = debatten vunnen
Det har nu gått över en vecka sedan jag hade en debattartikel inför valet på Barometern/OT-debatt (finns som längre valtal här) Där identifierade jag några problem i Mönsterås, samt kom med konkreta förslag på åtgärder. I artikeln nämndes särskilt Centerpartiet och kommunalrådet Roland Åkesson som huvudansvariga för den politik som orsakat problemen inom skola och äldreomsorg, samt utvecklingen på Oknö. Ännu har ingen från Alliansen bemödat sig om att besvara artikeln. Och så länge de inte gör det, så anser jag mig ha vunnit debatten.

Alliansen teg - de röd-gröna svarade
Jag hoppas verkligen att det kommer en replik, men Barometern/OT brukar inte vilja ha för lång tid mellan artiklarna i en debatt, så tillåt mig tvivla. Överhuvutaget så har jag märkt en stor skillnad mellan blocken i bemötandet gentemot mitt nya parti sedan det bildades. När det var nybildat skickade jag ut ett mejl till alla partier i Mönsterås där jag på ett trevlig sätt presenterade mig och Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti. S, V och Mp svarade trevligt. Inget av Alliansens partier svarade (även om jag har haft visst meningsutbyte med Eric Dicksson som är en trevlig moderat).

Att osynliggöra är en härskarteknik
Att osynliggöra en politisk motståndare är en medveten härskarteknik. Ingen skall tro något annat. Tystnad är makt. Nonchalant maktutövning.

25 augusti 2010

Ska GIF säkra kontraktet på Hjortheden på lördag? - Försnack och tips inför omgång 18 i division 5 nordöstra

Vad krävs för att undvika kvalplatsen?
Det börjar dra ihop sig. Egentligen är ju inte de sista omgångarna viktigare än de andra, men har man inte tagit tillräckligt med poäng tidigare så infinner sig förstås en viss dramatik, särskilt kring den negativa kvalplatsen. Jag har ju tippat att IK Tuna Södra hamnar där, men när jag hade skrivit det började de vinna, så vi får väl se. Men jag tror inte Ankarsrum har sagt sista ordet än. Jag tror Ankarsrum slår BOIF i nästa omgång, samtidigt som både IK Tuna Södra och Hjorted/Totebo får stryk. Förra året krävdes det 25 poäng för att slippa kvala, men då spelades 22 matcher. I år blir det ju bara 20 matcher. 2008 krävdes 21 poäng, med då spelades 18 omgångar. De flesta år har det hur som helst krävts mellan 20 och 25 poäng för att slippa kval. Förmodligen kommer det att krävas 18-20 poäng för att komma undan i år.

Toppstriden
I toppen lär FC Vimmerby göra ett sista ryck och besegra Långemåla i seriefinalen. Möjligtvis kan det bli en kamp om den positiva kvalplatsen mellan Långemåla och Fågelfors om Långemåla förlorar mot Mönsterås i det kommande derbyt. Där kan ju vad som helst hända. Om det är samma regler som förra året så lär även de två bästa treorna från de småländska division 5-grupperna få kvala. Trean i söderfemman leder just nu ganska överlägset, men annars ligger Fågelfors bra till i den kampen, även om ju lagen i nordöstra gruppen förlorar poäng i och med att Besa drog sig ur. Hur hanterar Smålands FF den orättvisan?

Hjorted/Totebo väntar i viktig match
För Mönsterås väntar, jag ska väl inte säga en ödesmatch, men en oerhört viktig match borta mot Hjorted/Totebo. Seger i den matchen och jag skulle tro att kontraktet är säkrat och GIF kan spela ut i det kommande derbyt mot Långemåla. Vid en förlust så riskerar GIF att bli indraget i den negativa kvalstriden om alla andra matcher går extremt emot. Då kan det bli krampaktigt och nervöst.

Två lag med strulig säsong
När lagen möttes senast i Mönsterås slutade det 2-2. H/T ledde då länge med 2-0, men GIF lyckades forcera in två mål på slutet. Båda lagen har haft problem i år. H/T har dragits med skador, och eventuellt blev det nya i förra matchen. GIF har också skador på nyckelspelare och har nog inte fått spela med samma lag två matcher rad. Det har alltid skiftats två eller flera spelare eller så har man gjort positionsförändringar, vilket jag tänker mig påverkar samspelet.

Få poäng och få mål på bortaplan
GIFs bortastatistik ser dyster ut. Det är lika bra att säga som det är. En karl kan gråta för mindre. Endast en vunnen, två oavgjorda och fem förluster med målskillnaden 5-16, vilket kan jämföras med hemmaresultatet 4-2-2 och 21-15. Inget annat lag har så stor differens mellan hemma och borta. Inget annat lag har gjort så få mål borta som GIF. Förutom att GIF har haft problem borta, så verkar det som om alla andra lag finner det vara en extra rolig utmaning att försöka slå det gamla division 3-laget Mönsterås inför sin fanatiska hemmapublik. Det är väldigt roligt att åka på de här bortamatcherna, möta entusiasterna och uppleva de gamla anrika fotbollsplanerna.

Dags för andra bortasegern
Men nu är det dags att snygga till bortafacit. GIF får tillbaka en riktig målvakt, vilket naturligtvis påverkar hur man kan och vågar spela i övrigt. Och så gäller det att variera anfallsspelet, inte bara tjonga iväg bollen, komma runt på kanterna och inte falla in i promenadtempo. Så jag tror definitivt på säsongens andra bortaseger på lördag, även om det knappast blir någon överkörning. H/T har duktiga spelare och vaksamhet kommer att vara av nöden.

Tips för omgång 18 - med i toppstriden
Den observante läsaren har redan sett att jag vann även förra omgången av ”Professorns” tips. Även denna gång delade jag segern med Professorn, vilket gjorde att jag inte tog in något på honom i toppstriden. Men en vinst för mig i denna omgång och jag börjar tro på seger i tipsligan; en liten liten tröst nu när GIF inte når fyran redan i år.

IK Tuna Södra – Fågelfors 0-3
Båda lagen har mycket att spela för. Satsar på att det bättre laget ändå vinner.

IF Ariel – Överum 2-1
Snart går sista tåget för Överum som egentligen spelade riktigt bra när jag såg dem mot Mönsterås. Jag tror att Ariel skärper till sig och vinner om man klarar av Överum i första halvlek.

Hjorted/Totebo – Mönsterås GoIF 1-2
Mönsterås får tillbaka en riktig målvakt och vill göra ett definitivt ryck undan kvalplatsdramatiken. Men H/T är i desperat poängbehov, så det här kan nog bli en rejäl kamp.

BOIF – Ankarsrum 1-2
Tror att Ankarsrum tar sista chansen att klättra uppåt i tabellen.

Långemåla – FC Vimmerby 1-3
Är inte säker på att Långemåla är i god form. Vimmerby bör vinna om man är fokuserade. Men Långemåla på hemmaplan och ny läktare är ingen enkel uppgift.

Äldsta gatufotografiet från Mönsterås jämfört med idag

Nedan syns det äldsta kända gatufotografiet från Mönsterås. Det är sannolikt taget omkring 1875. Till vänster ligger huset som redan då kallades Hvita Hästen. Som jag nämnde i en tidigare artikel blev huset hotell på 1880-talet. Fotot är taget före hotelltiden då det var flickskola där. Därefter följer Gästgiveriet med anor sedan 1600-talet, sannolikt ännu äldre. Sedan kan man se en skymt av de sedan länge försvunna grindstolparna vid kyrkparken. Närmast till höger ser vi en skymt av det hus som idag inhyser bokhandel och urmakeri - det Cedergrenska huset där man vid en renovering hittade plankor med kyrkliga motiv, ursprungligen från den gamla medeltidskyrkan som revs på 1840-talet. Där fanns förr Asplunds speceri- och skeppshandel, mjölkaffär och damkonfektion. Huset efter bokhandeln kallas det Cederlundska huset. Där vill jag minnas att Tekniska Magasinet låg. Sedan flyttade Harryssons in. I trädgården där har man hittat ett helt kranium och många bendelar. Sannolikt har det varit en liten kyrkogård. Därefter följer Bergqvistska (fd Åhmanska) huset med den lilla utbyggnaden "Nageltrånget" som kanske inte fanns när det här kortet togs. I detta hus har bland andra Götabanken, Studio AC och OT huserat.


Äldsta kända gatufotografiet från Mönsterås från omkring 1875.


Samma vy idag.


Här ser vi förresten både Tekniska Magasinet och "Nageltrånget".

Det äldsta fotot återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

Sura sossar

Noterar att Sossarna i Mönsterås är sura för att Centerpartiet har snott deras idé om satsning på handeln i Mönsterås, enligt dagens Barometern/OT. Jo, så är det säkert. Centerpartiet är skickliga idétjuvar och har med åren blivit tämligen proffsiga på att packetera om andras presenter. Jag tyckte väl att hela förslaget om kommunfinansierad konsult andades lite socialism. Här får vi förklaringen. Centerpartiets förslag var second hand och ett (S)enterförslag.

Å andra sidan tycker jag att sossarna överreagerar lite här. Dels är det inget bra förslag, så det är ju bara bra om de slipper bli förknippade med det. Dels är ju sossarna ganska duktiga tjuvar de också, även om de inte riktigt nått Centerpartiets mästarnivå, utan ännu är gesäller, rookies. Vid flera tillfällen de senaste två åren har sossarna blivit uppenbart inspirerade av det jag har skrivit på bloggen. Några dagar efter ett blogginlägg, har man kunnat läsa samma sak i lokalpressen, men då som ett förslag eller en kritik från sossarna. Så fungerar politiken. Och inte har jag surat för det.

24 augusti 2010

Sjögatan förr och nu

För inte allt för länge sedan så fanns inte Sjögatan i nuvarande mening. Vattnet gick högt upp och området mellan norra hamnen och torget hade mer karaktären av ett marknadsområde och sjötorg. Kring sekelskiftet 1900 anlades så Sjögatan. Området präglades av liv och rörelse. Fiskebåtar lade till, trävirke lastades, små affärer med handlare i dörröppningarna, en lönnkrog som väntade på trötta arbetare, skrik och skrän. Man kan med fog påstå att området utgjorde Mönsterås centrum i lika hög grad som Torget och Storgatan. Under 1900-talets senare hälft så revs det ena huset efter det andra. Till slut stod i princip bara några gamla bodar kvar, som brutalt revs för några år sedan när man anlade den nya Sjögatan, varvid gamla Sjögatan bytte namn till Sjötorgsvägen.


Sjögatan i början av 1900-talet. I dörren till vänster handlaren CJ Göransson. Från höger kommer Västgötagatan.


Ungefär samma vy idag. Alla husen på vänstersidan är borta. Det stora huset i mitten är rivet och ett nytt är uppfört på samma ställe. Där planket stod har ett hus uppförts, som skymmer det lilla huset i Västgötagatan.


Vy från Sjögatan på 1930-talet. Notera att det redan då fanns en allé.


Samma vy idag. En relativt ny allé på samma ställe som den gamla. Notera att skorstenen verkar vara borta på det gula huset.


Sjögatans södra del på 1930-talet. Även här ser man att det fanns en allé redan på den tiden.


Ungefär samma vy idag. Grinden i vänster bildkant ovan är idag borta, liksom en del av träden.

Sjökort från 1933


Hembygdsföreningens expert på sjöfart, Per-Enoch Andersson, kom förbi och var vänlig att visa mig det här fina sjökortet från 1933 (endast en del är scannat). Längre fram i tiden ritade någon in den lusttur som båten "Måsen" körde på 1950- och/eller 1960-talet. Den heldragna linjen visar den vanliga turen ut till Oknörestaurangen och tillbaka. Ibland körde den dock längre ut och vände, vilket den streckade linjen visar.

23 augusti 2010

MDT i Östran/Nyheterna

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti fick vara med i Östrans/Nyheternas artikelserie inför kommunalvalet i Mönsterås. Intervjuer är alltid ett vågspel, men för första gången i mitt liv är jag helt nöjd med hur en journalist omvandlar en intervju till text där undertecknad råkar vara med.

22 augusti 2010

Två utespelare målvakter i GIF när Vimmerby vann med 4-0


GIF spelade ikväll mot FC Vimmerby. Förutsättningarna var inte de bästa och det blev förlust med 4-0.

Utespelare fick bli målvakt
Förstemålvakten var skadad. Andre målvakten var utomlands. Så vad gör man? Jo, man ställer en av GIFs bästa utespelare i målet - Idris. Idris har aldrig varit målvakt tidigare, inte ens på träning. Nå, han hade knappast spelat annars eftersom han var förkyld.

En olycka kommer sällan ensam
En olycka kommer sällan ensam, och jag blev minst sagt orolig när jag fick se att domaren var samma som dömde matchen i Fågelfors. Hur som helst skulle matchen spelas.

Rensning som studsade fel
Efter omkring fem minuter kom Vimmerby i ett anfall där Idris inte riktigt fick tag på bollen. När en back skulle rensa på mållinjen studsade bollen olyckligt i Idris rygg och gick i mål. 1-0.

GIF försökte
Vimmerby spelade snabbt och ofta på ett tillslag. Man såg direkt att det här var grabbar som var vana vid ett annat tempo. GIF fick förstås inrikta sig på en bra defensiv ikväll, men försökte skicka fram bollar på våra snabba forwards. Det var nära att lyckas några gånger, men det ville sig inte riktigt.

Suverän räddning av GIFs "målvakt"
Efter omkring 30 minuter kom så 2-0 på nick efter en hörna. Men mer blev det inte i första halvlek. Istället fick Idris göra en superräddning på ett hårt lurigt skott. Suveränt för någon som aldrig tidigare varit målvakt.

En fin period
Andra halvlek började med piggt spel från GIF. Damir kom exempelvis loss på sin kant och slog ett fint inlägg som Wallin i friläge nickade rakt på Vimmerbys målvakt. Fint spel där annars. Damir, som inte har fått så mycket speltid än, såg pigg ut.

Någon frivillig?
Men just där, när GIF hade sin bästa period i matchen så hände en liten olycka. Idris drar omkull en frispelad Vimmerbyspelare. Straff och dessutom rött kort. Plötsligt står GIF helt utan målvakt. "Någon frivillig?", ropar GIFs tränare från bänken. Och det blev Oskar som ställde sig i målet. Han hade förmodligen heller aldrig stått mellan två stolpar. Straffen sattes säkert och 3-0 var ett faktum.

Ännu en straff
GIF försökte dock spela fotboll, även om det inte blev särskilt organiserat. Det är ju inte helt lätt att med 10 man klara både defensiven mot Vimmerby, samtidigt som man måste försöka anfalla. Vimmerby kom nu i många farliga anfall, och Oskar fick göra ett par riktigt luriga fantomräddningar. Tyvärr fick Vimmerby ännu en straff, som kändes ganska billig. Men, men...4-0.

En farlig chans för GIF
Därefter frispelades den hypersnabbe och för kvällen alerte Daniel Skaret i GIF, men Vimmerbys målvakt klarade.

Matchens höjdpunkt
Spelet böljade nu lite fram och tillbaka och snart var det Vimmerbys tur att få ett friläge. Jag vet inte vad mittfältaren Oskar, nu plötsligt omgjord till division 5 målvakt, tänkte, men vad fa..n gör man när man aldrig har stått i mål och en motståndare närmar sig. Hmmm....kanske ska man lägga sig ner och ta bollen...Där stod den snopne division 2/5-spelaren från Vimmerby med mycket lång näsa. Matchens höjdpunkt alla kategorier.

Kämpade väl
Så mycket mer finns väl inte att säga. Vimmerby vann högst rättvist och GIF fick sig en rejäl genomkörare inför nästa match. GIF försvarade sig förtjänstfullt utifrån rådande omständigheter, även om man inte kan tala om något riktigt bra spel. Hela GIF kämpade väl och kvällens extra plus går förstås till Idris och Oskar. Tilläggas kan väl bara att domarskräcken skötte sig lite bättre ikväll.

Till nästa match är i alla fall reservmålvakten tillbaka, och han har ju visat sig hålla riktigt hög klass. I övrigt har vi ju ett par skador och annat att tampas med. Men nu gäller det att ge allt i de matcher som återstår.

Fin idrottsplats
Vimmerby hade som väntat en fin idrottsplats. Och det ska man förstås ha om man spelar i division 2. Läktaren var mysig och kiosken hade ett bra sortiment, även tjock korv som var god. Även kaffet smakade bra. Extra plus för att barnen hade en liten lekplats.


Idrottsplatsen hade en liten läktare.


Det började skymma i andra halvlek och långt därborta skymtar man Vimmerby kyrka.


En liten lekplats fanns det för barnen.

Befolkningsökning och orsakerna därtill

"Freden, vaccinet och potäterna"
"Freden, vaccinet och potäterna". Ja, så förklarade biskop Tegnér en gång befolkningsökningen i Sverige på 1800-talet. Det fanns fler förklaringar, men i stort sett hade han rätt.

Bara en förklaringsfaktor i Mönsterås
Mönsterås befolkning har också ökat den senaste tiden, kunde vi läsa i lokalpressen. I alla fall med 38 personer; delvis tack vare inflyttning, men också genom fler nyfödda. Vilka är då de bakomliggande orsakerna? Kan det ännu en gång vara "freden, vaccinet och potäterna". Nej, den här gången finns det bara en förklaringsfaktor - kommunalrådet Roland Åkesson. Ja, det intrycket kan man i alla fall få när man läser om nyheten på Mönsterås Kommuns "neutrala" hemsida där Roland i vanlig ordning får uttala sig och därmed blir ensam om att förknippas med framgången. Som vanligt. I Mönsterås har vi alltid EN förklaringsfaktor till framgångar. När det inte går så bra kan man ju alltid skylla på lärarna eller andra tjänstemän.

Vi är alla delaktiga
Nu är ju detta svårt att leda i bevis. Men hör och häpna. Jag är medskyldig till en av de där som flyttat hit. Personen ifråga skrev faktiskt att han flyttade hit efter att regelbundet ha läst om Mönsterås på min blogg. Och det är nog så det fungerar. Vi är alla delaktiga i framgångarna, även när bara en får äran.

Pensionat Önnergård

På Häradshövdingegatan (strax söder om parkeringen mitt emot El-Center där det idag är en frisersalong) låg förr Pensionat Önnergård. Så mycket mer vet jag inte, men pensionatet fanns sannolikt under 1960-talet.


På det här vykortet syns Pensionat Önnergård i vänster bildkant.


Jag försökte förstora den del som visar skylten, men det blev inte bra.


Här en äldre bild på huset som syns mitt i bild. Notera de två vackra gavelhusen som låg där parkeringen idag finns.


Efter Pensionatets tid flyttade Damshop in i huset. Här den klassiska neonskylten som hängde på väggen vid garnaffären.

21 augusti 2010

En kommentar/insändare från läsekretsen inför kommunalvalet 2010

Eje Wadebro från Miljöpartiet i Mönsterås skrev en kommentar till ett äldre inlägg som kanske inte är så lätt att hitta. Men jag låter gärna företrädare från andra partier komma till tals på bloggen. Miljöpartiet är ett av få partier som faktiskt har försökt bidra till en konstruktiv debatt och kommit med många förslag genom åren. Eje skrev detta med anledning av min debattartikel i Barometern/OT häromdagen. Nedan följer Ejes insändare/kommentar:

J Nilsson, Demokratiska Trygghetsparti i Mönsterås har många poänger i sin insändare. Men även Miljöpartiet har under lång tid kritiserat Roland Åkessons politik i Mönsterås. Under de gångna 25 åren har kommunen stagnerat med framförallt jobben och särskilt i samhällena Blomstermåla och Fliseryd. Kommunledningen har visat lite intresse för övriga delar av kommunen utom hamnen och centrum i Mönsterås.

När det gäller jobben tror vi att det inte räcker med att vara företagsvänlig som Roland har satsat på utan man måste istället fokusera på branschutveckling med företagsetablering. Något som vi har föreslagit när det gäller besöksnäringarna utan respons. Utvecklingen i Mönsterås går inte i rätt riktning något som framgår av olika rankningar som tex Svenskt Näringslivs om företagsklimatet där kommunen ramlat ner 18 platser och när det gäller nyföretagandet så är kommunen bland en av de sämsta i landet. Även Miljöaktuellts miljörankning har det skett försämringar. Inom skolan behövs stora förändringar och det går inte skylla på lärarna utan det behövs en helt annan politisk ledning.

Mönsterås kommun har mycket stor potential att utvecklas bättre genom att bosätta sig och besöka som turist med närheten till kust och något som är glömt ett intressant inland med stora vattendrag och rik natur.

Vi vill önska J med sitt parti framgång och representation i kommunfullmäktige för där behövs fler röster som kan återge verkligheten i kommunen än att sopa problemen under mattan som sker nu.

Eje Wadebro,

Tack, Eje! Kanske finns det fler i läsekretsen som vill bidra med insändare på Mönsteråsbloggen. Skicka den i så fall till joni7229@gmail.com eller som en kommentar, så kanske jag publicerar den som ett eget blogginlägg.

Hotell Sibe på Sjögatan

I min serie om hotell och pensionat i Mönsterås har turen kommit till hotell Sibe som bör ha legat i huset mitt emot järnvägsstationen på Sjögatan. Så mycket mer information har jag egentligen inte. Jag har ett svagt minne av hotellet från min barndom (1970-talet), men vet egentligen inte när verksamheten startade eller slutade; inte heller vem eller vilka som drev hotellet. Hotellet finns inte med på några av de vykort jag har, vilket jag tycker är lite underligt. Järnvägshotell brukade alltid hamna på vykort.


Här vill jag minnas att hotell Sibe låg en gång i tiden.


Huset från baksidan där också ingången låg. Innan man drog Repslagaregatan, brukade folk gena den här vägen mellan Storgatan och Sjögatan.


Ingången.

























I närheten av det gamla hotellet ligger den här vildträdgården. En av de sista i tätorten.

Första delen handlade om Hvita Hästen och Gästgiveriet på Storgatan.

19 augusti 2010

Hvita Hästen och Gästgiveriet

Idag börjar jag en artikelserie om hotell och pensionat som har funnits i Mönsterås. Först ut är Hvita Hästen och Gästgiveriet.


Till vänster ser vi huset som av hävd heter Hvita Hästen. I äldre tid var det hotell, finare restaurang och systembolag. Idag hyser det en Kinarestaurang. Till höger det gamla gästgiveriet som i modern tid har varit omväxlande hotell och värdshus, och som även det ibland, dock felaktigt, har kallats Hvita Hästen. Låt oss börja lite längre tillbaka i tiden.


Låt oss först utgå från den äldsta mönsteråskartan från 1726. Jag har här ritat in de två husen från vykortet. Jag har också prickat in den nuvarande kyrkogårdsgränsen med svarta prickar.

Den gamla kyrkotomten som blev kyrkogård
Låt oss för sammanhangets skull börja med att titta på tomt nr 28 närmast kyrkogården. Innan man byggde den nya kyrkan vid 1800-talets mitt gick kyrkogårdens gräns längre norrut, ungefär där dagens kyrkobyggnad börjar. Kyrkogårdens södra del av idag utgjorde 1726 en egen obebodd kyrktomt utanför kyrkogården. 1748 har man byggt ett hus på tomten som bebos av organisten Lind. 1813 finns det två hus på kyrktomten; den västra delen beboddes av organisten Lindgren, medan man på östra delen byggt en fattigstuga. När så den nya kyrkan byggdes på 1840-talet utvidgades kyrkogården till att omfatta även denna del så att den fick samma utformning som idag. Men i äldre tider låg alltså fattigstugan ungefär där trappan idag leder upp till kyrkogården.


Den här delen av dagens kyrkogård urgjorde före 1845 en egen kyrktomt. Där låg bland annat fattigstugan och organistens bostad.

Gästgiveriet

Gamla Gästgiveriet från 1900-talsvykort. Under en del av 1900-talet låg där Hvärdshuset Hvita Hästen, trots att det egentligen var grannhuset som hette Hvita Hästen.

Vi går nu vidare till det gamla gästgiveriet, tomt nr 29 på 1726 års karta och huset till höger på vykortet överst på sidan. Så länge man vet har Mönsterås gästgiveri legat på denna plats. Gästgiveriet fungerade också som krog där bönder och köpmän samlades vid marknader och andra sammanhang. Periodvis under 1700-talet synes huset även ha fungerat som tingshus. På gästgiveriets bakgård fanns stallar där bönderna kunde ställa sina hästar. När bönderna hade stannat kvar på krogen till senan kväll hände det att de valde fel häst, varvid hästen gick dit han var van och bonden hamnade i fel by. I modern tid förefaller huset ha varit omväxlande både värdshus och hotell. Periodvis har även detta hus kallats Hvita Hästen, trots att det egentligen var grannhuset som hette så. När jag besökte platsen idag fick jag intrycket att huset bestod av lägenheter. Tomtens norra del verkar ha varit obebyggd i alla tider. Sannolikt har det varit en samlingsplats och infartsväg ner till stallarna bakom huset.


Gästgiveriet av idag. Sannolikt privata lägenheter.


Gästgiveritomtens norra del verkar alltid ha varit obebyggd. Sannolikt en samlingsplats och infart till stallarna på bakgården.

Hvita Hästen

Hvita Hästen av idag.

Vi kommer så till Hvita hästen, tomt nr 30 på kartan från 1726 och huset till vänster (dagens Kinarestaurang) på vykortet överst på sidan. Enligt äldre kartor fanns det förr ett eller två småhus på denna tomt (1726,1748, 1765, 1813). På 1852 års karta kan man dock se att nuvarande hus har tillkommit. Vid denna tid bedrevs dock ingen hotell- eller krogverksamhet i detta hus, utan det stod grannen gästgiveriet för. Huset förefaller istället ha varit privatbostad där mestadels borgareänkor eller fröknar bodde.

Vid 1880-talets sker dock en förändring. Längre upp på Storgatan, där Patrics Herrmode idag har sin affär, låg på 1800-talet ett hotell med tillhörande krog. På 1880-talet flyttar hela denna verksamhet till Hvita Hästen och slås ihop med Gästgiveriet bredvid.

Verksamheten delades upp på så sätt att det gamla gästgiveriet (tomt 29) endast blev resandevåning, medan hotell- restaurang- och krogdelen hamnade i Hvita Hästen (tomt 30). Man öppnade också upp en gång mellan husen på övre våningsplan, så att man inte skulle behöva gå ut på Storgatan när man ville förflytta sig mellan husen. Brännvinsmagasinet (sedermera systembolaget) hamnade i Hvita Hästens gamla portgång. Den sk tumkrogen hamnade på nedre plan. På övre plan samlades köpingens finare herrar i den sk guldkrogen där det även fanns biljardbord. Man iordningställde också en mycket vacker trädgård med paviljonger som försvann pö om pö under 1900-talet. En av de första källarmästarna för den ihopslagna rörelsen var Albert Angelin.
Vid Alberts död delades rörelsen, varvid man också bommade igen gången mellan husen. Detta system ändrades ytterligare några gånger beroende på om det fanns en gemensam ägare eller inte.

Från omkring 1920 fram till 1900-talets mitt var hotellen spritfria, men i Hvita Hästen inrättades två rum utan insyn med omkring 40 fack, dit varje delägare hade en nyckel. Det var inte ovanligt att män mitt under en måltid lämnade bordet och gick en runda till sina fack.

I Hvita Hästen, som också kallades stadshuset eller societetshuset, hade både Mönsterås socken och köping under många år sina kommunsammanträden.


Närbild på Hvita Hästens symbol.

















Hvita Hästens hotellträdgård från 1800-talets slut.


På den här kartan från 1813 ser man tydligt gästgiveriet på tomt 29. Huset Hvita Hästen fanns ännu inte, utan på tomt 30 fanns endast ett par mindre hus. På kyrktomten, nr 28, ser man fattigstugan markerad med ett hus.


På den här kartan från 1852 ser vi att Hvita Hästen har tillkommit på tomt 30. Gästgiveriet ligger på tomt 29. Kyrktomten, nr 28, är nu borta och införlivad med den nya kyrkogården.


Vy från kyrktornet. Gästgiveriet till vänster. Hvita hästen därefter till höger.

Kuriosa
Priser på gästgiveriet omkring 1850
- En tre rätters middag: 30 skilling.
- Husmanskostmåltid: 24 skilling.
- En sup brännvin: 2 skilling.
- En kanna öl: 12 skilling.
- Ärtsoppa: 1 skilling.
- En bit mjukt rågbröd: 3 skilling.
- Ett rum för natten: 18 skilling (på vintern extra avgift för eldning. En brasa björkved kostade 6 skilling, av tall- och granved, halva priset). Nattlogi för betjänt kostade 8 skilling.

Vid 1800-talets mitt serverades mat och dryck i gästgiveriets källarsal. Där kunde det emellanåt gå mycket livligt till med drickande, armbrytning, fingerkrok och kortspel.

Kända gästgivare i äldre tid (ej nödvändigtvis ägare)
- Nils Ebbe (nämnd 1643)
- Nils Uddesson (nämnd 1669, eventuellt samma som Nils Ebbe)
- Collin (början av 1700-talet)
- Callman/Collman (nämnd 1745, kompaniskrivare)
- J. C. Back med hustrun Britta Callman.
- Peter Ström (nämnd som avliden 1756).
- Daniel Moberg (nämnd 1765)
- Acksell (nämnd slutet av 1700-talet)
- Göran Fagerström (början av 1800-talet)
- H. W. Egelin (blev gästgivare 1863).
- Anders Elof Johansson (1860- och 1870-talen)
- Albert Angelin (Innehavare av både Hvita Hästen och Gästgiveriet, slutet av 1800-talet.)
- Alberts änka Amelie Angelin (enbart gästgiveriet), 1900-talets början?
- Axel Hammarquist (först enbart Hvita Hästen, sedan även gästgiveriet, 1900-talets början-1930.)
- Adolf Lindén (enbart gästgiveriet en kortare tid efter Amelie Angelin).
- Carl Rudberg (sannolikt både Hvita Hästen och gästgiveriet, 1930-1942)
- Sven Eriksson (1942-1960)
- Evert Ryd (1960-?

De senaste årtiondena har jag inte kunskap om.

Källor och litteratur
Gamla kartor över Mönsterås med tillhörande texter.
Vykort.
Eric Nelsson - "Minnen och bilder från seklets början i Mönsterås köping" i Stranda 1972-1973.