31 juli 2010

Illa skött fotbollsplan försvårar träning för GIF


Rad efter rad ligger det slagna gräset på IP. Det har försvårat träningarna så mycket att halva laget inte tyckte det var lönt att komma på förra träningen.

Illa skött fotbollsplan försvårar träning
Fotbollsplanen vid IP har denna sommar inte alltid sett särskilt inbjudande ut. Enligt en spelare i GIF så är planen ibland inte klippt inför träningarna. Ibland är den bara klippt till hälften. Inför förra träningen i fredags var planen klippt, men det slagna gräset låg i drivor på hela planen. Halva laget ska enligt en uppgift inte ha deltagit på förra träningen pga detta.

Rad efter rad med slaget gräs
När jag besökte IP idag bekräftas spelarens uppgifter. Rad efter rad med klippt gräs likt hösträngar försvårar, för att inte säga omöjliggör, en hel del viktiga moment som ingår i ett riktigt träningspass. Så här får det helt enkelt inte se ut om GIF som förening vill ge laget goda förutsättningar inför höstsäsongen som drar igång på måndag (se artikel under denna).


Högar med gräs gör träningen svår att genomföra ordentligt.

Ansvar
Frågan är vem man skall inrikta sig på. Är det vaktmästaren som får för lite tid att sköta planen? Eller bör man hellre vända sig till någon i styrelsen för att få ordning på problemet? Styrelsen har ju ändå det yttersta ansvaret för sina delegationer. Problemet borde, som jag ser det, gå att åtgärda relativt enkelt.

Laget behöver få känna föreningens stöd i praktiken
Ytterst sett handlar det om att ett fotbollslag behöver få känna att föreningen ger sitt stöd genom att skapa de bästa förutsättningarna man kan. Laget skall kunna känna att den här föreningen satsar på oss i enlighet med de fina målsättningar som finns i dokumenten. Med andra ord - teori och praktik skall gå hand i hand.



GIF möter ett förstärkt Ankarsrum – försnack och tips inför omgång 13 i division 5 nordöstra

Omgång 13
På måndag spelas de tre avslutande matcherna av den 13:e omgången i division 5 nordöstra. Två matcher har redan spelats. Den 23 juni förlorade BOIF hemma mot Långemåla med 2-7. Den 1 juli besegrade Fågelfors Överum med 6-1. En uppskjuten match från den 12:e omgången spelades den 29 juli då Ankarsrum förlorade mot FC Vimmerby med 0-4.

FC Vimmerby förlorar sin målkung
Sommaruppehållet har knappast bjudit på några dramatiska förändringar. Nämnas kan dock att FC Vimmerby förlorar sin målkung Johan Nilsson som väljer att gå tillbaka till IF Hebe. Johan har gjort 18 av Vimmerbys 47 mål, så hans reträtt innebär rimligtvis en försvagning av laget, även om jag betvivlar att Vimmerbys topposition är hotad. Läs mer på FC Vimmerbys hemsida.

Ankarsrum förstärker
En annan nyhet är att GIFs nästa motståndare Ankarsrum har förstärkt med två spelare som förväntas bidra till att rädda det anrika brukslaget kvar i femman - mittbacken Jonas Östman som återvänder efter en tid i Västerviks FF, samt mittfältaren/anfallaren Karl Samuelsson som annars spelar i division 3 klubben IFK Uppsala, men som nu skall praktisera i Västervik och därför spelar 5 matcher för AIS. Läs mer på Ankarsrums hemsida.

GIF får passa sig för AIS kvicka omställningar
Det är alltså jumbon Ankarsrum som gäller för GIF på måndag. Och ett förstärkt desperat kämpande Ankarsrum får absolut inte underskattas. I våras vann GIF hemma med 2-1. AIS var dock inte ofarliga och hade snabba luriga kontringar. Så det gäller för GIF att vara koncentrerade och inte gå bort sig. Det är inte utan att jag känner mig lite orolig för AIS kvicka omställningsspel.

Målvaktsbekymmer för AIS?
AIS verkar dock ha målvaktsbekymmer pga skador. Frågan är vilken standard den målvakt har som man låter spela på måndag. Om den rutinerade Morgan Nyberg ställer upp och står är det kanske ingen fara för AIS.

Hur kommer GIFs startelva att se ut?
GIF saknar enligt en obekräftad uppgift mittbacken Ardi som skall vara avstängd pga tre gula kort. Om detta stämmer så är alltså en av GIFs bästa spelare borta. (Han står dock inte med på listan över avstängda spelare på Smålands FFs hemsida) Manfallet bör inte bli större. Men GIF är beroende av en samspelt backlinje, och frågan är vem som ska ersätta Ardi nu när Jimmy Nilsson lär ha slutat i GIF. Kanske kan Ako ta Ardis position om Martin spelar. Jamal kan förstås flytta ner från mittfältet, men vem ska då ta hans position? Och vem ska spela vänsterback? Är Roberto Sjöö, som är rutinerad tung och stabil, tillräckligt snabb för Ankarsrums kvicka ytterspelare? Eller blir det den unge lovande Tobias Jonsson? Eller rent av Marre? Eller finns det någon annan? Är Jalle tillbaka i GIF igen? Den som lever får se. Jag är lite spänd på vilken startelva GIF ställer på planen på måndag och glad att jag slipper ta ut den.

GIF mer kreativt
Vissa bekymmer till trots så tror jag att GIF vinner den här matchen nu när man har börjat få utdelning för sitt positiva anfallsspel. GIF har ett bättre och mer kreativt lag. Självklart tar jag bilen till Ankarsrum på måndag för att bevittna när GIF vinner med…ska vi säga 3-1!

Tips för omgång 13
Givetvis fortsätter jag att delta i ”Professorns” tips. Den 12:e omgången var jag förresten bara ett mål ifrån att vinna. Den här gången är emellertid siktet justerat in i minsta detalj. Här följer min rad i den 13:e omgången.

B-O-IF-Långemåla (spelad 23/6. Resultat 2-7. Mitt tips: 0-3)

Fågelfors-Överum (spelad 1/7. Resultat 6-1. Mitt tips: 3-1)

Ankarsrums IS-Mönsterås GIF
Ett förstärkt desperat kämpande AIS är förstås ingen enkel motståndare, särskilt inte då GIF har en spelare avstängd. Å andra sidan upplever jag GIF som stabilare bakåt och mer kreativa framåt.
Mitt tips: 1-3

Rödsle BK-FC Vimmerby
FC Vimmerby har förlorat sin målkung, men bör ändå vara ett par klasser bättre än Rödsle som man dock aldrig vet var man har.
Mitt tips: 0-3

IK Tuna Södra-Hjorted/Totebo
IKTS är svårspelade och verkar gå framåt på ren laganda och kämpaglöd. Men hur har man skött sig under speluppehållet? Hjorted/Totebo med alla sina skadebekymmer behövde nog vila och får nog tillbaka någon. Jag chansar här på att H/T tar en knapp seger.
Mitt tips: 1-2

30 juli 2010

Avrättade för barnamord 1798


I min serie om brott i Mönsteråsbygden uppmärksammar jag idag ett barnamord vid 1700-talets slut. Så mycket mer än notisen i dödsboken har jag inte, men det är ju lätt att gå vidare till tingsrättens handlingar om man har tid. I dödsboken står det: anna maria Lindborg och Stina Jonsdotter, för begångit Barnamord afrättade på Kuggås d.10 october, den förra född i södra möre, tjänte senast i ålhem, den senare, född i mörlunda sochn, tjente nu på Påskallavik. Begge syntes wara wäl beredde til döden.

Misslyckat försök att handla lokalt

Min fru behövde en USB-kabel till sin mobiltelefon. Eftersom köpmännen i Mönsterås klagar på att vi handlar i Kalmar, så tänkte jag köpa den lilla standardkabeln på El-Center.

- Oj, vi har lite dåligt med USB-kablar, sa expediten.

- Jaså, men det är ingen ovanlig modell jag söker, svarade jag.

- Oj, här är en kvar. Den passar nog, sa expediten.

Jag såg direkt att den var för tjock i änden och tackade nej till köpet. Efter expeditens försök till "personlig service" återstår bara att åka in till Kalmar för att köpa frugans sladd som alltså är en helt vanlig USB-sladd med platt ände. Det lär dröja länge innan jag försöker handla något på El-Center igen.

Fasansfulla färder i vidunderliga farkoster

Är nu hemma efter en liten tur till Göteborg. Allt återgår till det vanliga efter vådliga bilfärder i storstadens centrum och mer eller mindre fasansfulla färder i vidunderliga farkoster på Liseberg. Några bildbevis för Balder, Kanonen och Flumeride finns som väl är inte.


Den här djävulsmaskinen gav jag mig upp i.


Bildbevis på att jag var högt uppe i luften.


Ännu ett bildbevis på mina bravader.


Dottern körde bättre än grabbarna.


Kaninresan passade mig utmärkt efter Flumeride, Kanonen, Balder och Rabalder.


Dottern tyckte kanske att Kaninresan var lite väl lugn.


Dottern vilar upp sig under Kaninresan.


Lite minigolf. Pappa vann på nästan nytt banrekord. Men dottern blir allt duktigare.


En attraktion i min smak.


Här bodde vi.


Givetvis åt vi på Kungstorgskaféet. Husmanskost och trevlig personal.

27 juli 2010

På resa

Befinner mig på resa och kan inte godkänna kommentarer just nu. Detta skrivs mobilt. Befinner mig i farliga göteborg där jag läxar upp respektlösa bilister och spårvagnar.
Inleder förhandlingar med ifk göteborg imorgon.

26 juli 2010

Nils blev den siste som avrättades på Kuggås - rånmord och förgiftade våfflor


Det här våffeljärnet använde rånmördaren Nils Ågren när han bakade våfflor med arsenik i för att förgifta ett vittne. Våffeljärnet finns idag att beskåda på Mönsterås Hembygdsgård.

Den sista avrättningen på Kuggås
Den 4 maj 1849 avrättades torparen Nils Ågren genom halshuggning. Det var den sista avrättningen på Kuggås. Enligt ögonvittnen samlades 7000-8000 människor för att bevittna när Nils huvud skildes från kroppen.

Rånmord och förgiftat vittne
Nils hade mycket på sitt samvete. Det kunde ibland hända att publiken tog ställning för den dömde; särskilt om det fanns synnerligen förmildrande omständigheter, om den dömde var djupt ångerfull eller ibland om han hade ett osedvanligt vackert utseende. Nils Ågren kunde inte räkna med något folkligt stöd. Tvärtom var han sällsynt råbarkad. Den som hade rånmördat ett gammalt par och dessutom förgiftat ett vittne på ett illslugt sätt kunde inte räkna med några sympatier.

Nils bakgrund
Nils Ågren kom från en relativt välbärgad släkt. I alla fall om man går ett par generationer bakåt i tiden. Hans farfar Sven Ågren var rusthållare i Sörvik/Byteshell, Döderhults socken, och gift med Eva Nora Söderberg som kom från en förhållandevis fin bokhållarefamilj med viss anknytning till adelssläkter. Nils far, Jonas Ågren, var bonde i Appelrum i samma socken.

Nils blev torpare
Nils föddes i augusti 1802 och blev redan som treåring faderlös. 1806 härjade lungsoten och Nils fader var en av dem som strök med. Denna svåra start i livet gjorde det inte lättare för Nils att etablera sig i samhället, och som så många andra bondsöner på 1800-talet lyckades han inte stanna kvar på den nivå hans förfäder hade levt på, utan fick nöja sig med ett osäkert torparliv på olika torp i Döderhult socken. 1822 gifte han sig med Katarina Olsdotter med vilken han fick minst fem barn.

Stölder
Någonstans gick det illa och Nils påbörjade en bana som tjuv. Om det var fattigdom som fick honom att börja vet jag inte. Redan omkring 1841 verkar han dömas för stöld och delaktighet i mord. Året därpå straffades han ånyo för stöld. 1843 klagade prästen över att han på flera år ej bevistat husförhör eller Herrens Heliga nattvard.

Rånmord och förgiftade våfflor
En tid efter de första stölderna genomförde han med två andra män ännu ett rånmord mot ett äldre par. Sannolikt deltog även en av hans söner. När det närmade sig rättegång bestämde sig Nils för att tysta ett vittne. Således bakade Nils in arsenik i våfflor och blandade livsfarlig skesyra i brännvinet. Därefter sökte han upp vittnet på kyrkbacken efter en gudstjänst. Där spelade Nils försonlig och bjöd vittnet på nybakade våfflor som gladeligen sköljdes ned med brännvin. På vägen hem avled vittnet av förgiftningsskador.

Stursk
Vid rättegången på tinget i Mönsterås uppträdde Nils sturskt. Han ville inte erkänna mordet på det gamla paret utan kom med ideliga undanflykter. Den erfarna domaren lär då med en gest ut mot Kuggås avrättningsplats ha yttrat orden: ”Ditt huvud kommer nog att ramla härute”. Nils svarade då: ”Nähä, dä blir ingenting med dä!”.

Ingen sinnesändring
Som brukligt var fick Nils prata med en präst före avrättningen. Men efter flera timmars samtal kunde prästen till sin stora fasa konstatera att ingen sinnesändring eller ånger märktes hos Nils. Hemma i torpet satt den nyblivna änkan med barnen.


Prästen noterade i husförhörslängden att Nils hade avrättats.


I dödsboken har prästen skrivit in att Nils avrättades på Kuggås genom halshuggning.

25 juli 2010

GIF spelade träningsmatch mot Läckeby

I fredags spelade GIF en träningsmatch mot Läckeby - ett duktigt lag som GIF av tradition har svårt för och kanske därför passar bra som träningsmotstånd. Jag var inte själv på plats, men Idris var vänlig att redogöra för matchen.

GIF saknade några spelare från den ordinarie startelvan pga sjukdom och ställde upp med en nykomponerad backlinje som inte hade haft möjligheter att spela ihop sig. En av spelarna hade dessutom inte spelat match på över ett år.

Efter första halvlek låg GIF under med 0-2. I andra halvlek började GIF komma igång och spelade upp sig. 1-2 kom efter en hörna där Idris fick bollen av Marre. Idris tog sig förbi motståndarna och sköt ett skott som letade sig in i bortre krysset.
Några minuter senare kom kvitteringen. Det var Marre som fick bollen i straffområdet och gjorde mål.

På slutet lyckades dock Läckeby göra ytterligare två mål efter markeringsmissar. GIF fick dessutom spela med en man mindre på slutet sedan Wesslund tvingades utgå pga skada och GIF saknade avbytare.

Det är förstås svårt att kommentera en match som jag inte har sett, i synnerhet som jag tycker spelet är mer intressant än resultatet i träningsmatcher. Men det råder väl ingen tvekan om att GIF är beroende av en samspelt backlinje. GIF tillhör ju de lag som i seriespelet släppt in minst mål. Därför tycker jag inte resultatet är särskilt alarmerande. När flera spelare var borta så var det bra att dessa fick en chans att spela ihop sig lite mer. Och så får man ju vara glad att Idris och Marre nätade. Det stärker förstås självförtroendet inför mer viktiga drabbningar framöver.

Sedan får vi väl hoppas att Wesslunds skada inte är allvarlig, utan att han är tillbaka när seriespelet drar igång i början av augusti.

24 juli 2010

Mordet i Bingbergs backe


I augusti 1963 inträffade ett rått mord i Bingbergs backe i Mönsterås. Alla artiklar blir större om man klickar på dem.

Mord i Bingbergs backe
I augusti 1963 inträffade ett brutalt mord i Bingbergs backe (Kyrkogatan vid Verners Husgeråd) som många äldre mönsteråsare ännu minns.

Huvudet krossades med ett järnrör
Offret var möbelsnickaren Harry Andersson (70 år). Det var en helt vanlig måndagskväll vid 23-tiden. Harry var på besök i en lägenhet på Storgatan då fönsterrutan plötsligt krossades. Han gick då ut för att undersöka saken. Efter ett tag blev han överfallen av en ung man som släpade ner honom till bakgården vid Bingbergs järnhandel. Där fortsatte den besinningslösa misshandeln mot huvudet med ett järnrör. Ett vittne hade hört att Andersson hade vädjat för sitt liv med orden ”Slå inte ihjäl mig”. Gärningsmannen försvann sedan från platsen med Anderssons plånbok som innehöll 1500 kr. När första vittnet anlände till platsen drog Andersson sitt sista andetag.

Gärningsmannen greps efter en timma
Redan efter en timma kunde polisen gripa en 19-årig man vid namn Lennart Nilsson. Lennart visade sig vara en tillfällig arbetare på det tivoli som just då huserade nere i hamnområdet. Han kom ursprungligen från Kolbäck utanför Västerås.
Polisen kunde ganska snart få en mer detaljerad bild av händelseförloppet.

Detaljer i händelseförloppet
Uppenbarligen hade den unge Lennart Nilsson druckit sprit med några kamrater mitt emot det hus som Harry Andersson gästade. Lennart hade sedan gått över Storgatan och sparkat sönder fönsterrutan. Hans kamrater hade då försvunnit från platsen. Lennart hade själv sprungit ett varv för att sedan återkomma till platsen, varvid han hade råkat möta Harry Andersson som gått ut för att se vad som pågick. Därefter skedde rånmordet.

Jag har inte lyckats utröna vilket straff Lennart Nilsson fick, men det går nog att ta reda på.


Del 2 av artikeln längst upp.


Del 3 av artikeln.


Del 4 av artikeln.


Del 1 av en annan artikel.


Del 2 av artikeln.

23 juli 2010

Ljungnäs - nya hus och soplukt från muddern


1965 stod de första hyreshusen på Ljungnäs färdiga. Alla artiklar blir större om man klickar på dem.

Jakten på Ljungnäs moderna historia
Jakten på Ljungnäs moderna historia fortsätter. I min artikel om Ljungnäs häromdagen förmodade jag att de första villorna liksom hyreshusen byggdes på 1960-talet. Sedan dess har jag funnit uppgifter som bekräftar den teorin.

Kommunen köpte mark 1963
För att kunna expandera införskaffade Mönsterås Kommun stora markområden runt omkring själva köpingen. Sommaren 1963 köpte man 177 000 kvadratmeter mark av bonden David Nilsson på Ljungnäs, för att kunna bygga de ”egnahem” och hyreshus som man hade planerat för. Det är alltså efter 1963 som den moderna bebyggelsen på Ljungnäs har tillkommit.

De första hyreshusen 1965
De första hyreshusen stod färdiga 1965. Villorna verkar ha börjat byggas ungefär vid samma tid.

Posten fick hämtas vid Drakenäsvägen

I en artikel från 1968 eller 1969 omtalas att de nyblivna villaägarna snart skulle få posten levererad till den egna tomten. Tidigare hade de fått hämta posten ute vid Drakenäsvägen där det nu satt flera brevlådor.







Soplukt från Muddern
Ett problem på 1960-talet var att Muddern nyttjades som vanlig soptipp, vilket spred en obehaglig odör till de nyblivna husägarna på Ljungnäs när vinden låg på från ”fel” håll.


























Planerad idrottsplats på Muddern
Av artiklar från tiden framgår också att man planerade en ny storslagen idrottsplats på Muddern med både fotbollsplan, bandyplan och ishockeyarena. Mig veterligt byggde man bara en ishockeyrink och jag tror inte den blev långvarig.
























Artikel från augusti 1963. En liten vigselnotis har följt med - min gamle teckningslärare Allan Tarler råkade det vara.


Artikel från augusti 1963.

Tidningsartiklarna återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

22 juli 2010

Liverapportering från fotbollsmatcher är förbjuden

Eftersom jag numera har en mobiltelefon med vilken jag kan uppdatera bloggen varifrån jag så önskar, så hade jag tänkt utveckla min rapportering från GIFs fotbollsmatcher med liverapportering. Men si det får man inte! Svenska Fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser 1 kapitel §14 säger att Åskådare eller annan får inte utan arrangerande förenings medgivande göra videoupptagning eller annan motsvarande upptagning av rörliga bilder och/eller ljud liksom fortlöpande textrapportering från match samt för all slags resultatrapportering i kommersiellt syfte.

Någon motivering ges inte, men jag antar att man tror att folk kommer att sitta hemma och följa texter på livebloggar istället för att betala inträde. Inte en chans! Bloggrapportering torde bara vara ett alternativ för den som absolut inte kan gå och se matchen, exempelvis GIFs bortamatcher.

Nå, regeltexten är dåligt skriven och ger utrymme för kryphål. Man kan tolka texten som att fortlöpande textrapportering bara är förbjuden om den görs i kommersiellt syfte. Förmodligen kommer jag att tolka regeln på det sättet.

Ett alternativ är förstås att jag några gånger under matchens gång skickar blogginlägg om hur god korven och kaffet är, samtidigt som jag råkar skriva dit några siffror som motsvarar gjorda mål. Man behöver ju inte heller skriva om vilka lag som spelar. Då lär bevisläget bli svårt.

När man så kommer hem, tar man bort liveinläggen och skriver ett riktigt reportage.

Svensk idrottsbyråkrati i ett nötskal.

21 juli 2010

Drakenäs blev Ljungnäs


En av få vyer över Ljungnäs som jag har hittat. Hyreshusen syns i vänster bildkant.

Ljungnäs är underrepresenterat
Efter att häromdagen ha visat en bild på Ljungnäs Center, så slog det mig att Ljungnäs har varit underrepresenterat på Mönsteråsbloggen. Det beror dels på att det finns ytterst få vykort med Ljungnäsmotiv, dels på att jag inte har någon koppling dit och därför saknar minnen. Jo, åren 2000-2003 bodde jag tre år i ett av hyreshusen och trivdes bra. Ljungnäs var ett väldigt trevligt område att promenera i och folk blängde i regel inte när man passerade deras tomter.

Mer välordnat
Eftersom jag växte upp på Torget och i Pionjärområdet så var Ljungnäs endast en plats i teorin, bebodd av alldeles för duktiga idrottspojkar som vi i Mölstadskolan alltid förlorade emot när det var skolmästerskap i fotboll och basket. Ljungnäs representerade det ny nya Mönsterås där allt var lite mer välordnat än vid de mindre organiserade kvarteren Torget och Pionjären där den gamla arbetarklassen bodde i hus utan varmvatten (i alla fall på Torget) och följde egna regler. Den andra generationens arbetarklass hade i bästa fall fått det lite bättre och kunde förverkliga drömmen om en egen villa – i Mönsterås blev det i regel på Ljungnäs (eller i Hjältens park).

Villor och hyreshus
Jag skulle gissa att villabebyggelsen på Ljungnäs började ta fart på 1960-talet, även om många villor är av betydligt senare datum. Hyreshusen tror jag stod färdiga 1968, eventuellt något tidigare. Men här svävar jag i okunnighet och borde vid tillfälle göra lite grundforskning.


Det här vykortet har jag visat tidigare, men det får vara med idag också.


På det här vykortet från omkring 1960 kan man skymta Ljungnäs i bakgrunden på andra sidan Muddern. Jag kan inte se någon utbredd bebyggelse, utan endast enstaka hus.


Drakenäs blev Ljungnäs 1842
Innan den moderna bebyggelsens tillkomst så var Ljungnäs en vanlig by som i äldre tider hette Drakenäs (sannolikt är det även en del av Stubbemåla som idag kallas Ljungnäs). 1842 sägs att Drakenäs ”skall hädanefter benämnas för Ljungnäs enligt Kammar Kollegie ordres den 19 nov 1842.” Drakenäs omnämns första gången 1460/1470 som en gård under Kråkerum och så verkar det ha förblivit under flera hundra år. Drakenäs bestod länge av bara en gård, men vid 1860-talets slut sker en hemmansklyvning då den andra gården tillkommer.


Den äldsta gården med bod på Drakenäs/Ljungnäs. Husets andra våning byggdes till 1858.


Samma hus som ovan.


Den andra gården vid Drakenäs/Ljungnäs.

Drakenäs skeppsgård
Vid slutet av 1570-talet upprättades ett skeppsvarv på platsen – Drakenäs Skeppsgård. Det var ingen mindre än kung Johan III som lät bygga fartyg på Drakenäs under drygt tio år. Under varvets korta livsperiod byggdes två stora skepp – Wasa (I) och Draken, samt en del mindre skepp.

Flygfoto Kuggås omkring 1950



Visar idag ett flygfoto över delar av Kuggås. Min okunnighet vad gäller Kuggås är pinsam, men jag gissar att det är taget omkring 1950. De flesta av villorna bör ha byggts under 1930- eller 1940-talet. Enligt en gammal stadsplan från 1914 planerades det ett epidemisjukhus ungefär där tornet och de tre husen i vänster mitt ligger. Strax intill, norr om lilla tornet, skulle det bli en bollplan. Dessa planer genomfördes mig veterligt aldrig, även om det faktiskt ser ut som en liten gräsplan bredvid tornet.

19 juli 2010

Ljungnäs Center


Trots att det är några år sedan butiken stängde så sitter skylten kvar.

När Mönsterås Bostäder byggde sina hyreshuskvarter på 1950- och 1960-talen så fick i princip varje område sin lilla kvartersbutik. Så även Ljungnäs där hyreshusen byggdes på 1960-talet. Jag tror att Ljungnäs Center har funnits från början där ute. Den definitiva dödsstöten kom när Netto öppnade sin butik några hundra meter bort för några år sedan.

Jag bodde i grannhuset 2000-2003 och då hade affären i alla fall öppet. Det var väldigt smidigt att springa ner och hämta lite mjölk och en limpa bröd. Nå, hoppas skylten får sitta kvar som ett minnesmärke. Idén med kvartersbutiker borde egentligen vara aktuell igen om man vill leva miljövänligt. Men jag förmodar att det är omöjligt för en liten butik att konkurrera med priserna.

18 juli 2010

Förlorad stjärna för Oknö Camping

3 stjärnor för Oknö camping
Campingen vid Oknö har mig veterligt haft fyra stjärnor de senaste åren. I år får den dock bara tre stjärnor enligt Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR). Visserligen gjorde man om stjärnsystemet 2009, men jag misstänker att det inte är den enda förklaringen. Betygsättningen med tre stjärnor utgår ifrån campingens standard innan man rev butiken och restaurangen, så frågan är om campingen ens skulle få 3 stjärnor i nuläget.

I praktiken 2-stjärnig
I stjärnklassificeringen väger man in campingens standard vad gäller hygien, miljökriterier, servicekriterier och rekreationsanläggningar. Utanför stjärnbedömningen betygssätts även aktiviteter. Oknö får idag 3 stjärnor för hygien, 2 för miljö, 3 för service, 2 för rekreation och 1 för aktiviteter. Campingen står alltså och väger mellan att vara en 2-stjärnig och en 3-stjärnig camping. Men eftersom campingen idag saknar både restaurang och butik så kan man ju knappast få en trea för service. Därmed är Oknöcampingen i praktiken en 2-stjärnig camping idag.

Felaktig information
Regenbogens hemsida framgår dock inte att campingen saknar butik och restaurang denna sommar. Tvärtom gör man reklam för denna service. Minst sagt underligt. Enligt hemsidan ska man från juni 2010 även kunna njuta av olika bastuvarianter, äventyrsduschar, solarium, fitnessoråde mm.

Läs mer här och här.

Min far och jag

Letade fram några foton från barndomen där min far och jag är tillsammans. På den tiden var det inte givet att fäder lekte med sina barn, men min far gjorde det. Idag är min far gammal och sjuk och vi umgås på ett annorlunda sätt. Det var väl därför det kändes lite vemodigt.


Vi leker med Märklintågbanan. En favorit.


I trädgården hos mormor och morfar i Mjölerum.


Matdags i köket i Älgerum.


Vid ett historiskt minnesmärke.


På Torget 8. Notera min fars bruna byxor som matchar soffan.


I mormors och morfars trädgård.

17 juli 2010

Idrottsparken fick flest röster - men en majoritet röstade på andra namn

Omröstningen om vilket namn som föredras för Mönsterås idrottsplats är avslutad. Bakgrunden till omröstningen var att idrottsplatsen aldrig fick något namn när den invigdes 1951 - detta trots att man anordnat en namntävling och trots att förslag kommit in, se här. Med tiden förefaller Idrottsparken ha etablerat sig som den allmänt accepterade benämningen. Likväl tyckte jag att det så här nästan 60 år efteråt kunde vara intressant att se om det finns stöd för något alternativt namn. Tack till alla som deltog. Så här utföll omröstningen:

Idrottsparken (som idag): 17 röster (42%)
Ekhagen: 9 (22%)
Åsevall: 3 (8%)
Lyckan: 3 (8%)
Åseheden: 2 (5%)
Åselyckan: 2 (5%)
Åsevi: 1 (2,5%)
Åsen: 1 (2,5%)
Åkerlyckan: 1 (2,5%)
Annat: 1 (2,5%)

Min kommentar: Efter 60 år så verkar Idrottsparken ha etablerat sig ganska bra. Det namnet fick i alla fall flest röster (42%). Ändå kan man konstatera att en majoritet (58%) föredrog ett annat namn. Men de rösterna fördelade sig på flera andra namn. Av alternativen fick Ekhagen flesta röster (22%), följt av Åsevall och Lyckan med 8% vardera.

Personligen anser jag att Idrottsparken är fullt logiskt och passande eftersom det fram till 1960-talets början låg en folk- och festpark där Parkskolan idag ligger. Ändå tycker jag namnet är lite neutralt och tråkigt. Det sticker inte ut.

Av alternativen föredrar jag Ekhagen. Det är vackert och passande. Hela området är fullt av ekar. Åsevall tycker jag också är fint. "Åse" som förled passar bra eftersom idrottsplatsen ligger på Åsevads gamla marker. Även Lyckan tycker jag har sin charm.

Nåväl, jag är 60 år för sent ute. Jag tror inte att föreningen vill byta namn. Men nog är det lite synd att man inte fullföljde namntävlingen 1951.

16 juli 2010

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti – så här vill vi att dina skattepengar skall förvaltas för ett friare och tryggare Mönsterås

Medborgarnas pengar skall förvaltas på bästa sätt
Enligt Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti (MDT) är politik mycket mer än ekonomi. Idag styrs kommuner allt för ofta av kortsiktiga nyliberala värderingar som åsidosätter mer djupgående mänskliga värderingar och långsiktiga lösningar. Likväl har kommunerna ett stort ansvar att förvalta medborgarnas skattepengar på bästa sätt. Kommunens pengar är medborgarnas pengar, dina pengar, vilket ibland glöms bort. Idag presenterar jag hur Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vill förvalta skattepengar och statliga bidrag.

5 miljoners skillnad till ett bättre Mönsterås för barn och gamla
Mönsterås totala driftbudget ligger på ungefär 600 miljoner kronor. Endast 1,6 miljoner kronor skiljer Centeralliansens och den röd-gröna alliansens budgetförslag. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti (MDT) skiljer sig från Centeralliansen med 5 miljoner kronor. MDT vill i korthet följande vad gäller just budget:

Principdiskussion
MDT föreslår att man med nya ögon tar en principdiskussion om vad som egentligen ingår i en kommuns uppgift att finansiera och stödja, för att på sikt frigöra mer pengar till kommunens kärnverksamheter skola, omsorg och kultur - dvs ökad livskvalitet för alla.

Oförändrad skatt
MDT föreslår oförändrad kommunalskatt. Mönsterås Kommun var efter 1960-talets gravt misskötta ekonomi landets värsta högskattekommun. Idag ligger kommunen på en mer normal nivå. Skattehöjningar vore ytterst olyckligt. Kommunen bör istället kunna öka skatteunderlaget genom en viss ökad inflyttning, dock utan att förstöra strandnära miljöer. MDT har förslag på hur kommunen kan göras mer attraktiv och därmed öka sin befolkning. Förutom att stimulera ökat nyföretagande (där Mönsterås idag ligger på en bottennivå sett till hela riket) så vill vi göra Mönsterås till den barnvänliga kommunen som lockar hit barnfamiljer. Det förutsätter förbättringar inom skolan. Mönsterås Kommun verkar dessutom gå med flera miljoner i överskott varje år. Av detta överskott bör en större del gå tillbaka till verksamheterna.

Mer pengar till skola och äldreomsorg
MDT ansluter sig till den beslutade budgeten med följande viktiga undantag – MDT gör bedömningen att man utan att riskera en stabil ekonomi kan tillföra ytterligare 3 miljoner till skolan, samt 2 miljoner till äldreomsorgen, i syfte att öka kvalitén och som ett led i att komma till rätta med de problem som idag finns. Problemen är inte bara av ekonomisk art, men den aspekten finns också. Därför föreslår vi dessa strategiska förstärkningar. Enligt MDT skall skolförvaltningen samtidigt se över vad som kan effektiviseras. I Centeralliansens budgetförslag för 2011 får skolan totalt sett några hundra tusen mindre än tidigare år. S, V och MP vill öka budgeten för skolan med futtiga 800 000 kr plus en kurator för 500 000 kr. MDT vill alltså satsa 1,7 miljoner mer än oppositionen.

Finansiering
Eftersom kommunen varje år går flera miljoner plus så finns alltså dessa pengar redan. Man bör således gå ner på detaljnivå och göra en viss omfördelning mellan förvaltningarna. En utredning får visa var så kan ske. Kanske finns det rent av verksamheter som kommunen inte alls bör syssla med. Även små omfördelningar är viktiga – pengar som exempelvis skall satsas på utbildning av politiker inom kommunstyrelsen (ca 100 000 kr) kan gå direkt till skolan. Flera liknande små omfördelningar kan säkert göras.

Givetvis kan man också tänka sig omfördelningar inom förvaltningarna så att skattepengarna används mer effektivt och används där de gör mest nytta.
Skulle ökat skatteunderlag genom inflyttning, bättre planerad budget och omfördelningar mot förmodan inte räcka får man förstås diskutera skattehöjning om medborgarna vill förbättra kvalitén inom skola och omsorg. Skattehöjning måste dock vara det sista alternativet.

Investeringar
Utöver de investeringar som redan nämns i budgeten bör kommunen investera i en konstgräsplan och en skateboardramp. Dessa frågor är nu under utredning och bör påskyndas. MDTs grundprincip är att föreningar skall skötas ideelt och bära sig själva, men i de här fallen är det strategiskt viktiga insatser som gynnar hela kommunen.

Fler idéer för ett friare och tryggare Mönsterås
MDT har som bekant många idéer för Mönsterås som du kan läsa om på andra sidor, se här och här. Idag har jag redovisat den ekonomiska aspekten för några av våra viktigaste förslag angående skola och äldreomsorg. Men MDTs politik omspänner så mycket annat - exempelvis Oknö där vi vill rädda stränderna från fler strandnära tomter, en politik för ökad demokrati på de kommunala arbetsplatserna och mycket annat som gör Mönsterås till en både friare och tryggare plats att leva på. Jag hoppas på ditt förtroende i september.

Om du vill se dokumentet för kommunens budget för 2011 kan du gå till Mönsterås Kommuns hemsida och där söka på budget 2011. Klicka sedan på pdf-dokumentet med rubriken budget 2011.

15 juli 2010

Slangtornet välte i orkanen 1934


Slangtornet i Mönsterås hamn rasade när orkanen slog till den 8 februari 1934.

Slangtornet rasade
Under 1900-talet drabbades Sverige av 115 orkaner. En av dessa slog till den 8 februari 1934. Brandstationen i Mönsterås låg då i hamnområdet. Under orkankvällen sattes det 14 meter höga slangtornet i gungning och rasade.


Ännu en bild på det rasade tornet.

Organiserad brandkår sedan 1861
Mönsterås hade sedan 1861 haft en organiserad frivillig brandkår, även om det förstås hade funnits viss beredskap redan tidigare. De första brandredskapen förvarades i bodar vid torget, men när en ångspruta införskaffades 1896 uppfördes ett spruthus vid hamnen. 1932 bildades Mönsterås brandkårsförening, som en utveckling av Mönsterås frivilliga brandkår. 1947 överlämnades föreningens tillgångar till Mönsterås Köping. 1960 uppfördes den brandstation som vi än idag har.


Lokalpressen skrev om ovädret.


Några dagar efter orkanen publicerades denna artikel.


Brandstationen omkring 1930.


Slangtornet byggdes upp igen. Detta foto från 1938.


Mönsterås nya brandstation 1960.

Fotografierna och tidningsartiklarna återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

14 juli 2010

Nya detaljplanen för Lillön överklagas

För några dagar sedan uppmärksammade jag den nya detaljplanen för Lillön/Oknö, och tog då bland annat upp de kritiska synpunkter som kommit in - särskilt vad gäller de tre planerade nya tomterna i känslig natur och strandnära läge. Se min artikel här.

Precis som väntat har detaljplanen nu överklagats (läs vidare i Östran). Oavsett utsikterna är det utmärkt att några vågar protestera mot det kvalificerade vansinne som de tre strandnära tomterna innebär - natur och allemansrätt offras för kortsiktig ekonomisk vinning och girighet. Kommunen har i sin strävan att jaga in skattepengar uppenbart förlorat förmågan att se de omätbara värden som kännetecknar det aktuella området på Lillön.

12 juli 2010

Min unika fotbollskarriär - GIF fumlade bort en lysande taktiker, en magisk målfabrikatör och en bakslug benknäckarback

Sportjournalisterna och idrotten
Det är ett allmänt känt faktum att de flesta sportjournalister är mer eller mindre odugliga utövare av idrott. Det gäller förstås även bloggskribenter. Dessvärre även undertecknad som ju ibland dristar mig att skriva om fotboll...eller

Ett olyckligt beslut
I kvarteret var jag väl hygglig, men så snart det kom till träning med GIFs pojklag så framträdde bristerna i betraktarens ögon. Ja, jag hann inte ens visa mina bollkonster innan tränaren vid den gamla Älgerumsplanen hade fattat det för GIF olyckliga beslutet att jag skulle träna målvakten. Det räckte med att han såg mig.

"Passa för helvete!"
När han märkte att det inte gick att knäcka mig så lätt övergick han till nästa metod – den oduglige nykomlingen överlämnades till skränarna = de duktiga som skriker och skränar så fort man gör ett misstag. (Många misstag var egentligen inte misstag, utan bottnade i betraktarens oförmåga att tänka framåt i flera steg). Således fick jag spela träningsmatch som back. Jag var en hyfsad taktiker, men också klen och oteknisk varför det förstås blev en del misstag. Sällan har det väl skrikits så högt vid Älgerumsplanen – ”Neeeeej!”. ”Passa för helvete!” (Det är ju för j-vulen kul att dribbla). ”Varför fanns du inte där när han kom?!!!” ”Men va faaaan!”

Glädjechock
Nå, de menade inget illa. Men jag kan än minnas glädjechocken när ”Robban” en gång skrek ”Bra!!!” efter att jag levererat en genial passning framåt, vilket i sin tur ledde till mål. Av någon förunderlig anledning kom jag väldigt bra överens med Robban. Jag tror han såg min potential, även om han aldrig kom ut ur garderoben och erkände.

En viss betänketid
Tyvärr var mina geniala passningar sällsynta och beroende av en viss betänketid. Oftast hann en snabbfotad motståndare före och tog bollen ifrån mig precis när jag tänkt ut vad jag skulle göra. Jag gick kort därefter över till Mönsterås schackklubb där jag var mer framgångsrik.

Hjälte för en dag
I min klass kom jag mer till min rätt. Jag minns särskilt en gång när klassen skulle tillbringa ett par dagar på Vållö. Den andra dagen skulle det spelas fotboll. Jag spelade som i trans, gjorde fem mål och levererade därutöver två makalösa inlägg till Janne Borg som bara hade att sätta synthluggen till. Efter detta valdes jag alltid först när lag skulle tas ut. Men det var en kortvarig triumf. Väl hemma levde jag inte riktigt upp till förväntningarna. Men för en dag fick jag vara hjälte och stjärna.

GIF får skylla sig själv
Hur som helst – när jag skriver om GIF och fotboll gör jag det utan några blinda lojaliteter. Givetvis måste även unga spelare lära sig att i någon mån ta kritik. Jag förmodar att den förmågan blir större med åren. Men jag hoppas innerligt att ”skränkulturen” är borta bland de yngre pojklagen. Dels ska man vara rädd om de ungas mentala hälsa. Dels riskerar man att missa talanger som kanske blommar ut lite senare (som jag skulle ha gjort). ;) GIF får skylla sig själv som genom ”skränbehandlingen” av mig gick miste om en fenomenal taktiker, en magisk målfabrikatör och bakslug benknäckarback. Å andra sidan har de fått en totalt oberäknelig och knipslug fotbollsskribent. Hugget som stucket.

11 juli 2010

Mönsterås från luften på 1930-talet


Ett härligt vykort från 1930-talet som man kan titta på hur länge som helst (klicka för större format). De flesta flygfoton togs från andra vinklar, så det här är ganska unikt. Jag hinner inte skriva så mycket idag, men notera hur hamnområdet och Sjögatan såg ut vid denna tid. Notera också att det mesta av bebyggelsen väster om Torget inte fanns än; inte heller Torggatan (som jag har markerat början på kortet nedan).