11 november 2010

Veckans Mönsteråsmysterium - trafikskyltarna vid Kuggås ström


Förklara det här den som kan. Differentierad hastighetsbegränsning. Som synes råder högertrafik. Den härliga skåpbilen har länsbeteckning. Därav kan vi dra slutsatsen att bilden är tagen någon gång mellan 1967 och 1973. Den som kör ut mot Nynäs och håller sig till höger får köra 55 km i timmen. Den som däremot bryter mot lagen och dristar sig att hålla till vänster får köra i 90! För inte kan det väl ha varit så att man fick köra 55 i riktning mot Nynäs och 90 i riktning från Nynäs? Det kan ändå inte förklara 90-skyltens placering. Ett annat alternativ är att man just har infört högertrafik, men inte hunnit skylta om, samtidigt som någon har vänt på 55-skylten. Nä, nu snurrar det i huvudet.

3 kommentarer:

Eje sa...

Kul med lite trafikkuriosa. Det här är före min tid som trafikingenjör. En tid med konstiga hastighetsgränser som sedan blev begränsade till ett antal mindre för att numera återigen vara en massa olika. En förklaring kan vara att Nynäsvägen som är länsväg som dåvarande Vägverket hade hand om och har en lägre hastighet på sommaren och en högre vintertid. Numera är hastighetsgränserna 50kmh respektive 70kmh. Förmodligen vid ett skyltskifte har man glömt den ena skylten,vilket sker två gånger per år.

Anonym sa...

Någon har vänt den högra skylten. Vilket skulle betyda att det var 90 ut mot nynäs och 55 in mot köpingen.?
Det här förekom så sent som i år när någon/några vände en 50/30 skylt vid fotbollsplanen i mås åt andra hållet, (50 mot skolan och 30mot algots)

Jonny sa...

Tack! Två rimliga förklaringar.