27 november 2010

Julmust – test av sorter tillgängliga i Mönsterås


Julmusten fyller 100 år och jag har givetvis provsmakat de sorter som finns i Mönsterås.

Hög tid för årets julmusttest
Det är advent. Julmusten fyller 100 år. Således är det också hög tid att redovisa årets julmusttest från Mönsterås. Jag har som vanligt inventerat och provsmakat alla julmustsorter som finns på Netto, Algots och Konsum. Två avsteg från grundkraven ”julmust” och ”Mönsterås tätort” har jag gjort då särskilt ömmande bevekelsegrunder föreligger. Således får den sällsynt unika Zeunerts julmust som kan inköpas på Citygross i Kalmar vara med, samt Brunneby enebärsdricka som utgör en fullgod ersättare för den klassiska enbärsläsken som tråkigt nog slutade tillverkas för några år sedan. Låt oss börja.

Zeunerts (Zeunerts bryggeri) Betyg: 5






















Zeunerts gör sin must på eget extrakt och fatlagrar musten två månader innan den går ut till butikerna. Smaken skiljer sig därför markant från andra mustsorter på ett fördelaktigt sätt. Zeunerts har en mörk kraftfull distinkt karaktär med en mjuk avrundad nyans av kaffe. En alltigenom lyckad julmust som passar utmärkt till de festligaste julstunderna, eller för sig själv ihop med julchokladen när julefriden sänkt sig. Trevlig flaska. OBS: Barn brukar inte gilla Zeunerts. ”Kan jag få riktig julmust nu”, sa dottern (7 år) när hon hade smakat en klunk Zeunerts. (Citygross, Kalmar)

Three Hearts premium julmust (Krönleins) Betyg: 4+






















Three Hearts övertygade redan förra året, och är i år ännu bättre. Den saknar kanske Apotekarnes nostalgifaktor, men är faktiskt snäppet godare. Three Hearts är en riktig kvalitetsmust med komplex mörk vuxen smak som dröjer sig kvar länge. En mycket trevlig bekantskap som passar även vid de lite festligare tillfällena. Extra plus för den trevliga flaskan. (Konsum)

Apotekarnes julmust (Carlsberg Sverige) Betyg: 4






















Riktiga finsmakare fnyser ibland på näsan åt Apotekarnes och menar att den endast är en kommersiell massprodukt utan karaktär. Men det är svårt att bortse från den atmosfär som en must framkallar. Och Apotekarnes julmust smakar helt enkelt barndomens jular. Men även smaken håller. Apotekernes har en generös klassisk mustsmak, förvisso anpassad för att passa alla, men ändå med en seriös underton av bark och lätt bränd kola. (Algots, Konsum, Netto)

Nygårda julmust (Spendrups) Betyg: 3






















Nygårda är som vanligt en stabil god bruksmust utan konstigheter, balanserad krydda med en liten touch av kola. Dock sticker den ut för lite för att få ett högre betyg. Som helhet en trevlig allroundmust. (Algots, Konsum)

Alla tiders julmust (Åbro) Betyg: 3






















Åbros julmust är också en trygg och god julmust med trevlig ton av knäck. Även den här lider dock något av att vilja vara alla till lags och överraskar inte. Men som bruksmust duger den gott. (Algots)

Nygårda fatlagrad julmust (Spendrups) Betyg: 3






















Nja, visst är det roligt när bryggerierna vågar satsa på lagrad must, men den här är något för rökt i tonen för att göra mig helt nöjd. Men som kuriosa är den ändå trevlig i måttliga mängder. (Konsum)

Ica julmust (okänd tillverkare, möjligtvis Hellefors då det är samma flaska som för Helleforstillverkade Coop Julmust och Läckö julmust, se nedan)Betyg: 2






















Icas egen julmust saknar tyvärr karaktär och personlighet. Här finns inget särskilt som tilltalar. Ett visst sting har den, men som helhet är den förunderligt blek. Supertrist. Inget man ställer på julbordet. Men som törstsläckare efter snöskottning duger den förstås. Obs att bilden visar lightvarianten. I testet smakades dock den "riktiga" som dock hade lika tråkig etikett. (Algots)

Läckö julmust (Hellefors bryggeri) Betyg: 1






















Läckö för ju tankarna till mysig slottsmiljö och traditioner. Men det här är på gränsen till lurendrejeri. Läckö julmust smakar nämligen mer vatten än must. Lägg därtill syntetisk sockersmak och fiaskot är fullbordat. Jag köpte tyvärr ett sexpack på Netto som nu ändå måste genomlidas. (Netto)

Coop julmust (Hellefors bryggeri) Betyg: 1






















Coop låter Hellefors tillverka sin must. Det borde man inte ha gjort. För här har vi exakt samma smak som Läckö julmust. Därför hänvisar jag till recensionen ovan. Litet plus för den kitschiga etiketten. (Konsum)

Brunneby enebärsdricka (Brunneby musteri) Betyg: 4+






















När jag var barn dukades det alltid fram enbärsdricka på julbordet – både kolsyrad och icke kolsyrad. Skandalöst nog försvann den kolsyrade enbärsläsken för några år sedan. Tur då att Brunneby musteri gör sin enebärsdricka – en kolsyrad enbärsmust som innehåller äkta enbär och som också har en tydlig smak av dessa bär. En fantastiskt trevlig dryck – mustig och fruktig - som gärna får komplettera julmust och julöl på julbordet. (Konsum)

Besök gärna den förträffliga sidan Addicted to Julmust för fler tester och fler sorter.

2 kommentarer:

Addicted to Julmust sa...

Jag hoppades att förra årets test av julmust inte skulle vara en engångsföreteelse. Zeunerts är verkligen svårbedömd, antingen älskar man den eller så sågas den för att den sticker ut såpass mycket.
Mina varmaste komplimanger för ett välskrivet test!

Jonny sa...

Tack för vänliga ord! Jag lade till en länk till din förträffliga sida längst ned i testet.