12 november 2010

Folktandvården i Mönsterås avvisar människor med akuta tandvårdsbehov

Avvisad av Folktandvården i Mönsterås
Min fru hade bitit sönder en tand och var i behov av en förhållandevis akut lagning. Således ringde hon Folktandvården i Mönsterås dit hon brukar gå. Folktandvården avvisade henne (vägrade ge henne en tid inom de närmaste veckorna) och hänvisade istället till privata tandläkare.

"Folktandvården kan inte avvisa någon med akut tandvårdsbehov"
Frågan är om den skattefinansierade tandvården har rätt att avvisa människor med akuta tandbesvär. Uppgifter jag har hittat på Internet säger att ”Folktandvården kan inte avvisa patienter eftersom Folktandvården har sistahandsansvaret för tandvård.” På en annan sida står en snarlik formulering: ”Folktandvården har också ett sistahandsansvar som innebär att man inte kan avvisa någon med akut tandvårdsbehov.”

Om detta stämmer så har alltså Folktandvården i Mönsterås agerat emot gällande förordningar. Jag har idag mejlat till Folktandvården i Mönsterås och till högre instans för att få svar. Jag återkommer med en uppföljning så snart jag vet mer.

Givetvis är det bra att det finns privata tandläkare som kan avlasta Folktandvården. Men är man van att gå till ett ställe byter man inte gärna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Snurrigare än snurrigast, men inget ska man sluta förundras över.

Norea sa...

Fick ni inte en förklaring/motivering varför de inte kunde erbjuda er en tid?

Jonny sa...

Norea: Nej, och vi har alltid betalat etc. Inväntar nu svar från Folktandvården. En gissning får bli att de har personalbrist. Folktandvården i Blomstermåla fördes ju över till Mönsterås för något år sedan, men man verkar bara ha tre tandläkare i Mönsterås. Hur som helst så verkar detsom om Folktandvården inte får avvisa någon.

Anonym sa...

Definitionen på akut är vård som inte kan anstå, en sönderbiten fyllning kan vanligen vänta medan en allvarlig infektion eller svår värk behöver tiden bättre.
Och vuxentandvård i Folktandvården är inte mer skattefinansierad än privat vuxentandvård.

Jonny sa...

Det går ju alltid bra att leka med ord. Det brukar Folktandvårdens byråkrater vara duktiga på. Men frugan krävde ingen tid samma dag, utan inom några veckor, vilket avvisades utan förklaring.