2 oktober 2010

Mönsterås marknad

Så har det då varit Mönsterås marken igen. Jag gick naturligtvis den vanliga rundan, men i år var det inte lika trångt som det brukar vara. Kanske hade Ölands skördefest lockat många. Nå, jag köpte mina brända mandlar och efter några nävar med lotter inköpta i ett dussin lottkurer så vann jag mitt Gevaliakaffe. Precis som vanligt. Roligare än den där duken jag vann förra året (frugan säger att det är en löpare, men inte duger den till schackspel inte). Och jag säger som jag brukar säga. Finns det ingen som vill återuppliva de gamla traditionerna med ärtrör och stinkbomber? Nästa år föreslår jag att vi som var med när det begav sig tar med oss var sitt ärtrör och några stinkbomber och ger marknaden lite liv igen. Jag tror inte handlarna säljer ärtrör under disk längre, men bryt itu en plastgalge. Ärtrör eller ärtpistol, ärtor från Torghallen/Algots eller Konsum och frågor om ärtrörsetik är förstås en hel vetenskap som jag kan få anledning att återkomma till. Det här håller hur som helst inte.


Ingen marknad utan den här korvhandlaren.


Nu för tiden sträcker sig marknaden även utmed hela Storgatan.


Leksaker av skiftande kvalitét. Jag skulle inte ha lagt allt för mycket av veckopengen här.


Här brukar det stå politiker och dela ut ballonger och godis. Inte i år. Kanske är de inte så givmilda nu när valet redan är över.


Munkar hör en marknad till. 8 kr styck skulle de ha i år. Tillverkningskostnaden för lite mjöl, socker, vatten och el kan inte krypa över en krona. Fin förtjänst där. Men goda är dom.


Några bord med träskor, sockor, motorolja och honung lockade mig att stanna till.


Tights, men inte för män.


Frugan köpte som vanligt 10 par strumpor som brukar hålla lagom till vårmarknaden.


På Torget är det numera bara två korridorer. När jag var barn var det tre och oerhört trångt.


Inte alls så mycket folk i år. Underligt då vädret var ganska bra. Månne Ölands skördefest hade lockat många.


Det lilla tivolit fanns på plats. Kasta bollar på burkar är ju en klassiker.


Magic World hade nog sett sina bästa dagar, men en och annan provade lyckan.


Dottern testade karusellen, men efter att ha tillbringat ett par dagar på Liseberg i somras så verkade den här attraktionen inte riktigt gå hem i år.


Den här klubban fick dottern att tina upp destu mer. Pappa blev dock inte så glad när han fick höra att den stelnade sockerklimpen kostade 60 kr!!! Men skadan var redan skedd. Tilläggas kan att en tjock korv med bröd kostade 40 kr. Relativt sanslöst det också.

5 kommentarer:

Anonym sa...

DET VAR BÄTTRE FÖRR; I alla fall när det gäller marknaden. Jag tillhör de lyckliga som var med om detta med att skjuta ärtor. Man började lite förs. redan på fredagkv. Då var det ju alltid några leksakshandlare som brukade hålla till kring torgpumpen och en gubbe jag spec minns sålde väl ärtrör lite "sådär under bordet".
Lördagen sedan gick man ju in stenhårt för detta, minns att vi handlade ärtor i gamla hederliga Torghallen. Härliga minnen och nu, -Nu är det inte en ärta i luften !! Skandal på min ära :-))

Jonny sa...

Ja, fredagskvällarna icke att förglömma. De var mysiga och fulla av förväntan. Precis som du skriver så kom ju några handlare redan då och det var spännande att springa runt där när höstmörkret föll.

En eller två handlare sålde både ärtpistoler, ärtrör och stinkbomber under disk. Stinkbomber kanske man fick sälja öppet.

tomasrj sa...

Ja, ärtrör, stinkbomber och smällare var sånt vi 60-talister roade oss med på marknaderna som barn. Det var likadant i Figeholm!

Anonym sa...

Jag såg Mönsterås starke man. Han är otroligt lik Svinarps starke man både till utseende och sättet, är dom bröder.

Jonny sa...

Tomas: Det var intressant!
Anonym: Ha, ha, ja man kan lura på det.