7 oktober 2010

Medborgarpolis - nej tack!

Polisen söker volontärer
Mönsteråspolisen söker det man kallar volontärer – dvs frivillig arbetskraft. De skall enligt polisens egna ord vara en ”naturlig länk mellan medborgare och polisen”. Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten. Igår arrangerades första informationsmötet.

Nej tack till civil grupp mellan medborgare och polis
Syftet är förvisso gott och nog skulle vi medborgare kunna göra betydligt mer för att bistå polisen i olika sammanhang, inte minst vad gäller langning och vandalisering. Ja, överhuvudtaget visa lite mer civilkurage i olika sammanhang. Men att skapa en civil grupp mellan medborgarna och polisen är att gå alldeles för långt. Tankarna går till betydligt otrevligare företeelser som när Gestapo och KGB hade civila "medarbetare" i varje kvarter. Nu är Sverige en demokrati och därför haltar förstås jämförelsen, men det finns ändå olika grader av angiveriverksamhet som lätt kan uppstå även i ett demokratiskt samhälle. Man anar att polisen inte vill satsa resurser för att fullgöra sin uppgift i Mönsterås och därför vill inrätta denna nya ordning av outbildade låtsaspoliser utan egentliga befogenheter.

Polisen skall göra sitt jobb
Det är polisens uppgift att lösa brott och upprätthålla lag och ordning i Mönsterås. Det skall inte finnas speciella människor mellan polisen och medborgarna. Var kommer det att sluta? Kommer de exempelvis att rapportera till polisen när grannen inte anlitar en målarfirma för att måla om huset, utan låter farbror Åke fixa det? Nej, någon medborgarpolis vill vi inte ha. Polisen får allt vackert se till att göra sitt jobb istället.

4 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Kan hålla med att syftet med polismedhjälpare kan vara gott. Men vi vet från andra samhällen hur det kan gå snett med halvpolisiära grupper även om de avsedda volontärerna ska ha begränsade uppgifter. Det är ändå så att var och en måste ha ett ansvar att inget kriminellt eller att ingen oordning uppstår. Risker finns att volontärerna kan bli måltavla för trakasserier. Det fordras längre utbildning att hantera tex konfontrationer med stökiga personer. Men vi får se det löser i alla fall inte den kriminellitet som finns i Mönsterås som kanske inte är mer än på andra håll.

Anonym sa...

Tänk om någon sverigedemokrat med fördomar mot invandrare blir antagen. Det kan bli farliga situationer när man vet att sverigedemokrater ofta är stöddiga personer som gillar bråk. Vissa poliser har väl också sverigedemokratiska åsikter.

Peppe sa...

Nej tack!
Inget gestapo och stasi i Mönsterås.

Undertecknad. sa...

Hej! Kampen emellan gott och ont bör prioriteras, och en god början torde vara om detta initiativ får ett kraftigt genomslag. ett sådant kan tolkas såsom en vilja att göra en insats, och en frivillig sådan, när det gäller brottslighetsbekämpande. Steget från insyn i polisarbete till rejäla medborgaregarden är låååååååååååååångt. Att känna oro inför detta tror jag ingen behöver. Jag tror inte de kommer att betraktas som en aktiv grupp inom polisen, och rätt hanterat tror jag inte det behöver vara någon risk att det går fel ; förhoppningsvis! Om allt går väl kan kanske någon/några av dessa frivilliga så småningom rekryteras och utbildas till poliser. Hälsningar!