10 september 2010

Lärarförbundet i Mönsterås försöker stoppa Mönsteråsbloggen från att publicera nya skolundersökningen! (Nu uppdaterad)

Ingress
Lärarförbundet i Mönsterås försökte få mig att ta bort min artikel från igår om den nya skolundersökningen och efterfrågade dessutom min källa, vilket är olagligt, i alla fall för myndigheter, men förstås ytterst olämpligt även för andra. Som motivering angavs att politikerna inte skulle hinna förbereda sig inför tisdagens möte med Lärarförbundet då resultaten skulle offentliggöras. Det ser inte så bra ut med tanke på att Lärarförbundets representant är gift med Socialdemokraternas förstanamn i Mönsterås. Och källan...ja hela undersökningen fanns igår utlagd på Lärarförbundets egen lokala Mönsteråshemsida.

Jag uppmanas ta bort en artikel om skolundersökningen
Idag fick jag ett mejl från Lärarförbundets lokalavdelning i Mönsterås, där de ber mig ta bort inlägget om skolundersökningen nedan från igår. Enligt Lärarförbundet är siffrorna inte offentliga ännu och de undrar varifrån jag har fått uppgifterna. De ska ju ha presskonferens om detta först på tisdag. Detta är ju helt sanslöst!

Fackets tre övertramp
Facket försöker för det första tysta det fria ordet. För det andra efterfrågar man min källa, vilket är i lag förbjudet, även vad gäller bloggar, för myndigheter, men olämpligt och omoraliskt även för andra. Men jag kan ändå informera om att undersökningen i sin helhet redan igår fanns utlagd på Lärarförbundets hemsida för Mönsterås. Facket vill alltså att jag ska ta bort något som de själva redan har publicerat offentligt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det verkar också som om det har gått Lärarförbundet helt förbi att även lokalpressen idag skriver om detta. Nedan följer brevet i sin helhet:


Hej

Jag har läst på din blogg om bästa skolkommun. Vi kommer att ha en sittning med politikerna på tisdag och har därför inte offentliggjort resultatet. Därför blev jag förvånad över att läsa resultatet på din sida.

Vi på Lärarförbundet i Mönsterås hoppas att du förstår oss och plockar bort informationen från din blogg. Du får gärna publicera det på tisdag kväll och då kan jag se till att du får det fullständiga resultatet. Vi undrar också var du har fått informationen ifrån, det är viktigt för oss att veta hur det har kommit ut.

Är du intresserad är du välkommen att delta i diskussionen på tisdag. Den är i Plogen på Kommunhuset kl 17.00.

Anna Rapakko


Lärarförbundet i Mönsterås
0499-171 99
telefontid på fredagar 9-11


Kommentar från Lärarförbundet
I en kommentar säger Lärarförbundet att det inte var meningen att försöka tysta det fria ordet, utan värna det, så att politikerna inte skulle ha möjlighet att förbereda sina svar. De säger också att de gjorde ett misstag som publicerade resultatet på sin egen hemsida och att det var självklart att fråga varifrån jag hade fått uppgifterna.

Kommentar från mig
Att politikerna inte skulle kunna förbereda sig framstår ju som något naivt. Anna Rapakko i Lärarförbundet är ju gift med Robert Rapakko (S). Jag påstår inte att hon skulle ha redovisat resultatet i undersökningen för honom, men vem skulle tro det. Nej, lika bra då att alla politikerna fick resultatet i tid. Likaså kvarstår problematiken att Lärarförbundet efterfrågade min källa, vilket faktiskt är i lag förbjudet och en grundbult i den fria journalistiken, låt vara att förbudet endast avser myndigheter i strikt juridisk mening, men det är förstås olämpligt även för facket som inte ska leka Stasi.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du har helt fel, om du nu vill kalla dig journalist bör du ju skaffa dig grundläggande koll de lagar som reglerar de du pysslar med, speciellt om du ska hänvisa till dem i ditt "arbete".

Meddelarfriheten och förbudet att efterforska källa gäller i princip bara det offentliga Sverige (kommun/stat/landsting). Som privatanställd får du efterforska och straffa läckande anställda hur mycket du vill.

se: http://www.charlotteessen.se/empty_72.html

Anonym sa...

Spännande väg du valt att utrycka det i hur efterfrågan av din källa nämns. Anna R skrev i brevet att Lärarförbundet undrade var du fått källan ifrån då de själva inte insett sitt misstag av att den är utlagd å hemsidan. Lärarförbundet ville artigt att du skulle plocka bort informationen just för att man vill ha en jämställd debatt.. Men sedan blir ju bara detta blogg-inlägg helt patetiskt och hamnar i nivå med sandlådan då personangrepp förekommer. Trovärdigheten och statusen på bloggen försvann för min del där...
//Johan

Anonym sa...

Skrämmande!

Ingvar Bejvel

Jonny sa...

Johan: Jag struntar relativt blankt i vad du anser om Mönsteråsbloggen. Jag håller huvudet högt och alla jag har pratat med tycker att fackets agerande är totalt huvudlöst. Fackets beteende är inget mindre än skandalöst. Hade detta skett på högre nivå, hade det varit förstanyhet i vilket nyhetsprogram som helst. Mitt förtroende för facket är noll. De styr och ställer som Stasi. Något personangrepp har jag inte ägnat mig åt, utan bara redovisat vad som hänt. Tragiskt för facket och de inblandade. Man kan dessvärre inte bortse ifrån att fackets representant är gift med sossarnas förstanamn. De har säker vattentäta skott sig emellan så nog hade det blivit jämnställt på tisdag. Jo, då! Känns skönt att ha en blogg som gör skillnad. Att sedan klantarnas fanclub vaknar rör mig inte i ryggen.

Jonny sa...

Till anonym fegis längst upp: Du har rätt och jag hade fel. Facket har juridisk rätt att efterfråga källa. Bara myndigheter får inte det. Företag som drabbas av läckor får efterforska. Men vad är mitt lilla fel jämfört med fackets agerande här? Jag skiter väl i mitt rykte som eventuell journalist! Facket begär att jag ska ta bort en artikel med information de själva publicerat, de efetrfrågar källa (ytterst olämpligt eftersom inget brott begåtts) och ställer till det för sig själva och Socialdemokraterna. Där rök mitt förtroende både för facket och S. Paragrafryttare!

Anonym sa...

Oootroligt komiskt hur de kan ha sådan total NOLL-KOLL i facket !!
Vore jag denna person som skrev brevet till dig skulle jag nog ta en låång Time-out och inte visa mig ute på ett par år minst :-))
BRA JONNY !!!!

Jonny sa...

Tack Anonym berömmare! Jag ska ärligt tillstå att sådana här historier gör att min tilltro till det mesta får sig en rejäl knäck. En kuslig känsla av fusk, mygel och maktspel smyger sig på mig. Falska lojaliteter. Falskspel.

Jonny sa...

Kan väl också tillägga att jag generellt sett har varit alldeles för snäll när jag skrivit om underligheter och mygel genom åren. Har bara publicerat namn när det har handlat om toppolitiker och topptjänstemän, och inte alltid ens då. Men här går det ju inte att stryka namn. Den som har fått ett offentligt förtroende får också bära det offentligt..