3 september 2010

Hemlagad mat och en kopp kaffe – Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vill utveckla hemtjänsten

Hemlagad mat och en kopp kaffe
Allt var sannerligen inte bättre förr, men en aspekt av hemtjänsten var onekligen det. För drygt 20 år sedan jobbade jag inom hemtjänsten. Då fick jag kanske tre timmar hos en person och skulle under den tiden laga mat med den äldres egna kylskåpsingredienser, städa och ibland handla. Jag minns att jag hade med mig en kokbok som var till stor hjälp vid matlagningen. Jag var inget proffs, men jag lagade världens godaste gräddsås till fläskkotletterna som hade fått puttra sig möra i lugn och ro. Ofta ville de äldre prata och bjuda på en kopp kaffe. Oftast hann man det.

Inplastad portion och 30 sekunder
Idag har min far hemtjänst. Klockan tolv öppnas dörren och hemtjänstpersonalen ställer en inplastad portion på köksbordet, tackar för sig och går ut. Max 30 sekunder. Sedan stressar hon vidare. Hon har inte tid att stanna, även om hon skulle vilja.

Människovärdigt
Kanske var det gamla systemet på tok för generöst, ineffektivt och kostnadskrävande. Men det var i alla fall människovärdigt. Många äldre uppskattade att få hemlagad mat samtidigt som det blev en pratstund.

En ny färdriktning
Givetvis kan man inte vrida tillbaka klockan 100%. Men nog tycker jag att kommunen borde ange en färdriktning, en målsättning, och börja gå åt rätt håll. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti lovar att arbeta för att de äldre som vill ska få hemtjänst med hemlagad mat och möjlighet till en pratstund över en kopp kaffe, gärna i samarbete med frivilliga krafter från föreningslivet. Dagens stress och plastpaketerade portionspaket har inte det sociala mervärde som många äldre vill ha.

Jag kan tänka mig en uppdelning där sjukvården tar hand om alla vårdande uppgifter, medan hemtjänsten tar hand om enbart städning, matlagning och handling med lite kaffeprat ibland, medan frivilliga krafter hjälper till med den sociala biten, promenader etc.

En röst på Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti är en röst för en människovärdig hemtjänst med hemlagad mat och ökad social samvaro för dem som så önskar.

Vår övriga politik finner du på den här länken.

3 kommentarer:

Bert sa...

Jonny, du börjar nu låta som en mycket desperat valarbetande SOSSE. Du kommer med det ena överbudet på det andra. Du vet mycket väl att en återgång eller ens det minsta av innehållet i det gamla hemtjänstsystemet är en omöjlighet så länge som de nuvarande riksdagspartierna sitter vid makten i Sverige.
Tokjävlarna i den svenska riksdagen och regeringen vräker hellre ut hundratals miljarder av svenska skattebetalares pengar på andra länders medborgare än på det egna landets fattiga och behövande.
MÅ FAN TA DE JÄVLA ASEN!

Jonny sa...

Men Bert! Jag kör ju inte med valfläsk, utan har framfört mina idéer under två års tid konsekvent. Just den här idén har jag fått sista tiden sedan min far fick hemtjänst. Jag beskriver därför en vision om en värdigare hemtjänst. Det måste man väl få göra. Tror inte att så många hemtjänsttagare läser min blogg.

Bert sa...

Varför framföra utopier, om inte för att kunna få några extra röster.
Men man får ju förstå dig, du är ju van vid att som religiös tro på att under ska ske.