28 augusti 2010

2-0 blev 2-5 - ingen rolig eftermiddag för GIF


En spelare från Hjorted/Totebo får ostört närma sig GIFs mål.

Nej, det ville sig inte den här gången heller. Ännu en gång släppte GIF en tvåmålsledning och förlorade på bortaplan. Sanningen är att ett sällsynt blekt GIF inte var i närheten av att ta poäng.

Flera saknades
GIF kom till Hjorted utan sin skadade förstemålvakt, utan en av sina bästa offensiva krafter, Idris, som var avstängd, utan sin kanske bäste back Ardi som är långtidsskadad, utan sin ordinarie kvicke ytterspelare Martin Lindqvist, utan Bourhan Eliassi, utan Tobias Krantz, utan Marre, utan Jacob, utan Redjar (som jag tror har flyttat). Var håller alla hus? Inte en enda spelare skymtade på avbytarbänken. Andretränaren Jan , som är årsbarn med undertecknad och som spelade veteranmatch förra sommaren, men som var duktig på sin tid, som debuterade i A-laget för sisådär 26 år sedan, stod dock beredd att hoppa in.

GIF gör två snabba mål
Matchen började med ett klart övertag för Hjorted/Totebo som tryckte på ordentligt. Men i den 17:e minuten fick Wesslund på ett fint skott. 1-0 till GIF. En minut senare frispelades Daniel Skaret och plötsligt stod det 2-0 till GIF. Inte särskilt logiskt sett till matchbilden, men GIF var effektiva.

Reducering av en som var längst
Det dröjde dock bara ett par minuter innan H/T fick in ett reduceringsmål. En av deras tvåmetersmän fick stå relativt omarkerad och ostört nicka in 1-2. Kanske var han markerad, men vad gör man när någon är två meter.

H/T fortsatte trycka på och kvitteringen hängde i luften. Men mot slutet av halvleken började GIF rulla boll lite bättre och H/T:s press kom av sig något.

Kvittering
Andra halvlek fortsatte som den första med tryck från H/T. Efter ett misslyckat uppspel kom så 2-2 i den 54:e minuten. H/T fortsatte jaga segermål, medan GIF endast kom i några enstaka strökontringar.

Tre snabba mål
Efter 60 minuter kom 3-2. Tre minuter senare sattes 4-2 efter missförstånd mellan målvakten och en back. 2 minuter därefter 5-2 efter att GIF förlorat boll i straffområdet.

Sedan spelades matchen mest av. På slutet fick GIFs andretränare, 43 år, hoppa in. Efter fyra minuter linkade han av planen skadad. Lojalt att spela, men hoppas det inte var något allvarligt.

H/T vann rättvist med 5-2. H/T var starkare, snabbare, tyngre, äldre, visade större vilja. Det räcker så. Obegripligt att H/T är indraget i bottenstriden.

Till GIFs bäste spelare valdes Ako Eliassi, och det kan jag bara instämma i.

Två saker att göra
Det här var inte bara en dålig dag på jobbet. Det är inte första gången som GIF tappar en ledning eller som spelet bara rasar ihop. Vad det beror på vet inte jag. För inte kan väl Ardis frånvaro i backlinjen förklara att målen har rasat in sista tiden. Det får dom som står närmare laget analysera. Jag vet inte vem som har ansvar för vad, men som jag ser det är det nu två saker man måste göra:

1. Överleva säsongen och stanna i femman. I och med denna förlust är GIF indraget i bottenstriden. Spelar GIF som idag blir det inga fler poäng och då hotar kvalspel. I värsta fall kan det bli derby mot Ruda/Fliseryd nästa år. Nu gäller det att skärpa till sig de tre återstående matcherna så att det istället blir derby mot Blomstermåla 2011.

2. Redan nu måste ansvariga i föreningen, inte spelarna, börja planera inför nästa säsong för att bygga ett lag i balans. Balans vad gäller ålder (rutin/lovande talanger). Balans vad gäller lirare och grovjobbare. Balans vad gäller fysiken (korta, långa, snabba, tunga). Förhoppningsvis förlorar inte GIF så många spelare nu när det inte har gått så bra i år. Ingen given målkung som storklubbarna kan plocka. Men det gäller ju ändå att få spelare att vilja fortsätta i laget, skapa en känsla och vilja av att vilja ta revansch. Och så måste man alltså bygga in en ny balans i laget. Bygga vidare på det man har, men också försöka värva fler spelare med rutin, ett par jättar, ett par grovjobbare.

I dagens match hade GIF:s backlinje en medelålder på 18,5 år. Det känns inte rätt gentemot de lovande talangerna vi har. De borde få spela ihop med några rutinerade. På mittfält och i anfallet är medelåldern något högre, men om vi bortser från målvakten var lagets medelålder idag 21,6 år. Om vi inte räknar med den äldste på 30 år så blir medelåldern 20,7 år. Balansen saknas på flera olika sätt.

Det positiva i år är trots allt att de yngre har gjort så bra ifrån sig, men truppen som helhet måste bli mer balanserad.

Hjortheden
Hjortheden var en riktigt mysig idrottsplats med mycket skog runtomkring. Besökarna hade många möjliga sittplatser, alltifrån en liten läktare till altanplatser. En liten välsorterad kiosk med kaffe, korv och godis fanns det också. Allt smakade bra och priserna passade en smålänning. För barnen fanns en liten gungställning, vilket uppskattades mycket av vår dotter. En fin toalett som var upplåst fanns det också. Det blir överbetyg för Hjortheden.


Ännu en matchbild.


En liten kur vid ingången.



Hjortheden.


Utmed ena långsidan.


Hjortheden.


Föreningshuset med kiosk och altan.


En liten läktare fanns det också.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Backlinjen har rasat ihop helt sen mittbacken Ardi blev skadad.Mönsterås Goif har förlorad 5 av 6 matcher utan honom och släppt in 16 mål.Han behövs där nere så han kan bilda mittbackspar med Akoi.
Detta förklarar en hel del,Gif saknade offensiv kraft idag och med Idris på plan så hade reslutaten slutat annorlunda.Derby nästa match det blir tufft.

Sture (Fågelfors IF) sa...

Men snälla Jonny, alla lag har skadeproblem. Man ställer upp med den bästa laget för dagen.. Vi hade 4 ordinare spelare borta mot IK Tuna Södra och ändå kämpade alla för varandra.Hoppas ni klarar er kvar.

Jonny sa...

Ja inte var det min mening att skylla på just skadorna. Jag trevar i mörker och försöker hitta förklaringar. Det var mest ett konstaterande. De med bred trupp har kanske en större beredskap trots allt.

Men mina främsta förklaringar kopplar jag inte till skadorna, utan till att laget saknar balans mellan det unga och det rutinerade, mellan lirare och grovjobbare. Inte skadorna.