21 juli 2010

Drakenäs blev Ljungnäs


En av få vyer över Ljungnäs som jag har hittat. Hyreshusen syns i vänster bildkant.

Ljungnäs är underrepresenterat
Efter att häromdagen ha visat en bild på Ljungnäs Center, så slog det mig att Ljungnäs har varit underrepresenterat på Mönsteråsbloggen. Det beror dels på att det finns ytterst få vykort med Ljungnäsmotiv, dels på att jag inte har någon koppling dit och därför saknar minnen. Jo, åren 2000-2003 bodde jag tre år i ett av hyreshusen och trivdes bra. Ljungnäs var ett väldigt trevligt område att promenera i och folk blängde i regel inte när man passerade deras tomter.

Mer välordnat
Eftersom jag växte upp på Torget och i Pionjärområdet så var Ljungnäs endast en plats i teorin, bebodd av alldeles för duktiga idrottspojkar som vi i Mölstadskolan alltid förlorade emot när det var skolmästerskap i fotboll och basket. Ljungnäs representerade det ny nya Mönsterås där allt var lite mer välordnat än vid de mindre organiserade kvarteren Torget och Pionjären där den gamla arbetarklassen bodde i hus utan varmvatten (i alla fall på Torget) och följde egna regler. Den andra generationens arbetarklass hade i bästa fall fått det lite bättre och kunde förverkliga drömmen om en egen villa – i Mönsterås blev det i regel på Ljungnäs (eller i Hjältens park).

Villor och hyreshus
Jag skulle gissa att villabebyggelsen på Ljungnäs började ta fart på 1960-talet, även om många villor är av betydligt senare datum. Hyreshusen tror jag stod färdiga 1968, eventuellt något tidigare. Men här svävar jag i okunnighet och borde vid tillfälle göra lite grundforskning.


Det här vykortet har jag visat tidigare, men det får vara med idag också.


På det här vykortet från omkring 1960 kan man skymta Ljungnäs i bakgrunden på andra sidan Muddern. Jag kan inte se någon utbredd bebyggelse, utan endast enstaka hus.


Drakenäs blev Ljungnäs 1842
Innan den moderna bebyggelsens tillkomst så var Ljungnäs en vanlig by som i äldre tider hette Drakenäs (sannolikt är det även en del av Stubbemåla som idag kallas Ljungnäs). 1842 sägs att Drakenäs ”skall hädanefter benämnas för Ljungnäs enligt Kammar Kollegie ordres den 19 nov 1842.” Drakenäs omnämns första gången 1460/1470 som en gård under Kråkerum och så verkar det ha förblivit under flera hundra år. Drakenäs bestod länge av bara en gård, men vid 1860-talets slut sker en hemmansklyvning då den andra gården tillkommer.


Den äldsta gården med bod på Drakenäs/Ljungnäs. Husets andra våning byggdes till 1858.


Samma hus som ovan.


Den andra gården vid Drakenäs/Ljungnäs.

Drakenäs skeppsgård
Vid slutet av 1570-talet upprättades ett skeppsvarv på platsen – Drakenäs Skeppsgård. Det var ingen mindre än kung Johan III som lät bygga fartyg på Drakenäs under drygt tio år. Under varvets korta livsperiod byggdes två stora skepp – Wasa (I) och Draken, samt en del mindre skepp.

4 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Namnet Drakenär är intressant och frågan är hur gammalt namnet är. Vissa namn kan finnas mycket länge tillbaka i tiden. Området öster om vägen vid klosterruinen och dagens Kronobäck namnet är antagligen från 1680-talet när marken blev kronans.Men tidigare så växer bilden fram av ett forntidsområde som tycks har varit rikt befolkat. Ett område med flera starka kopplingar till järnåldern och dess senare del vikingatiden med gravar i form av stensättningar, resta stenar och treudd. Vidare den s.k. pålspärren som är exakt daterad till vinterhalvåret 1099/1100. Nyligen har man vid Timmernabbenvägen hittats kermikskärva mm. från järnåldern.
Så namnet Drakenäs tycks vara tillsammans med andra platser trakten med namn som Drag ha en vikingatida koppling.

Jonny sa...

Tack för intressant kommentar! Ja, nog är namnet äldre än 1460/70 då det omnämns i bevarat källmaterial första gången. Du är säkert inne på rätt spår.

Marcustisk sa...

Vilket år är den översta bilden över Ljungnäsområdet taget?

Jonny sa...

Tyvärr har jag inget årtal på det. Verkar inte vara ett vanligt vykort. Det enda jag kan se är att ett hus som idag är vitt verkar vara gult på fotot. Jag målade om detta hus gult omkring 1987. Tror i och för sig att det var gult innan också. Några år senare fick det en vit nyans. Kanske kan kortet vara från 1980-talet?