8 juli 2010

Åsikter om Mönsterås GIF - årets insats och hur man skall nå elitfyran

Två frågor
En fotbollsintresserad person frågade mig vad jag tyckte om GIFs insats hittills i år. Ok, låt oss börja där för att sedan ta itu med den riktigt intressanta frågan - hur skall GIF kunna lämna femman bakom sig och klättra i seriesystemet? För hur charmig och trevlig division 5 än är, så när vi väl alla drömmen om högre serier.

Femma
Efter drygt halva serien ligger GIF på femte plats i division 5 nordöstra – 4 vunna, 4 oavgjorda och 3 förlorade. Tyvärr är det ungefär 10 poäng upp till de tre topplagen, men med en fin vinstsvit så är inget omöjligt än.

Godkänt
Mot bakgrund av en besvärlig försäsong, både mentalt och väderleksmässigt, samt att man inför säsongen förlorade tre av sina bästa spelare, varav två målgörare av klass, så får man ändå ge godkänt. Förvisso har vi fått bra nyförvärv, men det tar sin tid att spela in sig i ett lag och omsättningen på spelare i startelvan har varit ganska stor ibland. GIF har spelat helt ok, men en kombination av ineffektivitet och genuin otur har stulit kanske bortåt 6 poäng. Men nog kändes det som om allt vände efter senaste matchen mot BOIF där det blev seger med 5-2.

Stor skillnad mellan hemma och borta
Tittar man mer i detalj så har GIF hemmafacit: 3 vunna, 2 oavgjorda och 1 förlust. Målskillnaden hemma är 15-11. Väl godkänt! Borta gäller 1 vunnen, 2 oavgjorda och 2 förluster. Målskillnaden är borta 3-5. GIF uppvisar alltså en enorm skillnad vad gäller hemma och borta. En alldeles för stor skillnad som man får försöka ta itu med.

Bättre och bättre dag för dag...
De senaste åren så har GIF spelat allt bättre ju längre säsongen lider. Jag tycker mig se samma tendens i år. Den ojämnheten har man kanske inte råd med om man skall ta steget upp i fyran, men jag tror vi kan se fram emot en fin sensommar och höst. Givetvis under förutsättning att GIF inte förlorar spelare under sommaruppehållet. Det finns alltid en risk att några börjar studera på annan ort.

Ändra målsättningen?
Ska då GIF behålla sin målsättning att gå upp i fyran redan i år, eller bör den revideras? Som åskådare kan man ju kosta på sig att ha en uppfattning. Man brukar säga att det inte är bra att hålla fast vid orealistiska mål, och att det är bättre att revidera målsättningen för att inte skapa uppgivenhet. Nu är det ju inte helt kört än, men avståndet till de tre topplagen är stort. Kanske gör GIF bäst i att satsa på en fin vinstsvit istället, och så får man helt enkelt se till vad det räcker.

Dilemmat
Ser man det i ett vidare perspektiv så ska förstås en ort av Mönsterås storlek spela i minst elitfyran. Tätorten har drygt 6000 invånare, vi har en gammal fotbollstradition och dessutom en fin barn- och ungdomsverksamhet som ideligen får fram utomordentligt duktiga talanger. Problemet är att många av dessa talanger utöver det vanliga sugs upp av större föreningar på ett tidigt stadium. Så fort någon gör en extra fin säsong så får han anbud från en annan förening, särskilt om man gör många mål. Bra backar kan man ibland få behålla lite längre. Men säg den spelare som inte tar chansen när tillfälle ges. Särskilt svårt blir det förstås de år då GIF är nära att gå upp. Då ökar risken att spelare går vidare, särskilt om det dessutom har varit lite turbulent i föreningen emellanåt. Många spelare är i behov av harmoni för att komma till sin fulla rätt.

Viktigt mål
GIF är alltså i mycket offer för hur den moderna fotbollen fungerar. Hur ska man då agera om man vill nå sitt mål att spela i elitfyran? För det är ett viktigt mål. När man väl har nått dit får man behålla sina spelare längre och laget blir mer attraktivt att spela i överhuvudtaget. Därför kan det vara mödan värt att göra en extra och ytterst målmedveten satsning.

Målmedvetenhet krävs
Men man kan inte bara sätta ett mål för att sedan strunta i att arbeta målmedvetet för att nå dit. Det är naivt att tro att GIF skall nå elitfyran endast genom att föra över egenfostrade spelare från B-laget till A-laget hur duktiga de än är. De större klubbarna kommer att vara där och hugga direkt. Det har vi ju sett de senaste åren. Man kan inte heller chansa på att enstaka trostjänare alltid skall ställa upp för GIF år ut och år in. Nej, vill man avancera så krävs det några saker:

1.Styrelsen måste ha en klar vision som kan delas upp i mål och delmål. Man måste också ha en konkret verklighetsförankrad planering för att nå målen inom en viss tidsperiod.

2.Tydlig satsning. För att locka till sig spelare och få spelare och stanna måste man visa tydligt att man satsar uppåt. En förening som satsar lita halvhjärtat på måfå är inte attraktiv.

3.Offensiva värvningar. GIF måste (tyvärr) värva mer aktivt än idag. Jag kan känna en stolthet över att man idag nästan enbart värvar sk återvändare, men vill man uppåt måste man satsa målmedvetet på en större mix av egna spelare och spelare utifrån. Det finns alltid dom som kommer att tycka att detta slår sönder genuin laganda, men jag delar inte den uppfattningen. Man kan värva offensivt, men ändå moraliskt korrekt.

4.Harmoni. GIF måste arbeta offensivt för att skapa harmoni hela året. De senaste åren har det varit för många konflikter av olika slag. En positiv stämning är A och O för framgång. Jag åsyftar egentligen inte en konfliktfri förening, men en förening som vet hur man hanterar konflikter snabbt och smidigt utan prestige. Nu verkar det lugnt, men beror det på tillfällig tur eller på att man tagit itu med problemen?

5.En konstgräsplan. Se på Högsby. Visserligen hade väl Högsby börjat klättra i seriesystemet redan innan man fick konstgräsplan, men för att stanna kvar på den nivån är en konstgräsplan väldigt viktig. Vad jag förstår får även Långemåla och Fågelfors spela på den planen, vilket säkert utgör en del i dessa lags lyft.

6. Arbeta för att fotbollen återigen skall bli en del av samhället och något som engagerar i bygden. Idag är fotbollen en subkultur som engagerar de närmast sörjande.

Min spontana känsla är att GIF har satt målen, men att man inte riktigt har gjort den offensiva satsning som målen kräver. Man talar ibland om föreningar som arbetar långsiktigt och bygger underifrån. Det är utmärkt. Men ibland måste man våga satsa lite extra för att kunna lämna en viss nivå och ta sig ur en ond cirkel. Jag hoppas GIF vill arbeta på det sättet.

Ett kommunalt superlag?
Vore inte det bästa att slå ihop GIF, Timmernabben och Blomstermåla till ett ”superlag”? Jag har hört detta nämnas. Men det är helt orealistiskt. Vi talar här om tre anrika föreningar med starka egna identiteter. Det är bättre att de konkurrerar och tävlar om att vara kommunens bästa lag.

Jag återkommer snart med en artikel om GIFs damlag.

3 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Det är klart att man funderar på hur GIF eller ett kommunlag skall bli bättre. En bra början är ungdomsträningar som pågår och därifrån bra urval.
Men eftersom jag har sysslat med mental träning tror jag det skulle lyfta fotbollen betydligt med mental träning. Ett bra exempel på detta är Nanne Bergstrands träning av Kalmar FF som med bra värvningar skapat ett allsvenskt lag. Mental träning bygger på perfekta målbilder i dubbel bemärkelse och en bra teambildning. En MT-tränare tror jag skulle göra susen.

Bert sa...

Om än att GIF skulle avancera uppåt någon eller några divisioner framöver så blir GIF inget annat än den farmarklubb den varit de senaste 40 åren.
Och tro att fotbollen skulle kunna bli en samlande/enande faktor som skulle engagera en hel byggd är bara drömmerier och längtan tillbaka till ett samhällsideal som flytt sin kos.
Idag finns det ett så enormt stort utbud av aktiviteter för ungdomar och vuxna att något unikt speciellt intresse för just fotboll knappast är möjligt att uppbåda.
Det enda som skulle få fotbollsintresset att blomma på småorter som Mönsterås är att världsekonomin kraschar totalt och folket helt plötsligt inte har råd att utöva sina intressen/hobbys utan måste hålla till godo med den underhållning som jakten på läderbollen ger.

Jonny sa...

Intressanta idéer, Eje.
Bert: Jo, men nu slår din cynism alla rekord. Någon orealistisk dröm kan man väl få ha kvar.