3 juni 2010

Hyckleri och naiv historielöshet när svenskar skall tycka till om Mellanöstern

Jag har tvekat att skriva något om de senaste turerna om Israel och de sk Gaza-skeppen med de sk fredsaktivisterna. Men eftersom hyckleriet och historielösheten slår alla rekord så ska jag göra några få noteringar.

1. Israels agerande var synnerligen klantigt både politiskt, militärt och propagandamässigt. Hela aktionen var onödig.

2. Däremot är det tveksamt om man kan tala om övervåld redan nu. De Israeliska militärerna landade på fartygen med paintballgevär. Naivt förvisso, men det vittnar inte om att man hade planerat för några vidare våldsamheter, utan räknat med att möta just fredsaktivister. På en av båtarna blev soldaterna en efter en överfallna av turkislamistiska ”fredsaktivister” med yxor, knivar, påkar etc. De israeliska soldaterna blev brutalt misshandlade och först när soldaternas liv stod på spel påbörjades skottlossningen, som uppenbarligen sköttes oerhört klantigt med tragiska konsekvenser.

3. Vänsterflummaren Henning Mankell liknade Israels räd med Somalias pirater. Hur kan en tänkande människa göra en sån ohederlig jämförelse? Pirater agerar för ekonomisk vinning. Israel agerar utifrån vad man bedömer som en reell hotbild emot landet.

4. Den ”vidsynte” religionsvetaren Mattias Gardell ”vet” att Israelerna sköt de islamistiska turkarna i pannan. Jaså, befann han sig på det fartyget? Trodde han var på ett helt annat fartyg. Men han kanske har falkögon i natten.

5. En av de största finansiärerna bakom Gaza-konvojen var den turkiska islamistorganisationen IHH som har nära band till al-Quaida. Idag säger dom att Israels agerande blev en stor propagandaseger för dem. "Vi har blivit berömda. Vi hyser stor tacksamhet mot de israeliska myndigheterna", säger IHH-styrelsemedlemmen Omar Faruk till New York Times. Läs även i DN.

6. Hela Gaza-skepp projektet ingår med all sannolikhet i Hamas propagandakrig. Hamas inser att de aldrig kan vinna ett traditionellt krig mot Israel. Istället försöker man vinna propagandakriget genom till synes fredliga och behjärtansvärda aktiviteter. Det behövs ju inte hundratals ”fredsaktivister” för humanitärt bistånd. Dessutom hade Israel accepterat försändelsen om man tagit landvägen. I detta fall hade det varit bättre att låta diplomaterna fortsätta sina ansträngningar. Nu har man förstört hela den potentiella fredsprocessen och palestinierna i Gaza får fortsätta leva under Hamas terrorregim som har lovat att utplåna Israel från kartan. Pinsamt att se hur namnkunniga svenska låter sig utnyttjas i detta cyniska spel.

7. Att Israel ibland reagerar med onödigt våld har förstås inte undgått någon, men ingen ställer frågan varför. Direkt när staten Israel bildades anfölls man av fem arabstater, trots att Israel vid bildandet deklarerade att man ville leva i fred med sina grannar. Därefter har man levt under ständiga hot om utrotning. Arabstater har vid åtskilliga krig försökt utrota Israel utan att lyckas. De senaste årtiondena har man mer och mer övergått till en annan slags krigföring – kvinnor och barn som självmordsbombare.

Om vi dessutom väger in judarnas lidanden genom årtusenden, så kan man rent psykologiskt förstå reaktionerna, om än inte alltid försvara dem. Om en människa har blivit mobbad hela sin barndom, kan han lätt överreagera när han som vuxen känner sig hotad. Samma sak med Israel.

8. Turkiet är plötsligt palestiniernas bästa vän. Kanske borde Turkiet börja med att sluta förtrycka kurderna och bistå dem med ett eget land. Vidare borde man erkänna folkmordet mot armenierna.

9. Om fredsaktivisterna vill göra en verklig insats så föreslår jag att de åker till Kongo istället, där sex miljoner har dödats i de senaste årens folkmord. Eller varför inte skicka skepp med förnödenheter till Nordkorea. Eller varför inte åka till Turkiet och ge kurderna sitt stöd. Men det är ju inte lika hippt som att hata Israel.

4 kommentarer:

Peppe sa...

Bojkotta Israel.Låt dom tugga sina apelsiner själva.

Jonny sa...

Den här gången har vi olika åsikter. Jag stödjer områdets enda demokrati.

Anonym sa...

Om det var paintballgevär så ska man nog reklamera dem, 10 döda !!
Måste varit fabrikationsfel !?

Alla insatser för humanitära bistånd ska väl uppmuntras..oavsett vem som står bakom eller syftet.
Rullstolar och trehjulingar som vissa skepp var lastade med måste väl vara ypperliga hjälpmedel i en region som måste betecknas som humanitärt katastrofal.//Robert

Bert sa...

Humanitärt bistånd, skulle det vara bindgalna turkiska islamister och kända svenska vänstertokj...(censur).
Stackars palestinska folk, de har väl nog av sina egna dito tokj... .