17 maj 2010

Nostalgivandring i 1980-talets Mönsterås I

Sannolikt hinner jag inte skriva så många långa artiklar på ett tag. Därför blir det några slumpvisa glimtar från min barndoms Mönsterås, idag från 1980-talet. Riktig nostalgifrossa.


När jag var barn införskaffades godis i Holms kiosk, Torghallen, "Fruktan" och så här, i Helge Modeers handelsbod. Helge hade butiken i omkring 60 år. Givetvis på gammalt sätt. Minns att man kunde köpa gammeldags femöreskola där. Jag tror att Helge lade ner sin butik omkring 1986.


Helge betjänar en kund.


Vy från Helges butik


Vy från Helges butik.


På torget låg det här gamla huset. Här ser vi baksidan. Minns att man kunde ta sig in i det huset via baksidans källaringång. En gång kom det en gubbe när vi var inne i huset och det blev lite onödigt spännande ett tag. Jag tror att det en gång hade funnits en skoaffär i huset.


Samma hus revs 1986.


Ännu en 1980-talsvy från Torget. Jag minns mycket väl telefonkiosken när den stod bredvid den gamla "ladan".


På Storgatan på vägen mot Mölstad låg den här butiken. Den kallades allmänt för "Pepparklyvarns", men det fick man inte säga sa min mor. Varför fick jag aldrig veta.


Den här bilden är från 1986 och visar pizzerian Eldorado och en frisör där det idag är helt andra verksamheter. Minns att jag köpte pizza på Eldorado några gånger. Frisören hette väl Theo och var grek. Där fick man godis och så hade han en pratande papegoja. Eventuellt hade någon efterträdare tagit över 1986.


Kisells innehavare hette när jag var barn Adolf Persson. I den butiken kunde man köpa herrkläder med stil. Huset hette egentligen den Burströmska fastigheten efter Elias Burström som en gång i tiden drev manufaktur- och modebutik där. Senare köpte Jarl Kisell fastigheten.


I det här huset låg både Systembolag och Margaretas tobak när jag var barn. Hos MArgareta kunde man köpa Karlskronasnus och titta i landets alla telefonkataloger. Jag har svårt att se framför mig hur butikerna samsades. När detta kort togs 1986 så verkar det vara andra butiker i huset, även om tobaksskyltarna hänger kvar.


Tekniska Magasinet. Där var man ju flitig gäst som barn. Och aldrig fick man titta ifred. Butiksinnehavarna kom alltid smygandes och började jobba i en hylla i närheten. Ibland dröjde man kvar länge bara för att retas.


Den här tapetserarverkstaden låg i hörnet nedanför Domus. Tror den försvann omkring 1986. På tomten låg tidigare en läskfabrik, Alliance, och verkstadsbutiken hörde då dit.


Samma verkstad.


Några gubbar har en del att prata om inne i tapetserarverkstaden.


Den här gamla kvarnen i närheten av brandstationen minns jag mycket väl från min barndom. Den såg så skum och mystisk ut. Den kallades för Nylunds kvarn och byggdes 1914, även om någon del kan ha varit äldre och tillhört det sågverk och den gamla tändstickfabrik som tidigare legat på området. En man som hette Torsten Haglund drev kvarnen fram till 1967 och det var hans far C.A. Haglund som startat rörelsen 1914. Efter 1967 hyrdes kvarnen tidvis ut till Lantmännen och det bedrevs också plåtslageri i huset. Kvarnen revs omkring 1988 i samband med att man flyttade Lillgatan något norrut.






Sveriges Lucia 1986 hette Martina Jeansson och kom från Mönsterås. Givetvis kröntes hon även i Mönsterås av det nyblivna kommunalrådet Roland Åkesson. Varför kom jag plötsligt att tänka på "Skönheten och odjuret"?

Nästan alla foton återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv. Okända fotografer.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Modeer's var man några ggr,hade han humöret på rätt sida kunde det bli en pratstund och Maggans blev sedermera kläd & tobaksaffären 29:an om jag inte är helt ute...Klyvarns var mor & dotter som hade, bodde ovanpå, smått sura för allt. Kul nostalgitripp.

tomasrj sa...

Kul med bilder från Mönsterås 1986. Då bodde jag i Figeholm, gick jag på gymnasiet i Oskarshamn men åkte SJ-buss till Mönsterås och en flicka som jag var förtjust i.

Intressant att "det gamla" fortfarande finns kvar på 1980-talet, även om en del hunnit läggas ner och annat är nedläggningshotat. Känner igen samma scenario från mina hemtrakter.

Jonny sa...

Tack för kommentarer! Ja, 29:an var det nog den hette.

1980-talet var en brytningstid i Mönsterås då en del gammalt tynade bort av sig själv. Annat rensade man bort i nya detaljplaner.

Bert sa...

I huset på bild 5 och 6 fanns det under några år på 1960-talet en TV-affär, minns att jag pryade där under en vecka.

Peppe sa...

Ja man minns ju modeers fem öres kolor,det blev ju en del för en femma.Har för mig att han sålde cigaretter styckvis också.

Anonym sa...

Roligt med fotona som visar Mönsterås precis innan jag själv flyttade dit 1987. Fast jag hade ju varit där en hel del innan, då flera släktingar valt att bosätta sig där. Men nu sedan 10 år tillbaka så är jag kronobergare istället.

//Elaine