12 maj 2010

Kråkerumsbron


1909 byggdes den första bron ut mot Kråkerum. På det här fotot från 1940-talet ser man två broar. Dagens bro, se nedan, är dock av senare datum.




Tidningsnotisen i Kalmar från 1909 berättar om planerna på den nya bron som avsevärt skulle förkorta vägsträckan mellan Mönsterås Köping och Kråkerum. Tidigare hade man fått ta vägen förbi Mölstad och vidare den långa allén, en sträcka på 6 kilometer. Bron beskostades av Kråkerums ägare, medan Mönsterås socken upplät marken.

4 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Innan bron kom till fick man från Kråkerum med häst och vagn ta sig runt via alleen mot Bo. Men när jag höll på att titta på ett bra läge för ett fågeltorn jämte den nuvarande vägen så upptäkte jag en en stensättning/båtlänning dvs ett ställe för båtupplägg. När man inte var så många eller inte hade tyngre bagage så tog man roddbåt över till köpingen.
Eje Wadebro Natur- och kulturguide

Jonny sa...

Tack för kommentaren Eje! Mycket intressant läsning.

Anonym sa...

Den bron har jag trampat över några gånger, då jag bodde & jobbade i byn. Bistingsgården var målet för natten,hade nattjänst där. Bröderna Håkansson ägde och drev sjukhemmet från sent 60-tal till en bit in på -93. Det var Bernhard och hans fru som jobbade jag åt.

Jonny sa...

Tack för inlägget, Jimmy! Intressant. Jag minns en man från Bistingsgården som alltid skickades att handla i Holms kiosk.