26 mars 2010

Rökrutan vid Parkskolan
























I början av 1970-talet pågick en intensiv debatt huruvida man skulle införa rökruta vid Parkskolan i Mönsterås. Till en början synes många ha varit tveksamma, men med tiden visade det sig att en majoritet av både elever och föräldrar var för en rökruta. Rektorn gav också prov på en rökliberal inställning, trots att man mycket väl kände till rökningens faror redan vid denna tid. Artiklarna ovan var införda i Barometern/OT 19720303. Klicka på bilderna för större format.

Rökrutan vid Parkskolan
Minns ni rökrutan utanför Parkskolans entré? Den fanns i alla fall där när jag gick på skolan 1980-1983. Om man dristade sig ut på rasterna så nödgades man först ta sig igenom ett moln av rökdimmor. Om jag inte missminner mig så var rökarna till 80% tjejer. Det förunderliga är att man en gång införde rökrutan, trots att man mycket väl kände till rökningens skadeverkningar och risker. Å andra sidan minns jag att lärarna rökte friskt i lärarrummet, så några föredömen fanns egentligen inte.

Jag hittade några artiklar i lokalpressen från 1970-1972 då rökrutans eventuella införande var föremål för en intensiv debatt.

Tjuvrökning på toaletterna
Bakgrunden var att Parkskolan vid 1970-talets början hade stora problem med tjuvrökande elever på toaletterna. Vi ett möte med Hem och skola i december 1970 diskuterades frågan om en rökruta. I en enkät angav hela 136 elever på skolan att de rökte dagligen. Av 488 tillfrågade föräldrar var 264 för en rökruta och 187 emot. Ungefär hälften av länets skolor tillät vid denna tid rökning i anslutning till skolan. Någon rökruta synes dock inte ha införts just då.

Elevrådet föreslår rökruta
I mars 1972 lanserade elevrådet på Parkskolan ett förslag att skolan borde införa en rökruta på Borggården; detta efter att man gjort en undersökning bland skolans elever. Ca 25% av skolans elever rökte regelbundet. 417 av 481 elever ville införa en rökruta.

Rektorn ville avdramatisera
Rektor Kjell Johansson ansåg i en kommentar att rökningen borde avkriminaliseras och avdramatiseras eftersom han inte trodde den skulle framstå som så lockande då.

Naivt
Jag kan inte låta bli att förbluffas över hur naiv och lättmanipulerad skolans ledning var, förmodligen även många av föräldrarna. Trots att man uppenbarligen visste hur skadligt det var med rökning, så utgick man från någon slags flumidé om att avdramatisera. Bara man legaliserade allt man hade problem med så skulle det ordna sig.

Rökrutan införs och försvinner
Exakt när rökruta infördes har jag inte hunnit undersöka, men det måste ha varit någon gång under 1970-talet, förmodligen omkring 1972-1973. När den försvann vet jag inte, men en gissning är omkring 1990. Idag är det som bekant förbjudet att sälja cigaretter till den som är under 18 år och jag tror inte ens lärarna får röka utanför skolan.

Ynkligt med den dåliga uppföljningen
Tyvärr så läste jag nyligen att rökning bland ungdomar har ökat igen. Förmodligen följer man inte upp lagen. Butiker säljer till minderåriga och vuxna köper ut. Och ingen stör eller ställer besvärliga frågor till minderåriga som röker. Ynkligt. Det har nämligen visat sig att i de delstater i USA där man följer upp ett rökförbud bland ungdomar så röker de betydligt mindre än i delstater där man inte har rökförbud eller där man inte är så noga med uppföljningen.


I december 1970 tog debatten om rökruta fart på allvar.


Del två av artikeln från dec 1970.


Hem och Skola uttalar sig i maj 1972.

Inga kommentarer: