19 februari 2010

Skandal! Köpmannaföreningen lägger sig i kommunens demokratiska processer – kritiserar fritidsgårdens resa till Ullared

Resa till Ullared
Det är inte ofta jag kan skriva om riktiga skandaler, men här kommer en. En kommunal fritidsgård i Mönsterås anordnar under sportlovet en resa till Ullared. Enligt fritidsgårdens föreståndare Peter Pettersson så är det ungdomarna själva som vill åka dit. Detta är inte skandalen.

Irriterad Köpmannaförening
Ullaredsresan har fått Mönsterås köpmannaförening att gå i taket. Föreningen har nämligen inlett ett samarbete med kommunen där man vill få fler kommuninvånare att handla på hemorten. Bakgrunden är förstås att handlarna fortsätter att förlora handlare till köpcentra i Kalmar. Köpmannaföreningen anklagar nu kommunen för att komma med dubbla budskap, en kritik som socialdemokraternas Katarina Johansson instämmer i.

Öststatsfasoner
Vad ska man säga? Köpmannaföreningen har här förfallit till rena öststatsfasoner. Menar de verkligen att fritidsgårdarna skall toppstyras av kommunstyrelsen? Det mest naturliga är förstås att ungdomarna har ett mycket stort inflytande på fritidsgårdarnas verksamhet. Kommunen bör inte gå in och detaljstyra en fritidsgårds verksamhet. Låt istället ungdomarna få fortsätta utveckla sitt medinflytande och lära sig vad demokrati verkligen innebär. En kommun kan och bör nästan aldrig tala med en röst eftersom kommunen består av alla kommunens invånare, vilka representerar en mångfald av åsikter.

Kanske ta paus med samarbetet
Om kommunen plötsligt skulle gå Köpmannaföreningen till mötes och stoppa fritidsgårdens resa, så vore det ett gravt ingrepp i den lokala demokrati som inte minst Centerpartiet säger sig stödja. Kanske ska kommunen vara lite mer försiktig innan den inleder samarbete med Köpmannaföreningen. I alla fall om Köpmannaföreningen fortsätter ställa odemokratiska krav och försöker stoppa ungdomarnas demokratiska rättigheter. Vad blir nästa krav? Att biblioteket skall tvingas köpa in sina böcker från Mönsterås Bokhandel? Att rektorerna skall bära kläder inköpta från Mönsterås klädaffärer?

Källa: Östran

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skandal är kanske stora ord, men jag tycker att resan till Ullared är ett bra sätt att locka framför allt tjejerna. Resan kommer att bli ett minne för livet för dem! Sen är det ju inte ens säkert att de handlar något.

Dessutom noterar jag att köpmannaföreningens ordförande är partikamrat med socialdemokraten Katarina Johansson

Jonny sa...

Ja, jag har kanske förlorat känslan för ordens valörer. Men jag har väl blivit smittad av sportjournalisterna som ju använder detta ord varje dag under OS.

Efva sa...

Låg efter med bloggläsandet och hade helt missat detta + artikeln. Jösses så...barnsligt. Det känns så typiskt småortsaktigt.
Får ännu större lust att att spara ihop en massa tusen och sen åka iväg och tok-shoppa i Ullared och sen kanske få någon reporter att skriva om hur en mås:are gör uuuunderbara fynd och hur myyyycket pengar jag tjänat genom att åka dit istf att handla i mås! Haha!

Jonny sa...

Fenomenal artikelidé! :)