4 februari 2010

1974 - året då tre blev en


1974 var året då Mönsterås kommun fick sin nuvarande omfattning. Tre kommuner – Mönsterås, Ålem och Fliseryd – gick då samman till en kommun, Mönsterås. Detta föranledde kommunen att ge ut den här pedagogiska broschyren.







Blockkommuner
Redan vid 1900-talets mitt genomfördes en storkommunreform i Sverige då flera kommuner slogs ihop. Den gången klarade sig både Fliseryd och Ålem. I början av 1960-talet påbörjades dock en ny utredning om blockkommuner, och denna gång skulle man inte slippa undan.

Fliseryd valde Oskarshamn men fick Mönsterås
Egentligen hade både Ålem och Fliseryd helst fortsatt som egna kommuner, men det ansågs omöjligt. I Fliseryd genomfördes till och med en folkomröstning 1962 där folket fick välja mellan Oskarshamn och Mönsterås. Hela 68% av dem som röstade önskade Oskarshamn. Du kan läsa om det här.

Mönsterås ingen drömpartner
Mönsterås var på 1960-talet ingen drömpartner. Visserligen hade kommunen utvecklats väldigt mycket efter andra världskriget, men man hade också misskött sin ekonomi å det grövsta. Kommunen hade bland annat tagit en mängd mystiska lån på den grå marknaden av privatpersoner, vilket gjorde att man hamnade i rikspressen som en skandalkommun. Till och med rikspolisen kopplades in. Man kan förstå att både Ålem och Fliseryd helst ville fortsätta klara sig själva eller hellre uppgå i andra kommuner.

Men 1974 var allt färdigt för sammanslagningen varvid en broschyr delades ut. Jag visar några utvalda sidor från den. Klicka för större format.




Golfbanan vid Läggevi blev aldrig av eftersom den inte fick något kommunalt stöd från centralorten Mönsterås.



Inga kommentarer: