7 januari 2010

Varför får inte Rolf hämta ut sitt paket utan legitimation när jag fick

Rolf får inte ut sitt paket
Enligt en artikel i Barometern/OT har Rolf Gustavsson i Blomstermåla inte fått ut sitt paket med julklappar från dottern på Postens ombud Konsum. Han har nämligen ingen legitimation. Att Rolf sedan är känd sedan 20 år, att flera personer kunde identifiera honom och att dottern har ringt har inte hjälpt.

Linda Skyttemo som är chef för butiken säger:
– Jag kan förstå att Rolf och hans dotter blir irriterade. Men det hjälper inte att alla här vet vem han är. Postens regler är tydliga och vi får inte göra några undantag och rådet vi kan ge Rolf är att han skaffar sig en legitimation.

Jag fick ut mitt paket
Posten/Konsum förnekar sig inte. När jag själv häromdagen skulle hämta ut ett paket, en tavla, på Konsum i Mönsterås, så frågade jag om jag skulle visa legitimation, varvid kassörskan skakade på huvudet och överlämnade paketet. Inga problem alls. Kanske kände hon igen mig.

Förunderligt hur Konsum/Posten på ett ställe är orimligt strikta, medan man en mil därifrån helt struntar i "reglerna". Förr fanns det något som hette "känd", vilket ofta var fullt tillräckligt. I andra hand kunde människor gå i god för att man var den man utgav sig vara. Att bara godkänna leg är en något rigid ståndpunkt. Tycker det är tråkigt när gamla hederliga småstadssätt försvinner i den elektroniska världen. Förlorarna är de gamla.

6 kommentarer:

tomasrj sa...

Det är ju elektroniskt allting. När paketen kommer till butiken måste de kvittera att de anlänt genom att scanna av streckkoden. Och då skickas det ut ett sms till mottagaren att paketet finns att hämta och när man hämtar paketet så kvitterar man ut det genom streckkoden på mottagarens leg.

Förmodligen går det att manuellt lämnat ut paketet utan att behöva streckkoden på legget, annars skulle ju butiken få svårt att förklara varför det saknas paket som inte lämnats ut.

Jag vet att lantbrevbärare lämnat ut paket utan legitimation. Regelverket finns säkert och för butiken är det nog bäst att följa det så långt det går. Men eftersom det också verkar vara möjligt att lämna ut paket utan leg så handlar det sannolikt också om att kunna vara smidig.

Jonny sa...

Jag fick en avi hemskickad, och kunde sedan hämta ut paketet utan leg. Förr fanns det något som hette "känd". I annat fall kunde människor gå i god för att man var den man utgav sig för att vara. Tycker det är tråkigt när gamla hederliga småstadssätt försvinner i den elektroniska världen. Förlorarna är de gamla.

Anonym sa...

Streckkoden på legget är detsamma som personnumret. När man scannar strekkoden så är det personnumret man scannar in. Och på många id-kort finns inte ens streckkod då är det personnumret man knappar in manuellt.

Anonym sa...

Har själv jobbat inom posten och vet att det tidigare gick att välja "känd" vid paket utlämning. Men i det nya systemet är den funktionen borta och det fungerar inte att lämna ut ett paket / rek utan giltigt handlingsnr från ett ID alternativt personnummer när det gäller körkort. Den enda gången det går att ta ut något är när det har skickats billigt som skrymande brev. Besvärligt för vissa, men väldigt mycket tryggare för de flesta andra.

Anonym sa...

Ramlade in på den här artikeln när jag satt och googlade på "mönsterås".

Har jobbat inom posten ett gäng år och det låter som om att du har fått hem en avi för något som kallas för "ett stort brev". När det gäller stora brev behövs inget leg utan bara avin. Ett "stort brev" är ett brev som skulle ha skickats hem till dig men som inte fått plats i brevlådan/brevinkastet.

Anonym sa...

amir

jag har samma problem nekas få ut mina paket 22

mitt id kort har vart i en bilbrand
jag får inte förnya id kortet jag får inte ansöka om nytt id kort

jag står helt utan id kort och helt utan en enda chans och få in förskaffa nytt id kort

posten nekar mitt gamla id koret
och jag får inte skaffa ett nytt id kort vad jag än gör

så för fan brinner bilen ska man rädda id kortet inte sig själv enligt postens anställda

man ska slänga ut id kortet och själv blir brand skyddad tydligen

och vem tänker på och rota genom en brinnande bil efter ett id kort i en panik situation ? märks ju att postens anställda inte vet hur det är och va i en situation dör ens liv är i fara

posten är dom mest hänsynslösa och själviska människor jag mött på i hela mitt liv