30 juni 2009

Bara en bula och en klämskada - en dag på Ölands djurpark

Här går det ganska bra. Problemet uppstod när jag skulle ta mig ut från radiobilen.

Bara en bula och en enklare klämskada
En dag på Ölands djurpark är inget jag normalt sett bloggar om, särskilt inte en så´n här dag som bara resulterade i en bula i huvudet och en enklare klämskada på skenbenet. Jag försöker alltid planera dagen så att alla i familjen ska ta sig igenom den utan allvarligare missöden. Det gick ganska bra i år. Dessutom gör man ju allt för sina barn.

Bulan
Bulan i huvudet fick jag när jag skulle ta mig ut från en toalett. Takstocken vid ingången var anpassad för, ja jag vet inte vem, men inte för undertecknads 194 centimeter.

Klämskadan
Klämskadan på skenbenet fick jag när jag skulle försöka ta mig ut från radiobilen. Samma skada uppstod förra året, varför jag i år förberett mig genom att tänka ut en ny metod, som dock visade sig vara allt för akrobatisk. Återstod bara att skava sig ut. Alternativet hade varit att begära brandkårsinsats med skärbrännare. Dessutom fanns det ju andra som ville åka.

Så jag klagar inte. Dottern hade en toppendag och då kvittar ju allt det andra. Dessutom mognar karaktären av prövningar.

>

29 juni 2009

Introverta och blyga får upprättelse


Jag som blyg grabb i lekskolan. Enligt en artikel i dagens Barometern/OT håller de blyga och introverta på att få upprättelse.














Fult att vara blyg
Att jag hellre är hederlig än social vet ni redan. Likaså att jag hjärtligt avskyr den rådande inställsamma ”sociala kompetens”-normen. Även om den förstärkts på ett abnormt sätt de senaste åren, så fanns den redan när jag var barn. Min i stort sett lyckliga barndom solkades något av att min blyghet aldrig accepterades.

"Han är ju så tyst"
”Jo, han kan ju allt, men han är så tyst”, var en fras som upprepades till leda på varje kvartssamtal i skolan. Inte ens i kyrkan fick man vara blyg. Det är ett mirakel att jag ännu är kristen när man betänker hur jag som blyg ständigt fick höra hur glad och frimodig man skulle vara. Eftertänksamhet och stillhet var inget eftersträvansvärt. Där lades grunden för det utanförskap jag ännu kan känna.

Som blyg blir man ofta betraktad som arrogant och tråkig och många skulle helst vilja behandla mig för social fobi. Ibland har mina kristna syskon uttryckt förvåning och bestörtning över att jag lyssnar på Morrissey. Kanske borde de inte söka svaret hos mig, utan i sin egen frikyrkokultur.

Introverts of the world unite!
Men nu vänder vindarna. Vi blyga och introverta är på frammarsch! ”Introverta i alla länder, förena er!”, lyder rubriken i dagens krönika i Barometern/OT (tyvärr ej på Nätet än). Det är läkaren Olle Hollertz som i en fantastisk artikel lyfter fram fenomenet. Den amerikanske författaren Jonathan Rauch har deklarerat uttrycket ”Introverts of the world unite!” Och nu är en ny rörelse för introverta och blyga på gång. Det visar sig nämligen finnas flera fördelar med att vara blyg, introvert och reflekterande. Världen skulle förmodligen må bättre med fler av oss, eller som det sägs i artikeln: ”introverta tänker innan de pratar, medan extroverta tänker genom att prata.”

Miniskidor i Torgbacken

En bild för alla som minns "Torgbacken", till vänster om Torggatan. Där åkte man miniskidor och pulka varje vinter. Fotot ingår i Mats Granströms samling. Klicka på bilden för större format.

Miniskidor i Torgbacken
Så här mitt i klibbiga sommaren, kan jag vissa svaga ögonblick längta till vinterns svalka. Närmare än ett vintrigt fotografi av Torgbacken lär jag inte komma. Men vilken bild! Den väcker många minnen till liv.

Mellan Torggatan och husen på torget låg Torgbacken, eller Kaninbacken som en del sa. Där hade förr legat ett hus, men det var sedan länge borta. Nu användes backen för alla ungar som åkte pulka, kälke och miniskidor. Inspirerade av Ingemar Stenmark satte jag och mina kamrater egna slalombanor som vi åkte med tidtagning. Nedanför Torgbacken skymtar Torghallen.


Miniskidor 1970-talet.












Den gamla trädgården, tvätthuset och utedasset
Till vänster om backen syns ett hus som var gult, Åkerströms dödsbo, med tillhörande trädgård, tvätthuslänga och utedass. Det revs i samband med att man byggde affärskomplexet med Systembolaget och Algots. Där utspelade sig annars många äventyr när jag var barn. Ett ödehus, en gammal trädgård, gamla skjul - ja det var en miljö som hämtad från alla barndeckare man läste och såg på TV.

Torget 8
Vänster om Åkerströmska huset tornar gamla Torget 8 upp sig, ödsligt, lite kusligt. Där bodde jag när jag var mellan fyra och sju år (se mina minnen här!). Fönstret som syns på övervåningen var mitt sovrumsfönster. Utsikten var bedårande. Under oss bodde mina släktingar Alvar och Aina där jag hälsade på nästan varje dag under hela min uppväxt.

Till höger om fönstrena ser man en utbuktning. Det hade en gång varit ett trapphus, men var nu omgjort till en liten toalett med badkar på övervåningen. Nere hos Alvar och Aina fanns ännu en ingång kvar, men där trappan legat fanns en liten otäck mörk toalett.


Dagens "Torgbacken" från en något annan vinkel. Kan det bli fulare?

28 juni 2009

Bad och bokläsning vid Skiren


Skiren är en vacker badsjö i norra delen av Mönsterås Kommun. Tyvärr marknadsförs den inte ordentligt.

På besök vid Skiren
Idag besökte familjen den fina sjön Skiren någon mil norr om Finsjö i Mönsterås Kommun. Frugan och dottern badade. Jag glömde..ähum...oturligt nog mina badbyxor, men kom turligt nog ihåg min bok, goda kex och kall dricka.


Dottern tog sig ett dopp, lyckligt ovetandes om den snok jag såg i vattnet.

Skiren marknadsförs inte ordentligt - nämns ännu inte på Kommunens hemsida
Skiren har varit på tapeten tidigare, både på Bloggen och i lokalpressen (se här, här och här). Jag uppmärksammade då att Mönsterås Kommun är ytterst dålig på att marknadsföra badsjön och naturcampingen, samt att det föreföll tveksamt om kommunen ens ville sköta området längre. Visserligen nämns numera Skiren i förbifarten i en reklambroschyr för Kalmar Län, men på Kommunens hemsida får Skiren inte alls vara med, trots flera påpekanden från undertecknad. Kommunen säger att det är svårt att få ekonomi på campingen. Må så vara, men det är kanske inte så underligt när man inte marknadsför den ordentligt.


Trots att naturcampingen inte marknadsförs ordentligt fanns det något enstaka tält och en liten husvagn på plats idag.

Handikapptoaletten stängd
Idag noterade jag att kiosken är stängd även denna sommar, vilket förmodligen beror på att den inte skulle få vara ifred på nätterna. Allvarligare är att handikapptoaletten var stängd i servicehuset. Det är inte första gången som handikappade drabbas i Mönsterås (bibliotekets dåliga handikappanpassning, kommunens undfallenhet gentemot affärsmännens trottoarskyltar etc), vilket får mig att fundera på hur det står till med kommunens handikappolicy.


Kiosken är stängd i år igen.

27 juni 2009

På vandring i Vanås slottspark I

Så gott som varje år besöker vi Vanås slottspark ett par mil öster om Hässleholm, mitt i snapphanebygd. Slottet har en lång spännande historia sedan medeltiden. Särskilt intressant är slottsparken som har en unik uppsättning med modern konst och skulpturer av världsklass. Ta er gärna en titt på Vanås hemsida. Inga bilder i världen kan återge slottets eller slottsparkens atmosfär, men jag lägger ändå ut några från vandringen och börjar med slottet. Totalt blir det fem inlägg. Alla bilder är klickbara för större format.




På vandring i Vanås slottspark II


En tegelskulptur av Per Kirkeby.


Vy från parken.


Plötsligt får man se dom här planteringarna i träden, av Tomas Saraceno.


 på ett av parkens konstverk.

På vandring i Vanås slottspark III


framför Snapphaneeken där ett flertal snapphanar hängdes av svenska armén under 1600-talet. Eken var redan då ett par hundra år gammal.


Ett av de mystiska konstverken i parken - Pyramiden av Gunilla Bandolin.


Spökträd.


 leker på cementstenen Gray Clam av Jene Highstein.


Mörkt vatten.

På vandring i Vanås slottspark IV


Plötsligt dyker det här mystiska huset upp. Underliga ljud hörs också. Suggestiv musik och någon som läser. "A house for Edwin Denby". Huset av Robert Wilson.


Glödlampor lyser.


En stol, ett bord och en bok är allt som finns inne i huset.


Atlantis av Tea Mäkipää. Ett hus ligger i vattnet framför slottet. Från huset hörs ljud från TV-n.


Observera TV-antennen.

På vandring i Vanås slottspark V


1:1 av Tea Mäkipää. En fullskalig representation av en lägenhets anatomi. Denna gav lite perspektiv på modernt boende.




Nödig dam på huk.


Milk Heat av Tue Greenfort. Boskapssektorn står för 18% av växthusgaserna som orsakar global uppvärmning, mer än bilar, flygplan och alla andra transportformer tillsammans (FN, 2006).

Mönsterås besegrade Ljungbyholm med 2-1 - Mycket viktig seger!

Roligt besked vid hemkomsten
Är just hemkommen från min lilla resa (som jag återkommer till i senare inlägg) och det första jag får se när jag öppnar datorn är att Mönsterås besegrade Ljungbyholm med 2-1 på bortaplan. Bra start på hemmavistelsen!

Viktig seger ur flera aspekter
Suverän start på höstsäsongen som tjuvstartade idag! Det är alltid psykologiskt bra att vinna innan sommarvilan tar vid. Men detta var en stark och viktig seger även ur flera andra aspekter. Efter bakslaget mot Mörbylånga förra omgången är det starkt att direkt resa sig och vinna nästa match på bortaplan. På så sätt undviker man att hamna i en negativ trend. Lägg därtill att det kan vara svårt att samla ihop bästa laget till sommarmatcherna, som därför alltid är lite vanskliga att förutse. Dessutom är Ljungbyholm inget lätt lag att möta. De är tunga, tunga tunga! Inför dagens match skrev en Ljungbyholmsspelare på lagets gästbok: Nu laddar vi som fan inför lördagen så går vi in stenhårt i duellerna och gör vi fler mål än vad vi släpper in så vinner vi, det är vetenskapligt bevisat........Så på med järnskallarna!!!!!!

Så nu fick Mönsterås sin revanch efter det snöpliga oavgjorda resultatet i våras, där Giffarna var det bättre laget. Ljungbyholm får ta nya tag inför hösten. Kanske kan den fest de skulle ha efter matchen bli ett sätt att svetsa samman laget ytterligare inför höstens prövningar. Mönsterås däremot har verkligen anledning att fira när de ska ha sin sommarfest. Både herr- och damlaget har ju gjort en fin vår- och försommarsäsong.

25 juni 2009

Hjärtat skall blöda när man lämnar sin moderklubb - om klubbidentitet


Tallåsvallen i Ruda. Under sju år arbetade ideella krafter för att iordningsställa fotbollsplanen.

Vart tog hjärtat vägen?
Vart tog hjärtat vägen? Många har ställt frågan, men den kan gott ställas igen. Sambandet mellan fotbollens kommersialisering och klubbidentitetens uppluckring har debatterats i årtionden, och många orkar inte mer. Men jag är genuint bedrövad över utvecklingen med utarmad klubbidentitet och mindre klubbar som dräneras på talanger. Skall ett fotbollslag vara en affärsdrivande rörelse eller en folkrörelse med specifika värderingar? Kan man vara både ock?

Många småklubbar
Vår bygd har förärats ganska många småklubbar med fotboll på agendan. Alla kommunens huvudorter, Mönsterås, Timmernabben, Blomstermåla och Fliseryd, har fotbollslag i seriesystemen. För inte så värst länge sedan fanns det emellertid betydligt fler klubbar.

I Mönsterås fanns Mönsterås AIF och runtomkring fanns lag i Elgerum, Forsa, Habbestorp och Hammarglo. Många av dessa gamla klubbar startades på 1920-talet då det ännu bodde många människor på landsbygden. Dessutom fanns det flera små industrier på orter som idag är sovsamhällen. Till och med Grönskog mellan Fliseryd och Påskallavik hade länge en egen fotbollsklubb. Föreningen finns väl kvar, men jag har inte sett något fotbollslag på några år. Ledsamt.

Lägga ner eller gå ihop
Minskad befolkning, långa avstånd och sviktande ekonomi tar ofta ut sin rätt och småklubbarna tvingas dra sig ur seriespel eller gå ihop med andra klubbar. Den senare lösningen har Fliseryd och Ruda valt och de har nu ett gemensamt lag i division fem. Exakt hur man löst det vet jag inte eftersom föreningarna fortfarande verkar existera var för sig. Just i det här fallet kan det nog fungera, men annars brukar det vara svårt att få klubbar att slå sina påsar ihop.

Klubbidentiteten är något känsligt och djupt förankrat hos många äldre medlemmar som var med när fotbollen var mer ideell. Jag påstår inte att den yngre generationen saknar klubbkänsla, men givetvis är det svårt att stå helt opåverkad av tidsandan. Fotbollen har blivit en marknad som alla andra.

Ruda IF - ett exempel på ideellt engagemang
Jag ska erkänna att jag aldrig har förstått den ekonomiska aspekten. Finns det engagemang så löser man det mesta. Låt mig få ge ett konkret exempel från den lokala fotbollshistorien. Ruda IF (mitt favoritlag efter Mönsterås GoIF) hyrde en bit in på 1930-talet ett gärde i Släthult, vilket användes som fotbollsplan. Plötsligt ville markägaren ha dubbel hyra för gärdet, vilket klubben inte klarade av att betala. Några andra lämpliga planer fanns inte.

1937 lyckades man dock få köpa den mark som skulle bli Tallåsvallen. Några pengar för att iordningsställa planen fanns dock inte och kommunen vägrade gå i borgen. Under sju år arbetade klubbens egna medlemmar med ”arenan”. Den första matchen spelades mot Blomstermåla 1945. Inga pengar fanns, men engagemang. Vem hade orkat bygga en fotbollsplan under sju år idag?

Varför kan det inte få vara ok att bara träffas och spela för att det är kul?! Visst kan man ha som morot att försöka avancera i seriesystemen, men det behöver inte vara huvudsaken.

Fokusera på klubbidentiteten
Jag tror att småklubbarna måste våga fokusera på klubbidentitet och allt vad det innebär av tillhörighet, stolthet, lojalitet och respekt. Det är inte fel eller skamligt att byta klubb, men det är inget man gör lättvindigt. Hjärtat borde i alla fall blöda lite när man lämnar sin moderklubb.

Avslutningsvis några ord om respekt. I en sund klubbidentitet utvecklar man en respekt även för motståndarlag. Självklart får man retas lite och driva lite med varandra. Det gör jag själv och de som inte känner mig tycker kanske att jag går över gränsen ibland, men jag kan lova att jag gör det med varmt hjärta och glimten i ögat.

Nu åker jag bort ett par dagar, men återkommer med nya inlägg på lördag kväll eller på söndag.

Mönsterås möter Ljungbyholm på lördag - förstör festen!


Så här såg det ut i våras när Mönsterås mötte Ljungbyholm. Domaren hamnade i centrum för händelseförloppet.

Vem minns inte vårmatchen?
På lördag möter Mönsterås Ljungbyholm borta. Serien vänder nu och vem minns inte vårpremiären mot Ljungbyholmskolosserna. Matchen slutade 1-1, vilket inte återspeglade matchbilden. Mönsterås var ganska så överlägsna, men tyvärr gjorde domarna matchavgörande insatser till Mönsterås disfavör. Jag brukar inte gnälla på domarna, så när jag väl gör det är det nog ganska sannolikt att jag har goda skäl.

Ljungbyholm är jättarnas lag
På lördag är det dags att ta den där rättvisa segern mot Ljungbyholm. Efter premiären gissade jag att Ljungbyholm skulle placera sig långt ner i tabellen. Så har det blivit. Ändå är det min plikt att varna för Ljungbyholms få starka sidor, sidor som tyvärr blir extra starka mot Mönsterås.

Ljungbyholm är jättarnas lag. Varje spelare ser ut att väga över 100 kg. Så jag har bara ett budskap till Mönsterås – bjud inte Ljungbyholm på några hörnor och släpp inte in dem i straffområdet. Där blir de livsfarliga. Men i övrigt bör Mönsterås kunna lira bort det här laget om man vågar fortsätta spela offensivt. Ljungbyholm har stora problem med sitt försvarsspel.

Ljungbyholm - ett lag i kris
Ljungbyholm verkar inte vara i form och har under säsongen inte vunnit en enda match på hemmaplan. Senast förlorade man mot Rockneby med 1-5 och dessförinnan mot Hossmo med 3-6. Man verkar alltså ha stora problem med försvarsspelet. Krisen märks på lagets gästbok där det gnälls mycket och är dålig stämning. Någon försökte till och med införa censur. Den dåliga trenden gjorde att Ljungbyholm samlade spelarna till krismöte i veckan för att hitta tillbaka till en ”vinnarkultur”. Sådana möten kan leda till nya tag och förbättringar, så jag vill trots allt utfärda en liten varning.

Nu spelar det kanske inte så stor roll hur ett lags trend ser ut. Mörbylånga hade förlorat sex matcher i rad innan man mötte Mönsterås.

Förstör festen!
Ljungbyholm ska ha fest på lördag efter matchen mot Mönsterås. Jag vill inte vara oförskämd mot Ljungbyholm, men se nu till att den festen blir en tröstefest istället för en segerfest.

Tyvärr är jag bortrest under lördagen, så något resultat kommer jag inte att kunna redovisa, utan jag hänvisar till Smålands FF´s hemsida. Och till sist: Om någon spelare från Mönsterås GoIF skulle råka läsa mina rader, så kom ihåg att ni ska följa tränarens ord, inte mina.

24 juni 2009

Normala och nördiga boktips av skiftande beskaffenhet

Får man ge några boktips av olika tyngd som kan lämpa sig för lata sommardagar? Här kommer en salig blandning.

Med anknytning till Småland/Öland
Theorin, JohanSkumtimmen och Nattfåk. Båda är lika bra och utspelar sig på Öland. De bästa deckarna jag läst, och jag har läst en del. Suggestiva med lokalhistorisk anknytning.
























Arvidsson, TomasEnkelstöten mfl. Suverän bokserie om studierektor Bertilsson mfl kufar som ger sig in på brottets bana. Författaren har smålandsanknytning.

Wallenberg, JacobMin son på galejan. Wallenberg var präst i Mönsterås några månader 1778, vilket förstås räckte för att Mönsteråssocieteten skulle göra honom till bygdens son. Reseskildringen från 1700-talet är hur som helst makalöst rolig. Läs gärna en kommenterad utgåva.

Sjöberg, Anton – Det var en brigg från Mönsterås: en skildring om skeppsbyggeri och sjöfart i en av Kalmarsundskustens livaktiga köpingar under segelfartstiden.

Persson, Gösta - Alla hans böcker om Fliseryd och Emån är läsvärda.

Larsson, Lars-OlofGustav Vasa – landsfader eller tyrann? Populärvetenskaplig historia när den är som bäst av Mästaren!

Larsson, Olle mfl – Smålands historia. Bra översikt för den som vill lära sig mer.























Absurd humor
Paasilinna, Arto – Finsk absurd humor av världsklass. Alla böcker rekommenderas.
















Ahlrud, Sivar – Ivar Ahlstedts och Sid Roland Rommeruds klassiska boksvit om Tvillingdetektiverna och deras beläste kusin Hubert är givande att läsa även som vuxen. Fantastiska tidsdokument och folkhemshumor när den är som bäst. Totalt blev det 50 böcker.



















Övrig skönlitteratur
Söderberg, HjalmarDoktor Glas är ju givet tips, men jag vill särskilt tipsa om hans smånoveller.

Dostojevskij, Fjodor – Ryska författare har rykte om sig att vara svåra och delvis obegripliga. Sanningen är att de begriper sig på livets stora frågor och vågar skriva om det. Brott och straff eller den mer lättlästa Anteckningar från ett källarhål rekommenderas.

Kafka, FranzProcessen och novellen Förvandlingen + Kafkas dagböcker som nästan blivit mer lästa än hans böcker.

Martinson, Harry – allt, men särskilt Vägen till klockrike.

Doyle, Conan – Allt han skrev om Sherlock Holmes är bra, kanske särskilt de korta historierna.

Livsåskådning/Filosofi
Eldebo, RunarKristen i landet lagom. Eldebo är inte min favoritteolog, men i denna bok lyckas han magnifikt.

Von Wright Georg Henrik – Finländsk filosof. Särskilt rekommenderas Vetenskapen och förnuftet, Myten om framsteget, samt Att förstå sin samtid.

Övrig facklitteratur
Wästberg, Per & Theorell, AnitaResa i tysta rum: Okända svenska slottsbibliotek. En fantastisk bok med vackra bilder. Tröttnar aldrig på att bläddra i denna.























Andersson, Ola - Så funkar fotboll. Utmärkt introduktion för den som inget begriper, dvs sådana som jag.


Nästa boktips tar upp kvinnliga författare.

Mönsterås Bostäder struntar i barnens säkerhet (tillägg 1/7)


Dottern ger sig iväg på sin sparkcykel på en väg där hon borde få känna sig trygg. Ingen bil i sikte just nu, men när som helst kan det dyka upp en i racerfart.

Mönsterås har egna trafiklagar
Att Mönsterås har alldeles egna trafiklagar torde väl inte ha undgått någon. Skyltar som anger hastighetsbegränsning eller parkeringsförbud är stumma prydnadsfläckar för den genomsnittlige Mönsteråsbon. Under sommaren kommer jag att ta med mig kameran på varenda liten runda för att kunna dokumentera bedrövelsen.

Folk kör racerfort på cykelvägarna
Precis där vi bor har vi problem med bilar som kör för fort på de små cykel- och gångvägarna framför radhusen. Man får ju köra ner långsamt och lyfta ut tunga saker etc. Det har jag inga synpunkter på. Men en del gasar på och vissa använder cykelvägarna som genväg till Parkgatan.

Många barn rör sig i området. Bara i vår huslänga bor tre barnfamiljer. Och även om vi föräldrar lär dem att vara försiktiga, så har de ju rätt att gå och cykla på småvägarna. Det skulle vara deras fredade område. Som läget är idag är risken för olyckor dock stor.

Konkreta förslag
Jag har vid två tillfällen påtalat detta för Mönsterås Bostäder och föreslagit konkreta åtgärder. Man skulle kunna sätta upp bommar som bara kan öppnas av de boende. Man kan sätta upp farthinder. Man kan sätta upp skyltar med lekande barn etc.

Mönsterås Bostäder svarar inte och gör inget
Mönsterås Bostäder har inte ens svarat på mina mejl som jag skickade för ett år sedan, respektive en månad sedan. Det är ynkligt att bostadsbolaget inte ens orkar lyfta ett lillfinger för att förbättra säkerheten i sina områden. Lägg därtill att man har tagit bort en del lekplatser. Då ska man inte beklaga sig om barnfamiljerna försvinner. Området har dessutom ett väldigt högt hyresläge, varför vi även av det skälet kan förvänta oss att få säkerhet för pengarna.
Tillägg 1/7
Igår fick jag svar från Mönsterås Bostäders VD som läst min bloggartikel, men ej fått något mejl. Mitt mejl skickades dock till informationen för vidare leverans, så att säga. I det utförliga svaret argumenterar han emot mina förslag om hinder, skylt eller bom. Möjligen kan det bli en annan lösning. Hans huvudalternativ är att man skall anmäla bilisterna. Problemet är att man sällan hinner se bilnumren eftersom man oftast ser bilarna susa förbi från köksfönstret.

23 juni 2009

Kultur och handikappade väger lätt i Mönsterås


Det gamla tingshuset är idag Mönsterås Bibliotek. Mysigt, men inte så roligt för handikappade.

Det nya biblioteket skjuts på framtiden
Precis som jag förutspådde för något år sedan så skjuts det nya biblioteket på framtiden. Biblioteksbygget ställdes mot investeringar i skolan. OM det var nödvändigt för att kunna rusta upp skolorna, så får man acceptera det. Men nog är det tråkigt att kulturen alltid får stryka på foten så fort det är ekonomiska vargatider. Den som tvingas välja väljer förstås en upprustad skola framför ett nytt bibliotek. Centern är förstås mer rädd om föräldrarnas röster än den lilla klick som regelbundet besöker biblioteket. Genom att skjuta biblioteket på framtiden slipper man kanske en svekdebatt.

Varför byggde man inte under de goda åren?
Den fråga som tidningarna aldrig ställde, men som jag ställer, är varför man aldrig satsade på ett nytt bibliotek under de goda åren när man hade chansen? Vi var många som låg på och försökte få ansvariga i kommunhuset att förstå varför det behövs ett nytt bibliotek. Men idel förhalningar var den enda respons man fick. Ytterst få politiker besökte biblioteket överhuvudtaget.

Dålig arbetsmiljö och svårt för handikappade
Arbetsmiljön är av den kalibern att bara ett mutat skyddsombud skulle ge den godkänt. Lägg därtill utrymmesbrist. Det värsta är dock att lokalerna inte är handikappvänliga. Jag har själv jobbat där och sett hur rullstolarna krockar med hyllor och bord. Visserligen finns en hiss till övervåningen, men den är så besvärlig att använda att få ens kommer sig för att be om hjälp.

Kultur och handikappade väger lätt
Sanningen är att kultur och handikappade väger ganska lätt i Mönsteråspolitiken. Man vinner inga val genom att satsa av skattebetalarnas pengar där. Och när det gäller kultur är det förvisso så att den bärs upp av människor ideellt. Staten och kommunerna skall inte producera kultur som underhållning. Kulturen kommer underifrån. Men stat och kommun kan underlätta för kulturskapare att nå ut. Där fyller även biblioteken en viktig funktion. Sverige är ett av få länder på jorden där kulturen negligeras. Här inser man inte kulturens betydelse för ett friskt samhälle, för identitet, integration, självkänsla.

Alarmerande situation vad gäller pojkars läsning
Vi har i Sverige en alarmerande situation när det gäller särskilt pojkars läsning, som har minskat drastiskt de senaste årtiondena. Ett attraktivt fräscht bibliotek, gärna ett kulturhus, skulle vara ett av flera viktiga redskap i arbetet för läskunnighet och läsförståelse. Dessutom skulle ett kulturhus med kvällsöppet kunna bli en naturlig mötesplats för ortens ungdomar. Därmed är mer vunnet än vad man begriper i kommunhuset.

22 juni 2009

Konstig Mönsteråsförlust mot Mörbylånga (OBS tillägg idag den 23/6)

Förlust
Enligt information från Mörbylånga förlorade Mönsterås kvällens match med 1-4. Det var ju lite chockerande måste jag tillstå. Jag hade tippat Mönsteråsseger. Men jag borde ha begripit vartåt det lutade efter min hemska stryktipsomgång. Visserligen skrev jag att Mörbylångas alla förluster är svåra att förstå och att laget verkar ha haft stolparna och ribban emot sig tidigare under säsongen. Men detta kunde jag aldrig tro.

Sviter bröts
Mörbylånga bröt härmed sin svit på sex förlustmatcher, och Mönsterås bröt sin svit på fem vinster. Surt, men någon gång bryts förstås en trend. Många obesvarade frågor infinner sig: spelade Mönsterås med bästa laget? Hade Mörbylångas nyförvärv hunnit ansluta till laget? Hur kunde Mörbylånga klara av Mönsterås snabba omställningsspel?

Aldrig bra med förluster. Nu skall Ljungbyholm besegras!
Förlusten påverkar inte tabelläget för Mönsterås just nu, men en förlust är aldrig bra för självförtroende och humör. Nå, nu vänder serien och innan sommarvilan skall Ljungbyholm mötas. Efter det orättvisa oavgjorda resultatet tidigare i våras är det förstås bara seger som gäller.

Tillägg 23/6: Enligt matchreferat på Mörbylångas hemsida så blev Mönsterås utspelade i andra halvlek och hängde inte med. Det kunde enligt referatet ha blivit 3-4 mål till. Illa, illa. Mot Tvärskog spelade Mönsterås propagandafotboll med taktisk finess och försvarsspel på topp. Igår verkar man ha klappat ihop totalt i andra. Nu ska vi komma ihåg att Mönsterås i stort sett har ett lag i gränslandet mellan pojk- och ungdomslag på planen. Självklart kan det då bli oförutsägbara svackor. En annan notering från Mörbylångamatchen är att Mörbylånga verkade vinna luftduellerna i Mönsterås straffområde. Om Mönsterås spelar som mot Tvärskog och stressar på ett tidigt stadium så uppstår inte det problemet. Men kanske bör Mönsterås på sikt försöka få fram ett par större backar att laborera med mot vissa lag som medvetet bygger sin spelstil på att hoppa högst i straffområdet. Om jag hade varit 20 år yngre så hade ni ju alltid kunna ställa mig där nere. Jag hade inte släppt en djävul över bron...förlåt inom skotthåll. Å andra sidan hade målvakten fått rädda många straffar.

Barometern/OT eller Östran/Nyheterna?

Vilken lokaltidning är bäst?
”Vi vågar sticka upp och sticka ut!” Ja, så står det på reklamen från Östran/Nyheterna som låg instoppad i dagens Barometern/OT. Hur är det egentligen? Vilken lokaltidning är bäst för en Mönsteråsare?

Barometern/OT var bäst förr
För si så där 25-30 år sedan var Barometern/OT nästan alltid först med en nyhet. Östran/Nyheterna låg alltid dagen efter. Därför följde folk i regel aldrig politiska ståndpunkter när man valde tidning. Även de flesta socialdemokrater valde den borgerliga Barometern/OT, vilket de gör än idag. Jag har inte kontrollerat prenumerationsstatistik, men skulle gissa att Barometern/OT har ungefär 70-75% av prenumeranterna.

I dag är det emellertid inte lika givet vilken tidning som är bäst. Östran/Nyheterna ligger i alla fall inte en dag efter Barometern/OT med nyheterna längre. Det varierar lite.

Mönsteråssidorna
När det gäller Mönsteråssidorna tycker jag tidningarna är ungefär likvärdiga. Båda tidningarna jobbar på ett ganska okritiskt sätt och är måna om att det skall vara trevligt och positivt. Det är sällan man får läsa undersökande kritiska reportage. Jag vet, man hinner inte, men ändå…

Journalisterna
Mest kritisk är i alla fall Jimmy Larsson som ibland skriver för Mönsterås i Östran/Nyheterna. Ordinarie reporter Åsa Cerderbom gör ett gediget arbete, och vi får ofta lite längre annorlunda artiklar och större bilder än i Barometern/OT. Barometern/OT´s Mönsteråsidor är ungefär likvärdiga. Kanske har de något bättre täckning och satsningen på ”Mönsterås i backspegeln” var trevlig. Åsa Borefur är säker slitvarg som levererar. Eva Bergquist Andersson är stilsäker och skriver dessutom utomordentligt roliga krönikor.

För att summera: Östran/Nyheterna har ett något mer kritiskt anslag med ibland lite längre reportage om intressanta människor. Barometern/OT har dock något bättre täckning och är lite mer lättläst och trevlig. Tillägg: En minnesgod läsare påminde mig om att Barometern/OT skrev mer om de olika "sexfallen" som skakat Mönsterås sista året, och vidare om ett bostadsområde. Det är sant! Plus till Barometern där.

Få sidor i förhållande till befolkningsmängd
En övergripande kommentar är att Mönsterås har oproportionerligt få sidor i förhållande till sin befolkning, jämfört med exempelvis Oskarshamn.

Sporten
I övrigt tycker jag att sporten är något bättre på Östran/Nyheterna. De skriver lite mer om den lokala fotbollen. Barometern/OT´s sportredaktion lever på sin egen förträfflighet och svarar aldrig på mejl.

Ledaren
Barometern/OT är dock svåra att slå när det gäller ledarsidan. Östran/Nyheternas ledare är visserligen förvånansvärt självständiga gentemot moderpartiet, men Barometern/OT´s Per Dahl är ju i en klass för sig.

Kultur och nöje
Kultur- och Nöjessidorna är bättre på Barometern/OT, men å andra sidan har Östran/Nyheterna Tommy Granlunds suveräna musikkrönikor.

Sämre insändare i OT
Förr var det givet vilken tidning man valde om man ville ha kvalitet. Idag är det i princip jämt lopp. Det som har blivit drastiskt sämre med just OT är insändarsidorna. I sin iver att göra sig fristående från Barometern så har man lagt alla insändare under ”Mitt Oskarshamn”, vilket ju är högst ologiskt för Mönsterås och Högsbys del. Trots flera påpekanden ändras inte detta. Uselt! Jag har trots allt kvar Barometern/OT eftersom jag är vanemänniska och är så fåfäng att jag vill ha den största tidningen.

21 juni 2009

Fel, fel, fel!

Fel, fel, fel!
- Du har tre fel. Du är akademiker, arbetslös och kristen. Jag kan tänka mig att det är en kombination som inte går hem hos lite olika schatteringar i Mönsterås. Vissa gillar inte det ena, andra gillar inte det tredje, vissa gillar inget alls.

Ja, ungefär så sa min gode vän som ringde och lyckönskade mig med nya partiet. Han har förstås rätt. Det hade varit betydligt enklare om jag hade jobbat på bruket, haft villa på Ljungnäs och nöjt mig med att hyckla lite lagom med kristendomen (dvs döpa mina barn och strunta i doplöftena och visa upp mig på adventsgudstjänsten). Jag ser inte ner på det livet. Det är en helt ok livsstil. Det råkade bara inte bli så för mig.

Akademiker: Det finns alltid folk som med automatik tycker man är märkvärdig så fort man har en utbildning och inte skäms för den. Jantelagen när den är som sämst, skulle man kunna säga. Mönsterås Kommun har inte visat något som helst intresse för att tillvarata den kompetens jag råkar besitta.

Arbetslös: Än värre blir det förstås om man lyckas kombinera hög utbildning med arbetslöshet. Då börjar folk genast tissla och tassla. Det är liksom den högsta graden av hädelse mot alla som går upp varje dag till ett arbete. Har man en hög utbildning förväntas man med automatik få ett jobb, detta trots att akademikerarbetslösheten är ett riksomfattande och välkänt fenomen. Jag har förvisso jobbat en hel del genom åren i Mönsterås, men är just nu drabbad.

Kristen: Jo, det är nog ok att vara kristen så länge du inte tar det på allvar. Då ställer folk genast tio gånger högre krav på uppförande, än om man hade varit agnostiker, ateist eller kulturkristen. Om man sedan kombinerar kristen tro med en akademisk blick så blir det helt enkelt mer än vad vissa kan tåla, en provokation i den högre divisionen. Är man akademiker så förväntas man i Sverige ha lämnat ”vidskepelserna” bakom sig. Man får helt enkelt inte ha både Bibeln och von Wright på samma nattduksbord.

Sanningen är ingen Oknötall
Som väl är så är ju de flesta jag möter trevliga i Mönsterås. Men om man vill spetsa till det lite och karikera en aning, vilket kan vara roligt ibland, så ligger det trots allt en del i denna beskrivning. Eller så är det som någon skrev om mig häromdagen att jag har en förvriden bild av sanningen. Men sanningen kan inte vara förvriden. Sanningen är inte en oknötall. Sanningen är en egenskap. Antingen är något sant eller falskt, enligt lagen om det uteslutna tredje = logiskt ekvivalent med det är inte så att både P och inte-P är sant (motsägelselagen).

Rätt eller fel eller mer eller mindre fiffigt
Rätt eller fel är intressantare. Fel, fel, fel, sa Brasse. Men ändå var det inte helt fel. Det var bara det att Brasses lösning var den fiffigaste, enligt egen utsago. Och så är det. Ett påstående om verkligheten är förstås sant eller falskt. En upplevelse av verkligheten är bara mer eller mindre fiffig. Det var väl ungefär så den anonyma kommentatorn menade, kanske; att min upplevelse av verkligheten inte är så fiffig. Tycker han ja!

Mönsterås möter mystiska Mörbylånga

Olika trender
På måndag möts Mörbylånga som förlorat sex matcher på raken och Mönsterås som vunnit fem matcher på samma rak.

Mystiska Mörbylånga
Mörbylånga är seriens mest hemlighetsfulla lag. Det inte mycket man får veta på lagets hemsida. Man får ta vara på det lilla som skrivs och läsa mellan raderna.

Mörbylånga har svårt att hantera snabba omställningar
Seriespelet inleddes med två oavgjorda och två vinster, men sedan har det alltså blivit idel förluster, senast mot Rockneby med 2-5. Hur det har kunnat gå så snett förstår jag inte. Laget har tveklöst potential att ligga högre i serien, men man har inte lyckats få fram det bästa. Mörbylånga verkar kunna rulla boll och har haft en hel del ribb- och stolpträffar. Lagets största svaghet förefaller vara att man har svårt att hantera snabbt passningsspel och snabba omställningar hos motståndarlagen. Mönsterås borde alltså ha goda chanser att med snabbhet vinna matchen.

Annat lag?
Jag läste någonstans att Mörbylånga hade ett annat lag i början av säsongen än idag, vilket då skulle kunna förklara förlustsviten. Kan det verkligen stämma? Har man måhända något slags samarbete med Färjestaden som suger upp de bästa spelarna? Men får man göra det under pågående säsong?

Mönsterås vinner på sin snabbhet
Hur som helst. Mönsterås bör kunna utnyttja Mörbylångas svårigheter att hantera snabba omställningar och på så sätt vinna matchen. Jag tror på Mönsteråsseger.

20 juni 2009

Vad har Roland Åkesson och Urho Kekkonen gemensamt?

Intressant fråga
Det händer att människor ställer intressanta frågor på bloggen, istället för anonyma mobbkommentarer. Igår kom en sådan fråga, och den var så principiellt viktig att jag tar upp den i ett särkilt inlägg.

Jag har ju sagt att det inte är bra för demokratin att ett parti och en person sitter vid makten i 25 år som Centerpartiet och Roland Åkesson har gjort i Mönsterås. Det är ungefär lika länge som Kekkonen var president i Finland (1956-1982). (Två andra likheter är att Kekkonen tillhörde Finlands Centerparti och att han var respekterad även bland Socialdemokrater).

Frågeställaren undrar därför: ”Ordet demokrati betyder "folkvälde" och nu är det ju så att i Mönsterås har folkväldet valt R åkesson till kommunalråd. Så,… på vilket sätt vill ni förändra demokratin/folkväldet?” Frågeställaren undrar vidare om en begränsning av den tid man får vara kommunalråd, exempelvis till tre mandatperioder, inte är att förgripa sig på demokratin/folkväldet?

Strukturer som motverkar demokrati
En väldigt intressant fråga som jag ser det. Mönsteråsarna får det kommunalråd de valt. Den demokratiska aspekten måste man respektera. Sedan visar ändå historien att ett parti som sitter länge vid makten medvetet eller omedvetet bygger upp strukturer som motverkar demokrati och ökar risken för vänskapskorruption.

Sossesverige på 1900-talet ett tydligt exempel
Socialdemokraterna styrde Sverige väldigt länge under 1900-talet och gjorde det skickligt. De valdes av folket i god demokratisk ordning. Ändå tror jag många är överens om att demokratin paradoxalt nog inte mådde så bra av det långa maktinnehavet. Hela Sverige blev genomsyrat av ETT sätt att tänka. Partiet byggde upp ett system där enskilda människor kom i kläm genom extrem detaljreglering och man tog kontroll över media och utbildning. Och när det socialdemokratiska valmaskineriet drog igång med alla sina resurser, ja då kunde inga andra partier sätta emot särskilt mycket.

Centerpartiet kontrollerar Mönsterås
På samma sätt menar jag att Centerpartiet i Mönsterås har kontroll över media och har byggt upp maktstrukturer och allianser som inte är särskilt demokratiska och som inte har sina rötter i det folkliga mandatet. Det är ofta viktigare att du har bra kontakter i kommunhuset än att du kan förlita dig på opartiska bedömningar. Så även om folk röstat fram Centerpartiet i god demokratisk ordning, så kan man ifrågasätta om det politiska vardagslivet i Mönsterås verkligen genomsyras av demokratisk anda.

---och media
Just när det gäller media fick vi ett tydligt exempel häromdagen då rubriken löd ”Mönsteråsarna gillar kommunen” med anledning av en enkätundersökning. En noggrannare analys visade dock att ”Bakläxa för Mönsterås Kommun” hade varit en lämpligare rubrik.

Flera länder har begränsningar
I flera länder har man insett att flera omval av samma person kan hota demokratin inifrån. I USA och Ryssland kan man därför väljas till president för högst två perioder. I Finland har man efter 26 år med Kekkonen ändrat lagen så att man kan vara president högst 2x6 år i följd. I Frankrike gäller max 2x5 år (med ett litet undantag).

Mönsteråsarna kanske är nöjda som det är
Så, enligt min mening är 25 år med Centerpartiet och Roland Åkesson några år för mycket för att demokratin ska må bra. Men kanske bryr sig inte Mönsteråsarna om det. Roland Åkesson är en trygghetssymbol på samma sätt som Kekkonen och Tage Erlander. Allt flyter på ungefär som det alltid har gjort. Maten på bordet och brännvin på freda. De som inte tycker att det räcker kan ju alltid rösta på Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti.

19 juni 2009

Midsommar i Åsevadsparken

Jag får tillönska bloggens läsare en trevlig midsommar! Från 1920-talet och fram till slutet av 1950-talet firades varje år stor midsommarfest i Åsevadsparken som låg ungefär där nuvarande Gymnasiet och Parkskolan ligger. Jag visar några bilder från dessa fester. Alla bilder återfinns i Stranda hembygdsförenings arkiv. Klicka på bilderna för större format.


Midsommarfest i Åsevadsparken (där skolorna ligger idag)1938. Bilden tagen innifrån dansbaneområdet. Midsommarstången står på ängen bortåt nuvarande Vattenpalatset.


Midsommarbild från 1938. Den som klickar på bilden ser kyrkan och husen på torget i bakgrunden.


Midsommarfest i Åsevadsparken 1939. Mönsterås folkdanslag dansar.


Midsommarfest i Åsevadsparken 1955. Nu hade man flyttat in stången till själva festområdet.

18 juni 2009

Mönsterås GoIF - Division 5 sydöstras Brasilien

Snart halvvägs
Snart har halva fotbollssäsongen klarats av och det är dags att göra en liten summering av herrlagets insatser i division fem sydöstra. Visserligen återstår en match mot Mörbylånga innan serien vänder, men pga semestertider tar jag mig an uppgiften redan nu.

Med beröm godkänt
Mönsterås ligger på fjärde plats, lite ensamt i ingenmansland, mitt emellan toppen och mitten, sex poäng från kvalplats. Det tycker jag är med beröm godkänt. Efter en lite trevande inledning med tuffa bortamatcher mot topplag har Mönsterås spelat upp sig.

Fem vinster i rad
Av 10 matcher har sex vunnits, en slutat oavgjord och tre förlorats. Två av förlusterna har kommit mot de suveräna topplagen Trekanten och Torsås på bortaplan. Inte mycket att säga om. Mönsterås skakade båda lagen långt in i matcherna. Däremot känns förlusten mot Möre tung. Möre spelade inte bra fotboll, men hanterade det fasansfulla ovädret bäst. Sedan dess drömmer jag mardrömmar om störtregn och hala fotbollsplaner. Å andra sidan blev den matchen en väckarklocka för laget. Därefter har Giffarna vunnit fem matcher i rad och gjort 18 mål de senaste fyra matcherna, vilket blir 4,5 mål per match i genomsnitt. Den sviten är imponerande och man får verkligen gratulera både tränare och grabbarna till den insatsen.

Offensiv och underhållande fotboll
Mönsterås spelar en offensiv fotboll som är underhållande att titta på. Snabbheten och tekniken i anfallsspelet imponerar verkligen. Epitetet "division 5 sydöstras Brasilien" gör verkligen skäl för sig.

Många spelare är supertalanger
Skulle det här gänget få spela ihop några år så skulle Mönsterås GoIF inom ett par år börja klättra uppåt i seriesystemet. Men det är väl tveksamt om det blir så. Det blir inte så. Några av de unga spelarna håller så hög klass att de självklart inte vill eller kan stanna i division fem om de tar fotbollen på allvar och vill utvecklas. Tillägg 20/6: Laget kan förstås avancera uppåt, men man lär inte få behålla de bästa spelarna så länge att just denna spelarsammansättning får avancera ihop, om de nu inte går upp redan i år förstås. Det är det jag menar när jag skriver "Det blir inte så".

Anton Agebjörn är en av killarna som vi lär få höra mer om framöver. Han torde väl vara i femtonårsålder och gör visst succé i smålandslaget för pojkar födda 1994. Han har redan gjort några mål i Mönsterås och kommer förstås att glänsa än mer i framöver.

Niki Audyli är en annan ung kille som har imponerat stort. Det är sällan man ser spelare som verkligen kan dribbla och skjuta på det sättet. Den som dessutom har sett hans blick under matcherna förstår att det inte heller är fel på inställningen. Han är förvisso ganska liten och en backlinje av en annan kaliber än dem han mött blir förstås inte lika enkel att dribbla bort. Men Niki har tveklöst potential att med tiden kunna spela i Sveriges högsta serie och kanske mer därtill.

Flera andra spelare skulle platsa i högre divisioner. En lirare som Daniel Wesslund, som både kan springa i och slå bollar i djupled, samt hålla sig framme när mål nalkas, skulle säkert få spela några divisioner högre upp om han ville. Likaså Hamse Ganvatizadeh, Oskar Olsson, Eliassigänget och några till. Sammy Sereke har också imponerat på mig när han har fått göra små inhopp. Om han är disciplinerad så borde han kunna ta en ordinarie plats. Talangen finns onekligen.

Tränaren skall skapa ett lag
Ja, Mönsterås har många talangfulla spelare och det är tränaren som ska forma ett fungerande lag av individualisterna. Jag var vid säsongens början lite tveksam till beslutet att satsa på nuvarande tränare eftersom han var med redan för några år sedan när Mönsterås började åka hiss nedåt i seriesystemet. Men han kanske passar det här laget bra. Det lilla jag har märkt av honom under matcherna är sympatiskt. Det krävs förstås en viss förståelse för ungdomar för att hantera uppgiften. Man kan inte gå på för hårt, men ändå förvänta sig viss disciplin och ordning. Det verkar som om han har lyckats bra så här långt.

Var är publiken och fotbollsintresset?
Desto tråkigare att inte en större publik söker sig till Idrottsparken när det är match. Var finns fotbollskulturen i Mönsterås? Vad har hänt? En eloge till alla som engagerar sig – föräldrar, barn, ungdomar, tränare, spelare, medlemmar, publik. Men en ort av Mönsterås storlek och anrika fotbollskultur borde frambringa fler fotbollsintresserade till hemmamatcherna. Man får hoppas att sensommarens och höstens lördagsmatcher kan locka fler. Det här laget förtjänar det.

Barometern/OT tog bort mobbarkommentaren

Noterar att Barometern/OT tog bort läsarkommentaren av mobbarkaraktär från igår. Den nådde uppenbarligen inte upp till tidningens krav på saklighet, sanning och relevans. Bra att det inte är en mänsklig rättighet att mobba på Nätet.

17 juni 2009

Ett dygn som politiker - sedan kom första mobbningskommentaren

Första mobbingskommentaren
Jaha, jag hann bara vara politiker i ett dygn innan första mobbningskommentaren kom. Inte ens en smekmånad fick jag. Jag kommer inte att kommentera anonyma personangrepp framöver, men vill ändå ge ett första och sista exempel på hur det anonyma föraktet kan låta på Internet.

Jag är väl förberedd på hatet
Jag är fullständigt medveten om att jag inte är omtyckt i vissa kretsar i Mönsterås, särskilt inte sedan jag tog upp frågan om kommunens slarv vid anställning av sexdömd skolpersonal, och att det därför kommer att dyka upp en och annan som av rent personliga skäl kommer att motarbeta det nya partiet. Vidare är det förstås så att man inte offentligt ifrågasätter politiska beslut eller utmanar de korrupta delarna av Mönsterås ostraffat. Jag hade aldrig gett mig in i lokalpolitiken om jag inte hade varit förberedd på detta. Jag har förr haft lätt att haka på personangrepp och bemöta dem. Men innan jag lanserade det nya partiet hade jag redan tänkt igenom en strategi. Så efter detta exempel kommer jag endast att diskutera sakfrågor med människor som skriver sina namn.

Kommentaren
Så här skrev en anonym person om mig som kommentar på Barometern/OT´s nätupplaga:

Eftersom Barometern/OT tog bort mobbarkommentaren efter ett dygn, så tog jag också bort den från min blogg. Resten av blogginlägget blir därför en aning obegripligt.

Hur kommenterar man sådant? Jag skulle kunna ta upp det ena påståendet efter det andra och sänka det i havets djup. Jag skulle kunna göra mig lustig över inläggets bristande logik och stringens. Men vad skulle det tjäna till? Min enda fråga är: var finns kritiken av partiets politik? Mer än så orkar jag inte skriva. Suck, jag känner så väl igen tonläget från debatten om sexdömda skolanställda, och jag är ganska så säker på att kommentaren har sitt ursprung där.

Tillägg 18/6: Barometern/OT har idag tagit bort kommentaren. Den uppfyllde uppenbarligen inte tidningens krav på saklighet, sanning och relevans.

Tacksam för all uppmuntran
Hur som helst. När jag har kritiserat politiker och politiska beslut i Mönsterås har jag försökt att göra det sakligt, väl medveten om att politiker får utstå mycket anonymt förakt. Därför var jag också förberedd för egen del. Kanske var det naivt av mig att tro att det skulle dröja mer än ett dygn innan första mobbningsattacken kom. Desto mer tacksam och glad är jag för alla som under dagen har hört av sig med uppmuntran. Till och med när jag var på apoteket kom det fram människor och tackade mig för initiativet.

Jag har fler skelett i garderoben än Roland Åkesson

Skelett i garderoben – politiker brukar ju ha sådana. Även jag.
Mönsterås Kommunalråd, Roland Åkesson, har under 25 års tid klarat sig från skandaler. Det enda som kom lite i närheten var väl när han förlorade körkortet pga fortkörning, men det är ju något man blir krigshjälteförklarad av i Mönsterås.

Jag slår Åkesson med råge, eller vad sägs om fängelse. För 22 år sedan satt jag av 14 dagar i fängelse för vapenvägran. Inte för att det har med partiets arbete att göra, men kanske ändå bäst att redovisa.

Nästa skelett som träder fram är att jag har haft disparata meningar med ett par chefer genom åren. Vad hittar vi mer? Av de ca 50 grannar som stått ut med mig har jag haft en ordträta med en. Jo, jag är ju kristen också, vilket förstås också är ett skelett i dagens Sverige. Periodvis har jag även varit arbetslös, vilket i det närmaste är likställt med att vara kriminell i vissa kretsar i Mönsterås. Däremot har jag alltid betalat min TV-licens, även om en kontrollant försökte sätta dit mig när jag var student i Växjö.

TV-kontrollanten hörde Arne Hägerfors i exstas
Det var hockey-vm och Arne Hägerfors var i högform. Plötsligt ringde det på dörren. Lite småsur över att behöva lämna hockeyn gick jag och öppnade för…TV-kontrollanten.

- Jaha, du betalar ingen TV-avgift enligt vårt register, men TV har du, det hör jag, sa mannen. Sverige hade just gjort mål och Hägerfors skrek exalterat. Det gick ju inte att neka.

Nu visade det sig att jag var skriven i Mönsterås och då behövde man inte betala TV-avgift om man studerade på annan ort. Jag fick titta på föräldrarnas licens så att säga.

Så där, nu var det avklarat.

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti - därför behövs vi

Uppföljning
Igår startade jag upp ett nytt lokalt parti i Mönsterås – Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti. Se här. Detta initiativ kommer inte att påverka Mönsteråsbloggen annat än att de inlägg som behandlar Mönsteråspolitiken förstås utgår från det nybildade partiets värderingar. De lokalhistoriska inläggen och bevakningen av Mönsteråsfotbollen fortsätter som vanligt.

Idag vill jag dock göra en liten uppföljning till gårdagens tillkännagivande. Jag har samlat ihop några artiklar från Mönsteråsbloggen som jag tycker väl motiverar varför det nya partiet behövs i Mönsterås. Jag har tematiserat dem utifrån partiets två huvudfrågor – demokrati och trygghet.

Demokrati
Mönsterås har ingen opposition längre

Mönsterås Kommun JO-anmäls

Bakläxa för Mönsterås Kommun

25 år vid makten. Hur länge skall det bli Roland Åkesson?

Nästan inga politiker bloggar i Mönsterås

Svarar politikerna på medborgarnas frågor i Mönsterås?

Mönsterås Kommun har en demokratisk bristsjukdom

Centern förlorade valet men vann makten – det dramatiska valet 1985

Mönsterås vill få ökande befolkning men kör på i gamla hjulspår

Trygghet
Trafikanarki i Mönsterås

Rapport från hamnen

Bra med ökad ungdomsdemokrati, men…

De blev ingen upprustning av lekplatserna i Mönsterås

Mönsterås Bostäder sviker barnen och agerar kontraproduktivt

”Det var inte så allvarligt”, sa rektorn när ungen höll på att strypas

”The teachers are afraid of the pupils” – Parkskolan i nådens år 2009

Vad är viktigt på Parkskolan?

Mönsterås inte barnens paradis längre

Unika gamla hus revs på Torget


Ett unikt gammalt hus på torget revs 1984 efter att man råkat förstöra grunden. Klicka på bilden för större format.

Rivningsvåg även på 1980-talet
Det var inte bara på 1950- och 1960-talen som rivningshysterin drabbade Mönsterås. Även 1980-talet var en tid av förakt för gamla kulturhistoriskt betydelsefulla miljöer.

Torget
Som jag skrivit om i ett tidigare inlägg bodde jag som barn några år på Torget i Mönsterås. Även sedan vi flyttade till Pionjärgatan förblev Torget ett område för lek. Mina släktingar Alvar och Aina bodde ju kvar på Torget 8 där det blev nästan dagliga besök.

Nya planer
Torget var ett genuint arbetar- och hantverkarkvarter med mycket fina fruktträdgårdar. Men det skulle bli annorlunda 1984. Mönsterås Kommun, då Socialdemokratiskt styrd, hade planer på att tillåta nya attraktiva bostäder i området. Dessutom hade ägaren av nuvarande Algots sedan 1970-talet kämpat för att få bygga ett varuhus som skulle kunna konkurrera med Konsum.

Nya rivningar när unik kulturmiljö försvann
Efter en utredning om husens beskaffenhet på Torget bestämdes att ganska många skulle rivas för att ge plats åt nya bostäder, samt det nya affärshuset. De hus som fick stå kvar och som var i kommunens ägo såldes och renoverades, varvid många av de gamla hyresgästerna tvingades flytta. Därmed raderades kvarterets unika karaktär definitivt. Redan på 1960-talet hade några hus rivits. Låt vara att de nya husen byggdes i gammal stil, bortsett från affärshuset.

Ett gammalt unikt hus som var tänkt att bevaras revs ändå eftersom man råkade skada grunden när man skulle dra vatten och avlopp i området.


Här låg förr en fin fruktträdgård om jag minns rätt.


Åkerströms gamla dödsbo. Underhållet var eftersatt, men huset hade säkert kunnat räddas. Bakom huset låg en gammal trädgård med tvättstuga och utedass. Huset revs och gav plats för nya affärshuset där Algots och Systembolaget idag huserar.


Det nya affärshuset. Fult!

16 juni 2009

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti
Jag, J Nilsson, kommer att ställa upp med ett nytt parti i Kommunalvalet i Mönsterås 2010. Målsättningen är att bli representerat i Mönsterås kommunalfullmäktige för att på så sätt vitalisera den lokala demokratin och återskapa trygghet i Mönsterås. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti skall jobba för ett tryggare Mönsterås där du som medborgare får större inflytande. En bieffekt blir att Mönsterås blir en attraktivare kommun som lockar fler att bosätta sig här. Demokrati och trygghet blir partiets nyckelord.

Demokrati
Kommunalrådet Roland Åkesson och Centerpartiet har styrt Mönsterås i snart 25 år. De har gjort ett ganska bra jobb genom åren. Men demokratin mår inte bra av att samma person och samma parti sitter så länge vid makten. En liten klick bestämmer väldigt mycket. Debatterna tystnar. Tyvärr har inte oppositionen orkat utmana Centerpartiet, utan agerat tamt och utan visioner. Ett exempel på detta är att Socialdemokraterna inte orkade göra en egen budget 2009 utan i allt väsentligt anslöt sig till Centerpartiets förslag. Därför behövs ett nytt fräscht alternativ i Mönsterås som vågar utmana och som kan vitalisera demokratin.

Trygghet
När jag växte upp i Mönsterås kände jag mig trygg. Dagens barn är inte lika trygga. Vi har de senaste åren noterat hur Mönsterås Kommun har missat att göra registerkontroller (sexualbrott) när man har anställt skolpersonal. Lekplatser har tagits bort. Föräldrar med handikappade barn har flyttat från Mönsterås eftersom de inte fått det stöd de behöver. Lärare vittnar om stök och bråk på skolorna i Mönsterås. Kommunen har problem med ungdomsgäng som driver runt och förstör. Kommunen har inte lyckats hantera dessa svåra frågor bra. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti kommer att göra allt för att återskapa ett tryggare Mönsterås för alla.

Så här kommer Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti att arbeta konkret för att nå målen:1. Mer direktdemokrati. Där lagen så medger kan fler beslut än idag fattas av lokala föreningar, byalag och enskilda personer. Där kommunen fattar beslut skall alla människor som berörs av ett beslut höras. Idag är det ofta en liten klick kommunalpolitiker och tjänstemän som styr.

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti kommer också att ta vara på bra förslag från allmänheten och lägga fram dem i kommunfullmäktige. Vi kommer också att vara aktivt i debatter och göra allt för att även på det sättet vitalisera demokratin.

2. För ett tryggare Mönsterås måste vi få ordning på ungdomsgängen och stöket i skolorna. Då krävs ett konsekvent och genomtänkt samarbete mellan kommunen, skolan, polisen, ungdomarna och föräldrarna. Vi vill vi ta tag i detta på allvar och arbeta långsiktigt för att förmedla sunda värderingar. Vi vill också stötta ungdomen konkret genom att erbjuda fler fritidsalternativ och ta vara på ungdomarnas förslag.

Vi vill skapa trygga skolor med ömsesidig respekt mellan elever och lärare. Vi ska också lägga konkreta förslag så att även handikappade garanteras den hjälp de behöver i skolorna. Likaså måste rutinerna för registerkontroller stramas upp så att alla barn kan känna sig trygga med skolpersonalen. Vi vill också utveckla Mönsterås med fler pedagogiska lekplatser.

Hur vi tänker (Ideologisk bas)
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti står fritt från de etablerade partiernas ideologier. Vi bygger på den demokratiska grundprincipen om alla människors lika värde, vilket får den praktiska konsekvensen att alla skall få möjlighet att påverka utvecklingen där man bor. Alla människor har också rätt att känna sig trygga.

Mönsterås Kommun består av alla oss som bor i kommunen, inte bara av politiker och tjänstemän. Vår vision är att du som invånare skall bli mer delaktig och få större inflytande över Mönsterås Kommuns framtid. Besluten skall inte fattas över huvudet på folk. På så sätt får vi ett Mönsterås där människor trivs och känner sig trygga.

Andra frågorÄr ni ett tvåfrågeparti?
Nej. Även om demokrati- och trygghetsfrågorna är partiets viktigaste frågor, så är vi inget tvåfrågeparti. Men våra ställningstaganden i andra frågor kommer att styras av hur det påverkar demokratin och tryggheten.

Vilket block kommer ni att stödja om ni blir vågmästare i Mönsterås kommunfullmäktige?
Eftersom partiet är ideologiskt obundet av de etablerade partierna så finns det inget givet svar. Det blir en förhandlingssituation. Den som röstar på Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti kan vara säker på att vi tar ställning i sakfrågor utifrån demokrati- och trygghetsaspekterna.

Är inte partinamnet för långt och krångligt?Nej, i partinamnet finns våra två viktigaste honnörsord. Vi kommer att beställa hem valsedlar så att ingen skall behöva skriva dit hela partinamnet på valsedeln.

Kommer du att bli ensam kandidat för partiet?
Det återstår att se. Om fler ställer upp på partiprogrammet och anmäler intresse så är det ju bara bra om vi blir fler.

Hur går du vidare?
Jag går nu vidare enligt följande:
1. Göra partiet och dess idéer kända för allmänheten i Mönsterås. Opinionsbildning. Skapa en partisymbol.

2. Försöka att få ytterligare några kandidater som vill medverka.

3. Om jag lyckas få ihop 50 namnunderskrifter så registreras partiet, men det är inte nödvändigt för att få valsedlar.

4. Valsedlar med partiets namn beställs, troligen i början av 2010. Detta oavsett namnunderskrifter.

5. Sedvanligt demokratiskt arbete inför valet 2010.

Se även:
http://www.varania.org/mdt.htm

Om någon vill veta mer om vem jag är som privatperson så kan man ta sig en titt på följande:
http://monsterasbloggen.blogspot.com/2009/05/vem-star-bakom-monsterasbloggen.html

Läs även:
Barometern/OT
Östran

Mönsterås har ingen opposition längre

Centern fjäskar för barnfamiljerna i budgeten
Budgeten för nästa år är klubbad. Den innehåller inga större konstigheter, annat än att den är en typisk budget inför kommande valår. Centern har, efter de folkliga protesterna i skolfrågorna tidigare i år, insett att man måste vara god vän med barnfamiljerna för att vinna val. Därför ser man förstås till att satsa på skolor och barnkultur. Dessutom räddar man Kristdemokraternas ära genom att äntligen införa vårdnadsbidrag. Allt det där är inte mycket att säga om. Centerns iver att vinna även nästa val gynnar barnfamiljerna.

Socialdemokraterna smiter från sin demokratiska uppgift
Det som gör mig fundersam är att Socialdemokraterna inte har orkat tänka ut ett eget budgetalternativ, en sk skuggbudget, utan ansluter sig till Centerns budget i allt utom vårdnadsbidraget. Lek med tanken att Socialdemokraterna i riksdagen hade struntat i skuggbudgeten. Då hade nästa val varit förlorat och det hade med rätta betraktats som en allvarlig försummelse och ett demokratiskt svek. Men på kommunal nivå kan man smita från sin demokratiska uppgift genom att hänvisa till att det är viktigt att vara överens i kristider, vilket Katarina Johansson (S) gör i dagens Östran.

Socialdemokraterna sviker väljarna
Jo, när det är krig kan en samlingsregering vara befogad. Men inte under en ekonomisk kris där Mönsterås Kommun jämförelsevis har kommit ganska lindrigt undan trots en del varsel. Jag är inte socialdemokrat, men tycker att partiet sviker sina väljare genom sin lojhet. Väljarna hade förtjänat att få ett ekonomiskt alternativ i Mönsterås. För nog borde väl arbetarklassens företrädare ha en annan vision om hur pengarna skall fördelas under kristider än de borgerliga?!
Socialdemokraternas anpassning till Roland Åkesson är även ett svek mot demokratiska grundvärderingar. Nu tystnar debatten än mer i ett redan tyst Mönsterås.

15 juni 2009

Mönsterås 4 - Tvärskog 0 - Taktisk triumf för Giffarna


Här gör Mönsterås ett av sina fyra mål denna afton. Här ser det ut som om Mönsterås hade uppförsbacke. I själva verket gick anfallspelet så snabbt att man ibland kunde tro att de hade nerförsbacke.

Försvarsspel nära perfektionism
Mönsterås GoIF besegrade ikväll Tvärskogs IF med 4-0 efter en alldeles utmärkt insats. När ett lag gör fyra mål borde man kanske börja med anfallsspelet, men ikväll vill jag ge försvarsspelarna en särskild eloge. Jag skrev igår inför matchen att Tvärskogs luriga anfallsspel skulle kräva ett koncentrerat försvarsspel. Men aldrig kunde jag väl tro att det skulle slå in så till punkt och pricka. Bortsett från en miss första kvarten som ställde en Tvärskogsspelare fri, så var det ta mig tusan ett perfekt försvarsspel; fulländade brytningar, lugna uppspel och en och annan rensning där så krävdes. Tvärskogs tunga anfallare lyckades aldrig bryta igenom.

Snabbt anfallsspel
Det stabila försvarsspelet gav den trygghet som gav utrymme för anfallsspelet. Där föreslog jag ett snabbt spel för att luckra upp den något trögrörliga backlinjen hos Tvärskog. Så blev det. När Niki Audyli och Daniel Wesslund satte fart hängde Tvärskog inte med. Deras samspel var flera gånger en ren njutning att beskåda.

Det tog 25 minuter innan samspelet gav första målet. Niki dribblade bort en tung back, slog ett inlägg som sedan Wesslund säkert forcerade in. Mönsterås hade ett ganska så fast grepp om spelet i första halvlek, bortsett från de lite trevande första tio minuterna.

Målkalas i andra halvlek
I andra halvlek tog det bara 4 minuter innan tvåan kom genom en nick från nr 10 Eliassi. Giffarna vann till och med nickduellerna, vilket jag ärligt talat inte trodde före matchen. Tvärskog stack upp i någon enstaka farlighet, men Mönsterås var alltid på hugget framåt med elegant snabbhet. 3-0 kom efter dribbelkonster av Niki. Först såg det ut som om han förlorat bollen, men han fick på något obegripligt sätt loss bollen och satte den i mål. I den 34:e minuten kom 4-0. Det var Niki som gjorde sitt andra mål för kvällen. Denna gång blev han frispelad och rundade säkert målvakten.

Perfekt taktisk insats
Ja, sedan var det bud på flera mål. Men 4-0 är förstås ett bra resultat. Mönsterås har nu vunnit fem matcher i rad och öser in mål. Hela laget gjorde en mycket bra insats, även om det jag minns mest är det suveräna försvarsspelet och samarbetet mellan Niki och Wesslund. Det är bara att låta sig imponeras över en perfekt taktisk insats. Taktik som jag såg ikväll brukar bara erfarna spelare klara av. Desto mer imponerande att det var Mönsterås unga lag som gjorde detta. Jag lyfter på hatten!