4 december 2009

En konstgräsplan i Mönsterås?


Bör Mönsterås få en konstgräsplan?

Ska Mönsterås arbeta för att få en fotbollsplan med konstgräs? Ja, varför inte. Tanken har snurrat runt ett tag, och kan utfattiga Högsby så kan väl Mönsterås! Fördelarna vad gäller försäsongsträning kan inte nog understrykas. Jag tror att en konstgräsplan skulle stärka kommunens fotbollsliv på alla plan. Men först måste man lösa ett antal frågor.

1. Vad skulle en konstgräsplan kosta?
När Högsby fick sin konstgräsplan för drygt ett år sedan så kostade den visst bara 3 miljoner kronor. Det verkar väldigt lite med tanke på att den är i ”riktig” storlek. I normala fall får man nog räkna med att en fullstor konstgräsplan kostar mellan 4 och 5 miljoner kronor (totalkostnad inklusive gräs + anläggningsarbete). Kanske blev Högsbys lite billigare eftersom man redan hade en färdig grusplan att lägga gräset på. Anläggningsarbetet bör inte ha varit så krävande. Jag har också sett kostnader på bortåt 15 miljoner kronor, men då har det handlat om fjärrvärmeuppvärmd elitplan. Om man nöjer sig med en 7-mannaplan på 60x 40 meter så skulle totalkostnaden kanske kunna sjunka ytterligare. Underhållskostnaden är dock ganska låg för konstgräs, betydligt lägre än för naturgräs. Däremot kan det förstås bli ökade kostnader för belysning eftersom kvällsträningstimmarna bör bli flera.

2. Vem ska betala?
I Högsby tror jag att kommunen gick in och betalade en hel del. Men nu är det ju inte givet att en kommun ska gå in och finansiera ideella föreningars dyra investeringar på det sättet. Det kan inte sägas ingå i en kommuns uppgifter. Många skattebetalare som inte är intresserade av fotboll skulle nog protestera. Men om kommunens föreningar går ihop om en plan, samtidigt som kommunen och sponsorer bidrar med något, så borde det väl gå att få fram 4 miljoner. Alla föreningar kan förstås inte bidra med samma summa, utan om planen exempelvis hamnar i Mönsterås så får ju GIF stå för en större del.

3. Ska det vara en matchplan eller en träningsplan?
Ska man gräva upp gamla IP och ersätta naturgräset med konstgräs, eller ska man som i Högsby göra en träningsplan. Som jag ser det är en träningsplan det bästa alternativet. Många gillar inte att spela på konstgräs, och när man anlägger nya fotbollsplaner idag så väljer de flesta föreningar faktiskt naturgräs. Som träningsplan kan dock en konstgräsplan ge mycket.

4. Var i kommunen ska den ligga?
Om kommunen skall gå in och hjälpa till med finansieringen så bör konstgräsplanen få nyttjas av alla kommunala fotbollslag som deltar i seriespel. Risken är förstås att det blir tjafs om planen hamnar i Mönsterås. Ändå kan jag inte se något bättre alternativ. Det faller sig naturligt att planen hamnar i centralorten. Redan idag åker ju Blomstermåla till Långemåla för att träna inomhus, och Fliseryd får ju ibland åka till Ruda. Ur miljösynpunkt är det förstås inte optimalt eftersom det kan medföra ökade transporter.


För övrigt...
upptäckte jag idag att Mönsterås GoIF har börjat bygga en ny föreningssida i höst, även om mycket återstår. Jag tror det kan bli bra om man bygger ut den och gör den lite mer "Giffig" med mer rött och vitt. Där finns dessutom en gästbok.

10 kommentarer:

Martin Johansson sa...

Om de ska bygga en konstgräsplan så tycker jag de ska placera den på den nya grusplanen vid nynäs, där är det ju också en fullplan med belysning. Jag har också för mig att jag läste någonstans att man skulle bygga omklädningsrum nere vid nynäs, det kan ju faktiskt vara ett tecken på att en konstgräsplan planeras.

Jonny sa...

Låter klokt. I så fall bör ju anläggningskostnaderna dessutom inte bli så stora.

D.Wesslund sa...

Jag tror på att anlägga en konstgräsplan på ip. Göra om sjumannan och grusplätten där till en konstgräsplan. Det ligger ju tydligen fjärrvärme där i närheten så det går ju ansluta den med så får man en uppvärmd plan.

Jonny sa...

Intressant förslag! Ja, då har vi redan två alternativ.

Bert sa...

Bygga konstgräsplan för ett div 5-lag - det är ju som att kasta pärlor för svin, helt och totalt onödigt!
Läg av med detta trams!

Jonny sa...

Nja, en konstgräsplan gynnar föreningslivet, vilket är bra för barnfamiljer och barnfamiljer är bra för Mönsterås. Högsby har en och Mörbylånga är på gång.

Bert sa...

Lägg pengarna på det nya Biblioteket istället, vilket gynnar både barnfamiljer och övriga innevånare mer än vad en konstgräsplan skulle göra.

Jonny sa...

Jo, nu prioriteras ju ett bibliotek. Just nu tror jag inte kommunen vill bidra till en konstgräsplan. Men tanken kan ju väckas. Om sedan skattebetalarna vill bidra med något är nog mer tveksamt.

Anonym sa...

Enligt rykten så har jag hört att idris är den senaste i raden att lämna mönsterås gif pga att han inte trivs,men ska nog ta ett snack med honom för jag känner honom väll,återkommer senare ifall detta "rykte" är sant.

Jonny sa...

Det vore ju hemskt tråkigt. Trivsel är väldigt viktigt.