14 november 2009

Strömsrums slott



Idag hinner jag inte lägga ut så mycket på bloggen. Men ett gammalt vykort som visar Strömsrums herrgård, ett av Sveriges äldsta träslott från 1760-talet, visar jag gärna. Träslottet (jo det räknas som slott) är enligt mig den vackraste byggnaden i Mönsterås Kommun. Även den kvarvarande flygeln är imponerande och som en herrgård i sig själv.

På vykortet syns den vänstra flygelbyggnaden som brann ner 1922. Det lär ha varit en mycket dramatisk brand där även huvudbyggnaden var hotad.

Strömsrum har en mycket intressant historia som jag lär få anledning att återkomma till.

14 kommentarer:

Bert sa...

Ryktet säger att det ska finnas ett hyfsat bibliotek där på Strömserums slott. Det vore väl något för en historiker att få lägga händer och ögon på.

Kanske inte helt lätt att få in en fot där på Strömserum. Kolla med Tomas Jonsson, han den kristne Marxlärjungen, kommunisten och vänsterpartisten. Tomas J känner säkert Tomas Rappe hyfsat bra då Tomas Jonsson hyr av och bor granne(ca 100m från träslottet) med Baronen.

Jonny sa...

Jo, jag skulle ge ganska mycket för att få komma in där, särskilt i biblioteket. Dessvärre hyser jag inga förhoppningar om att lyckas. Vad jag har förstått så är slottsherren restriktiv med dylika besök. Men kanske ett brev skulle underlätta.

Bert sa...

Det händer ju då och då att man åker förbi Strömserum och var gång så funderar man över vad för hemligheter som döljer sig under det enorma taket på träslottet.
Bara vindsutrymmet måste ju vara gigantiskt och säkert beståendes av minst två våningar som är fyllda av prylar som annvänts av de som levat där sedan byggnaden blev färdigställd runt mitten av 1700-talet.

Jonny, du är ju en driven Schackspelare, du kan säkert komma på några luriga drag som för dig över trösklen och in - föresten, spelar du Poker, fö.. ... ... !

Eller gör som kommunalrådet, klä dig som en bonddräng med gulgrön lantmännakeps, grov rutig skjorta, nya blanka gröna arbetsbyxor, stövlar osv och så nalkas godset cyklandes. Såg för några år sedan det sittande K-rådet komma utcyklandes från gårdsplanen på S-rum iförd här ovan beskriven rekvesita - rollspel är kanske lösningen på problemet!

Jonny sa...

Eftersom godset varit i samma släkt sedan 1759 (arrendator 1759-1771, ägare 1771-)så borde där finnas en enorm kulturskatt. Ja, Åkesson äger säkert tillträde till de flesta lokaler.

Poker...jo det kanske vore nå´t.
Hängde jag med där?

Bert sa...

Jonny skriver, "Poker...jo det kanske vore nå´t.
Hängde jag med där?"

Pokerkunskaper kunde möjligen hjälpa dig!

Tänk om Baronen på Strömserum fick för sig att kontakta redaktionen för "Antikrundan" angående ett programförslag. Karl Knutsson skulle säkert få spelet och behövas omhändertas om han släpptes in där, vilken show. Han KK brukar ju bli närmast i extas för en enstaka gammal stol, byrå, skåp osv, på S-rum borde det finnas sådant i mängder.

Jonny sa...

Ha, ha, ja släpper dom in honom där så får han hämtas med ambulans.

Nå, nu har jag börjat fundera på om jag inte skall kontakta Baron Rappe i alla fall. Man kan ju inte förlora något i alla fall.

Det finns en bok om svenska trähus, där Strömsrum finns med. Jag tror de visar några möbler i den. Ska gräva fram den boken idag.

Bert sa...

Försöka brevledes duger - men det är väl som att spela på enarmade banditer, chansen till jackpott finns, men är oändligt liten.

Jo, kom helt plötsligt på att KK heter Knut i förnamn, inte Karl.

Jonny sa...

Jag ska göra ett seriöst försök. En gissning är att de vill vara ifred och slippa turister. Så vinklar man det rätt kan det nog lyckas.

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja höra lite mer om Ströms(e)rums historia! Kommer du skriva något mer?

Jonny sa...

Eftersom Strömsrum är bland det mest spännande jag vet, så ska det bli mer. Har lite dåligt samvete nu då jag lovat skriva något om branden där på 1900-talet då ena flygeln brann upp. Den kommer först. Sedan mer om platsens historia under januari.

Anonym sa...

Strömsrum är varken det äldsta träslottet eller det största. Gripenberg tex är både äldre och större.

Jonny sa...

Ok, i så fall var det ju klantigt av mig att lita på vad som stod i böckerna. Ska kontrollera och uppdatera artikeln då.

Jonny sa...

Du hade rätt. Möjligen kan informationen i mina böcker åsyfta att Strömsrum har en mer oförändrad yta än Gripenberg där man uppenbarligen hade lagt på panel etc.

Strömsrumsanhängaren sa...

Vet inte var den informationen kommer ifrån. Har liksom du hört det många gånger och läst det flera gånger. Panel har både Gripenberg och Strömsrum. Båda har också bytt kulör genom tiderna Strömsrum var ursprungligen gult och Gripenbergs rött, så ursprunglig fasad har ju ingen.
Möjligen kan Strömsrums byggnad kan möjligvis vara högre och därför "större".
Men det finns fler träslott från 1600-1700 talet som är väldigt. Har inte koll på några namn men det finns ett som statens fastighetsverk sålde för några år sedan.

Mycket märkligt.