15 oktober 2009

Urban Exploration - dokumentation av moderna ruiner


Mitt besök vid en övergiven militärbunker i Mönsterås kommun tidigare i år är ett exempel på Urban Exploration.













Urban Exploration (UE)
När man är intresserad av lokalhistoria så stöter man förr eller senare på något som kallas Urban Exploration (UE) – en omdiskuterad subkultur som har övergivna platser som sin hobby. Utövarna söker upp och dokumenterar det moderna samhällets ruiner. Från början var det huvudsakligen ett stadsfenomen, men har idag spridit sig så pass mycket att beteckningen ”urban” inte alltid ger en rättvis bild.

Övergivna platser
När det talas om ruiner är det alltså inte platser som Kronobäcks klosterruin som avses, utan det moderna samhällets övergivna platser. Det kan handla om rester från bondesamhället såsom ödetorp och övergivna missionshus eller moderna företeelser som nedlagda industrier, övergivna militäranläggningar, tunnlar, övergivna sjukhus, folkparker etc.

Besöka, dokumentera, ge sammanhang
De flesta som är engagerade inom UE besöker och dokumenterar objektet (oftast genom fotografering). Tyvärr försummar man ofta en tredje aspekt – det historiska sammanhanget. Orsaken till detta är att man inom UE (i alla fall om man tillhör the old school) ofta håller platsen hemlig. Det främsta argumentet för detta brukar vara att man inte vill att platsen skall bli vandaliserad. När jag skrev om en militärbunker avslöjade jag inte positionen eftersom jag inte ville att barn skulle hitta dit. När jag skrev om gamla krutmagasinet i Fliseryd fann jag dock ingen anledning att dölja något eftersom huset redan är välbekant för alla som bor i närheten. Man får helt enkelt använda sitt sunda förnuft. I de flesta fall torde det vara fullt möjligt att kombinera UE med lokalhistoria.

Hederskodex
UE har ibland kritiserats för att man jobbar på gränsen till det otillåtna eftersom man kan riskera att göra olaga intrång när man dokumenterar ett övergivet hus. Två saker bör man dock ha i åtanke. För det första finns det en viktig hederskodex inom UE som säger att man lämnar stället precis som det var när man själv kom dit. Man får inte förstöra, flytta om, klottra eller stjäla något. Det handlar dels om respekt för eventuell ägare, dels om att nästa besökare skall ges chansen att få samma upplevelse.

Viktig funktion
För det andra fyller UE en inte helt oväsentlig funktion i samhället när utövarna dokumenterar sådant som annars ofta försummas av forskning och institutioner som ofta väljer platser med turistpotential. UE dokumenterar en kultur i sönderfall, hus, byggnader, platser som andra inte vill befatta sig med längre.

UE har många seriösa utövare och jag tror man skulle vinna på att i än högre grad sätta in sin dokumentation i ett historiskt sammanhang. När UE blir lokalhistoria så blir det inte bara en kick, utan spännande forskning. Besöka, dokumentera, sammanhang.

Exempel på UE från min blogg:
Krutmagasinen i Fliseryd
Utedasset dolde en militärbunker, del II, del III

Länkar till UE
Det svenska Urban Exploration-forumet
Övergivna platser
Modern Swedish Ruins
På Pixbox hittar man många, exempelvis denna och denna.
En del dokumenterar sina fynd även på Youtube.

2 kommentarer:

100 år senare sa...

UE är enligt mig ett onödigt begrepp som dras med dåligt rykte pga alltför många oseriösa utövare som ibland skymmer oss andra ruinturister. Väljer man frivilligt att benämna sin hobby UE, inbillar jag mig att man får svårt att bli tagen på allvar. Även om jag är lika intresserad av gamla byggnader som du, använder jag inte det uttrycket. Det finns redan adekvata benämningar som kulturhistoria eller industrihistoria. Tycker jag.

Jonny sa...

Ja, det kan nog vara klokt. Jag är ganska ny. I de sammanhang de kallar det UE har de dock varit måna om vissa hederskodex. Men det kanske redan är för sent.