14 oktober 2009

Rudamasten har hjälpt marinen i 50 år


Rudamasten har hjälpt marinen med långvågs-sändningar i 50 år. Fotot taget precis utanför militärt område.













Under mina resa i Fliseryds socken avlade jag förstås ett besök vid den mystiska Rudamasten som fyller 50 år i år. Min första artikel om Fliseryds socken handlade om Krutmagasinen.

Rudamasten från Torget
När jag var barn och bodde på Torget i Mönsterås brukade jag sitta vid köksfönstret mörka stjärnklara kvällar och titta på Rudamastens röd-vita blinkningar. Det var utomordentligt spännande. Rena science fiction. Jag hade sett filmatiseringen av Jules Vernes Den hemlighetsfulla ön och var helt övertygad om att det pågick alla möjliga slags konstigheter vid det blinkande tornet.

Långvågssändare i Ruda
När marinen i slutet av 1940-talet behövde en mast för långvågssändningar till flottans fartyg (ubåtar) så valde man Ruda. Först hade man tänkt sig Trosa, men orten ansågs ligga för oskyddad vid kusten. Det blev svenska AB Philips som levererade en 40kW långvågssändare avsedd för frekvenser runt 40 kHz och morsetelegrafi.

1 december 1959 stod den 212 meter höga Rudamasten färdig. Sedan några år är masten obemannad, även om det är folk där ibland. Nu har man börjat ersätta sändaren med en heltransistoriserad utrustning, modern signalbehandling och fjärrmanöver.

Högsby eller Mönsterås Kommun
Jag har sett uppgiften att masten ligger i Högsby kommun, men faktum är att en del av Ruda ligger i Mönsterås kommun, och jag är relativt säker på att Rudamasten ligger på Mönsteråssidan.


Jag närmar mig masten från Fliseryd.


Närmar mig området.


Militärt område och stopp. Jag väljer att respektera det, även om det inte lär finnas några hemligheter där.


Bättre än så här blir det inte med min lilla fickkamera.


Uppe i tornet.


Utsikten är fin från den 212 meter höga masten.


Masten syns tydligt på satellitbilder.

1 kommentar:

Unknown sa...

Gjorde 11 månader i bergrummet under masten -66. Var förstås upp i masttoppen många gånger..