16 oktober 2009

Emågårdsparken


Emågårdsparken mellan Fliseryd och Finsjö är oerhört vacker.

Idag fortsätter jag redovisningen av den resa jag häromdagen företog mig i Fliseryds socken i Mönsterås kommun. Tidigare har jag skrivit om Krutmagasinen och Rudamasten.

Emågårdsparken
I en dunge mellan Fliseryd och Finsjö ligger den vackra Emågårdsparken. Det var 1949 som Fliseryd-Finsjö Folketshusförening ansökte om ett kommunalt bidrag på 16 000 kr för att kunna köpa Emågårdsparken av disponent Oskar Halle. Kommunen ville dock bredda basen och köpte därför själv området. 1950 överlämnades Emågårdsparken till den nybildade Föreningen Emågårdsparken u.p.a. med representanter för alla kommunens föreningar.

Fina artister
Festplatsen har sedan nyttjats flitigt genom åren med fina artister som Alice Babs, ”Leppe” Sundewall, Owe Thörnqvist och Bengt Hallberg. Föreningen lär ha redovisat alla artisterna i en bok, och jag försöker just nu ta reda på vilken bok det handlar om. Vad jag har förstått slutade man använda parken runt år 2000, men de senaste två åren har den visst återigen börjat användas för festligheter. De flesta små folkparker har försvunnit med åren, så nog är det fantastiskt roligt att denna finns kvar.


Dansbanan såg ut att vara i gott skick.


Notera de härliga lamporna i mitten.


Små bodar för diverse försäljning.


En vackert sliten lottbod.


En genom åren flitigt nyttjad trappa upp till utsiktsplatsen.


Här uppe har säkert många par stått omslingrade och njutit av den romantiska kvällsatmosfären och utsikten över nejden.


Fina små stubbord fanns det utplacerade.


Vad vore en folkpark utan utedassen.




Möjlighet till handtvätt fanns det också.


En gammal ölflaska minner om en festkväll. I övrigt var det väldigt städat och ordentligt.


Några gamla tunnor.


När man lämnar parken ser man ett av de gamla krutmagasinen.

Litteratur:
Historik över Fliseryds socken - Martin Tärnfors

En sida om Finsjö

Artikel om Mönsterås folkpark - Åsevadsparken

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt Jonny! Glömmer aldrig din och Peters kurs på Växjö universitet 1996? De bästa lärarna jag haft. Kult! Keep up the good work!

Jonny sa...

Tack för det! Ja, det var fina tider. Jag minns faktiskt en hel del av er studenter, även om jag ju inte kan veta vem du är. Minns att alla var så intresserade och diskussionsvilliga. Jag förmodar att det har gått bra för er.