1 juli 2009

Unikt 86-årigt koloniområde får ge vika för asfalt


Koloniområdet Täppan i Åsevad har blommat i 86 år, men lär inom några år få ge vika för en tunnel under E22-an.

Unikt koloniområde försvinner
För några månader sedan kunde vi läsa i lokalpressen att koloniområdet Täppan i Åsevad lär försvinna när det skall göras en passage under E22-an. Koloniföreningen arrenderar numera marken av kommunen för endast ett år åt gången, med en uppsägningstid på tre månader. På så sätt kan kommunen snabbt göra sig av med kolonin så att den nya vägen får plats när det blir aktuellt. (se följande protokoll, se även)

Kulturförstörelse
Detta är inget mindre än klassisk kulturförstörelse! Hur många i Kommunhuset vet hur gammalt koloniområdet är? Mönsterås Köping köpte 1923 marken efter avlidne sjökapten Herman Schmid i Åsevad för 20 000 kr, och redan samma år uppläts en del till trädgårdskoloniområde. Koloniträdgården är alltså 86 år i år. Den får nu ge vika för en asfaltsväg.


Tunneln skall dras under E22-an och hamnar då rakt i den gamla koloniträdgården.

Det kommunala protokollet
I det kommunala protokollet från 1923 står det: ”Styrelsen för koloniträdgårdsföreningen ”Täppan” u.p.a. i Mönsterås hade anhållit att få anordna ett jordområde i Åsevad om cirka 3 tunnland, beläget mellan Linds och Burströms ägor. Området skulle användas till koloniträdgårdar åt inom köpingen boende." Kommunen biföll förslaget.

4 kommentarer:

emmelie sa...

Hej! Vad dumt =/ Vad ska den där tunneln göra för nytta?

Jonny sa...

Tack för kommentaren! Tanken är nog att göra korsningen säkrare, och så långt är jag med. Men varför göra tunneln just där? Kunde man inte dra den hundra meter söderut så går kolonilotterna fria.

Peppe sa...

Jag minns när eljusspåret var i faro sonen.Jag har för mig att det planerades att bygga villor där.
Tråkigt om hela kolonin ska bort.
Det är ju kultur historia som försvinner.

Jonny sa...

Tack för kommentar! Vad gäller eljusspåret så minns jag att jag och en kompis redan på tidigt 1980-tal, som barn, satte upp en lapp vid Korpens kontor om att Kokullarna var hotade. Detta slogs sedan upp stort i lokalpressen med bild på vår lapp och uttalanden från kommunala potentater. Jag har haft artikeln, men såg att bara en liten del fanns kvar. Detta följdes sedan av en lång debatt i tidningen där inte jag var inblandad. Vi satte ju bara upp en lapp på Korpens dörr.