8 juli 2009

När Kalla Kriget nådde vår bygd - fält 83 vid Ålem


Mitt på bilden ser vi fält 83 som en rak linje, flygbasen mellan Mönsterås och Ålem. Flaggan är irrelevant. Alla bilder är klickbara för större format.

Fält 83 - en flygbas från Kalla krigets tid
Många undrar kanske varför vägsträckan mellan Ramsås och Ålem är så rak. Mönsteråsbygdens invånare bar på hemligheten under några decennier. Fast någon riktig hemlighet var det förstås aldrig, även om en del gamla kartor var retuscherade just där. Vi talar förstås om fält 83, Ålem, en flygbas från Kalla krigets tid.

Flygbasen stod färdig 1962
Det svenska flygvapnet var en väldigt viktig del av den svenska försvarsberedskapen under det Kalla kriget. Successivt byggde man ut flygbaser enligt flygbassystem Bas 60. Redan 1954, när man skulle dra om riksvägen vid Ålem, fanns planer för en vägbas vid Ålem och 1962 stod den färdig. Förutom start- och landningsbana fanns förstås asfalterade banor, sk klargöringsområden där planen tankades och gjordes i ordning, bredvid vägen. Det fanns också luftvärn utmed banan. Längre söderut mot Kalmar fanns det även fälthangarer, varav ett par ännu finns kvar.


Här ser vi flygfältets norra del. Till höger om vägen låg ett klargöringsområde.

Flygfältet förlorade sin betydelse
Jag har en obekräftad uppgift om att fältet användes för en övning så sent som 1996, men sedan F12 i Kalmar lades ned 1980, och särskilt sedan Kalla kriget tog slut, så förlorade flygfältet sin egentliga betydelse.

Luftvärnen grävdes bort
För några år sedan grävde man bort bunkrarna och luftvärnspositionerna när man skulle bredda och göra om E22-an. Kvar finns de asfalterade banorna vid fältets norra och södra delar. Vid den norra basdelen finns en byggnad, men huruvida den härstammar från flygbasen vet jag inte. Man får verkligen hoppas att någon dokumenterade luftvärnsrummen innan de revs upp.
Denna artikel är bara en första överblick. Jag lär återvända till platsen och leta efter mer information med tiden.


Närmare än så här kom jag inte klargöringsområdet i norr pga ett elstängsel. På området stod en byggnad, men huruvida den härstammar från flygfältets dagar eller tillhör bonden vet jag inte.


Klargöringsområdet på flygfältets södra område.


Klargöringsområdet i söder förefaller ha blivit en lekplats för bilburen ungdom.

4 kommentarer:

emmelie sa...

ah, minnen! Jag var mycket på klargöringsområdena när jag var yngre. Åkte inlines gjorde jag om jag inte minns helt fel!

Jonny sa...

Tack för kommentar och roligt minne!

Anonym sa...

När jag gjorde lunpen i Flygvapnet var jag med på en repövning i Ålem 1994. Då flög man med J35 där.

antonh sa...

https://youtu.be/wKs9UAdvytM?si=VF_QKibv3x81ThHi

Film från övning 1994!