13 juli 2009

Mönsterås korvkiosker

Korvkioskhistoria är ett spännande ämne och jag har tidigare skrivit om Irénes gatukök. Idag redovisar jag några nya forskningsresultat avseende korvkiosker i Mönsterås.

Lages rullande korvvagn
Det är på 1950-talet som den förste korvgubben dyker upp i de kommunala handlingarna, även om det säkert kan ha funnits några tidigare. Det var Lage Karlsson på Parkgatan som hade en tidstypisk rullande korvvagn. I november 1958 ansökte han hos kommunen om att få en ny vagn eftersom den gamla var så sliten att den inte var flyttbar och ej heller levde upp till den moderna tidens krav. Ritningarna på två modellförslag finns i kommunens arkiv.


























Ovan ses skissarna som visar Lages två förslag till ny korvvagn. Klicka på bilderna för större format.

Förmodligen blev det ingen ny vagn. Bara ett par månader senare fick Lage överta den kiosk vid Torggatan (nuvarande Algotsparkeringen) som flyttades till hörnet Åsevadsgatan/Torggatan i samband med att Torghallen skulle byggas. Den kiosken innehade han sedan under lång tid och enligt min mor var det mest hans fru som jobbade i kiosken eftersom Lage var synskadad. Till en början var det bara en vanlig kiosk. Med tiden blev den en kombinerad kiosk och korvkiosk. Idag, och flera ägare senare, är den endast ett gatukök.

Två fasta korvkiosker placeras ut
Samma år, 1959, som Lage övertar kiosken vid Åsevad beställer kommunen två fasta korvkiosker. Den ena placerades vid Skoltorget (Tingshustorget, Bibliotekstorget). Den exakta placeringen känner jag inte till, men den bör ha legat ungefär där dagens vändplats ligger i närheten av frikyrkan och gamla Centralskolan. Den andra korvkiosken placerades på Sjögatan, enligt min mor exakt där Irénes gatukök låg innan den flyttades några meter, men med luckan mot stationen. (ej samma kiosk som Irenes gatukök).

Bertils kiosk vid Skoltorget
Innan någon fick hyra de kommunala korvkioskerna fick människor med nedsatt arbetsförmåga skicka in ansökningar till kommunen. 19 personer stod beredda att överta skoltorgskiosken. Mönsterås kommun valde Bertil Johansson som skulle få hyra kiosken för 2000 kr om året. Bertil var halt och hade tidigare varit innehavare av Specerihörnan i nuvarande Hotell Höjden på Storgatan. För att få överta korvkiosken krävde kommunen att han skulle sluta med speceriaffären. Förutom korv och glass serverade Bertil även pannbiff, våfflor och kroppkakor.


Någonstans i närheten av dagens vändplats låg Skoltorget/Tingshustorget och Bertils korvkiosk 1959-1965 innan han fick en ny vid Sjögatan.

Elvis kiosk vid Sjögatan
Korvkiosken vid Sjögatan hyrdes av Elvi Nilsson. Elvi beskrivs allmänt som mycket snäll. Där fick man alltid en extra korv om en korv hade legat och blivit lite bränd. I januari 1964 begärde hon att kiosken skall flyttas från Sjögatan då hon menade att den låg illa till, något som visat sig i minskade försäljningssiffror. Kommunen bordlade ärendet för utredning.

Hur det sedan gick vet jag inte i detalj. Men av någon anledning försvinner Elvi ganska snart som korvhandlare i Mönsterås. Istället får Bertil, som hade korvkiosken vid Skoltorget, en ny kiosk av kommunen som placeras vid Sjögatan där Elvis kiosk låg. Så här gick det till.

Bertil får en ny kiosk som flyttas till Sjögatan
1964 dömdes båda kioskerna ut av Hälsovårdsmyndigheten och kommunen beslutade då att bygga en ny kiosk vid Skoltorget eller dess närhet. Bertil skulle alltså få en ny fräsch kiosk. Efter diskussioner beslutade man dock slutgiltigt i maj och juli 1965 att Skoltorgets kiosk skulle ersättas av ny kiosk som istället skulle placeras vid Sjögatan. Först tänkte man sig en plats i närheten av taxistationen, men valet föll slutligen på platsen där Elvis kiosk låg och där Irenes gatukök idag ligger.

För att det skulle vara möjligt att låta Bertil få en ny korvkiosk med placering på Sjögatan, så får vi ju tänka oss att Elvis kiosk togs bort i samma veva. Men om detta tiger de kommunala protokollen.

Bertils kiosk blir Irenes gatukök
Resten är som det heter historia. I Bertils korvkiosk vid Sjögatan började sedan Irené jobba. Med tiden övertog hon verksamheten och kiosken bytte namn till Irenes gatukök. Som kuriosa kan nämnas att Iréne fortsatte att ha kroppkakor på menyn in i det sista. Det var ju Bertil som hade infört kroppkakorna redan vid starten 1959. Tidigare i år gick Irene i pension efter 40 år i samma kiosk. I samband med det bytte kiosken ägare.


Här kan man se var korvkiosken låg innan den flyttades några meter när vägen drogs om. Klicka på bilden för större format. Foto från Mats Granström.


Irenes gatukök idag.

För den som vill fördjupa sig i den svenska korvkioskens historia rekommenderas:
- Korv, mos och människor. En bok om svenska korvkiosker av Leif Eriksson.
Tillägg: Idag har min gamla artikel om Holms kiosk utökats med en bild på Holms kiosk. Ta er gärna en titt.

6 kommentarer:

Basse sa...

Kommer ihåg att vi hade en matbespisningstant på Ljungnässkolan med en visselpipa hon blåste i när det blev för högljudt.Hon kallades för Korv Elvi.Kan det vara samma person?

Jonny sa...

Ja, det var det säkert. Korvkiosken öppnade säkert inte förrän eftermiddag/kväll på den tiden. Eller så fick hon jobbet vid Ljungnässkolan efter att hennes kiosk tagits bort.

Anonym sa...

Själv är jag född i början av 1940-talet och kommer ihåg en del av hur det såg ut i Mönsterås på den tiden. Däremot känner jag inte till hur Mönsterås förändrats sedan ungefär 1960 då jag flyttade därifrån.

Jag kommer däremot helt klart ihåg att Lage Karlsson inte kan ha varit köpingens första varma korvgubbe. I själva verket övertog Lage Karlsson korvkiosken efter föregångaren som hette Albin, gemenligen kallad ”Korvalbin” av popula’sen i köpingen. ”Korvalbin” hade sin vagn placerad i infarten till polisstationens bakgård. Det fanns endast kokta korvar på hans meny om jag minns rätt. En kokt korv i papper kostade 50 öre. Ville man ha korv med bröd så fick man punga ut med hela 60 öre.

När Lage Karlsson övertog korv-ruljansen flyttades kiosken först bara över gatan till infarten av Garvaregården alldeles vid sidan av dåvarande Kalmar Läns Slakteributik. Korvkiosken flyttades senare upp till torget vid dåvarande Folkskolan, Realskolan och Mönsteråsbiografen.

Nu skall det väl också nämnas att det snarare var Lages fru Gunborg som skötte korvkiosken. Lage själv som var gravt synskadad klarade inte av att sälja korv och växla pengar.

E.A.

Jonny sa...

Tack för kommentaren! Ja, Korvalbin har jag fått höra om efter artikelns färdigställande. Enligt kommunens protokoll hade Lage en kiosk vid Torggatan där man senare byggde Torghallen, men den tog visst Lennart Holm över innan han fick en ny kiosk vid Bryggerigatan. Enligt kommunens handlingar flyttade Lage ner till hörnet Torggatan/Åsevadsgatan. Men du beskriver nog tiden innan allt det hände. Korvkiosken vid Folkskolan fick Bertil ta.

Anonym sa...

Du har inte en aning om när näst sista kortet kan vara taget?

/Erik

Jonny sa...

Med all sannolikhet 1981.