11 juni 2009

En spricka i idyllen – mord i Mönsterås
























1966 inträffade ett hemskt mord i Mönsterås. En spricka i idyllen. Min far bor i lägenheten under. Högerdelen av artikeln är borta. Klicka på bilden för större format.

Mord påverkar ett helt samhälle
1966 inträffade ett fruktansvärt mord som skakade idyllen Mönsterås. Jag är lite trött på att vara så himla finkänslig och väja för det obehagliga. Hemska händelser är också en del av en orts historia hur mycket man än vill förtränga det. Man kan förstås ifrågasätta om ett tragiskt passionsmord är av allmänt intresse. Men självklart är det så att ett mord påverkar atmosfären i ett samhälle.

Sprickor i idyllen
Jag minns mordet på Ebba på 1980-talet, vilket inträffade ungefär samtidigt som myslåten ”Här mås i Mönsterås” släpptes. Idyllen visade sig ha sprickor. Kontrasterna blev smärtsamt tydliga. Men jag vet hur det funkar i Mönsterås. Man vill inte bli påmind om sådant som missfärgar idyllen. Jag kommer att få en massa skit för att jag tar upp det här. Jag bryr mig inte. Spänningen mellan idyll och all skit under ytan, alla dunkelheter bakom den fina fasaden intresserar mig. Den sprickan kommer jag att belysa oftare i mina kommande inlägg. Den sprickan finns hos oss alla.

Två noteringar dock:
1. Tidningen tvekade inte att skriva ut namn på offer och gärningsman. Hade man gjort så idag?
2. Om jag känner Mönsterås rätt så lär många ha gottat sig i tragedin. Skvallret såg säkert sina bästa dagar när detta hände. Det äcklar mig nästan lika mycket som mordet.


Klicka på bilden för större format.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig trott på idyller. Jag har upplevt för mycket för det.

Jonny sa...

Tack för kommentar! Mönsterås beskrivs ofta som en idyll. Den som tittar noga inser kanske att det inte är så någonstans.

Anonym sa...

Det är jag som skrev igår. En negativ sida av en Mönsteråsbo har jag fått uppleva och det är en människa som säger att jag förföljer honom. Jag vill inte tala om vem det är för jag vill inte bedriva någon hatkampanj emot honom. Men han är en obehaglig typ.

Anonym sa...

Haha vilken oväntat konstig kommentar den sista :-D