31 maj 2009

Historien bakom fritidsgården Solhem


Solhem - fritidsgården som byggdes på 1960-talet - kom till tack vare Jacob Johanssons donation från 1920-talet.

Utan Jacob Johansson, inget SolhemUtan en sedan länge död man vid namn Jacob Johansson, så är det tveksamt om fritidsgården Solhem någonsin hade blivit byggd på 1960-talet. Vem var Jacob Johansson och hur kan han kopplas till Solhem?

Jacob Johansson donerade sina pengar

Jacob Johansson





















Jacob Johansson (1863-1925) var timmergrosshandlare och ägare av Åsevadsgården, samt en gård vid Storgatan i Mönsterås. När han dog ogift 1925 visade det sig att han hade donerat det mesta av sin förmögenhet.
- 25 000 kr och mark i Åsevad skulle användas till ett nytt sjuk- och ålderdomshem.
- 10 000 kr skulle utgå till en frisäng vid Mönsterås sjukstuga.
- Resten av förmögenheten skulle tillfalla en stiftelse, Solhem, avsedd till ett hem för hemlösa barn från Mönsterås och Åsevads by. (Solhem. Jacob Johanssons stiftelse)

Det dröjde innan något händeIngen verkade emellertid ta itu med Jacob Johanssons önskemål. 1962-1963 hade stiftelsen ännu inte trätt i funktion och hade en förmögenhet på 950 000 kr.
























1966 tog man så äntligen itu med uppgiften. Som tidningsnotisen ovan visar rev man då stiftelsens gamla hus vid Åsevad för att bereda plats för en ny ungdomsgård som stiftelsen skulle skänka till köpingen. Det är den byggnad som finns där än idag. Jacob Johansson hade ju visserligen önskat ett barnhem, men 40 år hade gått och barnhem låg inte i tiden. En ungdomsgård ansågs väl ligga tillräckligt nära hans utgångsintentioner.

 

Inga kommentarer: